Vegánske

Vegánske recepty je kategória, v ktorej nájdu inšpiráciu na varenie všetci priaznivci rastlinného stravovania. Pripravíte si podľa nich pestré, chutné a nutrične vyvážené jedlá na raňajky, snack, obed i večeru, ale tiež množstvo vegánskych fitness dezertov. Na svoje si príde aj každý, kto chce v jedálničku častejšie zaraďovať stravu bez mäsa, vajec, mlieka a ďalších živočíšnych produktov. 

Vegánske raňajky

Môžete vyskúšať slané a sladké raňajky. Zo slaných variantov sú to napríklad vegánske miešané „vajíčka” z tofu alebo strukovinová nátierka z cíceru a fazule, ktorú si môžete natrieť na domáci proteínový bezlepkový chlieb. Ak však patríte medzi fanúšikov sladkých raňajok, dajte šancu čokoládovým lievancom z tofu alebo neobyčajnej tekvicovej bábovke s pekanovými orechmi, ktorej nechýba ani poriadna porcia bielkovín. 

Vegánske hlavné chody

Základom vegánskych obedov a večerí je najčastejšie zelenina, obilniny a strukoviny alebo rastlinné alternatívy mäsa, ako je tofu, tempeh alebo seitan. Obľúbené sú napríklad špagety s tempehom a paradajkovou omáčkou, tortilla wrap s tofu, cícer na paprike v krémovej omáčke alebo nevšedný vegánsky burger. A keď si budete chcieť dať len niečo ľahké a rýchle, neurobíte chybu so šalátom z červenej repy a jabĺk alebo krémovou šošovicovou polievkou, ktorá vás spoľahlivo zahreje.

Vegánske snacky

Keď vás prepadne hlad medzi jedlami, nadišiel čas na snack, ktorý vám dodá potrebnú energiu. Pochutiť si môžete napríklad na chrumkavých semienkových krekroch s cícerovým hummusom či vegánskom kešu syre. Skúsiť môžete aj banánový chia puding z mandľového mlieka alebo avokádový puding, ktorý zaženie aj chuť na sladké.

Vegánske dezerty

Každý si chce raz za čas zamaškrtiť. A preto aj tu nájdete mnoho vegánskych dobrôt. Máte chuť na slané karamelky, nepečené sušienky s arašidovým krémom a čokoládou alebo na šťavnatý jablkový koláč so škoricou? Zaručujeme, že po týchto dezertoch sa vám doma len tak zapráši.

V tejto kategórii nájdete vegánske recepty na každú príležitosť. A ak vás zaujíma, ako si čisto rastlinný jedálniček zostaviť, aby obsahoval všetky potrebné živiny, prečítajte si článok Ktoré živiny chýbajú vegánom najčastejšie a ako ich doplniť?

Zobraziť viac Zobraziť menej