Fitness recept: Mrkvovo-zelerová polievka
Zeleniny nie je v jedálničku nikdy dosť, ale jesť stále šaláty alebo surovú zeleninu môže byť časom trošku nuda. Preto môžeme len odporučiť túto lahodnú polievku, ktorá zahreje a chutí skvele.
Vegánske recepty je kategória, v ktorej nájdu inšpiráciu na varenie všetci priaznivci rastlinného stravovania. Pripravíte si podľa nich pestré, chutné a nutrične vyvážené jedlá na raňajky, snack, obed i večeru, ale tiež množstvo vegánskych fitness dezertov. Na svoje si príde aj každý, kto chce v jedálničku častejšie zaraďovať stravu bez mäsa, vajec, mlieka a ďalších živočíšnych produktov.
Môžete vyskúšať slané a sladké raňajky. Zo slaných variantov sú to napríklad vegánske miešané „vajíčka” z tofu alebo strukovinová nátierka z cíceru a fazule, ktorú si môžete natrieť na domáci proteínový bezlepkový chlieb. Ak však patríte medzi fanúšikov sladkých raňajok, dajte šancu čokoládovým lievancom z tofu alebo neobyčajnej tekvicovej bábovke s pekanovými orechmi, ktorej nechýba ani poriadna porcia bielkovín.
Základom vegánskych obedov a večerí je najčastejšie zelenina, obilniny a strukoviny alebo rastlinné alternatívy mäsa, ako je tofu, tempeh alebo seitan. Obľúbené sú napríklad špagety s tempehom a paradajkovou omáčkou, tortilla wrap s tofu, cícer na paprike v krémovej omáčke alebo nevšedný vegánsky burger. A keď si budete chcieť dať len niečo ľahké a rýchle, neurobíte chybu so šalátom z červenej repy a jabĺk alebo krémovou šošovicovou polievkou, ktorá vás spoľahlivo zahreje.
Keď vás prepadne hlad medzi jedlami, nadišiel čas na snack, ktorý vám dodá potrebnú energiu. Pochutiť si môžete napríklad na chrumkavých semienkových krekroch s cícerovým hummusom či vegánskom kešu syre. Skúsiť môžete aj banánový chia puding z mandľového mlieka alebo avokádový puding, ktorý zaženie aj chuť na sladké.
Každý si chce raz za čas zamaškrtiť. A preto aj tu nájdete mnoho vegánskych dobrôt. Máte chuť na slané karamelky, nepečené sušienky s arašidovým krémom a čokoládou alebo na šťavnatý jablkový koláč so škoricou? Zaručujeme, že po týchto dezertoch sa vám doma len tak zapráši.
V tejto kategórii nájdete vegánske recepty na každú príležitosť. A ak vás zaujíma, ako si čisto rastlinný jedálniček zostaviť, aby obsahoval všetky potrebné živiny, prečítajte si článok Ktoré živiny chýbajú vegánom najčastejšie a ako ich doplniť?
Zeleniny nie je v jedálničku nikdy dosť, ale jesť stále šaláty alebo surovú zeleninu môže byť časom trošku nuda. Preto môžeme len odporučiť túto lahodnú polievku, ktorá zahreje a chutí skvele.
Špagety s tempehom a paradajkovou omáčkou sú rýchlym a nutrične hodnotným jedlom, ktoré si môžete dať ako obed alebo večeru. Príprava je maximálne jednoduchá.
Vegánske jedlo plné chutí a nabité bielkovinami. Toto presne vystihuje naše proteínové cestoviny s lahodnou krémovou omáčkou. Tento skvelý obed máte za chvíľu hotový.
Guláš nemusí byť len z mäsa. Čo tak skúsiť cícerovú verziu? Pochutiť si na nej môžu napríklad vegetariáni a vegáni. Príjemne spestrí jedálniček aj tým, ktorí milujú mäso.
Chrumkavé krekry plné semienok a zdravých dobrôt sa skvele hodia k šalátu, guacamole, hummusu alebo namiesto pečiva. Ideálne ako súčasť ľubovoľného chodu.
Krém z lieskových orieškov a čokolády má dokonale jemnú konzistenciu, ktorá sa rozplýva na jazyku. Perfektne sa hodí na pečivo, palacinky, do dezertov, ale aj na ovsenú kašu.
Lahodná polievka s fazuľami a zeleninou skvele chutí, zasýti a tiež spoľahlivo prehreje. Perfektne sa hodí na obed, ale aj ako rýchla teplá večera. Pridáte do nej aj koriander?
Dnešný bezmäsitý obed rozhodne nie je chudobný na bielkoviny. Ako základ sme použili rastlinný seitan, ktorý sa skvele hodí k brokolici aj našej ázijskej omáčke. A je len na vás, či si túto lahodnú zmes vychutnáte s ryžou alebo inou prílohou.
Lahodnú krémovú omáčku môžeme vytvoriť aj bez smotany. Na to nám postačia kešu orechy a voda. Keď sa zmiešajú so šampiňónmi a zero cestovinami, vznikne lahodný obed, ktorý vďaka veľkému objemu spoľahlivo zasýti.
Jablkové chutney alebo chutney s cibuľou sa skvele hodia k mäsu aj jeho rastlinným alternatívam. Sladko-kyslé spojenie surovín vytvorí v ústach doslova chuťovú explóziu.