Sušené mäso

 

Sušené mäso je lahodným a ľahkým snackom, ktorý je plný energie a bielkovín. Je vhodné ku konzumácii kedykoľvek počas dňa. Ak zaradíte sušené mäso do svojho jedálnička a spojíte to s pohybom na čerstvom vzduchu, tak posilníte tiež svoj imunitný systém. V podstate, ponúka veľa výhod v malom produkte, pretože 25 g sušeného mäsa sa rovná asi 60 g surového mäsa.

čítať ďalej

Sušené mäso a jeho pozitíva:

• má nízky obsah sacharidov a tukov
• je bohaté na bielkoviny
• vyskytuje sa aj v bezlepkovej verzii, alebo len s nízkym obsahom lepku
• dodáva potrebnú energiu aj pri fyzických činnostiach
• dopriať si ho môžete kedykoľvek počas dňa
• nemá náročné skladovanie
• má vysokú trvanlivosť


Sušené mäso podľa druhu spracovania

Biltong

Biltong je veľmi rozšírený spôsob spracovania, pri ktorom sa sušené mäso suší niekoľko hodín. Najskôr sa suší v celku, následne je nakrájané, čo mu dodáva potrebnú jemnosť. Následne je ponorené do horúcej vody s octom, aby sa predišlo tvoreniu plesne. Biltong zvyčajne nájdete vo forme tyčiniek alebo plátkov. Hovädzie biltongy sú bohaté na aminokyseliny, ako leucín, izoleucín, valín.


Jerky

Správne pripravené Jerky spoznáte podľa toho, že je suché, pevné a trochu žuvacie. Väčšinou obsahuje soľ a koreniny. Takmer každé mäso môže byť spracované v forme Jerky, ale najpopulárnejšie je hovädzie, morčacie, jahňacie. Jerky sú plátky, nie viac ako 0,5 cm hrubé, 1-2 cm široké a 15-20 cm dlhé.


Pastirma

Pastirma je solené a sušené mäso z dospelých zvierat. Tento spôsob spracovania je náročný na čas a jeho príprava si vyžaduje aj niekoľko týždňov. Po celom procese sušenia je mäso pokryté 3-5 mm hrubou vrstvou, nazývanou cemen. Tá obsahuje cesnak, červenú pálivú papriku, horčicové semienka a vodu.


Sušené mäso podľa druhu mäsa

Hovädzie sušené mäso

Hovädzie sušené mäso je určite najpopulárnejším a najrozšírenejším druhom sušeného mäsa. V sušenej forme prináša koncentrovanú, a teda podstatne výraznejšiu chuť. Ponúka pestrú škálu ochutenia a príprav. Môžete si ho pripraviť aj doma, avšak je to náročnejšie na čas. Podľa typu spracovania rozlišujeme dva základné typy hovädzieho sušeného mäsa, a to jerky a biltong.


Kuracie sušené mäso

Kuracie sušené mäso je najčastejšie vyrábané z kuracích pŕs. Chuťovo je veľmi podobné morčaciemu mäsu a vyznačuje sa tým, že obsahuje množstvo bielkovín, avšak menej tukov ako bravčové alebo hovädzie sušené mäso.


Bravčové sušené mäso

Bravčové mäso nie je práve najvhodnejšie na prípravu, a preto je na trhu výber bravčového sušeného mäsa menší. Ponúka však oveľa lahodnejšiu chuť, ako hovädzie mäso. Pri výrobe sa najskôr zbavuje akéhokoľvek tuku, a až potom sa začína ďalej spracovávať.


Morčacie sušené mäso

Morčacie sušené mäso je veľmi obľúbené, najmä u ľudí, ktorí nekonzumujú červené mäso. Je to diétnejší a ľahšie stráviteľný variant sušeného mäsa.


Sušené mäso podľa typu sušenia

Mäso sušené slnkom

Sušenie slnkom je tradičná metóda sušenia. Ide o proces pôsobenia priameho slnečného žiarenia a prirodzenej cirkulácie vzduchu. Mäso môže byť ponorené v soľnom roztoku, ktorý slúži ako prevencia proti hmyzu a šíreniu baktérií.


Solárne sušenie

Solárne sušenie sa využíva najmä na komerčné účely. Na rozdiel od sušenia na priamom slnku, pri solárnom sušení ide o hromadenie solárnej energie a zohrievanie vzduchu pomocou solárnych kolektorov v špeciálnych miestnostiach na sušenie. Je to uzatvorený systém, takže aj sušenie je hygienickejšie a nedochádza pri ňom k negatívnym vplyvom z vonkajšieho prostredia.


Sušené mäso podľa ochutenia

Na základe spôsobu prípravy a spracovania môžu výrobcovia sušeného mäsa docieliť rôznu príchuť, a tak vyhovieť každému zákazníkovi s rôznymi chuťami.


Ochutené mäso

Na výrobu ochuteného sušeného mäsa sa používajú rôzne typy marinád, do ktorých je mäso ponorené na niekoľko hodín. Až potom je vystavené sušeniu. Existuje mnoho príchutí, ako napríklad peri peri, a vybrať si môžete dokonca aj pikantné alebo menej pikantné mäso.


Naturálne mäso

Naturálne sušené mäso je najčastejšie obalené len v soli a čiernom korení. Vďaka tomu si môžete vychutnať intenzívnejšiu chuť mäsa.


Smoked alebo údené mäso

Smoked je vlastne údené mäso. Mäso je vystavené dymu zo zdroja, ktorým je zvyčajne drevo, a tento zdroj sa zohrieva. Tým sa zvyšuje množstvo dymu, čo podporí a zintenzívni chuť mäsa.

schovať popis
na stranu
Položiek: 4
na stranu
Položiek: 4
kategórie
Výrobca+
Príchuť+
Balenie+
Cena
€1
€4