Sušené mäso

 

Sušené mäso

Sušené mäso

Sušené mäso patrí medzi ľahké, no zároveň proteínom (bielkovinami) nabité snacky. Je vhodné na konzumáciu kedykoľvek počas dňa a navyše, ak ho zaradíte do svojho jedálnička spolu s aktívnym pohybom dosiahnete aj posilnenie imunity. Zároveň ponúka mnoho výhod v malom množstve - 25 gramov sušeného mäsa sa rovná približne 60 gramov surového mäsa.

čítať ďalej

Sušené mäso a jeho výhody:

  • je bohatým zdrojom bielkovín
  • obsahuje minimálne množstvo tukov a sacharidov
  • dodáva potrebnú energiu počas dňa
  • je dostupný aj v bezlepkovej verzií alebo s iba minimálnym obsahom lepku
  • môžete si ho dopriať kedykoľvek
  • nemá náročné skladovanie
  • má dlhú trvanlivosť

 

Sušené mäso podľa druhu mäsa

Kuracie sušené mäso je najčastejšie vyrobené z kuracích pŕs. Je obľúbené najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín a malému množstvu tukov. Chuťovo je podobné morčaciemu mäsu.

Hovädzie sušené mäso je najčastejšou a najrozšírenejšou formou sušeného mäsa. Ponúka širokú škálu ochutenia a a príprav. Navyše, v sušenej forme je chuť oveľa koncentrovanejšia a výraznejšia. Je možné si ho pripraviť aj doma, ale zaberie to veľa času. Podľa typu spracovania delíme hovädzie sušené mäso na dva typy: jerky a biltong.

Bravčové sušené mäso ponúka lahodnejšiu chuť než napríklad hovädzie sušené mäso, ale nie je veľmi vhodné na proces sušenia. Práve preto je na trhu dostupné iba v malom množstve. Pri výrobe sa najprv odstráni všetok prebytočný tuk a postupne sa ďalej opracováva.

Morčacie sušené mäso je ľahko stráviteľný a diétny variant sušeného mäsa. Obľubujú ho najmä ľudia, ktorí nekonzumujú červené mäso.


Sušené mäso podľa druhu spracovania 

Biltong je najčastejšou formou spracovania sušeného mäsa. Toto spracovanie je založené na sušení mäsa počas niekoľkých hodín, najlepšie v celku. Potom sa mäso nakrája, čo mu dodá potrebnú jemnosť. Následne sa ponorí do horúcej vody s otcom, aby sa predišlo vzniku plesne.Najčastejšie biltong nájdete vo forme plátkov či tyčiniek. Výhodou biltongu je vysoký obsah aminokyselín akými sú leucín, izoleucín a valín.  

Jerky je charakteristické tým, že je pevné, suché a trochu žuvacie. Takmer každé mäso je vhodné na spracovanie vo forme Jerky ale najobľúbenejšie sú hovädzie,morčacie a jahňacie mäso. Väčšinou obsahuje soľ a koreniny. Jerky sú plátky, hrubé nie viac než 0,5 centimetra, 1-2 centimetra široké a 15-20 centimetra dlhé.

Pastirma je spôsob spracovania, ktorý je náročný a vyžaduje si veľa času. Je to sušené mäso z dospelých zvierat. Po procese sušenia je mäso pokryté 3 až 5 mm vrstvou, ktorá sa nazýva cemen. Cemen je zmes cesnaku, horčicových semienok, vody a červenej pálivej papriky.


Sušené mäso podľa ochutenia

Aby dokázali výrobcovia sušeného mäsa splniť čo najlepšie požiadavky svojich klientov, dochucujú sušené mäso rôznymi prísadami. Podľa ochutenia môžeme rozdeliť sušené mäso na: 

Ochutené mäso je vyrobené tak, že sa do marinády namočí mäso na niekoľko hodín, čím získa špecifickú chuť a až potom prechádza ku procesu sušenia. Vybrať si dokonca môžete pálivé či menej pálivé mäso. Jednou z najznámejších marinád, ktoré sa používajú je príchuť peri-peri.

Naturálne mäso je najčastejšie obalené v soli a čiernom korení. Táto jednoduchá kombinácia však poskytuje lahodnú a výraznú chuť.

Údené alebo smoked mäso je vystavené dymu, najčastejšie z dreva, ktoré sa neustále zohrieva/páli. Čím viac dymu prenikne do mäsa, tým je viac jeho chuť intenzívnejšia.


Sušené mäso podľa typu sušenia  

Mäso sušené slnkom

Ide o tradičný proces sušenia, kedy je mäso vystavené priamemu slnečnému žiareniu a prirodzenej cirkulácií vzduchu. Mäso zvykne byť ponorené v soľnom roztoku, ktorý ho chráni pred hmyzom a baktériami.   

Mäso sušené solárnym sušením

Tento proces je uzatvorený systém, ktorý je viac hygienickejší, keďže v ňom nedochádza k negatívnym vplyvom z vonkajšieho prostredia. Solárne sušenie je využívané viac na komerčné účely. Pri solárnom sušení ide o hromadenie solárnej energie a zohrievanie vzduchu pomocou solárnych kolektorov, ktoré sú umiestnené v špeciálnych miestnostiach na sušenie.

schovať popis
Set Ascending Direction
na stranu
View as Mriežka Zoznam

4 Položiek

Cena od - do
Shopping Options
Balenie
  1. Sušené hovädzie mäso Beef Jerky - Jack Links
    Hodnotenie:
    Recenzie:  0% (0)
    Cena teraz od  2,20 €
  2. Sušené hovädzie mäso Beef - Jerky
    Hodnotenie:
    Recenzie:  75% (4)
    Cena teraz od  1,95 €
  3. Sušené hovädzie mäso STM Energia - St. Marcus
    Hodnotenie:
    Recenzie:  100% (1)
    Nie je na sklade
  4. Sušené hovädzie mäso STM Paleo Energia - St. Marcus
    Hodnotenie:
    Recenzie:  0% (0)
    Nie je na sklade
Zobraziť ďaľšie produkty
Set Ascending Direction
na stranu
View as Mriežka Zoznam

4 Položiek