Oleje
Oleje

Oleje alebo rastlinné oleje získané z rastlín alebo z ich semien, sú skvelou alternatívou na zaistenie dávky tukov, ktoré ľudský organizmus potrebuje k zdravému fungovaniu. Kvalita a vlastnosti každého oleja závisia od toho, či je lisovaný za studena alebo za tepla, ako aj toho, koľkokrát sa lisovanie opakuje. Všetky rastlinné oleje obsahujú vitamíny, minerály, ale aj nenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu a pomáhajú pri prevencii vzniku srdcovocievnych ochorení.
Samozrejme, jednotlivé oleje sa navzájom odlišujú svojim zložením a obsahom látok.
- Olivový olej patrí k najčastejšie používaným olejom. Je ľahko stráviteľný a má pozitívny vplyv na trávenie a metabolizmus, znižuje prekyslenie organizmu a má protizápalový účinok.
- Slnečnicový olej je vôbec najrozšírenejším olejom, ktorý obsahuje vyššie percento kyseliny linolovej s priaznivým účinkom na cholesterol. Má najmenšie množstvo škodlivého cholesterolu zo všetkých olejov. Vyznačuje sa neutrálnou chuťou a dlhou dobou životnosti.
- Repkový olej lisovaný za studena má podobné vlastnosti ako častejšie používaný olivový olej.
- Avokádový olej sa vyrába z dužiny avokáda. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, taktiež krvný tlak a pôsobí proti nádorovo.
- Arašidový olej má jemnú orieškovú chuť a najčastejšie sa používa na prípravu ázijských jedál a špecialít.
- Konopný olej sa vďaka svojej chuti hodí do šalátov a dochutenie hotových jedál. Posilňuje imunitu, obsahuje protizápalové zložky a antioxidanty.
- Mandľový olej sa najčastejšie používa na prípravu šalátov, dresingov a na zjemnenie hotových jedál.
- Makový olej je vhodný pre studenú kuchyňu, a ako už možno tušíte, má upokojujúce účinky. Jeho vysoký obsah vápnika je významný v prevencii osteoporózy.
- Sezamový olej pôsobí upokojujúco na pokožku, pozitívne ovplyvňuje trávenie, chráni a povzbudzuje nervový systém, zlepšuje pamäť a pôsobí antidepresívne.
- Ľanový olej znižuje riziko infarktu a ostatných srdcovocievnych ochorení. Má vysoký obsah lignanu, pôsobí protizápalovo a protinádorovo. Avšak nie je vhodný na tepelnú úpravu.
- Sójový olej je vhodný na varenie, nie na smaženie. Neobsahuje sacharidy, mali by ho preto uprednostňovať diabetici. Vďaka vysokému obsahu lecitínu sa používa na pečenie bez použitia vajec.
- Tekvicový olej chráni srdce i cievy, pomáha pri ťažkostiach s prostatou, pôsobí proti lámaniu nechtov a vypadávaniu vlasov.
- Ryžový olej sa neprepaľuje. Je vhodný na pečenie a grilovanie, a často používaný v ázijskej kuchyni. Obsahuje množstvo antioxidantov.
- Kokosový olej poskytuje organizmu rýchlu energiu, stimuluje imunitu. Používa sa rovnako dobre v studenej i teplej kuchyni.