Hlavné chody

Hlavné chody, ako sú obedy alebo večere, patria medzi najväčšie jedlá dňa. Preto je dôležité dôkladne sa zamerať na ich zloženie. Vďaka tomu dostaneme do tela živiny, ktoré potrebujeme. Základom každého hlavného chodu by mali byť bielkoviny, a to napríklad vo forme rýb, mäsa alebo jeho rastlinných alternatív (tofu, tempeh, seitan). Chýbať by však nemali ani komplexné sacharidy. Tie nájdeme v prílohách, ako sú cestoviny, kuskus, quinoa, ryža či iné obilniny, prípadne zemiaky. A zabudnúť nesmieme ani na zdroje tukov, tie sú prirodzenou súčasťou živočíšnych bielkovín, ale nájdeme ich aj v oleji, ghí, orechoch alebo orieškových maslách. Ak navyše obed doplníte porciou zeleniny, bude výsledok úplne dokonalý.

Aké zdravé obedy a večere si pripraviť?

Ak fandíte mäsu, môžete dať šancu zapečeným kuracím prsiam, pečeným stehnám, vyskúšať tortily plnené kuracím mäsom alebo ho upiecť s cestovinami. Ak máte radi Áziu, môžete si pripraviť kúsky mäsa s kurkumou a kokosovým mliekom alebo quinoou. Super voľbou sú ale aj prsia v pomarančovej omáčke, indické karí s trhaným mäsom alebo pad thai. 

Na svoje si prídu aj milovníci talianskych chutí. Pre tých tu máme napríklad bolonskú omáčku, ktorá je dokonca vegánska, alebo recept na lasagne. Nechýba však ani návod na skvelú pizzu a ďalšie cestovinové dobroty. A nezabudli sme ani na tých, ktorí si radi pochutia na mexických dobrotách. Tí by rozhodne mali vyskúšať klasiku v podobe tacos.

Zobraziť viac Zobraziť menej