Šaláty

Šaláty nemusia byť jedlom, po ktorom vás za chvíľu znova prepadne hlad. Stačí sa zamyslieť nad tým, čo do nich pridávate. Ak chcete, aby šalát nahradil obed alebo večeru, nestačí zmiešať len zeleninu. Je potrebné pridať doň aj bielkoviny, sacharidy a tuky. Takto ľahko si môžete poskladať výživný šalát, ktorý skvele chutí a hladu nedá šancu. 

No a v prípade, že má byť šalát len ako doplnok k hlavnému chodu, stačí kombinovať druhy, ktoré sa k sebe hodia, aby ste vytvorili jedinečný chuťový zážitok. Nebojte sa ale pripraviť si aj sladký šalát s ovocím. K tomu odporúčame pridať napríklad tvaroh, aby sa z neho stala nutrične vyváženejšia dobrota.

Ako pripraviť ten najlepší šalát?

Základom každého šalátu je zelenina, prípadne ovocie. V tomto prípade nie je potrebné držať sa skrátka, môžete skúsiť navzájom spájať rôzne druhy. Vždy tak vyčarujete nový chuťový zážitok pre svoj maškrtný jazýček. Keď máte základ hotový, vrhnite sa na pridanie bielkovín. Ak robíte sladký šalát, hodí sa doň napríklad tvaroh, jogurt alebo proteínový puding, u slaného variantu využijete tuniaka, kuracie mäso, vajíčka alebo tofu, tempeh či seitan pre vegánov. Najmä do slaných šalátov by ste mali tiež pridať aj zdroj sacharidov. Skvele bude fungovať kuskus, bulgur, quinoa, cestoviny, zemiaky, ryža či ďalšie obilniny. A na záver už stačí pridať len nejaký zdroj zdravých tukov, a to napríklad vo forme orechov, orieškových masiel alebo rôznych olejov.

Skvelým príkladom je napríklad tuniakový šalát, Coleslaw, šalát z červenej repy, Caesar šalát, grécky šalát a, samozrejme, aj zemiakový šalát.

Zobraziť viac Zobraziť menej

Fitness recept: Šalát Nicoise

Nicoise patrí medzi lahodné šaláty, ktoré navyše aj zasýtia. Obsahuje totiž komplexné sacharidy, bielkoviny a, samozrejme, množstvo zeleniny. K dokonalosti stačí už len pridať olivy a medovo-horčicovú omáčku.

Čítaj viac >