Raňajky

Raňajky sú základ dňa, a tak nie div, že si chcete pochutiť na niečom, čo poteší vaše chuťové poháriky, zasýti vás a dodá vám energiu pred tréningom alebo novým pracovným dňom. Vyvážené raňajky by mali obsahovať všetky makroživiny, teda sacharidy, bielkoviny aj tuky. To sa dá bez problému zvládnuť u sladkých i slaných raňajok, a dokonca aj v prípade, že ste vegáni alebo sa stravujete bez lepku či bez laktózy

Ako si pripraviť zdravé sladké raňajky?

Keď sa povie sladké fitness raňajky, mnohým napadne ovsená kaša na stovky spôsobov. Jesť stále dokola jedno jedlo je ale celkom nuda. Čo ďalšie si dať na raňajky? Skúste zapiecť alebo uvariť nejakú dobrotu aj z inej obilniny. Ideálnymi raňajkami je však napríklad aj domáca granola alebo nadýchaný banánový chlebíček

Super zmenou môžu byť napríklad lievance alebo palacinky, ktoré potom stačí ozdobiť napríklad džemom alebo orieškovým maslom. Ak do cesta pridáte aj proteín, máte navyše splnenú aj potrebnú dávku bielkovín. Ráno sa však nemusíte vyhýbať ani dezertom, ak viete, ako ich vhodne pripraviť. Čo takto skúsiť napríklad bielkovinami nabitý cheesecake, koláče s tvarohovým krémom alebo chia puding? A ak nestíhate, môže byť super voľbou aj smoothie. Začať deň niečím sladkým je skrátka vždy dobrý nápad. 

Ako si pripraviť zdravé slané raňajky?

Pre slané raňajky sú zase typické vajíčka na stovky spôsobov. Poďme ale vymeniť miešané vajíčka alebo volské oká za niečo trošku kreatívnejšie. Skvelou voľbou môže byť napríklad špenátová omeleta, ktorá vás okrem krásnej zelenej farby očarí aj svojou chuťou. Môžete si tiež vajíčka pripraviť netradične, vo forme muffinov, ktoré sú nadýchané, vláčne a doslova sa rozplývajú na jazyku. Keď k nim pridáte ešte tuniaka, zaraz vzniknú fit raňajky, ktoré majú ešte viac bielkovín. 

A ak obľubujete vajíčka aj ovsenú kašu, môžete si pripraviť slanú verziu ozdobenú strateným vajcom. Je však možné, že patríte medzi vegánov, a tak vajíčkové raňajky nebudú nič pre vás. V tom prípade tu máme recept na vegánske miešané „vajíčka“ z tofu. A môžete si tiež pochutiť aj na rôznych nátierkach.

Zobraziť viac Zobraziť menej

Fitness recept: Škoricové vafle

Tiež milujete, keď pripravujete nejakú dobrotu so škoricou, z ktorej vám rozvoniava celá kuchyňa? Tak presne toto dokážu aj tieto vafle. A keď ich navyše ozdobíte agávovým sirupom, máte hotové dokonalé sladké raňajky.

Čítaj viac >