Fitness recept: Sladké tortilly na spôsob French toastu
Proteínová zmes na mug cake sa dá využiť mnohými spôsobmi. My sme si z nej pripravili hladké cestíčko na obalenie našich plnených tortill. A výsledok? Posúďte sami, nebíčko v ústach.
Raňajky sú základ dňa, a tak nie div, že si chcete pochutiť na niečom, čo poteší vaše chuťové poháriky, zasýti vás a dodá vám energiu pred tréningom alebo novým pracovným dňom. Vyvážené raňajky by mali obsahovať všetky makroživiny, teda sacharidy, bielkoviny aj tuky. To sa dá bez problému zvládnuť u sladkých i slaných raňajok, a dokonca aj v prípade, že ste vegáni alebo sa stravujete bez lepku či bez laktózy.
Keď sa povie sladké fitness raňajky, mnohým napadne ovsená kaša na stovky spôsobov. Jesť stále dokola jedno jedlo je ale celkom nuda. Čo ďalšie si dať na raňajky? Skúste zapiecť alebo uvariť nejakú dobrotu aj z inej obilniny. Ideálnymi raňajkami je však napríklad aj domáca granola alebo nadýchaný banánový chlebíček.
Super zmenou môžu byť napríklad lievance alebo palacinky, ktoré potom stačí ozdobiť napríklad džemom alebo orieškovým maslom. Ak do cesta pridáte aj proteín, máte navyše splnenú aj potrebnú dávku bielkovín. Ráno sa však nemusíte vyhýbať ani dezertom, ak viete, ako ich vhodne pripraviť. Čo takto skúsiť napríklad bielkovinami nabitý cheesecake, koláče s tvarohovým krémom alebo chia puding? A ak nestíhate, môže byť super voľbou aj smoothie. Začať deň niečím sladkým je skrátka vždy dobrý nápad.
Pre slané raňajky sú zase typické vajíčka na stovky spôsobov. Poďme ale vymeniť miešané vajíčka alebo volské oká za niečo trošku kreatívnejšie. Skvelou voľbou môže byť napríklad špenátová omeleta, ktorá vás okrem krásnej zelenej farby očarí aj svojou chuťou. Môžete si tiež vajíčka pripraviť netradične, vo forme muffinov, ktoré sú nadýchané, vláčne a doslova sa rozplývajú na jazyku. Keď k nim pridáte ešte tuniaka, zaraz vzniknú fit raňajky, ktoré majú ešte viac bielkovín.
A ak obľubujete vajíčka aj ovsenú kašu, môžete si pripraviť slanú verziu ozdobenú strateným vajcom. Je však možné, že patríte medzi vegánov, a tak vajíčkové raňajky nebudú nič pre vás. V tom prípade tu máme recept na vegánske miešané „vajíčka“ z tofu. A môžete si tiež pochutiť aj na rôznych nátierkach.
Proteínová zmes na mug cake sa dá využiť mnohými spôsobmi. My sme si z nej pripravili hladké cestíčko na obalenie našich plnených tortill. A výsledok? Posúďte sami, nebíčko v ústach.
Ako si spestriť svoju obľúbenú ovsenú kašu? Čo tak ju skúsiť zapiecť. Vďaka tomu sa z obyčajných raňajok razom stane neobyčajne chutná dobrota pripomínajúca vláčne brownie.
Ovsená kaša na tisíc spôsobov môže byť už trošku nuda. Preto sme dnes namiesto vločiek použili bulgur. Výsledok nás milo prekvapil. Aj keď to trvá trošku dlhšie, rozhodne to za to stojí.
Tipov na slané raňajky nie je nikdy dosť. Mať stále dookola praženicu alebo vajíčka natvrdo a namäkko nás môže rýchlo omrzieť. My sme dnes preto vykúzlili nádherne zelenú omeletu, ktorá chutí ešte lepšie, než vyzerá.
Dosť bolo palaciniek a lievancov. Na scénu prichádza trhanec, ktorý je chuťovo rovnako vyladený, ale na pohľad vyzerá oveľa zaujímavejšie. Príprava je maximálne jednoduchá.
Vraj vás už kuskus naslano trochu nudí? Tak si skúste pripraviť aj jeho sladkú verziu. Hlavnú úlohu v ňom hrá mak s malinami. Navyše sa nemusíte báť, že by pokrm nemal dostatok bielkovín. Jedna odmerka proteínu v kuskuse vám potrebnú porciu hravo doplní.
Tento základný recept má jednu veľkú výhodu, každý si ho môže prispôsobiť podľa seba a pridať to, čo má rád. Rovnako tak sa dajú hotové muffiny mnohými spôsobmi dozdobiť. Máte chuť na čokoládovú alebo malinovú verziu?
Galetka plnená tvarohom, hruškami a vlašskými orechmi si nás získala svojimi dokonale vyladenými chuťami. Skvele sa hodí na raňajky, desiatu alebo ako dezert k popoludňajšej káve.
Pečená ovsená kaša na raňajky má skvelú chuť, a navyše prevonia celú kuchyňu. Vychutnajte si neodolateľnú kombináciu vanilkových tónov, ľahko kyslastého ovocia a ovsených vločiek.
Aj milovníci sladkých raňajok potrebujú občas zmenu. Slaná kaša so strateným vajcom je preto skvelou voľbou. Spojenie ovsených vločiek a tekutého žĺtka si získa každého po prvom ochutnaní.