Bezlepkové

Bezlepkové recepty sú určené všetkým ľuďom, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu vyhýbajú lepku. Nech už je vaša motivácia držať bezlepkovú diétu akákoľvek, máme pre vás množstvo produktov a receptov, vďaka ktorým si môžete pripraviť lahodné raňajky, snacky, hlavné chody aj dezerty.

Aby ste sa lepku vyhli, môžete v receptoch nahradiť klasickú pšeničnú múku napríklad orieškovými múkami (mandľová, vlašská, lieskovooriešková alebo kokosová múka). Často sa tiež používa aj ryžová, banánová, pohánková, ľanová, tapioková či ovsená. Tieto druhy sa líšia svojou chuťou, ako aj nutričnými hodnotami. Vďaka tomu môžete vytvoriť množstvo lákavých dezertov, ako sú nepečené cheesecake rezy s jahodami, crème brûlée, karamelky či cookie dough guľôčky.

Aké bezlepkové jedlá si pripraviť?

Aby ste pripravili bezlepkový pokrm, je potrebné vynechať všetky obilniny, ktoré lepok prirodzene obsahujú. Ako zdroj sacharidov je potom ideálne používať ryžu, bataty, zemiaky, strukoviny, strukovinové cestoviny (z hrachu alebo šošovice), quinou či tapioku. Podiel bielkovín potom zaistia napríklad vajíčka, tuniak, losos, kuracie prsia, tofu, tempeh, seitan a ďalšie potravinové zdroje proteínov. Zabúdať by sme nemali ani na porciu zeleniny a tuky. Tie prirodzene nájdeme v niektorých druhoch mäsa, ale dajú sa pridať aj vo forme olejov, orechov či orieškových masiel.

Ak si chcete pripraviť bezlepkový hlavný chod, môžete skúsiť napríklad pastiersky koláč, proteínové cestoviny s hubovou omáčkou alebo seitan s brokolicou v ázijskej omáčke. Za vyskúšanie ale stoja aj polievky, ako je cícerová karí polievka či krémová šošovicová polievka. A na výber máte aj množstvo inšpirácie na raňajky. Pustíte sa do perníkovej ovsenej kaše, ovsených lievancov či vajíčkových muffinov?

Zobraziť viac Zobraziť menej