10 tipov, ako posúvať levely a zlepšiť svoj e-športový výkon

10 tipov, ako posúvať levely a zlepšiť svoj e-športový výkon

Kolobeh povinností a virtuálnych tréningov dá zabrať. Vrátite sa zo školy či práce a v rýchlom slede sa snažíte zvládnuť prezliekanie spolu s dojedaním zvyškov včerajšej pizze a uskrávaním energetického nápoja. Základ na prežitie ste zvládli a ešte kým dožujete už odhodlane stláčate power button vášho herného stroja. Do minúty sa rozsvietia všetky neóny, spustí sa online klient a všetko je nastavené na nový zápas vo Fortnite či inej hre. Medzitým ešte obvoláte kamošov prípadne sa pustíte do boja s hráčmi z celého sveta. Váš loadout je pripravený, prsty sú na klávesnici a odbíjajú posledné sekundy matchmakingu. 

Dnes máte pocit, že prekonáte svoj tabuľkový rekord a jediné, čo môže zlomiť silné odhodlanie je postupne sa vytrácajúci objem energeťáku v plechovke. Zápas beží a prvé hity sú na konte. Úvodná hra je postupne za vami a nasleduje ďalšia, pretože len hranie vás môže posunúť vpred. Na scéne sa však medzitým objavuje nový nepriateľ a nie sú to bugy ani lagy. Nepochádza totiž z virtuálneho sveta a jeho predzvesťou je opakované zívanie spolu s ťažkými viečkami.

Napáda hlavne váš postupne klesajúci herný výkon a pozornosť. Jeho jediným cieľom je poslať vás do postele, čo sa mu, chcete či nie, po istom čase určite podarí. Daňou za túto situáciu je strata XP-éčok, horšie skóre a žiadny posun vpred. Ak si kladiete otázku, či sa s tým dá niečo urobiť, čítate správny zdrojový kód. Dnes si totiž posvietime na to, ako zdravšie optimalizovať a hlavne zlepšiť svoj e-športový herný výkon tak, aby ste sa mohli posúvať na nové levely a nenarúšali vám ho žiadne externé bugy z tohto sveta. Pohodlne sa teda usaďte do svojho gamerského kresla, pretože hra práve začína!

V článku sa dočítate o týchto tipoch na zlepšenie výkonu: 

Trieda Gamer vs. E-športovec

Skôr než sa pustíme do jednotlivých tipov, si treba povedať, že v prístupe k výkonu je rozdiel medzi bežným hráčom a e-športovcom. Dalo by sa to prirovnať k základnej a elitnej triede postáv v RPG hrách, kde každá má svoj vlastný strom schopností a silu. Väčšina bežných hráčov svoj výkon nijakým závažným spôsobom nerieši a klávesnicu či gamepad neberie až tak vážne. Títo hráči sú základným, resp. komerčným spotrebiteľom, ktorého zaujímajú hry ako GTA 5 a ich prioritou je gaming skôr pre radosť. Napriek tomu sa títo gameri občas boostnu nejakou kávou či energetickým nápojom, ktorý im pomôže zachovať bdelosť počas hrania po náročnom dni v práci či škole.

E-športovci alebo pro gameri sú elitnou triedou hráčov, ktorým ide v prvom rade o posúvanie levelov a úspech. Preto tvrdo trénujú, zúčastňujú sa turnajov, analyzujú každý pixel svojho výkonu a ich štatistiky sa posúvajú vpred. E-športový prístup k hraniu je teda diametrálne odlišný od bežných hráčov a pripomína skôr prípravu profesionálnych športovcov. E-šport vám bližšie predstaví náš článok, ktorý sa zaoberá svetom virtuálnych športovcov.

Gamer vs. E-športovec

Ako sa stať lepším e-športovcom a hráčom?

Nižšie sa pozrieme na jednotlivé tipy, ako zlepšiť svoj gaming. Niektoré z nich sa budú dať aplikovať aj u bežných, tzv. casual hráčov, takže svoju manu by si tu mal nájsť každý.

1. Doprajte si dostatok spánku pre výkonný respawn

Dostatočný spánok je jedným z najdôležitejších faktorov výkonnosti a regenerácie vo všetkých aspektoch života. Výnimkou nie je ani e-šport, kde sa život hráčov točí okolo online turnajov, trénovania či cestovania na rôzne súťaže, kempy a eventy. Spánok ide často bokom, nočné hodiny sú namiesto postele radšej venované hraniu a dobíjanu pomocou energetických nápojov. Kým vaša postava sa v hernom svete dokáže respawnuť takmer okamžite bez straty výkonu, my ľudia pre tieto podmienky potrebujeme dlhší respawn v podobe kvalitného spánkiu.

Úspech e-športovcov totiž závisí hlavne od jemnej motoriky a kognitívnych funkcií. Kľúčom je vizuomotorický výkon, pozornosť a pracovná pamäť. Všetky tieto oblasti sú založené na kognitívnych funkciách a ich výkon dokáže negatívne ovplyvniť práve nedostatok spánku. Ten môže znížiť váš reakčný čas, ale aj rýchlosť spracovania informácií. Nekvalitný spánok na klávesnici tiež spomaľuje rýchlosť spracovania vizuálnych vnemov, čo znamená, že vaše reakcie na dianie vo virtuálnom svete môžu byť pomalšie bez ohľadu na obnovovaciu frekvenciu monitora, ktorý používate. [1 – 2]

Namiesto neustáleho pitia energetických nápojov či iných pre-workout doplnkov by ste preto mali dať prednosť kvalitnému spánku. Za ideálnu dĺžku sa v tomto smere považuje 7 – 9 hodín s tým, že neexistuje multiplatformové odporúčanie pre každého. Spánková rutina je totiž na mieru šitý offline event, ktorý sa u každého z nás môže líšiť. Preto je najlepšie, keď si sami na sebe otestujete, koľko hodín u vás funguje. Potom sa môžete zamerať na optimalizáciu vašej spánkovej rutiny.

Tá by mala byť konzistentná a začať zhruba 30 minút pred spaním. Jej cieľom je dostať sa do uvoľneného stavu a pripraviť sa na spánok, čo môže byť náročné najmä po hodinách virtuálnej akcie. Aspoň pol hodinu predtým než sa chystáte spať, by ste sa mali odhlásiť zo Steamu, Battlenetu, Epicu alebo iného online klienta, cez ktorého hrávate. Potom venujte čas hygiene, ktorú by mala striedať neproduktívna relaxačná aktivita. Nemám tým však na mysli hranie Maria na Switchi, ale napríklad čítanie fyzickej knihy. Následne zhasnite svetlá, uvoľnite sa a skúste relaxovať až do momentu, kedy zaspíte. Ďalšie spánkové tipy môžete nájsť v našom článku, ktorý sa venuje téme ako rýchlo zaspať. [3 – 4]

Bonusové tipy k výkonnému respawnu môžete nájsť aj v článku, ktorý rozoberá ďalšie spôsoby odpočinku v prípade, že spánok nezaberá.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Spravujte svoj stravovací inventár

E-športoví hráči často trávia šesť až desať hodín denne hraním a trénovaním, aby vybrúsili svoj herný výkon k dokonalosti. Ide o časovo náročný harmonogram, ktorý väčšinou neobsahuje žiadnu dieru venovanú strave. Aj preto potom v krabičkách z donášky počas hrania Fortnite lootujú rôzne junk foody, čo ich hernému výkonu rozhodne neprospieva. Strava totiž nášmu telu slúži ako palivo a len dostatok adekvátneho paliva môže poháňať aj dostatočný výkon. Preto by e-športovci mali myslieť na to, že v skutočnosti športujú a je potrebné, aby sa o svoje telo starali podobne, ako hráči futbalu, basketbalu alebo iní športovci.

Strava je pre e-športovcov dôležitá

Aj vďaka tomu môžete vo svete e-športu postupne nájsť stále viac profesionálov, ktorí si dávajú záležať nielen na svojom leveli, ale aj na strave. Ak to myslíte s e-športom vážne, mali by ste vymeniť energeťáky, pizzu či kebab za pestrú a vyváženú stravu, ktorá vám poskytne optimálne množstvo živín. Každé jedlo by tak malo obsahovať kvalitné bielkoviny, komplexné sacharidy a zdravé tuky. Z bielkovín by si e-športovci mali vyberať chudšie zdroje mäsa, napríklad hydinové či vybrané hovädzie, prípadne ich alternatívy ako tofu alebo seitan.

Ak vás princípy stravovania zaujímajú viac, určite nevynechajte náš článok Čo je zdravá strava a ako sa naučiť jesť zdravo.

3. Myslite na manu v podobe vody

Ruka v ruke so stravou ide aj mana v podobe hydratácie. Hráčom sa totiž v sérii zápasov ľahko môže stať, že zabúdajú piť a vystavujú sa tak príznakom dehydratácie. Patria medzi ne napríklad svalová slabosť, bolesť hlavy, únava, pomalšie reakcie či závraty. Snáď netreba dodávať, že všetky tieto symptómy sa potom môžu negatívne podpísať aj na e-športovom výkone. Uznanie a riešenie tohto problému je nevyhnutné pre hráčov, ktorí chcú vyniknúť vo svojom fachu. A ako teda nezabúdať na pitný režim počas hrania? [5 – 6]

Základná pomôcka môže byť fľaša s vodou niekde v zornom poli vášho monitora, ktorá vám bude pripomínať, že sa máte napiť. V prípade, že potrebujete väčšiu motiváciu, môžete využiť aplikáciu s notifikáciami vždy, keď je čas na drink. Jedným z dobrých nástrojov je aj hydratačná rutina, ktorú prispôsobíte svojmu hernému režimu. Napite sa pred každou hrou a využívajte pitie počas prestávok, matchmakingu či po odohraných zápasoch.

Návyk pravidelnej konzumácie tekutín by ste si však mali osvojiť aj mimo hrania počas celého dňa. Dostatočná hydratácia totiž začína skôr, než odbije matchmaking samotnej hry. Okrem pitia sa môžete zamerať aj perky v podobe ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody, ktoré sa dá jesť namiesto čipsov počas hry ako snack. Príkladom je vodný melón, uhorka, pomaranč alebo jahody.

Čo sa týka konkrétnych potrieb, všeobecné odporúčania odborníkov z Institute of Medicine of the National Academies k dennému pitnému režimu sú na úrovni 2,7 litra v prípade žien (približne 11 pohárov) a 3,7 litra v prípade mužov (približne 15 pohárov). Prípadne 30 – 45 ml vody na kilogram telesnej hmotnosti. Dobrým indikátorom je v tomto prípade farba moču, ktorá by mala byť svetlá až číra. [7 – 8]

Gameri by nemali podceňovať pitný režim

4. Pohybujte aj svojim telom, nielen myšou

Seriózne, resp. e-športové hranie znamená dlhé hodiny sedenia. Profesionálni hráči trénujú zhruba 7 až 10 hodín denne. V prípade, že túto aktivitu nevyvažujú dostatočným pohybom. Podľa WHO sa za dostatok pohybu považuje aspoň 150 – 300 minút stredne intenzívnej aktivity týždenne alebo 75 – 150 minút vysoko intenzívnej aeróbnej aktivity týždenne. Nedostatok pohybu totiž nielen hráčom prináša problémy vyplývajúce zo sedavého životného štýlu. Podľa štúdií ide napríklad o vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, rôznych druhov rakoviny, depresiu, úzkosť, únavu, cukrovku či obezitu. Hádam netreba dodávať, že nič z toho level vášho herného výkonu neposunie. [9 – 10]

Aj e-športovci teda musia levelovať svoju fyzickú kondíciu, aj keď trochu iným spôsobom ako vrcholoví športovci. V prospech tohto tvrdenia hovorí napríkad štúdia z roku 2020, ktorá sledovala hráčov League of Legends. Zistila, že už krátke intenzívne cvičenie pred hraním LoL prispelo k zlepšeniu herného výkonu o 17 %. [11] 

Pre e-športovcov je tiež osobitne zaujímavý vplyv fyzickej aktivity na duševné zdravie a kognitívny výkon. Naznačujú to výsledky štúdie Asics’ Mind Games, v ktorej boli hráči podrobený 16-týždňovému tréningovému programu. Ten pozostával z rôznych aktivít a postupne naberal na intenzite. Kým začiatok tvorila iba 10 minútová chôdza, účastníci sa postupne vypracovali až k 150-minútovej aeróbnej aktivite. Po absolvovaní tohto programu štúdia zistila, že u hráčov sa zlepšil ich kognitívny výkon v priemere o 10 %. O 9 % lepšie na tom bola aj schopnosť riešiť problémy a o 10 % sa u účastníkov boostla rýchlosť spracovania informácií. [12 – 13]

V podobnom štýle sa niesol aj výskum z roku 2020, ktorý hovorí, že aeróbne cvičenie sa javí ako účinné pri zlepšení pozornosti. Cvičenie je navyše prospešné aj pre duševné zdravie. Znižuje úzkosť, depresiu a podporuje dobrú náladu. Toto všetko pritom môžu byť dôležité dieliky mozaiky celkového výkonu e-športovca. Ten zároveň môže ťažiť aj z ďalších benefitov fyzickej aktivity, ktoré mapuje náš článok o tom, prečo športovať a cvičiť. Túto snahu navyše môže posunúť o niečo viac aj tzv. green exercise, ktoré prináša ďalšie benefity spojené s pobytom v prírode. [14 – 15]

Ideálne je však venovať sa nejakej forme silového tréningu, s ktorým môžeme začať aj doma. Pomôcť vám v tomto smere dokáže náš článok zameraný na cviky s vlastnou váhou. Skúsenejší e-športovci môžu posúvať svoje fyzické levely v gyme a trénovať podľa rozumného plánu.

Gameri a e-športovci

5. Nezabudnite na mentálny loadout

Konkurencia vo svete e-športu je dnes väčšia než kedykoľvek predtým. Aj preto sa hráči snažia poctivo pracovať na svojich prednostiach, zlepšujú presnosť, reflexy a ďalšie herné skills. Značná časť výkonu sa však ukrýva aj v hlave, kde je dôležité starať sa o svoj mentálny loadout. To je niečo, čo mnohí e-športovci v zápale tréningov, súťaží a snahy byť lepším často prehliadajú. Do hry by preto mala nastúpiť mentálna príprava, ktorá sa uplatňuje aj v klasických formách športu. Zvyčajne zahŕňa zvládanie stresu, stanovenie cieľov či udržanie pozitívneho myslenia.

Techniky mentálnej prípravy e-športovcov

V prípade hráčov sa v súvislosti s mentálnou prípravou dajú uplatniť techniky športovej psychológie. Vyskúšať môžete nasledujúce kroky [16]:

  1. Stanovte si cieľ hlavného questu: vytýčenie konkrétnych, merateľných cieľov môže hráčom e-športu pomôcť efektívne merať svoje úsilie a pracovať na zlepšení. Samotné ciele môžu súvisieť buď s konkrétnou hrou (napr. zlepšenie presnosti streľby), alebo samotným pôsobením hráča (napr. lepšia komunikácia v tíme). Pomôcť stanoviť si cieľ môže aj náš článok, ktorý bližšie rozoberá všetky konkrétne kroky. 
  2. Využite mentálnu grafickú kartu a vizualizujte: techniky vizualizácie zahŕňajú mentálnu predstavu úspechu, krokov k nemu alebo rôznych scenárov a situácií s cieľom zlepšiť výkon. V prípade e-športovcov to môžu byť vizualizácie konkrétnych gameplayov alebo stratégií k porážke nepriateľa či efektívnejšej tímovej spolupráci. 
  3. Relaxujte v úspornom režime: podobne ako iný športovci, aj hráči e-športu môžu podporiť svoju mentálnu prípravu vďaka relaxačným technikám. Príkladom je hlboké dýchanie alebo meditácia, ktorá môže pomôcť nájsť vnútorný pokoj, zlepšiť sústredenie a spánok či znížiť stres.
  4. Aktivujte self-care: pozitívny self-talk alebo komplexná vnútorná starostlivosť v podobe self-care môže hráčom pomôcť udržať si pozitívne myslenie aj motiváciu počas tréningov či turnajov. Ideálnou utilitou v tomto smere môže šport, koníčky, oddych od neustáleho scrollovania sociálnych sietí či akákoľvek vaša self-care rutina, ktorá vás vnútorne napĺňa. Príkladom je čítanie knihy, návšteva kina, stretnutie s kamarátmi, čas v prírode alebo spoločne strávený deň s rodinou.

Súčasťou mentálnej prípravy e-športovca by malo byť aj zvládanie stresu. S ním môžu pomôcť metódy spomínané vyššie, prípadne ďalšie kroky, ktoré vás privedú k zvládnutiu tohto komplexného questu. Napríklad bývalý profesionálny hráč Counter Strike Ron ‘Rambo’ Kim, ktorý sa zaoberá rôznymi tréningami a workshopmi pre mladých e-športovcov odporúča začať od základov. Tie spočívajú v spomalenom dýchaní vždy, keď máte pocit, že ste v strese. Aj on sám počas svojej kariéry praktizoval úplný základ, ktorým je nádych nosom a výdych ústami aspoň 5 až 10 sekúnd. [17]

Objavte naše bestsellery:

6. Siahnite po dovolených cheatoch v podobe doplnkov stravy

Za úspechom e-športovcov sa samozrejme ukrýva tvrdá práca, sebadisciplína a silná motivácia byť tým najlepším. Snaha dosiahnuť maximum otvára príležitosť pre tzv. povolené cheaty, ktorými sú doplnky stravy so špeciálne navrhnutým zložením pre hráčov. Ide o látky, ktorých cieľom je maximálne podporiť schopnosti každého playera. V praxi tak môžu pomôcť zlepšiť sústredenosť, pozornosť alebo pamäť. Zároveň však dokážu dodať energiu či podporiť kognitívne schopnosti. [18]

Z tohto pohľadu sú pre hráčov zaujímavé najmä cheaty známe ako nootropiká a adaptogény. V prvom prípade ide o látky, ktoré sa často označujú aj ako smart drugs. Najčastejšie majú formu rastlinných extraktov a sú vyhľadávané s cieľom boostnutia mozgu. Vo výsledku tak môžu pozitívne ovplyvniť pamäť, myslenie, koncentráciu, reakčnú rýchlosť alebo celkový mentálny výkon. A asi ťažko by ste našli dobrého e-športovca bez týchto vlastností. Medzi najznámejšie nootropiká patria napríklad ginkgo biloba, kofeín a cholín. [19]

Ďalším pre hráčov zaujímavým cheatom nie je legendárne HESOYAM z GTA, ale adaptogény. Väčšinou majú formu prášku, tabliet či kapsúl a ich zloženie pochádza z húb alebo vybraných rastlín. Sú vyhľadávané s cieľom lepšie zvládať stres, úzkosť či únavu a ľahšie sa na tieto pocity, ktoré bývajú bežnou súčasťou e-športového výkonu, adaptovať. Medzi najznámejšie adaptogény patria napríklad ashwagandha, ženšen či rhodiola rosea. [20]

V prípade doplnkov však e-športovci môžu zájsť ešte ďalej a pravidelnou voľbou na ich zozname bývajú aj vitamíny a minerálne látky. Za zmienku môže stáť napríklad vitamín D. Jeho hlavným zdrojom je totiž slnko a na nedostatok vitamínu D bývajú náchylní najmä ľudia, ktorí trávia veľa času v interiéroch, čo sa hráčov rozhodne týka. O dôležitosti vitamínu D navyše hovoria jeho schopnosti, pretože prispieva napríklad k správnemu fungovaniu imunitného systému, zdraviu kostí či k správnemu fungovaniu svalov. Dobrým príkladom doplnkov pre hráčov je aj zinok, ktorý má podiel na optimálnom fungovaní kognitívnych funkcií. A tie, ako sme si spomínali vyššie, sú pre e-športovcov kľúčové.

Ak si so suplementáciou nechcete robiť veľké starosti a brodiť sa ponukou množstva rôznych látok, najjednoduchšou voľbou bývajú komplexné zmesi, napríklad v podobe XBEAM pre-workoutov pre gamerov a e-športovcov. Tie totiž obsahujú starostlivo navrhnuté zloženie, ideálne pre všetky potreby hráčov, vrátane adaptogénov, nootropík, vitamínov, minerálov a ďalších látok pre maximálnu podporu herného výkonu.

XBEAM pre podporu e-športového výkonu

7. Matchmakujte s lepšími hráčmi

Ďalším zo spôsobov, ako zlepšiť svoj e-športový výkon, je nastaviť si matchmaking na lepších hráčov. To platí bez ohľadu na to, či hráte Fortnite, LOL, CS GO, Call of Duty, EA Sports FC alebo inú hru. Strety s lepšími hráčmi vám môžu pomôcť posúvať vaše hranice, ktoré počas zápasov so slabšími stagnujú. Tu však treba povedať, aby ste prípadné prehry alebo počiatočné lagy vo vašom štýle hry nebrali až príliš osobne. 

Od hrania s lepšími hráčmi sa totiž očakáva hlavne to, aby ste odkukali ich gameplay stratégiu a neriešili niekoľko presne zasadených hitov po sebe. V prípade, že vydržíte, vám tento postup môže časom pomôcť zoceliť svoje skills. Naučíte sa lepšie ubrániť a váš výkon to potlačí o niečo ďalej. Bonusom je, že zároveň tak získate možnosť získať zdravé sebavedomie a otestovať svoje schopnosti proti hráčom, ktorí sú lepší ako vy. A práve to z vás môže postupne urobiť pro gamera. [21]

8. Analyzujte svoj gameplay

Svoje herné skills môžete boostnuť len vtedy, keď viete, kde robíte chyby, čo vám do budúcna pomôže buď sa im vyhnúť, alebo ich aspoň minimalizovať. Jedným zo skvelých utilit v tomto smere je nahrávanie obrazovky. To býva prakticky základným odporúčaním mnohých profesionálnych e-športovcov smerom k začiatočníkom. V prípade, že hrávate na konzolách, môžete k nahrávaniu využiť natívne funkcie. Na PC sú však možnosti väčšie vybrať sa tam dá zo širokej ponuky nahrávacieho softvéru, ako napríklad Restream či Bandicam. Jednou z istôt je aj na natívny softvér od grafickej karty, kde napríklad Nvidia ponúka vydarené rozhranie GeForce Experience s možnosťou nahrávania obrazu.

Po hraní si nezabudnite svoj gameplay pozrieť a snažte sa identifikovať chyby. Potom vypracujte stratégie na to, ako sa môžete zlepšiť. Vyskúšať môžete aj profesionálny e-športový plán. Nie je však taký, ako v prípade fyzického cvičenia, kde v pondelok trénujete hrudník / biceps, v utorok chrbát / triceps a v stredu ramená / nohy. Väčšina tréningov e-športovcov sa točí okolo scrimmagingu, ktorý pozostáva z hrania proti iným profi hráčom, najčastejšie v tíme. Popri tom sa vytvárajú rôzne stratégie a hráči pritom pracujú na konkrétnych skilloch. Takýto tréning zvyčajne končí analýzou zápasov a nahratých záberov, kde e-športovci s analytikmi vyhodnocujú, čo bolo v hre dobré a čo zlé.

Pri ďalšom scrimmagingu sa potom od hráčov očakáva, že sa nájdené chyby pokúsia napraviť. Po oficiálnom skončení tímového tréningu väčšinou e-športovci ešte nejaký čas trénujú individuálne. Veľa profesionálnych e-športových tímov v poslednom období navyše do svojej rutiny pridáva aj iné formy tréningu, vrátane spolupráce so športovými trénermi a terapeutmi. Zlatým pravidlom pre každého, kto trénuje doma a chce sa postupne zlepšovať však zostáva vyššie spomínané nahrávanie a analýza gameplayu spojená s vychytávaním chýb. [22]

Analyzujte svoj gameplay

9. Optimalizujte svoj gamingový setup

Vo svete e-športu je dôležitý aj fyzický postoj k hraniu. V prípade, že počas zápasu ležíte vo zvesenej polohe na hernej stoličke či na stole, veľa bodov v tabuľke si asi nepripíšete. A navyše si tým koledujete o bolesti chrbta, spôsobené dlhým sedením. Všetko to totiž začína už hernou stoličkou, do ktorej by ste sa nemali báť investovať. Hráči v zdravej sedacej polohe bývajú na hru viac sústredení, čo prirodzene znamená väčšiu šancu na úspech. Podľa štúdie z roku 2009 navyše lepšie držanie tela prispieva k väčšej sebadôvere. 

V prípade e-športu tak vzpriamené sedenie môže byť jedným z pixelov skladačky celkového výkonu a oplatí sa investovať do kvalitnej hernej stoličky. Optimalizácia vášho herného setupu by však mala zahŕňať aj adekvátny herný stôl či slúchadlá. Tie vám pomôžu izolovať vonkajšie ruchy. Zabudnite na Spotify či YouTube, pretože hudba vás môže rozptyľovať. Ideálne sú v tomto smere kvalitné herné slúchadlá, ktoré vám pomôžu naplno vnímať zvuky hry. Tie sú napríklad jedným zo základných pilierov populárnych fps typu Counter Strike, kde musíte počuť kroky hráčov aj smer výstrelov. [23]

10. Buďte trpezliví a nemyslite na GAME OVER

Dlhé hodiny hrania, resp. trénovania sa po istom čase môžu zdať repetitívne. Zas a znova budete musieť prechádzať rovnakú trať, strieľať góly alebo vyhrať boj o vlajku s tímom na mape, ktorú už poznáte. Hráči lootovačiek môžu tráviť dlhé hodiny zbieraním predmetov, len aby si postavili jednu vysnívanú zbraň. Zároveň môžete v hre urobiť veľký pokrok, len aby ste v závere zlyhali, čím sa vrátite späť na začiatok. Nech už to vo vašom prípade bude akékoľvek, hranie hier si skrátka žiada trpezlivosť.

Pretože tak, ako pri každej inej činnosti, v ktorej chcete napredovať, aj gaming pre zlepšenie zahŕňa akési prirodzené lagovanie. To však nevyrieši stabilnejší internet, ale práve vaša trpezlivosť. Chcete nahrať viac bodov, presnejšie strieľať, rýchlejšie prechádzať konkrétnu trať alebo dávať viac gólov? Receptom na to je, že každú hernú akciu vedúcu k cieľu vášho questu musíte opakovať dostatočne často, aby upevnila vašu techniku. 

Viac gólov vo EA Sports FC strelíte len tak, že budete opakovane útočiť na bránu. Váš výsledný pretekársky čas zlepšíte tak, že budete znova a znova prechádzať konkrétnu trať, učiť sa čistejšie vyberať zákruty a upevňovať si znalosti o tom, kde treba pridať a kde sa naopak vyplatí šliapnuť na brzdu. Odmenou za tvrdú a konzistentnú prácu vám budú všetky tie nádherné cut-scény, vzácne úspechy, XP či momenty na vlne víťazstva. [24 – 26]

Trpezlivosť je jednou z hlavných vlastností e-športovca

Záver

Z uvedených tipov vyplýva, že vyskillovať svoj e-športový výkon nemusí byť prekážka hodná finálneho bossa v Dark Souls. Dôležité je začať postupne odomykať strom schopností a myslieť nielen na samotnú hru, ale aj dodatočné perky v podobe fyzického či psychického zdravia. Boostnuť mušku či kognitívne schopnosti môžu pomôcť analýzy gameplayu, matchmaking s lepšími hráčmi či povolené cheaty v podobe doplnkov stravy. 

Nemali by ste však zabúdať na to, že medzi pixely tvoriace dokonalý obraz e-športovca patrí aj zdravá strava a vyvažovanie tréningového sedenia dostatočnou fyzickou aktivitou. Pretože ak je hráč fit v reálnom svete, môže sa mu do dvojnásobne vyplatiť aj v tom virtuálnom. Na ceste k ovládnutiu tabuliek vám budeme držať palce.  

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať s vašimi spoluhráčmi. Aj oni v ňom môžu nájsť efektívne tipy, ktoré povedú váš tím k víťazstvu.

Zdroje:

[1] Bonnar, D., Castine, B., Kakoschke, N., & Sharp, G. (2019). Sleep and performance in Eathletes: for the win!. Sleep health, 5(6), 647-650.

[2] Rob Davies - Reasons Why Sleep is Important for Esports Athletes – https://esportswales.org/reasons-why-sleep-is-important-for-esports-athletes/

[3] Danielle Pacheco - Why Do We Need Sleep? – https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/why-do-we-need-sleep

[4] Rob Davies - Practical Ways to Improve Your Sleep as an Esports Athlete – https://esportswales.org/practical-ways-to-improve-your-sleep-as-an-esports-athlete/

[5] Nutrition for Gamers: Even Esports Players Need Fuel from Food – https://share.upmc.com/2021/11/nutrition-for-gamers/

[6] Dehydration – https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration/

[7] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd

[8] Hydratation for gamers – https://1-hp.org/blog/healthy-eating/hydration-101-for-gamers/

[9] Physical Activity – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[10] Naomi M. Hamburg, Craig J. McMackin, Alex L. Huang, Sherene M. Shenouda a kol. - Physical Inactivity Rapidly Induces Insulin Resistance and Microvascular Dysfunction in Healthy Volunteers – https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.107.153288

[11] Exercise Improves Video Game Performance: A Win–Win Situation – https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2020/07000/exercise_improves_video_game_performance__a.19.aspx

[12] Can exercise sharpen the mind? – https://www.asics.com/us/en-us/mk/sound-mind-sound-body-impact-mind-games?utm_campaign=411078&utm_source=TnL5HPStwNw&utm_medium=affiliate&utm_content=1&utm_term=10&ranMID=40996&ranEAID=TnL5HPStwNw&ranSiteID=TnL5HPStwNw-rKZurV.oDtUU1OusELlWAw&utm_term=Skimlinks.com

[13] Nick Harris-Fry - Exercise Made Competitive Gamers Better At Esports – Here’s What They Did – https://www.coachweb.com/health/mental-health/exercise-made-competitive-gamers-better-at-esports-heres-what-they-did

[14] Adam J Toth, Niall Ramsbottom, Magdalena Kowal, Mark J Campbell - Converging Evidence Supporting the Cognitive Link between Exercise and Esport Performance: A Dual Systematic Review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33203067/

[15] P. Callaghan - Exercise: a neglected intervention in mental health care? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15255923/

[16] Rob Davies - Using Mental Skills to Increase Your Esports Performance – https://esportswales.org/using-mental-skills-to-increase-your-esports-performance/

[17] Luis Mira - LoL Worlds 2023: Schedule, results, stream, teams & more – https://www.dexerto.com/league-of-legends/worlds-2023-scores-schedule-teams-stream-2124885/

[18] What Are Gamer Supplements? – https://techround.co.uk/guides/gamer-supplements-explained/

[19] Nootropics smart drugs – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/nootropics-smart-drugs-overviewn

[20] Adaptogens – https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22361-adaptogens

[21] Souvik Banerjee - 10 Ways to Improve Your Gaming Skills – https://www.rswebsols.com/ways-improve-gaming-skills/

[22] Esports Teams Training Routine Explained – https://europeangaming.eu/portal/latest-news/2022/11/03/124333/esports-teams-training-routines-explained/

[23] Richard Petty - Study: Body Posture Affects Confidence In Your Own Thoughts – https://news.osu.edu/study--body-posture-affects-confidence-in-your-own-thoughts/

[24] Joe Ellison - 7 brain hacks for being a better gamer – https://www.redbull.com/ca-en/how-to-get-better-at-gaming

[25] Igor Tulchinsky - Your Gaming Skills Can Help You Shape Your Career – https://hbr.org/2023/03/your-gaming-skills-can-help-you-shape-your-career

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *