Ako si stanoviť cieľ a úspešne ho zvládnuť

Ako si stanoviť cieľ a úspešne ho zvládnuť

Keď sa pustíme do niečoho nového, často je tento proces plný ideálov, nadšenia, predsavzatí, snov alebo vytýčenia ďalších cieľov, ktoré by sme v živote chceli dosiahnuť. Všetci by sme samozrejme boli radi, keby tieto ciele nezostávali len v rovine úvahy, ale podarilo sa nám ich premeniť na úspech aj v realite. 

Málokto si však možno uvedomuje, že pri samotnom úspechu zohráva fakt už to, ako si náš cieľ stanovíme. Nestačí totiž povedať, že si chceme nájsť lepšiu prácu alebo mať vypracovanejšiu postavu. Problematika stanovenia cieľa je o mnoho širšia a práve dnes sa pozrieme na to, ako ju uchopiť tak, aby sme dosiahli vytúžený úspech. Či už je našim cieľom schudnúť, nabrať svaly, zdravšie jesť, postúpiť v práci alebo akokoľvek zmeniť svoj život.

Prečo je dôležité stanoviť si cieľ

Cieľ by sme si mali predstaviť ako určitý bod, ku ktorému chceme smerovať. So stanovením konkrétneho cieľa by sme mali myslieť na to, že je nutné doplniť ho aktívnymi krokmi, ktoré nás dovedú k jeho dosiahnutiu. Napríklad, túžite po povýšení v práci, môžete si stanoviť konkrétne kroky, ktoré podniknete, aby sa tento kariérny cieľ naplnil. Samotné stanovenie cieľa je dôležité preto, lebo môže pomôcť vytvoriť vašu stratégiu na jeho dosiahnutie. Okrem toho dokáže zvýšiť vašu angažovanosť a dať zmysel krokom, ktoré urobíte. 

Zaujímavo k stanoveniu cieľov pristupuje svetoznámy James Clear, autor knihy Atómové návyky. Ten tvrdí, že ak to s dosahovaním cieľov myslíme vážne, nemali by sme sa sústrediť na konkrétny úspech. Podobnú chybu podľa Cleara robí väčšina ľudí, ktorí si povedia, že chcú schudnúť, zarábať veľa peňazí alebo nabrať horu svalov. Koniec koncov, kto by to nechcel, že? Skutočným kľúčom k úspechu je však podľa Cleara skôr otázka, aké obete sme ochotní prijať pre dosiahnutie nášho cieľa. Ak napríklad chcete schudnúť, opýtajte sa sami seba, či túžite po životnom štýle, ktorý sa spája s týmto cieľom. Vďaka tomu si dokážete uvedomiť, že vás síce čaká náročný proces, ale obete, ktoré si vyžaduje vás privedú k želanému výsledku. [1–2]

Prečo je dôležité stanoviť si cieľ

Benefity stanovenia cieľa

Stanovenie cieľa nám zároveň dáva určité výhody, z ktorých môžeme ťažiť počas jeho dosahovania. [3–6]

Medzi výhody stanovenia cieľa tak patria:

  • nasmerovanie na správnu cestu
  • väčšie sústredenie na to, čo je naozaj dôležité a lepšie rozhodovanie 
  • vyššia produktivita
  • pomoc s udržaním motivácie 
  • lepšie pochopenie očakávaní 
  • uvedomenie si svojich silných stránok, ktoré sa dajú využiť pri prekonávaní prekážok
  • definovanie reality a jej oddelenie od našich túžob 
  • možnosť sledovania progresu 

Cieľ vs. (ne)cieľ

Ak chceme dosiahnuť úspech, je dobré rozoznať, čo je a čo nie je cieľ. V praxi ide o niečo, čo chceme dosiahnuť a prinesie nám to požadovaný výsledok. Ciele sa často delia podľa časového určenia [7–8]:

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Delenie cieľov podľa časového určenia:

  1. krátkodobé (niekoľko dní)
  2. strednodobé (niekoľko týždňov)
  3. dlhodobé (niekoľko mesiacov)
  4. vizionárske (niekoľko rokov)

Zjednodušene tak môžeme povedať, že cieľ je akýsi sen s konkrétnym termínom uskutočnenia. Nižšie si uvedieme niekoľko upresňujúcich definícií.

Cieľom je

  • vaša vízia do budúcnosti, ktorá je výsledkom starostlivého zváženia toho, čo chcete dosiahnuť
  • časovo ohraničený bod, ktorý prináša požadovaný výsledok, väčšinou v dlhšom časovom rámci

Cieľom nie je

  • plán. Zatiaľ čo ciele popisujú to, čo chceme dosiahnuť, plánom sú určité kroky, ktoré povedú k výsledku. Cieľom je napríklad to, že chcem schudnúť. Plánom je, že budem spolupracovať s trénerom a výživovým poradcom. Tí mi pomôžu nastaviť tréning, jedálniček a dohliadnu na môj progres.
  • túžba. Samotná túžba je väčšinou dočasná záležitosť, ktorá poskytuje krátkodobé uspokojenie. Na rozdiel od cieľa, ktorý naopak býva dlhodobejší a zahŕňa rozhodnutie niečo dosiahnuť.
Dosahovanie cieľov

Stanovenie cieľa krok za krokom

1. Úspešný cieľ potrebuje silný dôvod

Ešte predtým, než sa pustíte do plnenia vášho cieľa, je nutné zamyslieť sa a nájsť svoje PREČO.

Skúste si položiť otázky, ktoré zodpovedajú vášmu cieľu:

  • Prečo chcete začať cvičiť? 
  • Prečo chcete schudnúť? 
  • Prečo chcete postúpiť na vyššiu pozíciu v práci? 
  • Prečo chcete nabrať svaly? 
  • Prečo chcete viac čítať? 
  • Prečo sa chcete naučiť hrať na gitare?

Na tieto otázky sa snažte odpovedať ideálne čo najobšírnejšie, nie jednou vetou. Musíte totiž pochopiť, že čím silnejšie je vaše prečo, tým dlhšie si dokážete udržať motiváciu. A práve tak maximalizujete šancu, že svoj cieľ napokon úspešne dosiahnete. Samotná motivácia totiž nestačí a keď je prečo príliš obšírne a vzdialené je veľká šanca, že vaša loď plávajúca do cieľa narazí na skaly. Okrem toho myslite na to, že svoje prečo môžete rozdeliť aj na niekoľko menších dôvodov. To platí hlavne vtedy, ak je vaše prečo príliš veľké. Čiastkové prečo totiž môžu pomôcť udržať motiváciu a dopracovať sa k tomu veľkému. [9]

2. Využite plus faktor ako poistku

Pochopiť čo je cieľ a nájsť svoje prečo je skvelým začiatkom k jeho stanoveniu. Ak chcete ešte viac maximalizovať šancu k úspechu, môžete využiť niečo navyše, ako poistku. A to niečo sa ukrýva v správnom nastavení mysle. Skúsiť môžete napríklad [10]:

  • zvoliť si ciele približovania, nie vyhýbania. Príkladom cieľa priblíženia by bolo rozhodnutie zmeniť prácu, s cieľom vyššieho platu. Naopak vyhýbanie je zas odchod z práce, pretože máte nízky plat. Rozdiel je v tom, že priblíženie vytvára pozitívnejšiu energiu. 
  • vyberajte si skôr vnútorné než vonkajšie ciele. Vnútorné ciele sú úzko späté s vašimi potrebami a túžbami. Naopak vonkajšie ciele si vyberajú ľudia, pretože si myslia, že ich k nim tlačí spoločnosť alebo niekto iný. Vnútorné ciele vedú k väčšej spokojnosti a šťastiu. 
  • dajte prednosť cieľom blaha než tým, ktoré poháňa túžba po moci. Intímne ciele súvisiace s pocitom blaha či spiritualitou vedú k väčšiemu šťastiu než tie, ktoré sa orientujú na to získať väčší dom, kúpiť si lepšie auto či mať viac peňazí.

3. Stanovte svoje ciele pomocou metódy SMART

Ak máte svoje prečo, nastáva čas stanoviť si váš cieľ. Na to, aby bol úspešný, je nutné spĺňať konkrétne kritériá. Ideálnym spôsobom ako na to, je metóda SMART, ktorú si predvedieme na príklade istého Petra. Ten bol kedysi aktívnym športovcom, ktorý miloval beh. Mal na konte dokonca aj niekoľko maratónov, ale neskôr prepadol sedavému životnému štýlu a nezdravému spôsobu života.

Aké by mali byť ciele podľa metódy SMART?

Peter sa dnes sa rozhodol, že so svojim nezdravým životom niečo urobí a využije metódu SMART. Podľa nej by mali byť jeho ciele [11]:

  • Špecifické (Specific): Peter by rád opäť nasadol do sedla behu nielen rekreačne, ale aj v súťažnej rovine. Preto svoj cieľ špecifikuje vetou – chcem zabehnúť maratón. 
  • Merateľné (Measurable): Peter si najme osobného trénera, ktorý mu nastaví tréningy a povedie ho k cieľu – zabehnúť maratón pod 4 hodiny, čo sa vo výsledku dá ľahko odmerať. 
  • Dosiahnuteľné (Achievable): Peter vie, že to dokáže, pretože bol vo forme už predtým a dokáže to opäť so skúseným osobným trénerom. A tak hlavne chce zopakovať svoj úspech, ktorý predtým dosiahol.  
  • Relevantné (Relevant): Peter stále miluje beh, aj keď už dlho si neobul bežecké tenisky. Opäť by tak chcel zažiť pocity eufórie, ktoré v ňom vyvolal zabehnutý maratón.
  • Časovo ohraničené (Time): Peter sa o šesť mesiacov chce prihlásiť na veľký maratón v hlavnom meste, kedy dosiahne svoj cieľ.
Aké by mali byť ciele podľa metódy SMART?

4. Prejdite k akcii

Stanovením cieľa na základe metódy SMART to samozrejme nekončí. Pretože cieľ môže byť akýkoľvek, ale keď neurobíte nič pre jeho splnenie, výsledok bude rovný nule. Aby boli vaše prvé kroky k cieľu stabilné, je nutné si začať pestovať návyk. Ale nebojte sa, ani to nepotrvá večne. Podľa viacerých zdrojov trvá vypestovanie návyku zhruba 21 dní pri aktivitách, ktoré robíte denne. Čas tu vlastne nezohráva až takú silnú úlohu, pretože skôr či neskôr si svoj návyk určite vytvoríte. Pokojne si dajte čiastkové ciele, ktoré vás dovedú k úspechu. Ak napríklad chcete začať cvičiť, dajte si záväzok, že tréning absolvujete dvakrát týždenne a skúste vydržať jeden celý mesiac.

Vaše akčné kroky však môžu byť pokojne ešte menšie. Využiť môžete napríklad dvojminútové pravidlo, ktoré hovorí o tom, že každý zvyk sa dá rozpadnúť do 120 sekúnd. [12]

Ako vytvoriť návyk pomocou 2-minútového pravidla

  • Ak chcete začať cvičiť, začnite tým, že urobíte 10 drepov. 
  • Ak chcete začať čítať knihy, začnite tým, že si každý deň prečítate 1 stránku.
  • Ak chcete žiť zdravšie, začnite tým, že každé ráno vypijete plný pohár čistej vody. 
  • Ak chcete začať behať, začnite tým, že si zaviažete tenisky.

5. Majte záložný plán

Predstavte si situáciu, že autom cestujete na neodkladný pracovný pohovor, ktorý vám môže priniesť vysnenú prácu. Ste posledným uchádzačom a máte len jednu šancu. Dôležitosť celej situácie si plne uvedomujete a tak ste vyrazili s dostatočným časovým predstihom. Cesta pred vami je však uzavretá z dôvodu nehody. Nemôžete prejsť, ale na ten pohovor sa skrátka potrebujete dostať. Čo urobíte? Otočíte auto a vrátite sa domov alebo nájdete inú cestu, ako doraziť do cieľa? 

Možno si v súvislosti s tým spomeniete na príslovie o tom, že všetky cesty vedú do Ríma. Jedným z jeho významov je, že existuje viacero spôsobov, ako dosiahnuť svoj cieľ. Aj v bežnom živote sa totiž často môžeme stretnúť s tým, že situácia sa nevyvíja podľa plánu. Preto je vždy vhodné myslieť aj na záložný plán. Ten sa samozrejme môže líšiť od našich pôvodných zámerov, ale dôležité je, že nám pomôže nezlyhať na ceste k nášmu cieľu. V praxi to môže vyzerať tak, že ak napríklad nestíhate tréning vo fitku, plán B bude zacvičiť si doma. [13]

Podľa času a chuti môžete zvoliť niekoľko minútový tréning s vlastnou váhou. Ak máte toho času naozaj málo, pokojne sa inšpirujte našim 6-minútovým tréningom s účinnými cvikmi na brucho.

Pri záložnom pláne sa pokojne riaďte vetou [14]:

Ak (nastane akákoľvek nepredvídaná situácia), potom (prejdem na tento jednoduchý plán B, ktorý je pre mňa stále časovo prijateľný)

Dosahovanie cieľa vyžaduje záložný plán

Ďalšie tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť cieľ

V súvislosti s dosahovaním cieľov je dôležité zmieniť, že motivácia býva často dôvodom, prečo ste začali. Kľúčom k prechodu celou cestou až do úspešného cieľa je však vytrvalosť a konzistentná akcia, ktorá vás udrží v behu. Využiť môžete aj niekoľko tipov, na ktoré sa pozrieme nižšie.

1. Nastavte si podporný systém

Podporný systém by mal zabezpečiť, že ťaženie za vašim cieľom bude čo najhladšie. V tomto smere môže hrať úlohu viacero faktorov. Jedným z najkľúčovejších je určite podpora vášho okolia. Prave ňou často odôvodňoval svoj úspech aj legendárny Arnold Schwarzenegger. Pre dosiahnutie vašich cieľov tak môže byť rozhodujúce spojiť sa s ľuďmi, ktorí vám dokážu vyjadriť tzv. sociálnu podporu. Teda poskytnúť pomoc, spätnú väzbu alebo vás nasmerovať na správnu cestu vždy, keď z nej zídete.

Typy podpory okolia

Sociálna podpora môže mať niekoľko foriem [15]:

  • emocionálna, do ktorej patria prejavy empatie, lásky, dôvery a starostlivosti, ktoré sa vás dotýkajú na osobnej úrovni 
  • inštrumentálna, ktorá predstavuje hmatateľné prejavy podpory 
  • informačná, pozostávajúca z návrhov, informácií a poznatkov, ktoré vás môžu posunúť ďalej 
  • hodnotiaca, ku ktorej patrí konštruktívna kritika

O akýkoľvek druh tejto pomoci sa nebojte požiadať vašu rodinu, priateľov alebo kohokoľvek, kto vám je v živote blízky.

2. Vizualizujte si svoj cieľ

Vizualizačné techniky sú často podceňovanou metódou počas cesty za úspechom. Faktom však je, že ich používa množstvo odborníkov, vrátane profesionálnych športovcov, ako elitný hráč NBA LeBron James či olympijský plavec Michael Phelps. [16]

Ak teda chcete uspieť na ceste za svojim cieľom, aj vy by ste sa mali učiť od najlepších. Vizualizácia je proces, pomocou ktorého si predstavíte to, čo chcete dosiahnuť v budúcnosti. V praxi si môžeme silu vizualizácie predstaviť na príklade Lucie, ktorá by chcela schudnúť a jej pohľad na to si predstavíme v dvoch scenároch:

  • Scenár 1: Lucia sa zamýšľa nad svojím životom. Každý deň sa vidí v zrkadle a hovorí si, že by chcela schudnúť. Ale nepredstaví si, aké by to bolo.
  • Scenár 2: Lucia si predstaví chudšiu verziu samej seba. Je šťastnejšia a aktívnejšia. Môže športovať a hrať sa so svojimi deťmi vonku bez toho, aby sa zadýchala a nevládala ako predtým.

Vidíte ten rozdiel? Ktorý scenár poskytne Lucii väčšiu motiváciu schudnúť? Samozrejme, že odpoveď sa ukrýva v druhom prípade. Čím podrobnejší je váš vizuálny obraz o výsledku, tým viac vás bude motivovať k dosiahnutiu cieľa. Ako na to si povieme nižšie.

Vizualizujte si svoj cieľ

5 krokov, ktoré vám pomôžu s vizualizáciou

  1. Napíšte si na papier to, čo chcete dosiahnuť a pridávajte detaily až do momentu, kedy budete mať pocit, že skúsenosť o ktorej píšete naozaj prežívate.
  2. Predstavte si emócie, ktoré sa spájajú s dosiahnutím vášho cieľa, pretože čím viac budete cítiť, aké to bude, tým viac budete veriť, že sa vám to podarí. 
  3. Každý deň podniknite kroky smerom k cieľu a zmierte sa s tým, že občas neuspejete. Zatvore oči a predstavte si, ako sa vysporiadate s neúspechmi a vrátite späť na správnu koľaj. 
  4. Rozšírte svoje vedomosti napríklad tým, že sa o svojich cieľoch porozprávate s odborníkmi, prípadne sa do témy ponoríte viac vďaka internetu, kurzo- m alebo čítaniu kníh. Nasledne bude rozdiel medzi vizualizovaným a reálnym cieľom zase o niečo menší. 3
  5. Nájdite si čas na vizualizáciu a zváženie cieľov tak, že si ich budete vizualizovať dvakrát denne niekoľko minút. Ukazuje sa, že najúčinnejšie je to predtým než idete spať a ráno po zobudení. Pomôže to zapojiť vaše podvedomie a sústrediť viac úsilia na ceste za požadovaným výsledkom. Svoje poznámky o vašom cieli si pokojne prečítajte ráno aj večer. Okrem toho si môžete vytvoriť nástenku vašich vízií, ktorú budete mať stále na očiach. [16]

3. Oslávte svoje úspechy

Odmena môže byť skvelou motiváciou. Hneď na začiatku vašej cesty za cieľom si premyslite, čím odmeníte svoje úspechy. Ideálne je v tomto smere si cieľ rozdeliť na menšie podciele a pri dosiahnutí každého z nich, si dopriať niečo, čo vás poteší. Samotná odmena môže byť rôzna. Ak sa napríklad snažíte schudnúť a celý mesiac ste dodržiavali svoj jedálniček s kalorickým deficitom, môžete sa odmeniť cheat mealom v podobe dezertu. Pre niekoho môže byť dobrou odmenou tiež kino, výlet alebo nový kúsok oblečenia, ktoré si pôvodne nechcel dopriať len tak zadarmo. [17]

4. Rozkúskujte svoj cieľ

K plneniu cieľu môžete pristupovať tak, ako k jedeniu. Keď si predstavíte tanier s chutným obedom, tiež ho do seba nevysypete celý, ale konzumujte ho v jednotlivých sústach. Jedenie je tak nie len príjemnejšie, ale hlavne jednoduchšie. Rovnako sa môžete pozerať aj na svoje ciele, ktoré môžete rozdeliť do niekoľkých súst, resp. menších častí. Splnenie každej z týchto častí vo vás vyvolá pocit úspechu a udrží vašu motiváciu. Pomôcť vám môže napríklad vytvorenie časovej osy rozdelenej do niekoľkých celkov podľa logickej postunosti. [20]

5. Spojte sa s rovnakými ľuďmi

Jednou z vecí, ktorá na ceste za dosahovaním cieľa môže pomôcť je fakt, aby ste na to nezostávali sami. A teraz nemám na mysli sociálnu podporu rodiny či priateľov z bodu číslo jedna. Tu ide skôr o to, aby ste sa obklopili ľuďmi, ktorí majú podobné alebo rovnaké ciele ako vy. Najlepšie totiž pochopia vašu cestu a môžete sa navzájom podporovať. Okrem toho získate väčší pocit spolupatričnosti. V praxi môže ísť napríklad o situáciu, kedy sa vám práve nechce ísť cvičiť, ale už ste sa dohodli s vašim sparingom. V snahe nesklamať ho tak automaticky beriete do ruky športovú tašku a kráčate do fitka, kde sa počas tréningu navzájom povzbudzujete. Aj toto môže byť veľkým impulzom v motivácii pokračovať k cieľu. [18]

Pri dosahovaní cieľa pomáha spojenie s rovnakými ľuďmi

6. Zhodnoťte svoj pokrok

Reflexia toho, čo ste už dosiahli môže byť skvelým spôsobom, ako zdolať vaše ciele. Spôsoby tohto zhodnotenia môžu byť rôzne. Ideálne je zapísať si svoje ciele na papier. Potom ich rozdeliť na niekoľko čiastkových, ktoré sa dajú ľahšie sledovať. Následne môžete zhodnotiť, čo sa vám podarilo a každý úspech vás poženie vpred. Skúsiť sa určite vyplatí aj rôzne online aplikácie pre dosahovanie cieľov. Dobrým príkladom je Goalscape. Tá vám pomôže nastaviť, vizualizovať a monitorovať vaše ciele priamo v smartfóne. [19]

Záver

Za stanovením cieľa sa ukrýva komplexný proces prípravy. Čím viac sa mu budete venovať, tým väčšia je vaša šanca na úspech. Treba myslieť hlavne na to, že úspešný cieľ potrebuje silné PREČO a okrem toho by mal spĺňať aj niekoľko ďalších kritérií, s ktorými dokáže pomôcť metóda SMART. Ak sa vám cieľ podarí starostlivo naplánovať, môžete bez problémov prejsť k akcii. Aj tam je však nutné rátať s nepredvídateľnými okolnosťami a myslieť na plán B. Výsledný postup potom oceníte pri každom ťažení za vašim cieľom, či už chcete schudnúť, nabrať svaly, žiť zdravšie alebo získať povýšenie v práci. 

Čo pomáha pri plnení cieľov vám?

Zdroje:

[1] James Clear - Goal Setting: A Scientific Guide to Setting and Achieving Goals – https://jamesclear.com/goal-setting

[2] Susan Ward - How To Set Goals and Achieve Them – https://www.thebalancemoney.com/goal-setting-tips-2948134

[3] Mark Pettit - 10 Crucial Benefits of Goal Setting – https://lucemiconsulting.co.uk/benefits-of-goal-setting/

[4] 9 Benefits of Goal Setting & Management – https://www.gethealthie.com/blog/9-benefits-to-goal-setting-for-client-success

[5] Goal Setting – https://www.goucher.edu/experience/getting-involved/leadership/documents/Goal-Setting.pdf

[6] Brittany Warnock - 10 Reasons Why Setting Goals Is Important When It Comes to Success Online – https://www.bluehost.com/blog/10-reasons-setting-goals-important-comes-success-online/?irpid=101&clickid=P61C101S570N0B5578A2D4499E0000V129&gclid=CjwKCAiAzp6eBhByEiwA_gGq5Bgvj69Q7zn_cyWpIdLh0M0Dpsu7pxRu_uZeqF-95zeY34CjBQ3edBoCG1kQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

[7] Leila Cruz - Short-Term vs Long-Term Goals – https://clickup.com/blog/short-term-vs-long-term-goals/

[8] Erin Eatough - 10 tips to set goals and achieve them – https://www.betterup.com/blog/how-to-set-goals-and-achieve-them

[9] Duhigg, C. – The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business

[10] The Secret to Successful Goal Setting – https://elladex.com/insights/the-secret-to-successful-goal-setting

[11] SMART Goals – https://www.mindtools.com/a4wo118/smart-goals

[12] James Clear - How to Stop Procrastinating by Using the “2-Minute Rule” – https://jamesclear.com/how-to-stop-procrastinating

[13] Vene Tirta - How Backup Plans Can Help You Achieve Your Goal – https://medium.com/the-masterpiece/how-backup-plans-can-help-you-achieve-your-goal-c083da23d4a5

[14] Tyler Graf - Why You Absolutely Need a Backup Fitness Plan – https://betterhumans.pub/why-you-absolutely-need-a-backup-fitness-plan-332c3c48b634

[15] Justin Wright - THE IMPORTANCE OF A SOCIAL SUPPORT NETWORK IN ACHIEVING YOUR GOALS – https://www.crossfitinvictus.com/blog/the-importance-of-social-support-in-achieving-your-goals/

[16] Kristine Moe - 5 visualization techniques to help you reach your goals – https://www.betterup.com/blog/visualization

[17] Leon Ho - How to Get Motivated Every Day When You Wake Up – https://www.lifehack.org/810855/how-to-get-motivated

[18] Tips for getting and staying motivated – https://au.reachout.com/articles/tips-for-getting-and-staying-motivated

[19] Daniya Gulzar - Why reflecting on your progress is important for success – https://telfer.uottawa.ca/en/careercentre/career-blog/why-reflecting-on-your-progress-is-important-for-success/

[20] Samir Luinter - How to Keep Yourself Motivated: 10 Best Tips and Tricks – https://timetracko.com/blog/best-tips-to-keep-yourself-motivated/#6_Organize_Your_Task_into_Smaller_and_Manageable_Parts

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *