Orieškové maslá a ich rozdiely, nutričné hodnoty a výhody

Orieškové maslá a ich rozdiely, nutričné hodnoty a výhody

Doba, keď sme arašidové alebo iné orieškové maslo poznali len z amerických filmov, je už dávno preč. Teraz je už bežné mať doma aspoň jeden druh lahodného krému, ktorý nás navádza na to, aby sme schmatli lyžičku a šli si nabrať aspoň raz, dvakrát, pokojne aj trikrát. Niekedy sa ani nenazdáme a už škriabeme po dne, pritom sami nevieme, ako sme sa tam tak rýchlo dostali. A čo vlastne stojí za tým, že sú tak hriešne dobré? To a omnoho viac si rozoberieme v dnešnom článku. 

Čo je to orieškové maslo a ako sa vyrába?

Aj keď sa mu bežne hovorí maslo, je to v podstate krém, ktorý sa vyrába z orieškov. Na jednej strane máme chrumkavé plody a na druhej hladký, takmer tekutý krém. Ingrediencia rovnaká, ale konzistencia už nemôže byť odlišnejšia. Nie je to žiadny zázrak, ale čisto mechanická sila v podobe výkonného mixéra. Orechy totiž obsahujú približne 50 % tuku, ktorý sa z nich pri mletí uvoľňuje. Čím dlhšie mixovanie prebieha, tým viac sa ho uvoľní, a tak sa zvyšuje tekutosť krému. Takto si proces spracovania môžete predstaviť v tej najzákladnejšej podobe. Výrobu orieškových masiel však často sprevádzajú aj iné postupy, ako je lúpanie, praženie alebo pridávanie ďalších ingrediencií podľa typu produktu. [1]

Aké druhy orieškových masiel existujú?

Zorientovať sa vo svete orieškových krémov nie je žiadny oriešok. Možností, ktoré ponúka dnešný trh, je totiž nespočetne veľa. Podľa zloženia ich môžeme rozdeliť na jednodruhové, viacdruhové, proteínové a ochutené. Odlišujú sa však konzistenciou, ktorá môže byť jemná (smooth) alebo chrumkavá (crunchy). V tomto ohľade sa milovníci orieškových masiel rozdeľujú na dva nezmieriteľné tábory. Jedni nedajú dopustiť na krémovú, takmer až tekutú textúru jemného masla, a druhí zase nechápu, ako si ho niekto môže vychutnať na maximum bez chrumkavých kúskov.

Ako delíme orieškové maslá podľa konzistencie?

  • Smooth orieškové maslo: Má jemnú, tekutejšiu textúru, ktorá sa ľahko roztiera.
  • Crunchy orieškové maslo: V jemnom kréme má zamiešané kúsky chrumkavých orieškov, ktoré sa pridávajú až do rozmixovaného masla. Druhou možnosťou výroby je, že sa orechy nerozmixujú úplne dohladka a v krému zostanú kúsky. [1]
Rozdiel medzi crunchy a smooth orieškovým maslom

Ako delíme orieškové maslá podľa zloženia?

1. Jednodruhové orieškové maslá

Spoznáte ich tak, že majú v zložení len jednu ingredienciu. Obsahujú napríklad 100 % arašidov, kešu, mandlí, kokosu alebo iných orechov. Tie dodávajú produktu prirodzenú chuť orechov a kvalitné živiny, vrátane vitamínov a minerálnych látok, s ktorými sa spája mnoho benefitov. Navyše neobsahujú žiadne dochucovadlá (cukor, soľ, palmový olej) a ďalšie prídavné látky. Patria teda medzi výživovo najhodnotnejšie orieškové krémy a sú najlepšou voľbou pre každého, kto chce získať maximum z týchto chrumkavých plodov.

2. Viacdruhové orieškové maslá

Na rozdiel od tých jednodruhových majú v zložení hneď niekoľko druhov orechov. Stále však platí, že by sa v nich nemali vyskytovať žiadne dochucovadlá ani iné prídavné látky. Spojením niekoľkých druhov orechov preto môžu vzniknúť jedinečné kombinácie chutí. Zároveň ponúkajú pestrejšiu paletu vitamínov, minerálnych látok a ďalších živín ako jednodruhové. Príkladom je napríklad trojitý orieškový krém, ktorý obsahuje mix arašidov, kešu a mandlí. Medzi obľúbené patrí aj kombinácia mandlí alebo kešu s kokosom.

3. Proteínové orieškové maslá

Tieto orieškové krémy sú obohatené o proteín, vďaka čomu obsahujú viac bielkovín a zvyčajne aj menej tuku. V zložení teda bežne nájdete srvátkový proteín, ktorý je obľúbený pre svoj optimálny pomer aminokyselín. Tie sú základnou stavebnou jednotkou pre rast svalov, a tak dodávajú týmto krémom pridanú hodnotu, ktorú ocenia nielen siloví športovci. Vzácnejšie sú potom čisto rastlinné proteínové nátierky, ktoré majú v zložení napríklad ryžový alebo hrachový proteínový izolát.

Proteínové maslá preto ľahšie zapadnú do jedálnička ľudí, ktorí si strážia príjem bielkovín a zároveň obmedzujú tuky. Keď si však dáme 30 g tohto krému do kaše, zvýšime obsah bielkovín približne o 5 g. Nejde teda o podstatný zdroj bielkovín.

Ak si chcete rozšíriť obzor a spoznať ďalšie zdroje bielkovín, prečítajte si náš článok Potraviny, s ktorými ľahko doplníte bielkoviny do svojho jedálnička.

Čo obsahujú ochutené orieškové maslá?

4. Ochutené orieškové maslá

Do tejto skupiny zaraďujeme krémy a nátierky, ktoré okrem orechov obsahujú aj množstvo ďalších zložiek. Môže sa tak pokojne stať, že namiesto kvalitného orieškového masla s mnohými benefitmi máme zrazu populárny lieskovoorieškový krém s čokoládou, ktorý obsahuje len 13 % orechov.

Zvyšok sa skladá z cukru, palmového oleja, sušeného mlieka, kakaa, soli a ďalších prídavných látok. Tento mix má teda nutričné hodnoty o dosť iné, ako je to v prípade 100 % masiel. Ochutené orieškové maslá majú zvyčajne vyšší obsah cukrov, nasýtených tukov, soli a chýbajú im vitamíny a minerálne látky.

Za veľmi dôležitý považujeme predovšetkým rozdiel v obsahu jednoduchých cukrov, ktoré sa zaraďujú medzi rizikové živiny a v rámci zdravej stravy sa vymedzujú na 10 % z celkového energetického príjmu. Väčším množstvom týchto sladkých nátierok by sme teda mohli prekročiť tento denný príjem. [2–4]

  • 100 g čokoládovej nátierky (Nutella) obsahuje 54 g cukru.
  • 100 g 100 % orieškového masla obsahuje 3 – 5 g cukru. 

Ak si predsa len chcete spestriť jedálniček sladkou nátierkou, môžete nájsť aj vhodnejšie varianty s priaznivejším zložením. Príkladom je čokoládová nátierka s 64 % obsahom lieskových orechov alebo kešu krém s lyofilizovanými jahodami.

Najobľúbenejšie orieškové maslá a ich vlastnosti

Každý z nás má zrejme svoju srdcovku medzi orieškovými maslami, ktorá nikdy nesmie chýbať v komore. Medzi sebou sa líšia chuťou, ale aj obsahom jednotlivých živín, čo sa odvíja od druhu použitých orechov. Spoločný však majú obsah zdravých tukov, medzi ktoré patria mononenasýtené (MUFA) a polynenasýtené (PUFA) mastné kyseliny, vrátane esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Tieto tuky sa spájajú s pozitívnym vplyvom na zdravie srdca, ciev a mozgu. Orechy majú v priemere 50 % obsah tuku, takže sa považujú za cenný zdroj tejto živiny. [15, 16]

Možno ste už počuli o tom, že orieškové maslá sú bohaté na bielkoviny. Na množstvo tejto živiny vplýva typ orecha, vďaka čomu sa jednotlivé produkty navzájom líšia. Problémom však je, že ide o rastlinné bielkoviny, ktoré na rozdiel od živočíšnych neobsahujú všetky základné aminokyseliny v optimálnom pomere. Často im chýba napríklad lyzín, metionín alebo cysteín.

Aby sme získali aspoň 27 g bielkovín z orieškového masla, znamenalo by to zjesť aspoň 100 g arašidového krému. Zároveň by sme prijali takmer 50 g tuku a 600 kalórií, čo by už nebolo také ideálne. V konečnom dôsledku by nám taká veľká porcia tuku mohla spôsobiť aj žalúdočné problémy. Orieškové maslá je preto rozumnejšie považovať skôr za zdroj tuku ako bielkovín. [17]

1. Arašidové maslo

Arašidové maslo je bezpochyby najobľúbenejšie a najpoužívanejšie zo všetkých krémov. S drzosťou kraľuje všetkým orieškovým maslám aj napriek tomu, že arašidy technicky patria medzi strukoviny. V konečnom dôsledku ide hlavne o chuť, zloženie a využitie. A v týchto oblastiach nás arašidový krém presvedčil o tom, že tu má svoje čestné miesto.

Arašidovú pastu už v roku 1895 spopularizoval americký doktor John Harvey Kellogg. Vyrábal ju pre svojich pacientov, ktorí mali zlé zuby a potrebovali prijímať vysoké množstvo energie a bielkovín. Dobrá povesť tohto produktu sa čoskoro rozšírila po celom kontinente. Podľa štatistík ho nájdete dokonca v 94 % amerických domácností, kde si z neho najčastejšie pripravujú vychýrený PB&J (arašidové maslo + džem) sendvič. Nie vždy však ide o produkt so 100 % obsahom arašidov, ktorý má skvelé nutričné vlastnosti. [5]

Zloženie a benefity arašidového masla

  • Medzi ostatnými orieškovými krémami vyniká obsahom bielkovín, ktorý sa pohybuje medzi 25 – 27 g na 100 g.
  • Obsahuje zdravé tuky v podobe mononenasýtených (MUFA) a polynenasýtených (PUFA) mastných kyselín.
  • Vďaka vysokému obsahu vlákniny má skvelé sýtiace účinky. Dokáže teda aj v malom množstve zahnať pocit prázdneho žalúdka. Takže ak do seba nebudete rýchlo hádzať jednu lyžičku za druhou, zrejme z tohto masla nezjete naraz veľké množstvo.
  • V zložení má vitamíny B3 a B6, ktoré podporujú správnu činnosť nervovej sústavy. Ďalej vitamín B9 (kyselina listová), ktorý je dôležitý pre rast zárodočných tkanív počas tehotenstva a prispieva k normálnej krvotvorbe.
  • Je bohaté aj na vitamín E, ktorý patrí medzi antioxidanty, vďaka čomu pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom.
  • Obsahuje tiež množstvo minerálnych látok. Napríklad horčík podporuje správnu činnosť svalov a prispieva k zníženiu únavy. Je teda dôležitý pre športovcov aj nešportujúcu časť populácie. Zinok zase podporuje správnu funkciu imunity a je dôležitý pre udržanie normálnej hladiny testosterónu v krvi. Nechýba mu ani železo, ktoré prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek a hemoglobínu. Nedostatku tejto minerálnej látky sú vystavené napríklad ženy počas menštruácie, keď strácajú väčšie množstvo krvi.   
  • Môže sa pochváliť obsahom cholínu, z ktorého sa v tele tvorí neurotransmiter acetylcholín. Ten je dôležitý pre schopnosť učenia sa a ďalšie funkcie mozgu. Takže pokiaľ sa pripravujete na dôležitú skúšku, máte zámienku, prečo si zamaškrtiť. Len si dajte pozor, aby ste pri tom všetkom sústredení nezabudli včas uzatvoriť viečko a nevyjedli celý pohárik. [6]

Nutričné hodnoty arašidového masla

Energetická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
596 kcal46 g14 g27 g9,1 g

Recepty s arašidovým maslom

Arašidové maslo sa vďaka svojej chuti výborne hodí do sladkých aj slaných jedál. Využijete ho na natretie pečiva, ozdobenie kaší či palaciniek, dochutenie smoothie nápojov, do dezertov, ale aj na prípravu slanej arašidovej omáčky, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou ázijských pokrmov. V kombinácii s jablkom alebo banánom zase vytvorí skvelé kombo na doplnenie energie kedykoľvek počas dňa.  

Inšpiráciu nájdete v týchto receptoch: 

Ak sa chcete dozvedieť viac o arašidovom masle, prečítajte si náš článok Arašidové maslo: Ako vybrať to najlepšie a aký vplyv má na zdravie?

Použitie arašidového masla

2. Mandľové maslo

Mandľové maslo má zrejme rovnako dlhú históriu ako arašidové. Na to malo totiž množstvo ľudí alergiu, a tak v kréme z mandlí objavilo skvelú alternatívu. Od tej doby si však vybudovalo vlastné renomé a toľko fanúšikov, že by ho už málokto označil len za náhradu arašidového masla. Za stúpajúcou obľúbenosťou stoja najmä jeho chuťové a nutričné vlastnosti. Tradične sa vyrába z nelúpaných mandlí, vďaka čomu si zachováva prirodzenú horkosladkú chuť a takisto maximum dôležitých živín. [7]

Zloženie a benefity mandľového masla

  • V kategórii obsah vlákniny získava zlatú medailu. Vďaka tomu, že sa mixuje aj so šupkou, má najvyšší obsah vlákniny zo všetkých masiel uvedených v tomto zozname. Môže vás tak zasýtiť aj v malom množstve.
  • V porovnaní s ostatnými orieškovými krémami má menej sacharidov. Je preto obľúbené medzi priaznivcami low-carb, keto a iného typu nízkosacharidového stravovania.
  • Vyniká obsahom nenasýtených omega-6 mastných kyselín a tiež vzácnych omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie mozgu, srdca a zdravý zrak.
  • Obsiahnuté vitamíny B2 a B3 zase prispievajú k normálnemu energetickému metabolizmu, pri ktorom dochádza k uvoľňovaniu a spotrebe energie.
  • Nechýba mu ani vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín E, ktorý má antioxidačné účinky.
  • Ako jeden z mála orechov sa môže pochváliť obsahom vápnika, ktorý je potrebný pre kosti a zuby.
  • Nemôžeme zabudnúť ani na horčík a draslík, ktoré sú dôležité pre správnu činnosť svalov. Toto maslo má teda zloženie ako stvorené pre športovcov a aktívnych jedincov. [4, 8]

Nutričné hodnoty mandľového masla

Energetická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
650 kcal56 g7 g25 g12 g

Recepty s mandľovým maslom

Mandľové maslo vám krásne dochutí obilné kaše, palacinky, lievance aj smoothie nápoje a výborne chutí na chrumkavom pečive. Vďaka horkosladkej chuti sa hodí do slaných krémových omáčok alebo pesta na cestoviny. Krok vedľa neurobíte ani v prípade, keď si z neho urobíte dip na namáčanie kúskov mrkvy alebo iného druhu zeleniny či ovocia. 

Inšpiráciu nájdete v týchto receptoch:

Ďalšie zaujímavé informácie o mandliach si môžete prečítať v článku Mandle: Všetko, čo potrebujete vedieť.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

3. Kešu maslo

Ak ste niekedy ochutnali kešu maslo, určite mi dáte za pravdu, že má tú najkrémovejšiu konzistenciu. Keď sa k tomu pridá ešte prirodzene sladká chuť, nie je ťažké uhádnuť, prečo je také obľúbené. Zaujímavým faktom je, že už v období studenej vojny bol krém z kešu orieškov súčasťou záchranných balíčkov, ktoré mali pri sebe americkí vojaci. V dnešnej dobe už primárne neslúži ako záchrana pred hladom, ale robí naše jedlá chutnejšími a nutrične bohatšími. [9]

Zloženie a benefity kešu masla

  • V porovnaní s ostatnými orieškovými maslami má o niečo vyšší obsah sacharidov. Toho sa však nemusíte obávať. Prevažne totiž ide o komplexné sacharidy, ktoré sú súčasťou zdravej stravy a fungujú ako postupne sa uvoľňujúci zdroj energie.
  • Takisto ako arašidom im nechýbajú nenasýtené mastné kyseliny MUFA a PUFA, ktoré majú podľa výskumov priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zloženie sa môže pochváliť obsahom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi a normálny stav kostí.
  • Obsahuje takisto meď, ktorá podporuje správnu činnosť imunitnej sústavy a je dôležitá aj pre normálnu pigmentáciu (zafarbenie) vlasov a pokožky.
  • Vďaka selénu navyše pomáha udržiavať zdravé vlasy či nechty, a je tak ideálne pre každého, kto sa stará o svoje zdravie a krásu.
  • V zložení má aj mangán, ktorý patrí medzi antioxidanty chrániace bunky pred oxidačným stresom. [10, 18]

Nutričné hodnoty kešu masla

Energetická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
574 kcal46 g33 g15 g3 g

Recepty s kešu maslom

Zásluhou neodolateľne krémovej konzistencie sa perfektne hodí na prípravu omáčok, v ktorých funguje skvele ako náhrada smotany. Výborne chutí v šalátovom dresingu, dezertoch, kašiach a nemôžeme zabudnúť ani na dokonalú kombináciu s banánom. 

Inšpiráciu nájdete v týchto receptoch:

Ak sa chcete dozvedieť ďalšie zaujímavé informácie o kešu orieškoch, nájdete ich v článku Kešu orechy: Všetko, čo potrebujete vedieť. 

Kešu maslo a jeho použitie

4. Lieskovoorieškové maslo

Chuť lieskovoorieškového masla v mnohých z nás vyvoláva spomienky na detstvo, keďže si ho spájame s čokoládovou nátierkou Nutellou alebo ikonickými bonbónmi Ferrero Rocher. Práve tieto sladkosti zrejme stoja za popularizáciu lieskovoorieškového krému, ktorý si teraz môžeme zaobstarať aj bez cukru a ďalších dochucovadiel. Vďaka tomu si vychutnáme prirodzene sladkú chuť lieskových orieškov a zároveň z nich získame maximum živín. [11]

Zloženie a benefity lieskovoorieškového masla

  • Čo sa týka pomeru makroživín (bielkovín, sacharidov a tukov), najviac sa podobá kešu maslu. 
  • Obsahuje takisto zdravé nenasýtené tuky MUFA a PUFA.
  • Môže sa pochváliť zastúpením vitamínu B1. Ten podporuje normálnu činnosť srdca a psychiku.
  • Obsiahnuté vitamíny B6, B9 a horčík prispievajú k zníženiu únavy a vyčerpania. Takže siahnuť počas náročných dní po lyžičke lieskovoorieškového masla určite nebude na škodu.
  • Nechýbajú mu ani antioxidačné látky v podobe vitamínu E a mangánu.
  • Je zdrojom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a správnu zrážanlivosť krvi.
  • V zložení má tiež železo, ktoré prispieva k podpore kognitívnych funkcií, ako pamäť, myslenie a koncentrácia. Hodí sa preto ľuďom, ktorí sa venujú kreatívnym a inak duševne náročným činnostiam. Obsiahnutá meď navyše podporuje normálny prenos železa v tele.
  • Fosfor v neposlednom rade pomáha udržiavať normálny stav zubov a kostí. [12]

Nutričné hodnoty lieskovoorieškového masla

Energetická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
571 kcal50 g28,6 g17,9 g3,6 g

Recepty s lieskovoorieškovým maslom

Lieskovoorieškové maslo dokonale dochutí dezerty, obilné kaše, palacinky alebo voňavú domácu granolu. V kombinácii s kakaom si z neho môžete pripraviť zdravú čokoládovú nátierku, ktorá je výborná na pečive. Perfektne chutí vo vianočných sladkostiach a dokonalé spojenie vytvorí s jahodami. 

Inšpiráciu nájdete v týchto receptoch:

Použitie lieskovoorieškového masla

5. Pistáciové maslo

Pistácie sa v histórii považovali za vzácne orechy, ktoré boli určené iba pre šľachtu a vysokopostavených predstaviteľov štátu. Kráľovná zo Sáby ich podľa legiend dokonca zakázala pestovať bežným ľuďom s tým, že ide o výlučne kráľovské jedlo. Tieto časy sú už našťastie preč, a my si tak môžeme vychutnať znamenitú chuť týchto zelených orieškov aj vo forme orieškového masla. To sa teší čím ďalej, tým väčšej obľube tiež vďaka svojmu skvelému zloženiu, jemnej konzistencii a pestrej palete možností využitia v kuchyni. [13]

Zloženie a benefity pistáciového masla

  • Môže sa pochváliť vyšším obsahom bielkovín, ktorý sa vyrovná arašidovému maslu.
  • Je bohaté na vlákninu, vďaka čomu prispieva k pocitu nasýtenia.
  • Obsahuje okolo 50 % tukov, z ktorých väčšinu tvoria prospešné nenasýtené mastné kyseliny (MUFA, PUFA), tie v jedálničku ľudí žijúcich vo vnútrozemí často chýbajú.
  • Z mikroživín obsahuje napríklad vitamíny B1 a B6, ktoré podporujú normálnu psychickú činnosť zahŕňajúcu schopnosť učenia sa, myslenia a koncentrácie.
  • Je zdrojom vitamínu K, ktorý prispieva k správnej zrážanlivosti krvi a pomáha udržať zdravé kosti.
  • Obsiahnutá meď podporuje normálnu funkciu nervovej sústavy, ktorá riadi činnosť všetkých orgánov v tele.
  • Vďaka horčíku prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.
  • Minerálne látky mangán a fosfor sú zase dôležité pre energetický metabolizmus, pri ktorom dochádza k uvoľňovaniu a spotrebe energie.
  • V zložení má tiež cholín, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu mozgu, čo z tohto masla robí ďalšieho skvelého adepta na šikovné študijné snacky. [14]

Nutričné hodnoty pistáciového masla

Energetická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Recepty s pistáciovým maslom

Výhodou pistáciového masla je jeho ľahko sladkastá chuť, ktorá perfektne ladí so sladkými či slanými jedlami. Okrem toho prepožičiava pokrmom svoju nevšednú zelenkastú farbu. Hodí sa do cesta na muffiny, koláče a iné dezerty, takisto obohatí slané pečivo. Pridáva sa do šalátových dresingov a využijete ho aj pri výrobe domácej pistáciovej zmrzliny. 

Inšpiráciu nájdete v týchto receptoch:

Porovnanie nutričných hodnôt orieškových masiel

V tejto tabuľke sme zhrnuli výživové hodnoty obľúbených orieškových masiel, vďaka čomu sa môžete ľahko zorientovať v tom, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám. 

Orieškové masláEnergetická hodnotaTuky SacharidyBielkovinyVláknina
Arašidové maslo596 kcal46 g14 g27 g9,1 g
Mandľové maslo650 kcal56 g7 g25 g12 g
Kešu maslo574 kcal46 g33 g15 g3 g
Lieskovoorieškové maslo571 kcal50 g28,6 g17,6 g3,6 g
Pistáciové maslo594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Ako skladovať orieškové maslá?

Dávate orieškové maslo do chladničky alebo ho schovávate do skrinky? Obidva tieto varianty nie sú zlé, ale každý má svoje pre a proti. V chladnom prostredí chladničky môže maslo pre vysoký obsah tuku stuhnúť, čo ovplyvní jeho roztieranie. V teplej kaši sa vám však krásne rozpustí. Chlad navyše predlžuje jeho trvanlivosť, ľahšie si tak zachová kvalitu a bude lepšie chránené pred skazením sa.

Ak maslo skladujete mimo chladničky, dávajte ho do uzavretej skrinky, kde je chránené pred teplom a slnečnými lúčmi. Zostane takto pekne tekuté a ľahšie sa vám s ním bude manipulovať pri príprave jedla. Počítajte však s tým, že v izbovej teplote môže dôjsť k oddeleniu olejovej vrstvy, ktorá sa nahromadí navrchu masla. Toho sa ale nemusíte obávať, maslo stačí poriadne premiešať a všetko bude zase v poriadku. [19]

Vďaka správnemu skladovaniu vám orieškové maslo vydrží aj niekoľko mesiacov. Teda pokiaľ ho nezjete skôr. 

Ak sa chcete dozvedieť, ako skladovať aj iné potraviny, prečítajte si náš článok Ako správne skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie.

Orieškové maslá pri chudnutí a priberaní 

Orieškové maslá majú svoju funkciu v jedálničku ako pri naberaní svalovej hmoty, tak aj v období chudnutia. Vďaka tomu, že sa chvália vysokou energetickou denzitou (vysoký obsah kalórií na malé množstvo potraviny), môžu efektívne pomôcť so zvýšením kalorického príjmu. Stačí, keď do jedla pridáte veľkú lyžicu mandľového masla, a hneď získate 200 kcal navyše. Orieškové maslo sa teda dá ľahko zakomponovať do raňajok, desiatej, proteínového nápoja či hlavného jedla.

Z rovnakého dôvodu je pri chudnutí lepšie strážiť si množstvo zjedeného orieškového masla, ale ani v tomto prípade sa ho nemusíte úplne vzdať. Pomôže vám totiž doplniť zdravé tuky, ktoré sú aj pri chudnutí dôležité. Okrem toho dokáže napríklad v kombinácii s ovocím uspokojiť chuť na sladké. A pokiaľ hľadáte variant s minimom tukov, môžete vyskúšať práškové arašidové maslo, ktoré obsahuje len 1,5 g tuku na porciu.

Orechy a orieškové maslá sa navyše podľa výskumov spájajú so zdravou hmotnosťou a pozitívnym vplyvom na chudnutie. Aj napriek tomu sa však pri nich riaďte pravidlom všetko s mierou a nezabudnite každú lyžičku poctivo započítať do denného kalorického príjmu. [15]

Všetko, čo potrebujete vedieť o orieškových maslách

Čo si z toho vziať? 

Orieškové maslá sú nositeľmi zdravých tukov, rastlinných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a taktiež skvelej chuti. Pokiaľ z nich však chceme získať to najlepšie, nemali by sme zabúdať na kontrolu zloženia. Ideálne sú teda 100 % orieškové krémy, ale svoje využitie nájdu aj proteínové alebo ochutené maslá s minimom prídavných látok. O tom, či do jedálnička pridáme arašidové, mandľové alebo napríklad kešu masielko, sa môžeme rozhodnúť na základe chuťových preferencií a spomínaných výživových vlastností. V každom prípade by sme to s maslami pre ich vysokú kalorickú hodnotu nemali preháňať.

Máte medzi priateľmi milovníkov orieškových masiel? Zdieľajte s nimi tento článok, v ktorom sa o nich dozvedia cenné informácie. 

Zdroje:

[1] How Nut and Seed Butters Are Processed. – https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2016/november/columns/processing-how-nut-and-seed-butters-are-processed

[2] WHO. Healthy diet. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[3] Nutella®. – https://www.nutella.com/cz/cs/vyrobky/nutella

[4] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100559/nutrients

[5] HuffPost . Who Really Invented Peanut Butter?– https://www.huffpost.com/entry/peanut-butter-history_n_1222585

[6] Peanut butter, vitamin and mineral fortified, smooth nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Peanut_butter%2C_vitamin_and_mineral_fortified%2C_smooth_nutritional_value.html

[7] Almond Butter: History, Flavor, Benefits, Uses. – https://www.spiceography.com/almond-butter/

[8] Nuts, almond butter, plain, without salt addend. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3153/2

[9] About: Cashew bitter– https://dbpedia.org/page/Cashew_butter

[10] Cashew butter nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Cashew_butter_42201000_nutritional_value.html

[11] Group, A. (History of Hazel Nut Spread. – https://acitgroup.com.au/history-of-hazel-nut-spread/

[12] Nuts, hazelnuts or filberts Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3116/2

[13] The Green Nut: A brief history of the Pistachio. – https://www.joinrassa.com/articles/the-green-nut-a-brief-history-of-the-pistachio

[14] Nuts, pistachio nuts, dry roasted, without salt added Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3136/2

[15] Going Nuts—For Nut and Seed Butters, That Is. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/090313p64.shtml

[16] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. – https://doi.org/10.3390/nu2070652

[17] Venkatachalam, M., & Sathe, S. K. – https://doi.org/10.1021/jf0606959

[18] The Nutrition Source. Types of Fat. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[19] HuffPost. Do You REALLY Need To Refrigerate Nut Butter? – https://www.huffpost.com/entry/do-you-need-to-refrigerate-nut-butter_l_5eb2bd05c5b619cb5f00aae2

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *