Ako správne skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie

Ako správne skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie

Koľkokrát ste vy a vaša peňaženka zaplakali nad zbytočným vyhadzovaním potravín? Napríklad, keď ste objavili zvädnutý, smutne vyzerajúci šalát alebo koriander, zabudnutý jogurt, ktorý už skoro sám opustil chladničku alebo múku, ktorej škodcovia vdýchli nový život? Niekedy za zbytočným vyhadzovaním potravín stojí zábudlivosť, inokedy zlý odhad pri nakupovaní, ale často za to môže tiež nevhodné skladovanie, ktoré skracuje „životnosť“ potravín.

Možno ani sami netušíte, že pri uchovávaní potravín robíte niečo zle, napríklad stále skladujete paradajky v chladničke. Aj tohto zlozvyku sa ďalej dotkneme a predstavíme vám jednoduchý návod na vhodné skladovanie potravín, aby vám vydržali čo najdlhšie v dobrej kondícii. Nikdy tak nebudete musieť vyhodiť tie drahé čučoriedky, ktoré získali novú povrchovú úpravu vo forme plesne. V konečnom dôsledku ušetríte dosť peňazí, predĺžite životnosť a zachováte výbornú chuť, výživovú hodnotu a tiež zdravotnú nezávadnosť potravín.

Zbytočné vyhadzovanie potravín je celosvetový problém. Podľa prieskumov si ľudia myslia, že odnášajú do kontajnerov omnoho menej potravín, ako je to v skutočnosti. Celosvetovo nenájde svoje uplatnenie v kuchyni zhruba 1/3 vyprodukovaných potravín. To je množstvo, ktoré by nasýtilo asi 3 miliardy ľudí. Priemerný Európan vyhodí ročne 96 až 115 kg jedla. Dôsledky takého plytvania potravinami majú vplyv na vyššiu spotrebu vody, energií a zvýšenú produkciu skleníkových plynov, čo nie je nič dobré pre planétu. Keď sa naučíte potraviny skladovať správne, urobíte tak niečo nielen pre seba, ale aj pre životné prostredie. [1-2]

6 najdôležitejších zásad v skladovaní potravín

Ešte predtým, ako doma vybalíte tašku s nákupom a budete potraviny rozdeľovať na príslušné miesta, vráťte sa na chvíľu späť do minulosti a nákup si poriadne naplánujte. V dnešnej dobe nie je nutné robiť si obrovské zásoby potravín. Najmä u tých čerstvých, ako sú jogurty, syry alebo mäso, berte do úvahy nielen veľkosť vašej chladničky, ale aj vášho žalúdka.

Ak vás zaujíma, ako si správne vyberať a nakupovať potraviny, prečítajte si náš článok 7 tipov, ako správne vyberať a nakupovať potraviny. V prípade, že chcete nakúpiť čo najlacnejšie a najzdravšie, poradí vám náš článok 12 tipov na budget friendly nákup a prípravu jedál.

Ako skladovať potraviny?

1. Skladujte potraviny tak, ako je uvedené na obale

Pokiaľ si nie ste istí, kam konkrétne potravina patrí, hľadajte odpoveď na obale. Spôsob skladovania je jedna z informácií, ktoré sú výrobcovia povinní uvádzať. Pri nebalených potravinách (čerstvé ovocie, zelenina…) si už budete musieť poradiť sami, čo po prečítaní nášho článku hravo zvládnete.

2. Všímajte si dátumy spotreby

Jedna z príčin zbytočného vyhadzovania potravín je, že veľa ľudí nepozná rozdiel medzi pojmami „spotrebujte do“ a dátumom minimálnej trvanlivosti. Tak letí do koša jedlo, ktoré by sa ešte dalo využiť. Označenie „spotrebujte do“ nájdete bežne na čerstvých produktoch, ako je mäso alebo mliečne výrobky. Naopak, trvanlivé potraviny, ako ryža, múka alebo granola sa môžu pochváliť dátumom minimálnej trvanlivosti. U týchto platí, že sa môžu konzumovať aj po uplynutí tohto dátumu, len je potrebné kontrolovať ich nezávadnosť (poškodený obal, napadnutie škodcami, vzhľad a vôňa). Keď pri upratovaní komory objavíte ryžu niekoľko mesiacov po dátume spotreby, s nepoškodeným obalom a vo vnútri sa neskrývajú žiadni škodcovia, tak ju môžete smelo využiť. Naopak, v prípade, že si v ryži urobila svoje teritórium moľa, asi nebude úplne jedlá a môžete ju vyhodiť alebo skompostovať. [3]

3. Potraviny umiestnite podľa dátumu spotreby

Keď sa už dobre orientujete v dátumoch exspirácie vašich potravín, tak si ich podľa toho usporiadajte. Tým, ktorým už bliká pomyslená červená kontrolka s blížiacim sa dátumom spotreby, urobte priestor vpredu, aby boli na očiach a vy ste mali jasno, že sa čoskoro stanú položkami vo vašom jedálničku. Potraviny s dlhšou životnosťou môžu na svoju príležitosť čakať viac vzadu.

Takto budete mať väčší prehľad a nebude sa vám stávať, že zjete novozakúpený syr a o niekoľko dní zistíte, že ste si mohli pokojne dať ten z minulého nákupu, ktorý už má to najlepšie za sebou a vy ho musíte vyhodiť.

4. Oddeľujte čerstvé a už spracované potraviny

To platí hlavne pre chladničku, v ktorej by ste mali mať zvlášť uložené vaše pripravené krabičky s uvareným jedlom a čerstvé produkty, z ktorých komplexné jedlo vytvoríte neskôr. Miesto pre nespracované čerstvé potraviny by malo byť v spodnej časti chladničky, aby sa napríklad nestalo, že šťava zo surového mäsa začne kvapkať zhora nižšie na ostatné jedlo. Predídete tak riziku skríženej kontaminácie. Tým, že jednotlivé položky v chladničke dáte ďalej od seba, zabránite rôznym nežiaducim škodcom, aby preskakovali z jednej potraviny na druhú, a neurobili si tak z vašej chladničky zábavný park. [4]

Čo je dátum spotreby?

5. Dajte obzvlášť pozor na rizikové potraviny

Všeobecne medzi rizikové potraviny patria tie, ktoré obsahujú vysoký podiel bielkovín. Napríklad mäso, mäsové výrobky, ryby, morské plody, mliečne výrobky a vajcia. Tie by sa totiž mali uchovávať v nízkych teplotách pod 5 °C. Ďalšou rizikovou skupinou sú obľúbené majonézy, dresingy a ďalšie na tuk bohaté pochúťky, ktoré majú krátku „životnosť“ a mali by sa taktiež skladovať pri nižších teplotách. Tieto potraviny by sme nemali nechávať dlhšiu dobu v teplom prostredí, teda pokiaľ nezjete celé balenie, dajte ich hneď späť do chladničky. [5]

6. Vopred pripravené jedlá skladujte v uzatvárateľných krabičkách, no skonzumujte ich čo najskôr

Pokiaľ patríte medzi tých, čo nechcú nechať nič na náhodu a starostlivo si jednotlivé chody chystajú dopredu, dajte si pozor na to, aby vaše vopred pripravené jedlo bolo skladované v dobre uzatvorenej krabičke. Vzduchotesné boxy a dózy sú na tieto účely ideálne. Už uvarené jedlo v nich však nevydrží celú večnosť. Pokiaľ už dopredu viete, že ste to s tým „meal prepom“ trochu prehnali, prehoďte nejaké krabičky z chladničky do mrazničky, kde vydržia dlhšie čerstvé. Ak sa chcete dozvedieť viac o efektívnej príprave jedla na niekoľko dní dopredu, prečítajte si náš článok Ako na efektívnu prípravu jedla a krabičkovanie.

Ako skladovať jedlo?

8 známych skupín potravín a ich vhodné skladovanie

Kto má čas si „lámať“ hlavu nad tým, kam čo patrí, keď jediné, po čom túžite po návrate z vyčerpávajúceho nákupu, je všetko rýchlo napchať do chladničky, schmatnúť kúpené sušienky a vyložiť si nohy. Nemusíte sa báť. Správna organizácia kuchyne a komory nie je náročná a časom to budete robiť automaticky. Ideálne usporiadanie kuchyne navyše môže zohrať rolu aj v chudnutí, o čom sa presvedčíte sami v našom článku 10 tipov, ako zorganizovať kuchyňu pre úspech v chudnutí.

Na správne skladovanie potravín nemusíte vlastniť veľkú pivnicu alebo obrovskú komoru. Postačí vám chladnička (s teplotou 5 °C) a malá komôrka, kde je teplota trochu nižšia, ako je tá izbová.   

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

1. Ako zaobchádzať s ovsenými vločkami, ryžou, šošovicou a ďalšími obilninami alebo strukovinami?

Do skupiny trvanlivých potravín zaraďujeme múku, ryžu, cestoviny, quinou, ovsené vločky, instantnú kašu a ďalšie obilniny, ďalej strukoviny či korenie. Keď tieto produkty necháte v pôvodnom obale, dosť často sa stane, že sa do nich po nejakej dobe nasťahujú nezvaní hostia vo forme molí alebo iných chrobáčikov, pre ktoré sa stane vaša špaldová múka pohostinným domovom. Tejto známej chybe sa vyvarujete, keď kúpený produkt presypete do vzduchotesnej dózy, do ktorej sa títo „nepriatelia“ nedostanú. [6]

2. Nie všetky oleje, orechy a semienka patria na poličku v kuchyni

Pre všetky potraviny bohaté na tuky, ako sú oleje, orechy, orieškové maslá a semienka, neplatia rovnaké pravidlá. Všeobecne medzi ich nepriateľov patria kyslík, svetlo a teplo (cca nad 20 °C). V prvom rade skontrolujte pokyny výrobcu. Napríklad olivovému, repkovému alebo slnečnicovému oleju prospieva tmavé prostredie bez dosahu slnečného žiarenia, no nevyžadujú si vyslovene chlad. Ak si zaobstaráte napríklad ľanový olej či iný olej zo semien alebo orechov, ten naopak ocení skladovanie v chladničke, keďže je náchylnejší na skazenie.

Uchovávanie na tmavom mieste v uzatvorenej nádobe vyhovuje tiež väčšine orieškových masiel, pre ktoré ani chladnejšia komora nie je na škodu. Naopak, niektoré orechy, napríklad vlašské alebo semienka (ľanové, konopné, makové), a to najmä v ich mletom variante, patria do chladničky alebo mrazničky. Tieto obľúbené zdroje tukov pre vašu raňajkovú kašu sú totiž veľmi náchylné na skazenie, čo spôsobí kyslastú chuť a ňou si svoju rannú chvíľku pohody určite nechcete pokaziť. [7]

Ako skladovať trvanlivé potraviny?

3. Octy, dresingy a iné dochucovadlá nemusíte hneď po zakúpení dávať do chladničky

Určite máte doma množstvo dochucovadiel, ktoré využívate pri svojom kulinárskom umení. Sú to rôzne octy, balzamiká, sójové alebo teriyaky omáčky, ktoré väčšinou tolerujú tmavé priestory vašej komory. Ale aj pri týchto surovinách si prečítajte pokyny výrobcu, niektorí totiž odporúčajú po otvorení skladovať suroviny v chladničke. Ďalšie obľúbené dochucovadlá, ako je horčica, kečup alebo iné dresingy, by sa mali po otvorení uchovávať v chladničke. Medzi trvanlivé potraviny tiež patria konzervy, zaváraniny alebo marmelády, ktoré môžete dlhú dobu uchovávať v komore, ale po otvorení už patria rovno do chladničky, pretože sú veľmi žiadaným prostredím pre rôzne plesne, ktoré majú rady teplo. [8-9]

Prostredie komory, kam nedosiahnu slnečné lúče, ocenia aj vaše obľúbené proteíny, sladidlá, sladkosti, proteínové tyčinky, konzervované ryby, rôzne druhy sušeného ovocia a zeleniny, tiež káva, čaj, povzbudzujúce nápoje atď.

4. Naozaj patria všetky druhy čerstvého ovocia, zeleniny, zemiakov alebo húb do chladničky?

Mať poriadne zásoby čerstvého ovocia a zeleniny patrí medzi základy zdravého stravovania. Mnohí ľudia si ale so správnym skladovaním týchto potravín veľmi nelámu hlavu, a tak všetko skončí v chladničke. Nie pre všetky druhy ovocia a zeleniny je vhodná chladnička, a to najmä pre ich chuť. Nevhodné umiestnenie nie je jedinou chybou pri zaobchádzaní s týmito surovinami.

Čo patrí do chladničky?

Ak ste zvyknutí ovocie a zeleninu ihneď po vybalení nákupu umyť vodou s tým, že v budúcnosti ušetríte čas, tak to nie je úplne najlepší nápad. Zvýšená vlhkosť totiž podporuje množenie mikroorganizmov, môže sa tak stať, že jahody, ktoré ste práve draho kúpili, nevydržia ani do druhého dňa a namiesto na kaši skončia v koši. Takže platí pravidlo – ovocie, zeleninu, ale aj zemiaky a huby umývajte až tesne pred konzumáciou.

Príklady vhodného umiestnenia potravín:

Do chladničky patria:

  • bobuľovité ovocie: napr. čučoriedky, maliny, černice, hroznové víno
  • šaláty: napr. rukola, poľníček, baby špenát, ľadový šalát, šalátové mixy, vopred nakrájaná zelenina
  • čerstvé huby zabalené v papierovom vrecku pre lepšie uchovávanie

Do chladnej komory patria:

  • zemiaky
  • cesnak, cibuľa, šalotka, pór
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
  • brokolica, kapusta, karfiol

Do izbovej teploty patria:

  • paradajky, avokádo, broskyne, nektárinky, hrušky, jablká, citrusové plody, banány, melón, ananás
  • paprika, tekvica, bataty, baklažán, cuketa, zázvor [10-11]

5. Na čo si dať pozor pri skladovaní mäsa, rýb a mäsových výrobkov?

Čerstvé mäso a ryby by ste mali ponechať v obale, v ktorom ste si ich zaobstarali, alebo vložiť do dobre uzavretej nádoby a umiestniť na spodnú poličku vašej chladničky, kde býva nižšia teplota. Čerstvé mäso by nemalo prísť do kontaktu s inými potravinami, aby nedošlo k nežiaducej kontaminácii. V prípade, že neplánujete práve zakúpené mäso nasledujúce dni využiť, dajte ho do mrazničky, kde si bude môcť na svoj čas v pokoji počkať a zachováte tak aj jeho čerstvosť.

  • zakúpené mleté mäso vydrží v chladničke cca 24 hodín
  • ryby, hydina a hovädzie mäso 2 – 3 dni
  • bravčové cca 5 dní

Samozrejme, záleží aj na dátume minimálnej trvanlivosti od výrobcu. V mrazničke na vás tieto kvalitné zdroje bielkovín počkajú 6 – 12 mesiacov. Po ich rozmrazení ich už znova nezamrazujte. [12]

Šunku a ďalšie údeniny uchovávajte starostlivo zabalené v chladničke. Pokiaľ ide o čerstvo nakrájanú šunku alebo salámu od mäsiara, mala by sa spotrebovať do dvoch dní. Pri balených údeninách si všímajte dátum, dokedy má byť produkt spotrebovaný. Údeniny patria medzi vysoko rizikové potraviny z hľadiska ich možnej kontaminácie, preto pred konzumáciou vždy skontrolujte ich farbu a povrch, ktorý by nemal byť lepkavý. [13]

6. Aké skladovacie podmienky vyhovujú mliečnym výrobkom?

Mlieko a mliečne výrobky sa tešia stabilnej nízkej teplote. Mala by im patriť zadná časť strednej alebo spodnej police v chladničke.

  • Je vaším zvykom dávať otvorené mlieko do dverí chladničky? Možno budete prekvapení, že toto je častá chyba. Ako už bolo povedané, mlieko potrebuje stabilnú nízku teplotu, a to mu neustále sa otvárajúce dvere chladničky veľmi neumožnia.
  • Tvrdý syr by mal byť po jeho otvorení skladovaný dobre zabalený vo voskovanom papieri alebo v potravinárskej fólii.
  • Jogurty, tvaroh a čerstvé syry by mali byť spotrebované do dvoch dní od otvorenia a v chladničke ich skladujte starostlivo uzavreté.
  • Trvanlivú smotanu môžete nechať v izbovej teplote (do 24 °C), ale po otvorení ju už majte v chladničke.

Všetky mliečne výrobky sú lákavým domovom rôznych patogénov, takže ich pred konzumáciou nezabudnite vždy skontrolovať (vôňa, vzhľad). [14]

7. A čo vajcia, poznáte ich správne skladovanie?

Vybaliť vajcia z kartónu a pekne ich poukladať do dverí chladničky, kde sú na ne pripravené otvory. To je správny postup alebo nie? Tak ako pri mlieku, aj vajcia majú radšej chladné, a hlavne teplotne stabilné prostredie, čo im dvere chladničky opäť neumožnia. Takže, keď sa nabudúce vrátite z nákupu, nechajte vajcia v kartóne, ktorý ich tiež chráni pred vonkajšími vplyvmi (napr. pachmi, ktoré vajcia ľahko pohlcujú), ten uložte na poličku v chladničke. [15]

Ako skladovať vajcia?

8. Ako skladovať pečivo, aby zostalo čo najdlhšie čerstvé a chrumkavé?

Priznajte sa, kto z vás uchováva doma chlieb alebo iné pečivo v igelitovom sáčku? To je jedna z častých chýb v jeho skladovaní, pretože takto sa ľahko zaparí a stane sa skvelou „ornou pôdou“ pre rast plesní. O dosť vhodnejší variant je papierové vrecko, v ktorom je aspoň trochu možné prúdenie vzduchu. Ale pokiaľ chcete, aby si vaše pečivo čo najdlhšie uchovalo chrumkavosť na povrchu a vláčnosť vo vnútri, zabaľte ho do utierky a uložte do tzv. chlebníka – malej drevenej skrinky alebo inej nádoby, v ktorej je zaistené vetranie.

Takto vám pečivo vydrží čerstvé aj týždeň. Produkty z kvásku si väčšinou svoju čerstvosť zachovajú dlhšie obdobie než tie z droždia. Pekárenským výrobkom všeobecne svedčí izbová teplota. Pokiaľ ich nestíhate spotrebovať, môžete pečivo zamraziť a v budúcnosti si ešte poďakujete. [16]

Príklady správneho skladovania potravín:

Kde skladovať?Druh potraviny
Komoraobilniny a pseudoobilniny (ryža, vločky, pohánka, quinoa, bulgur, kuskus, múka…), strukoviny, korenie – všetko v uzatvárateľných dózach oleje (rastlinné), ocot, dochucovadlá (sójová omáčka, dresingy, kečupy, džemy…), konzervy, nakladaná zelenina, zaváraniny proteín a proteínové tyčinky, sladkosti, čokolády, sušené ovocie, sladidlá, čaj, káva, nápoje v plechovke, zemiaky, cesnak, cibuľa, šalotka, koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), brokolica, kapusta, karfiol
Chladničkaoleje (z orechov alebo semienok), vlašské orechy, mak, semienka (ľanové, konopné), otvorené dochucovadlá (sójová omáčka, dresingy, kečupy, džemy…), otvorené konzervy, nakladaná zelenina, zaváraniny, bobuľovité ovocie, šaláty, čerstvé huby, čerstvé mäso a ryby, mäsové výrobky, vajcia, mliečne výrobky
Izbová teplotapečivo, paradajky, avokádo, broskyne, nektárinky, hrušky, jablká, slivky, citrusové plody, banány, kivi, mango, kaki, melón, ananás, paprika, tekvica, bataty, baklažán, cuketa, zázvor, čerstvé bylinky vo váze (v pohári) s vodou, neotvorená trvanlivá smotana

Ďalšie praktické tipy na skladovanie potravín

  • Avokádo patrí medzi obľúbené pochúťky, ale čo robiť, keď už narazíte na perfektne zrelý kus a nechcete ho použiť celý? V druhej polovici nechajte kôstku, povrch pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou a vložte do chladničky. Z rovnakého dôvodu sa šťava z citrusov pridáva do guacamole, zabráni sa tak oxidácii – nežiaducemu zhnednutiu avokáda.
  • Banány a jablká produkujú vo väčšom množstve etylén a mali by sa separovať od iných druhov ovocia a zeleniny. Ale sú prípady, keď túto ich vlastnosť môžete využiť dajme tomu, keď potrebujete iné ovocie, napr. avokádo alebo mango, nechať dozrieť – dajte ich spoločne s banánmi alebo jablkami do plastového vrecka, proces tak výrazne zrýchlite.
  • Koreňovú zeleninu ako napríklad mrkvu, stopkový zeler alebo reďkovku pre dlhšiu trvanlivosť nakrájajte na menšie kúsky, dajte do nádoby s vodou a tú vložte do chladničky, vďaka tomu zostanú dlhší čas krásne chrumkavé.
  • Listový šalát umyte, riadne vysušte a zabaľte do papierovej utierky – tá bude v chladničke pohlcovať vlhkosť, šalát vám tak zostane dlhšie čerstvý.
  • Čerstvo odstrihnuté bylinky nevydržia veľmi dlho, ale keď ich dáte do pohára s vodou a necháte ich na kuchynskej linke, ich životnosť predĺžite, navyše vám krásne rozvoňajú a skrášlia kuchyňu. Môžete ich rozmixovať s olejom, a urobiť tak pesto, alebo ich ľahko blanšírovať (krátko namočiť do vriacej vody) a potom zamraziť v malom množstve vody v nádobke na ľad. [17-18]

Všetko, čo potrebujete vedieť o skladovaní potravín

Čo si z toho vziať?

Po prečítaní článku už viete, že paradajky, jablká alebo cuketa nepatria do chladničky. Mlieko a vajcia už nikdy neumiestnite do dverí chladničky a pečivo už nebudete dávať do igelitového sáčka. Vďaka tipom na správne skladovanie potravín už nemusíte vyhadzovať zabudnuté potraviny po dátume spotreby alebo múku napadnutú škodcami. Je fajn mať dobre zorganizovanú kuchyňu. Ušetrí vám to nielen peniaze, ale budete mať tiež lepší prehľad o tom, čo doma máte.

Poznáte a využívate v praxi všetky tipy z dnešného článku? Robili ste niektoré chyby? Pochváľte sa, aké „hacky“ využívate vy vo vašej domácnosti pri uchovávaní potravín. Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho medzi svojimi známymi, ktorí tieto tipy do domácnosti určite ocenia.

Zdroje:

[1] Zachraň jídlo. Kolik se plýtvá. – https://zachranjidlo.cz/kolik-se-plytva/

[2] Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food loss and waste and the linkage to global ecosystems. – http://www.fao.org/3/i7597e/i7597e.pdf

[3] Datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti. Česká zemědělská a potravinářská inspekce. – https://www.szpi.gov.cz/clanek/datum-minimalni-trvanlivosti-a-datum-pouzitelnosti.aspx

[4] Bezpečnost potravin. Lednička. – https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76781.aspx

[5] Australian Institute of Food Safety. How to Store Food Safely. – https://www.foodsafety.com.au/blog/how-to-store-food-safely

[6] Openfit. 12 Food Storage Tips to Make Your Groceries Last Longer. – https://www.openfit.com/food-storage-tips

[7] Food52. How to Store Nuts and Seeds—Kitchen Confidence. – https://food52.com/blog/11275-how-to-store-nuts-and-seeds

[8] Real Simple. How to Store Oil, Vinegar, and Condiments. – https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-store-vinegar

[9] Fustini’s Oils. Get Organized: How to Best Store Your Favorite Speciality Ingredients | and Vinegars.– https://www.fustinis.com/blog/get-organized-how-to-best-store-your-favorite-speciality-ingredients/

[10] Healthline. Storing Fruits and Vegetables. – https://www.healthline.com/health/food-safety-fruits-vegetables

[11] The Spruce Eats. Here’s How to Keep Mushrooms From Going bad. – https://www.thespruceeats.com/how-to-store-mushrooms-1389342

[12] Cookist. How to preserve fresh meat: Rules and tips to make it last long. – https://www.cookist.com/how-to-preserve-fresh-meat-rules-and-tips-to-make-it-last-long/

[13] 13. NZ Pork . Storing Ham & Pork. – https://www.pork.co.nz/cooking-methods/storing-ham-pork

[14] Jeunesse, M. 18 ways you’re storing groceries wrong that are cutting down their shelf life. – https://www.insider.com/how-to-store-food-so-it-lasts-longer-2018-9

[15] Eatright. Keep Your Dairy and Egg Products Safe.https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food/keep-your-dairy-and-egg-products-safe

[16] Bezpečnost potravin A-Z.Uchovávání chleba v domácnostech. – https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76507.aspx

[17] Loewentheil, H. 17 Smart Food-Storage Tips For Avoiding Waste And Saving Money. – https://www.buzzfeed.com/hannahloewentheil/food-storage-tips

[18] Real Simple. The Ultimate Guide to Storing Every Type of Food in the Refrigerator for Long-Lasting Freshness. – https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/store-food-refrigerator

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *