Prihlásiť
11 tipů, jak ušetřit za jídlo a jíst levně i kvalitně

11 tipov, ako ušetriť na jedle a jesť lacno aj kvalitne

Možno ste sa dostali do situácie, keď si hovoríte, že by bolo fajn ušetriť nejaké peniaze. Za ne by ste si mohli kúpiť niečo, čo si dlho prajete alebo by ste si mohli vytvoriť finančnú rezervu ako poistku na horšie časy. Asi nie je žiadne prekvapenie, že práve jedlo je často tým prvým, na čom ľudia začnú šetriť, a to ani nemusia byť v celkovej finančnej tiesni. Môžu preto začať nakupovať menej kvalitné potraviny alebo zo svojho jedálnička vyraďovať mäso, ovocie, zeleninu a podobne. To však môže byť na úkor zdravia. Telo totiž na správne fungovanie potrebuje dostatok energie, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov z výživného jedla. V dnešnom článku si teda ukážeme niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým môžete jesť kvalitne a pritom ušetriť.

11 tipov, ako jesť kvalitne a lacnejšie

Kvalitne nemusí znamenať draho. Stačí nakupovať rozumne a nehádzať bezmyšlienkovito do košíka to prvé, čo vám príde pod ruku. V dnešnom článku si ukážeme niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým môže na jedle ušetriť skutočne každý.

1. Nepoužívajte polotovary

Aj keď sa polotovary môžu zdať ako lacný variant, zďaleka to tak nie je. Jasné, keď porovnáte cenu plechovky gulášu a 500 g hovädzieho alebo bravčového mäsa, je logické, že polotovar stojí menej. Teraz sa však skúste zamyslieť aj nad porciami. Plechovku väčšinou zvládnete zjesť naraz, zo samotného 0,5 kg mäsa by ste dokázali pripraviť rovno 4 porcie gulášu. Stále sa vám zdá polotovar ako lacnejší variant?

A takto je to aj s ďalšími potravinami. Pozrite sa napríklad, koľko stojí v obchode mrazená pizza. Teraz to porovnajte s tým, koľko by vás stála múka, droždie a troška cukru, soli a oleja, aby ste si doma urobili sami napríklad kysnuté cesto a z neho domácu pizzu. Za peniaze, ktoré takto ušetríte, si ju môžete bohato ozdobiť šunkou, syrom a ďalšími obľúbenými dobrotami. Napríklad pri šunkovej pizzi v obchode je bežné, že má len 12 % podiel šunky. Za to asi nechcete platiť, že? Bez ohľadu na to, že polotovary musia obsahovať väčšie množstvo pridaných látok, aby dlho vydržali. Často majú aj vyšší podiel soli. Môže sa takto stať, že v jednom polotovare zjete celé 5 g odporúčané denné množstvo. [4]

A podobne je to aj pri pripravených zdravších jedlách. Za pomerne vysokú cenu môžete nájsť v obchodoch rôzne pripravené zeleninové šaláty, ako je napríklad populárny Caesar. Je síce fajn ako zdravšia alternatíva, keď nestíhate, ale pozrite sa naň detailnejšie. V krabičke zvyčajne nájdete len niekoľko listov šalátu, dresing, niekoľko krutónov a trochu mäsa, čo rozhodne nezodpovedá cene. Navyše môžu obsahovať zbytočne veľa kalórií skrz olivové dresingy. Radšej si preto zožeňte mäso, zeleninu a dresing zvlášť a šalát si pripravte doma sami. Získate tak čerstvý, lacnejší, chuťovo vyladenejší a nutrične vyváženejší pokrm.

11 tipov, ako jesť kvalitne a lacnejšie

2. Používajte sezónne ovocie a zeleninu

Ovocie a zelenina patria zvyčajne medzi drahšie položky v nákupnom košíku. To však neznamená, že by ste ich mali prestať kupovať pri snahe ušetriť. Stačí len rozumne vyberať. Schválne si skúste porovnať ceny ovocia v jeho sezóne a mimo nej. Môžu sa odlišovať až o desiatky percent. Snažte sa preto zvoliť si ovocie a zeleninu, ktoré majú zber aktuálne. Budete prekvapení, koľko ušetríte. Počas tohto obdobia si ich môžete aj zamraziť, a vytvoriť tak zásoby na mimosezónne obdobie.

Na ešte nižšiu cenu sa môžete dostať v prípade, že budete nakupovať u lokálnych predajcov, a nie v supermarketoch, kde ide často o ovocie a zeleninu z dovozu. Počas sezóny takisto môžete obrať plody zo svojej záhradky alebo vyraziť do lesa pozrieť sa, čo vám úplne zdarma ponúka. Keď budete mať oči na stopkách, môžete sa vrátiť domov s plným hrnčekom lesných jahôd alebo čučoriedok. Z nich potom môžete vykúzliť napríklad lahodný mrveničkový koláč. 

Cenovo prijateľnou alternatívou môžu byť aj sterilizované či mrazené formy. Ovocie a zelenina sa pre tieto účely zbierajú v čase najvyššej zrelosti. Vďaka tomu majú skvelú chuť za pomerne nízku cenu a nie sú ochudobnené o prospešné látky. Ide teda o skvelú možnosť, ako ušetriť peniaze a ťažiť z benefitov týchto potravín.

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o tom, aký pozitívny vplyv má ovocie na telo, nemal by vám ujsť náš článok Mýty a fakty o ovocí: Detoxikuje a môže sa pri chudnutí jesť popoludní aj večer?

Používajte sezónne ovocie a zeleninu a ušetrite

3. Pripravujte si vlastné potraviny a nápoje

Pestujte ovocie a zeleninu

Ak máte dom so záhradou, môžete vlastnou produkciou ušetriť značnú časť peňazí. A to ani nehovorím o tom skvelom pocite, keď si urobíte šalát z vlastnoručne vypestovanej zeleniny alebo vytvoríte tortu z domácich jahôd. Niektoré potraviny môžete pestovať napríklad aj v byte na balkóne. Čo tak zasadiť paradajky, papriku, reďkovku, hrášok alebo mesačné jahody? Takisto pri varení určite oceníte debničky s bylinkami. Tým to, samozrejme, nekončí.

Vytvorte si domáci jogurt

Okrem pestovania môžete ušetriť peniaze napríklad tak, že sa pustíte do vlastnej výroby jogurtov. Stačí vám na to len 1 l polotučného mlieka a jogurt s živými kultúrami. Mlieko ohrejete na bod tesne pred varom, potom necháte vychladnúť približne na teplotu 40 °C a primiešate niekoľko lyžíc jogurtu s živými kultúrami. Zmesou naplňte poháre a dajte cca na 8 hodín do rúry vyhriatej na 40 °C. Potom už stačí len jogurty vychladiť a sú hotové. Ak chcete ušetriť peniaze na elektrickej energii, je ideálne robiť jogurty rovno aspoň z 2 dávok. Tí, ktorí majú radi rôzne príchute, môžu pred konzumáciou pridať čerstvé ovocie alebo Jammy spread. Okrem jogurtu si doma môžete sami vytvoriť aj kombuchu, kefír, kvasenú zeleninu (pickles) a ďalšie fermentované potraviny. Aj keď je to práca navyše, výsledok za to naozaj stojí.

Nekupujte minerálky

Minerálne vody sú ďalšie, pomerne populárne zbytočností v nákupných košíkoch. Ak vám doma tečie pitná voda, nie je dôvod, aby ste si pitie kupovali. Bežná voda z vodovodu patrí medzi najlepšie a najlacnejšie spôsoby, ako udržať telo hydratované. Tí, ktorí sú zvyknutí na sladké pitie, môžu do vody pridať ovocie s bylinkami a nechať ho lúhovať. A pokiaľ túžia po zaujímavejšej chuti, môžu prípadne prisypať  napríklad BCAA a pridať ľad, ktorý pomôže vykúzliť osviežujúci nápoj.

V prípade, že kupujete minerálky kvôli bublinkám, zaobstarajte si radšej prístroj, ktorý z vody spraví sódu. Počiatočná investícia sa vám skoro vráti a navyše sa konečne vyhnete zbytočnému nákupu minerálnej vody v plaste. Okrem ušetrených peňazí vás môže hriať dobrý pocit z toho, že sa správate šetrnejšie k našej planéte a neprodukujete zbytočný odpad.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

4. Plánujte

Skôr ako vyrazíte na nákup, zamyslite sa nad tým, čo by ste chceli variť počas nasledujúceho týždňa. Prejdite si recepty a kúpte všetky potrebné ingrediencie. Podobne premýšľajte aj nad ostatnými chodmi, ktoré doma konzumuje vaša rodina. Ak si takto dopredu spíšete zoznam, budete v obchode vedieť, čo nakúpiť, a pôjdete na istotu. Tak sa vám nestane, že by ste do nákupného koša bezhlavo hádzali veľa pečiva, ovocia a čerstvých potravín, ktoré by ste nestihli zjesť a nakoniec by skončili v koši.

V súvislosti s nákupom vám dám ešte jednu cennú radu. Nikdy nechoďte do obchodu hladní. V takom prípade máte tendenciu nakúpiť omnoho viac vecí, ktoré ani nepotrebujete, a miniete aj väčšie množstvo peňazí, ako keby ste si pred odchodom do obchodu dali nejakú desiatu. Bez ohľadu na to, že sa v košíku určite objaví viac dobrôt, ktoré by ste si už inak ani nekúpili.

Ak hľadáte ďalšie praktické tipy, ako nakupovať potraviny, nemal by vám ujsť náš článok 7 tipov, ako správne vyberať a nakupovať potraviny.

Plánujte, čo budete variť, a ušetrite

5. Neplytvajte jedlom

Keď ste už dali konkrétnu potravinu do košíka, snažte sa ju využiť úplne celú, ako to len pôjde. To isté platí aj pre uvarené jedlá, ku ktorým vám už nezvýši mäso alebo príloha. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako ich využiť.

  • Odrezky a vňate zo zeleniny si schovávajte do jedného vrecka v mrazničke a použite ich na prípravu vývaru.
  • Mäso, ktoré vám zostalo z obeda, zmiešajte s uvareným kuskusom, pridajte zeleninu a máte obed na ďalší deň.
  • Uvarená príloha, ktorá vám zostala, môže tvoriť základ na šalát na ďalší deň. Je úplne jedno, či ide o ryžu, cestoviny, quinou alebo zemiaky. Pridajte k nej bielkovinu, zeleninu, dresing a ďalší pokrm je hotový.
  • Keď kupujete kurča, myslite naň ako na celok. Nevyužívajte len prsia, stehná a krídla. Z odrezkov a skeletu môžete vykúzliť lahodný vývar plný potrebných mikroživín a kolagénu. Ten je dôležitý pre zdravie kĺbov, ale aj vzhľad našej pokožky.

Každý rok sa vyhodí 1,3 miliardy ton jedla, čo predstavuje približne ⅓ celej produkcie určenej na ľudskú spotrebu. Najväčší podiel z toho tvorí ovocie a zelenina. A prekvapivý asi nie je ani fakt, že sa v industrializovanom svete plytvá jedlom viac ako v rozvojových krajinách. [1]

Na porovnanie:

  • V Európe a Severnej Amerike vyhodí každý človek za rok priemerne 95 – ⁠115 kg potravín.
  • V subsaharskej Afrike a juhovýchodnej Ázii vyhodí každý človek ročne len 6 – ⁠11 kg potravín. [2]

V súvislosti s problematikou plytvania nesmieme zabudnúť spomenúť aj to, aby ste pri potravinách sledovali dátumy na obale.

  • Spotrebujte do určitého dátumu je uvedené bežne na obaloch čerstvých potravín. Ide o posledný dátum, počas ktorého môžete potravinu bezpečne zjesť.
  • Minimálna trvanlivosť do určitého dátumu je uvedená na trvanlivých potravinách. Nemusíte sa, samozrejme, báť zjesť napríklad ryžu, ktorá má niekoľko týždňov vypršaný dátum spotreby, ale je zabalená a na pohľad v poriadku.

Nepleťte si preto tieto dve informácie a nevyhadzujte zbytočne napríklad cestoviny a iné trvanlivé potraviny, ktoré sú v poriadku. Týmto spôsobom môžete ľahko ušetriť peniaze, rovnako aj správnym skladovaním potravín, ktoré dokáže predĺžiť životnosť, napríklad ovocia a zeleniny. Viac sa o tom dozviete v článku Ako správne skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie.

K plytvaniu sa snažte neprispievať sami svojím správaním. Budete tak šetriť nielen našu planétu, ale aj svoju peňaženku. Využívajte preto všetky zdroje jedla na maximum a pamätajte, že zelenina, ktorá nemá bežné perfektné tvary, chutí rovnako dobre ako tá ideálna.

6. Nakupujte v akciách, ale s rozumom

Vyhľadávate v obchodoch farebné cedule lákajúce na zľavy alebo si prečítate s očakávaním letáky a krúžkujete si, ktoré akčné produkty kúpite? Určite to môže byť fajn spôsob, ako ušetriť, ale…

Neverte všetkému, čo vidíte. Ak ste zvyknutí kupovať určitú potravinu, iste máte predstavu, koľko bežne stojí. Pri akčných ponukách si teda skontrolujte, akú má obchod uvedenú pôvodnú cenu. Môže sa stať, že je umelo navýšená a cena po zľave je vo finále taká istá alebo vyššia, ako keby produkt nebol v akcii. Nenechajte sa preto zmiasť týmito praktikami.

Ak odoberáte letáky všetkých supermarketov v okolí a tovar nakupujete v rôznych obchodoch, je dobré zamyslieť sa aj nad vedľajšími nákladmi. Tým skôr, ak jazdíte autom. Má zmysel spotrebovať pohonné hmoty pre kuracie prsia v akcii, ktoré sú zľavnené o 5 %? Zvážte, či týmto spôsobom naozaj ušetríte alebo by bolo lepšie nakúpiť všetko na jednom mieste. Pokiaľ máte obchody v dostupnej vzdialenosti aj pešo, nič vám nebráni urobiť si dlhšiu prechádzku po viacerých supermarketoch alebo ich obehať na bicykli. So závažím v podobe nákupu to zároveň môže byť slušný workout.

Keď spomíname zľavy a akčné ceny, máme pre vás ešte ďalšie tipy, ako ušetriť a zároveň pomôcť obchodom neplytvať. V rôznych častiach obchodu nájdete regály s tovarom, ktorému sa blíži dátum spotreby. Často sú tieto produkty za výrazne nižšiu cenu. Ak ich zvládnete spotrebovať do uvedeného dátumu, nie je dôvod sa im vyhýbať. Takto označené nie sú len balené potraviny. Podobne môžete nájsť v obchodoch aj boxy s ovocím a so zeleninou, ktoré nemajú úplne dokonalé estetické proporcie, ale inak sú úplne v poriadku. Tieto kusy bývajú opäť za zlomok ceny oproti svojim perfektne vyzerajúcim konkurentom. Nebojte sa preto siahnuť po týchto kúskoch.

Nakupujte v akciách a ušetrite

7. Stravujte sa hlavne doma

Jasné, chápeme, že je lákavé navštevovať podniky, fotiť si dobroty na sociálne siete a nechať si variť od ostatných. Sú príležitosti, ktoré by sa bez slávnostného obeda nezaobišli. Avšak je nutné naozaj chodiť každý deň na obedové menu do reštaurácií? Za cenu obeda by ste boli schopní pripraviť si sami rovnaký pokrm. Rozdiel je, samozrejme, v tom, že doma by ste za rovnaké peniaze vytvorili aspoň 2 – ⁠3 porcie, mnohokrát aj viac. Skúste preto zvážiť, či by vám nestačilo zájsť si s kolegami na spoločný obed len raz týždenne a na ďalšie dni si pripraviť krabičky?

A čo tak skúsiť s kolegami v práci obedovú výzvu? Vytvorte skupinu 4 ľudí a od pondelka do štvrtka sa striedajte vo varení. Každý z vás teda bude pripravovať obed len raz týždenne, a to vo väčšom množstve, čo je aj ekonomickejšie. Výhodou je, že nebudete musieť jesť 4 dni rovnaké jedlo, ale vždy si pochutnáte na čerstvom pokrme. Navyše získate inšpiráciu na nové recepty. V piatok môžete za odmenu zájsť všetci spolu na obedové menu a vyhodnotiť, kto je najlepším kuchárom daného týždňa.

Znížiť počet návštev podnikov však neplatí len pre obedy. Ak pravidelne chodíte na raňajky či večere, skúste si spočítať, aké veľké výdavky máte za tieto pokrmy. Možno budete sami prekvapení, koľko vás stojí návšteva týchto podnikov. Potom sami zvážte, či je to skutočne potrebné a nebolo by namieste obmedziť navštevovanie reštaurácií aspoň o polovicu.

8. Varte na viac dní

Mnohých ľudí od krabičkovania odrádza fakt, že by mali 3 dni jesť to isté jedlo. Tak to však vôbec nie je. Stačí byť len trochu kreatívnym.

  • K mäsu, ktoré si pripravíte, môžete jesť každý deň inú prílohu a rôzne druhy zeleniny. Vždy vám teda vznikne originálny pokrm.
  • Logika však môže byť opačná. Uvarte si prílohu (napr. kuskus, bulgur, ryžu, quinou) na niekoľko dní, potom len pridávajte rôzne druhy zeleniny a obmieňajte zdroje bielkovín. Raz môžete mať ryžu s bravčovými kockami, druhýkrát s restovaným tofu, no a tretíkrát vykúzlite ryžový šalát s tuniakom a špenátom. Je len na vás, na čo budete mať chuť.

Týmto spôsobom si môžete prípravu krabičiek značne uľahčiť a ľahko vykúzliť pestrý jedálniček. Myslite vždy na to, že uvarené jedlo by malo zostať v chladničke maximálne 3 – ⁠4 dni, aby sa nepokazilo. Ak viete, že niečo nestihnete zjesť včas, nemusíte to hneď vyhadzovať. Krabičku s obedom si môžete dať zamraziť. Uvidíte, že počas hektických dní budete radi, keď narazíte na pripravený obed.

Varte na viac dní a ušetrite

9. Nenechajte sa zlákať obalom

Všimli ste si, akú popularitu majú v obchodoch produkty s nápisom proteín? Vidieť ho môžeme dokonca už aj na pečive alebo rôznych nátierkach, ktoré majú často práve preto výrazne vyššiu cenu. Má však zmysel ich kupovať? Skôr ako siahnete po takom produkte, pozrite sa na zloženie, aby ste sa uistili, koľko bielkovín skutočne obsahuje. Nápis proteín alebo zdroj bielkovín totiž môže niesť už vo chvíli, keď aspoň 12,5 % z celkovej energetickej hodnoty tvoria bielkoviny, čo nie je príliš veľké množstvo. Túto hranicu presahujú aj mnohé potraviny, ktoré nenesú populárny nápis proteín. [3]

Pri výbere potravín preto používajte sedliacky rozum a zamyslite sa –⁠ naozaj má zmysel platiť o tretinu vyššiu cenu za produkt, ktorý má nápis proteín a obsahuje napríklad o 5 g bielkovín na 100 g viac ako jeho „obyčajná” verzia? Podobnými lákadlami môžu byť aj potraviny s nápisom FIT, do formy a podobne. Ide len o prázdne slová, ktoré často nemajú žiadnu výpovednú hodnotu o produkte. Nenaleťte na tieto praktiky a skôr ako niečo vložíte do košíka, sami si radšej prečítajte zloženie. Vaša peňaženka vám určite poďakuje.

Nevyberajte si jedlo podľa obalu, ale na základe zloženia

10. Dajte šancu iným značkám

Máte obľúbenú značku jogurtov, ktorú ste niekedy videli v televízii a odvtedy ju jednoducho kupujete? Ak chcete ušetriť nejaké peniaze, možno nastal čas dať šancu aj lacnejším alternatívam. Nie každá firma má taký veľký rozpočet na to, aby mohla pravidelne platiť obrovské peniaze za televíznu reklamu. To, samozrejme, nemusí znamenať, že má horšie produkty. Ušetrené peniaze dáva napríklad do zlepšenia výrobných technológií na úkor reklamy.

Skôr ako pôjdete nabudúce na nákup, skúste sa pozrieť na rovnaký produkt iných značiek. Cenovo sa môžu podstatne líšiť, a to aj bez rozdielu v kvalite. V supermarketoch môže byť lacnejšou alternatívou napríklad produkt pod privátnou značkou daného obchodu. Dajte mu teda šancu, možno nájdete nového obľúbenca a navyše ušetríte.

11. Nebojte sa experimentovať v kuchyni

Našli ste si recept, ktorý by ste radi vyskúšali, no nemáte naň všetky ingrediencie? Nebojte sa zaimprovizovať a použite, čo máte. V receptoch môžete často aspoň čiastočne zamieňať rôzne druhy múky, sladidiel, ovocia či ingrediencií na krémy. Takisto pri slaných pokrmoch nemusíte používať vždy najdrahšie talianske šunky, mäso či syry. Pomôžte si ingredienciami, ktoré máte radi a sú pre vás cenovo dostupné. A ktovie, možno objavíte nové recepty, ktoré budú v konečnom dôsledku chutnejšie ako originál.

Keď je už reč o experimentovaní, nesmieme zabudnúť ani na ďalší tip na šetrenie, ktorý je určený milovníkom mäsa. Ak si bez neho nedokážete predstaviť deň, môže byť pre vás skvelou výzvou pripojiť sa ku kampani bezmäsitého pondelka (Meatless Mondays). Ako zdroj bielkovín môžete použiť napríklad rôzne strukoviny, ktoré by mali byť pravidelnou súčasťou jedálnička, alebo iné rastlinné zdroje. Takisto si môžete pripraviť aj sladké pokrmy. Ak do nich pridáte proteín, nemusíte sa obávať ani nedostatku bielkovín.

Rovnako si doma môžete pripraviť napríklad zemiakové lupienky alebo si upiecť domáce buchty či iné dobroty. Tým ušetríte peniaze a navyše získate nové kuchárske zručnosti, ktoré vaša drahá polovička určite ocení.

Hľadáte tipy na zdravé dobroty? Potom by vám nemali ujsť naše fitness recepty.

Nebojte sa experimentovať v kuchyni

Čo si z toho vziať?

Ako vidíte, kvalitné jedlo nemusí byť za každú cenu drahé. Je len potrebné premýšľať pri nákupe. Pri výbere ingrediencií zohľadňujte to, že z nich pripravíte jedlo na viac dní. Nemôžete teda porovnávať cenu jednej porcie spracovaného pokrmu a kila mäsa, z ktorého vo finále uvaríte omnoho viac jedla. Takisto je fajn vyberať si sezónne produkty a vytvárať si doma aj ďalšie vlastné potraviny či nápoje. Takto získate nové zručnosti, ktoré ešte v živote zužitkujete.

Nebojte sa ani nákupov v zľave. Vždy však zvážte, či sú naozaj také výhodné, ako sa tvária, a nenechajte sa nachytať. Myslite vždy hlavne na to, aby ste kupovali len množstvo, ktoré v domácnosti skutočne spotrebujete, a aby ste tak minimalizovali plytvanie. Keď sa vám podarí zaradiť naše jednoduché tipy do svojho života, uvidíte, že budete schopní ušetriť nejaké peniaze na jedle a budete si môcť kúpiť niečo, čo ste si možno dlho priali.

Máte medzi svojimi priateľmi niekoho, kto utráca za jedlo veľké čiastky alebo zbytočne plytvá? Zdieľajte s ním tento článok, aby si uvedomil, že je to zbytočné. 

Zdroje:

[1] Min Zhang et al. – Global trends and future prospects of food waste research: a bibliometric analysis – https://www.researchgate.net/publication/326448573_Global_trends_and_future_prospects_of_food_waste_research_a_bibliometric_analysis

[2] Global food losses and food waste – https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/suistainability/pdf/Global_Food_Losses_and_Food_Waste.pdf

[3] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[4] Salt reduction – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction