Mýty a fakty o ovocí: Detoxikuje a môže sa pri chudnutí jesť popoludní aj večer?

Mýty a fakty o ovocí: Detoxikuje a môže sa pri chudnutí jesť popoludní aj večer?

Ovocie je dostupnou potravinou, ktorá je tu s nami už tisíce rokov. Aj deti sa odmalička učia, aké je zdravé a že by malo byť každodennou súčasťou vyváženého jedálnička. Napriek svojej dobrej povesti sa však ovocie v posledných rokoch stáva terčom mnohých mýtov, pre ktoré ho niektorí ľudia dokonca prestávajú jesť. V dnešnom článku sa zameriame na to, aké zavádzajúce informácie sa o ňom šíria a uvedieme ich na pravú mieru.

1. Mýtus: Ovocie obsahuje cukor, preto sa po ňom priberá

Tento mýtus sa začal pravdepodobne šíriť medzi komunitou ľudí, ktorí majú pocit, že za priberanie môže len a len zlý cukor. Súčasťou tejto skupiny je aj naša modelová žena – Ervína. Vzhľadom na to, že sa cukor v ovocí prirodzene vyskytuje, vyradila ho z jedálnička, rovnako ako plno ďalších sladkostí, ktoré predtým jedla. Čo bude nasledovať? Pravdepodobne nastane jeden z týchto scenárov:

1. možnosť:

Ervína má svoj jedálniček postavený na cukre. Miluje sladké pečivo, cukríky, čokolády, ovocie, zákusky a jahodové knedličky. Keď cukor vo všetkých podobách vyradí zo svojho jedálnička, nevie, čo jesť. Zistí si, že mäso a tvaroh neobsahujú cukor, a tak tieto suroviny začnú po novom tvoriť základ jej jedálnička.

Čo sa stane? Dostane sa do kalorického deficitu a schudne. Ervína však nevie, čo je to energetická bilancia. Je teda presvedčená, že schudla vďaka vyradeniu „zlého” cukru.

Čo nasleduje ďalej? Takýto striktný jedálniček nemôže dlho vydržať. Prísnu diétu skôr či neskôr vzdá a vráti sa k svojim starým návykom. Zhodené kilá naberie späť a k tomu ešte niekoľko navyše. To ju opäť utvrdí v mylnej predstave, že za priberanie môže cukor.

2. možnosť:

Ervína sa začne vyhýbať cukru a nahrádza ho tukom. Dočítala sa totiž, že s nízkosacharidovou alebo ketogénnou stravou sa chudne najlepšie. Namiesto 20 g džemu, ktorý môže mať cca 50 kcal, si dá na proteínové palacinky 20 g stopercentného arašidového masla. To má však 120 kcal, čo je približne 2,5-krát viac. Nahrádzať začne aj ovocie. Namiesto 100 g jablka, ktoré má 61 kcal, si dá 30 g kešu orechov. Tie však majú 165 kcal. [1]

Čo sa stane? Týmito náhradami Ervína neúmyselne zvýši svoj príjem, čo spôsobí priberanie.

Čo nasleduje ďalej? Ervína usúdi, že je stratený prípad a jednoducho na ňu nič nefunguje. Vráti sa preto odovzdane k svojej bežnej strave a kamarátke pri káve a zákusku rozpráva, že má asi rozbitý metabolizmus.

Ako je to v skutočnosti?

Je pravda, že v ovocí nájdeme prirodzene sa vyskytujúci cukor. Konkrétne ide o disacharid sacharózu a monosacharidy glukózu a fruktózu. Zároveň však obsahuje vodu, minerálne látky, vitamíny, antioxidanty a vlákninu, čo sa o ultraspracovaných sladkostiach povedať nedá. Je dôležité spomenúť, že glukóza a fruktóza v ovocí sa viažu na vlákninu, čo spomaľuje nárast hladiny krvného cukru. Vďaka stabilnej hladine glykémie nebudete mať tak skoro chuť na niečo dobré. Najlepšie je preto jesť ovocie v celku a nezbavovať sa šupky (napríklad pri hruškách či jablkách). [2]

O tom, či človek chudne alebo priberá, teda nerozhoduje len cukor. Na to je príliš malý pán. Hlavnú úlohu má energetická bilancia. Ak bude naša Ervína jesť všeobecne viac energie, než zvládne jej telo počas dňa spáliť, bude priberať. A je úplne jedno, či bude jesť ovocie alebo nie. Vzhľadom na obsah kalórií by ste si, samozrejme, mali dosť dobre premyslieť, na čom si pochutíte: 100 g jahôd 32 kcal X 100 g mliečnej čokolády 532 kcal. 

A možno vás o prospešnosti ovocia presvedčia aj výsledky vedeckého výskumu. Podľa nich najväčšie zdravotné benefity ovocia a zeleniny dosiahneme pri príjme 800 g za deň. Také množstvo je potom dávané do súvislosti s prevenciou v oblasti ochorení srdca a ciev. A ako vieme, tieto problémy často trápia napríklad obéznych ľudí či osoby s nadváhou. Nie je teda potrebné mať z ovocia strach ani v prípade, že už máte nejaké kilo navyše.  [3]

Mýtus: Ovocie obsahuje cukor, preto sa po ňom priberá

2. Mýtus: Popoludní a večer sa po ovocí automaticky priberá

Tento mýtus nie je na príjem ovocia taký prísny ako ten predchádzajúci. Nezakazuje úplne jeho konzumáciu, upozorňuje však na zdanlivú nebezpečnosť v popoludňajších a večerných hodinách.

Ako by sa teda správalo jablko podľa času, kedy ho Ervína zje?

  • Jablko o 10. hodine doobeda: „Ideálny čas zjesť ma. Urobím všetko pre to, aby som Ervíne dodalo maximum energie na všetky aktivity, ktoré ju čakajú.”
  • Jablko o 8. hodine večer: „Ajajaj, takto neskoro večer sa mnou napchávať? Že sa Ervína nehanbí. Vrátim jej to a uložím sa celé vo forme tuku. Tá bude vyvaľovať oči!”

Zdá sa vám toto ako reálny scenár? Mne nie, dokonca ani Ervíne sa to vo finále nejako nepozdáva, keď sa nad tým zamyslí. 

Ako je to v skutočnosti?

Mýtus je pravdepodobne založený na mylnej domnienke, že keď človek zje ovocie poobede alebo večer, tak by už nemal mať veľký výdaj po zvyšok dňa, a tak dospel k tomu, že z neho priberie. Cukor z ovocia je takmer okamžitým zdrojom energie. To však neznamená, že sa uloží do tukov, keď hneď nepôjdete cvičiť. O ukladaní nadbytočnej energie opäť v konečnom dôsledku rozhoduje energetický nadbytok. Ak budete jesť viac kalórií, ako potrebujete na udržanie hmotnosti, bude sa nadbytočná energia z ovocia ukladať. Takisto by sa uložila nadbytočná energia z mäsa, ryže, zo zeleniny či zázračného diétneho nápoja. [4]

Možno by mala teda Ervína svoje úvahy prehodnotiť. Naozaj môže za jej kilá banán navyše na olovrant a hrsť čučoriedok po večeri? Alebo je skôr na vine pekanový pletenec na raňajky zapitý tekvicovým latté so šľahačkou? Možno vás prekvapí, že tieto dve dobroty môžu mať dokopy až 800 kcal.

Mýtus: Poobede a večer sa po ovocí automaticky priberá

3. Mýtus: Ovocie je najlepšie vo forme detoxikačnej šťavy alebo smoothie nápoja

Zaraďujete sa podobne ako Ervína medzi ľudí, ktorých priťahuje všetko, čo má na sebe nápis detox, očista či chudnutie? Že nie? A čo tak vtedy, keď ide naša Ervína okolo stánku s ovocnými šťavami, kde vidí detoxikačný očistný nápoj na chudnutie. To už sa jej sama od seba otvára peňaženka a cíti, že toto jednoducho musí mať, nech to stojí, čo to stojí. Kto by totiž nechcel vyčistiť organizmus od parazitov a ďalších negatívnych vplyvov, a tak naštartovať zhadzovanie nadbytočných kíl, že?

Po vypití sa Ervína cíti plná energie a hovorí si, že už to konečne začína fungovať. Dokonca má vďaka prívalu novej sily pocit, že by si snáď mohla ísť poobede zacvičiť. Ale prečo vlastne, veď už mala ten detoxikačný nápoj na chudnutie namiesto dezertu, dnes už sa snažila dosť.

Je však detoxikačný drink alebo akákoľvek iná šťava či smoothie z ovocia, o toľko lepší než klasické čerstvé jablko alebo hruška?

Ako je to v skutočnosti?

Ak si posvietite na to, čo všelijaké predražené detoxikačné smoothie nápoje obsahujú, pravdepodobne budete dosť sklamaní. Často v nich nájdete len ovocie, prípadne zeler či špenát, ktorý sa postará o zelenú farbu, a tak podporí ilúziu zázračného detoxu. Príval energie po vypití ovocného detoxikačného smoothie však nie je spôsobený tým, že sa Ervína čistí od parazitov a zrýchľuje si metabolizmus. Riešenie je omnoho jednoduchšie – môže za to prijatá energia vo forme cukru z ovocia.

Jedno také detoxikačné smoothie z populárneho reťazca obsahuje 2,5 jablka, pomaranč, mrkvu, zeler a zázvor. Dokonca sľubuje až zázračné účinky – že telo zbaví škodlivín, naštartuje a povzbudí metabolizmus, vďaka pektínu z jabĺk na seba vraj naviaže toxické látky a spolu s nadbytočnou vodou ich odvedie z tela von. Zároveň má údajne vďaka zeleru čistiť tráviace ústrojenstvo a ničiť infekcie v obličkách a močových cestách. Žiaľ, realita bude iná. [5]

Namiesto takmer zázračného drinku do seba zrejme dostanete viac než 300 kcal a 70 g cukru. Šťava je navyše zbavená vlákniny a ďalších prospešných látok zo šupky. Pravdepodobne vás tak príliš nezasýti. A ani na seba nenaviaže toľko škodlivín ako celé ovocie.

Omnoho lepšie preto urobíte, keď si pochutíte na celom kuse aj so šupkou, aby ste ho nezbavili veľkého množstva prospešných zložiek. Na detoxikácii pracujú naše orgány 24 hodín denne a naozaj na to nepotrebujú akože zázračné drinky.

Samozrejme, neznamená to, že sa musíte rôznym ovocným šťavám či smoothie nápojom vyhýbať. Môžu byť skvelým pomocníkom pre ľudí, ktorí nezvládajú prijať počas dňa dostatok kalórií pevnou stravou. Smoothie nápoje môžu byť takisto kvalitnými vyváženými raňajkami. Stačí, keď znížite obsah ovocia na úkor bielkovín a kvalitných tukov. Rozmixovaný banán s troškou rastlinného mlieka, proteínu a arašidového masla znie predsa výborne, že? Také smoothie dodá všetky makroživiny, uspokojí chute a navyše vás aj zasýti.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

4. Mýtus: Ovocie by sa malo jesť len na prázdny žalúdok

Žiaľ, aj táto informácia sa k našej Ervíne dostala od jej blízkej kamarátky. Nebol teda dôvod neveriť. Ovocie má vraj detoxikačný účinok. Tým, že je žalúdok prázdny, očistný efekt je údajne o to väčší. Ervína chcela vedieť viac, a tak začala googliť.

Veľkým prekvapením boli aj ďalšie nájdené rady týkajúce sa ovocia nalačno:

  • Väčšie množstvo hrušiek na raňajky môže spôsobiť príliš agresívny očistný efekt a podráždiť žalúdočnú sliznicu.
  • Banán nalačno môže rozkolísať hladinu draslíka, a tak zbytočne zaťažiť srdce. 
  • Citrusové plody nalačno môžu dráždiť žalúdok, spôsobiť pálenie záhy, vyvolať hnačku či kožné problémy. 

Ako je to v skutočnosti?

Čo sa týka detoxu, môžeme opäť odkázať na predchádzajúci bod. Detox potrebuje napríklad drogovo závislý človek, rozhodne nie niekto, kto niekoľko dní nejedol zdravo. O nonstop detoxikáciu sa nám starajú naše pľúca, pečeň, koža, lymfatický systém a mnoho ďalších orgánov. Bez nich by nás nespasila ani každodenná konzumácia ovocia.

Majte tiež na pamäti, že ovocie obsahuje rovnaké zložky v hocijaký denný čas. Telu je prakticky jedno, kedy zjete ovocie. Áno, existuje chronovýživa podľa cirkadiánnych rytmov, ktorá skúma rozdiely príjmu jedla v rôzny denný čas. Fungovanie tzv. ranných vtáčat a nočných sov sa preto môže mierne líšiť. Nejde však o prevratné rozdiely, ktoré by vám zmenili život. Ak vám ovocie na prázdny žalúdok nespôsobuje ťažkosti, s radosťou si ho doprajte. [6–7]

Taký banán môže byť skvelý napríklad ako ľahké raňajky, keď si idete ráno zabehať a nechcete ísť úplne s prázdnym žalúdkom. Dodá vám rýchlu energiu vo forme prírodného cukru a nezaťaží trávenie. Ak navyše začnete s jedením ovocia hneď od rána, je väčšia pravdepodobnosť, že ho počas dňa zvládnete zjesť dostatočné množstvo. Všeobecne sa pre dospelých ľudí odporúča konzumácia približne 200 g ovocia a 400 g zeleniny každý deň. [6–7]

Mýtus: Ovocie by sa malo jesť len na prázdny žalúdok

5. Mýtus: Mrazené, konzervované a lyofilizované ovocie neobsahuje žiadne prospešné látky

Po prečítaní predchádzajúcich bodov už Ervína prestáva mať strach z ovocia. Stále však váha, aká forma je najlepšia. Odmalička jej rodičia hovorili, nech si vyberá čerstvé jedlo, že konzervy nie sú zdravé. Myslí si teda, že ani ovocie nie je žiadnou výnimkou. Podobne Ervína zavrhuje aj ďalšie formy. Pri lyofilizovanom ovocí predpokladá, že sa so sušením mrazom vytratia prospešné látky. Pri mrazenom sa bojí, že sa nutrienty zničia nízkou teplotou. 

Mýtus: Mrazené, konzervované a lyofilizované ovocie neobsahuje žiadne prospešné látky

Ako je to v skutočnosti?

Možno vás prekvapí, že o prospešné látky prichádza aj ovocie označované ako čerstvé. Deje sa to najmä v prípadoch, keď si ho prinesiete z obchodu a necháte nejaký čas ležať doma. Je potrebné si uvedomiť, že už bolo skladované skôr, ako sa dostalo na pulty supermarketov. V priebehu toho dozrelo a živiny pomaly stráca.

Toto sa, samozrejme, nedeje pri mrazenom ovocí. Zbiera sa v čase maximálnej zrelosti a vtedy je aj zmrazené. Vzhľadom na to, že neprechádza procesom skladovania, nemá čas strácať dôležité živiny. Pred zmrazením je typicky blanšírované. Tým sa zničia mikroorganizmy, ktoré by mohli skaziť ovocie. Všetky prospešné látky sú však z väčšiny zachované. [8]

Podobne je to aj s konzervovaným ovocím. Taktiež prechádza procesom blanšírovania. Následne sa dostane do nádoby s tekutinou, v ktorej sa zahreje. Nakoniec sa konzerva rýchlo ochladí a zavarené ovocie je na svete. Rovnako ako pri mrazenom ovocí tu použitými procesmi dochádza k zničeniu mikroorganizmov, ktoré by mohli konzervu skaziť. Prospešné látky však zostávajú zachované. [9–11]

Žiadne veľké ničenie nutrientov sa nekoná ani pri lyofilizácii alebo sušení mrazom. Pri tomto procese sa znižuje obsah vody, podiel mikroživín v ovocí sa však nijako výrazne nemení. Navyše zostáva zachovaná lahodná chuť aj prirodzená vôňa.

Čo z toho vyplýva? Najlepšou voľbou bude natrhať si zrelé ovocie, ktoré ste si sami s láskou vypestovali na záhrade. Samozrejme, ak kupujete ovocie zo supermarketu označené ako čerstvé, rozhodne to nie je záruka najvyššieho obsahu živín. Nemôžete totiž vedieť, ako dlho je už skladované a koľko prospešných živín už stratilo. Nie je teda prakticky rozdiel v tom, či v supermarkete siahnete po ovocí mrazenom, konzervovanom alebo označenom ako čerstvé. [12–14]

Jednoducho sa oplatí mať v mrazničke zásoby. Takisto sa v komore určite nestratí vrecko lyofilizovaného ovocia. Môžete ho pridať do kaší, jogurtov, dezertov, vziať si ho na desiatu alebo používať ako zdravé chrumkanie k televízii.

6. Mýtus: Mali by sme jesť len ovocie v BIO kvalite

BIO alebo neBIO? Ďalšia oblasť, v ktorej Ervína ešte tápe. V obchodoch je BIO ovocie drahé, na jej pomery až príliš. Keď to stojí viac peňazí, musí to byť predsa kvalitnejšie, nie? Navyše sa na internete dočítala, že ovocie, ktoré nie je BIO, má šupku plnú pesticídov a jedovatých chemikálií. Je teda potrebné skutočne jesť len BIO ovocie, prípadne odstrániť z neBIO jablka aspoň šupku, aby človek jedol minimum nebezpečných látok?

Ako je to v skutočnosti?

Ako BIO je označené ovocie, ktoré pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Počas pestovania je zakázané používať syntetické hnojivá. Obmedzené je tiež používanie agrochemikálií, ako sú napríklad aj spomínané pesticídy. To však neznamená, že by neBIO ovocie bolo zlé alebo nejako nebezpečné. Keby to bolo inak, nemohlo by sa predávať. Kvalita ovocia a zeleniny je starostlivo kontrolovaná príslušnými úradmi. [15–17]

Obsiahnuté množstvo pesticídov nám teda neublíži. A ak chcete ich množstvo v ovocí ešte znížiť, máme pre vás tip, ako na to. Stačí, keď jablku vytvoríte kúpeľ zmiešaním vody s jedlou sódou (10 mg/ml) a necháte ho tam 12 minút. Týmto procesom by ste ho mali zbaviť väčšiny pesticídov. [15–17]

Nesnažte sa teda zbaviť nechcených látok tak, že ovocie olúpete. Zbytočne by ste sa ochudobnili o vlákninu a ďalšie prospešné mikroživiny, ktoré sú obsiahnuté v šupke. Dokonca aj Ervína už vie, že nemusí mať strach zo žiadneho ovocia. Tomu zo supermarketu dopraje kúpeľ so sódou. A keď sa dá, zájde si na záhradu po ovocie, ktoré jej rodina pestuje v BIO kvalite

Mýtus: Mali by sme jesť len ovocie v BIO kvalite

7. Mýtus: Ovocie je zdravé, môžeme ho jesť, koľko chceme

Ervína sa raduje. Zistila, že sa cukru nemusí báť a že samotné ovocie nerozhoduje o tom, či bude človek priberať alebo chudnúť. Taktiež sa dozvedela, že ovocie obsahuje mnoho prospešných látok. Rozhodla sa teda, že z neho vyťaží maximum a naloží si poriadnu porciu ku každému chodu. Vraj zvládne zjesť až 5 banánov a 300 g manga. Je to ale dobrý nápad?

Ako je to v skutočnosti?

Z predchádzajúcich bodov už vieme, koľko cukru môže obsahovať obyčajná šťava z niekoľkých jabĺk a pomaranča. To, že je určitá potravina zdravá, ešte neznamená, že by sme sa ňou mali napchávať od rána do večera. Všetkého veľa škodí a o ovocí to platí tiež. Ak by človek zjedol každý deň 5 banánov a 300 g manga, dodal by telu približne 915 kcal a 124 g cukru, a to už je slušné množstvo, že? Ideálne preto bude držať sa odporúčaného príjmu 200 g ovocia denne.

Aby ste mali lepšiu predstavu o kalorickej hodnote ovocia, máme pre vás tabuľku s niekoľkými obľúbenými druhmi. [1]

OvocieKalorická hodnota na 100 g
Maliny47 kcal
Jahody32 kcal
Čučoriedky59 kcal
Broskyne43 kcal
Nektárinky46 kcal
Slivky54 kcal
Čerešne74 kcal
Hrozno79 kcal
Pomaranče57 kcal
Ananás58 kcal
Mango70 kcal
Banány104 kcal

8. Mýtus: Diabetici by nemali jesť ovocie

Z ovocia majú často strach aj diabetici, a to opäť v súvislosti so strašiakom cukrom. Je naozaj takou hrozbou?

Ako je to v skutočnosti?

Väčšina druhov ovocia má nízky až stredný glykemický index, a tak je bežnou súčasťou jedálnička diabetikov. Skvelým riešením je zmiešať ovocie s tvarohom alebo inou potravinou, ktorá má nízky glykemický index. Týmto spôsobom vznikne jedlo, ktoré má na hladinu krvného cukru menší vplyv než samotné ovocie. Takisto je namieste vyberať druhy s vyšším obsahom vlákniny. Všeobecne však platí, že ovocie môže byť pravidelnou súčasťou stravy diabetika. Samozrejme, ak má človek toto ochorenie, je vždy potrebné riešiť svoj jedálniček individuálne s lekárom a prekonzultovať zaraďované potraviny.

Mýtus: Diabetici by nemali jesť ovocie

Čo si z toho vziať?

Ovocie je úžasná potravina a rozhodne nie je potrebné sa ho báť. Jasné, obsahuje cukor, no ak nebudeme celkovo v kalorickom nadbytku, nemusíme mať strach, že by sa nám uložilo vo forme tuku. Môžeme si na ňom pochutiť v akýkoľvek denný čas. Ak v kalorickom nadbytku naopak sme, bude sa nám nadbytočná energia ukladať. A je úplne jedno, či ovocie jeme alebo nie. Už aj Ervína konečne pochopila, ako to s ovocím naozaj je. Nabudúce sa nenechá nachytať, keď jej bude kamarátka zase odporúčať očistu vo forme ovocného detoxikačného smoothie. Radšej si dá na desiatu hrušku vcelku aj so šupkou a k tomu proteínovú tyčinku, aby si tiež doplnila bielkoviny.

Máte aj vy medzi priateľmi niekoho, kto sa bojí cukru v ovocí? Ak áno, nezabudnite s ním zdieľať náš článok, aby sa pre hlúpe mýty neochudobňoval o túto úžasnú potravinu.

Zdroje:

[1] FoodData Central – https://fdc.nal.usda.gov

[2] Elsie May Widdowson, Robert Alexander McCance – The available carbohydrate of fruits – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1266468/?page=1

[3] Dagfinn Aune et al. – Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies – https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477

[4] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[5] Detox smoothie – https://www.fruitisimo.cz/vitaminove-koktejly

[6] Pravidlo pěti - zelenina a ovoce 5x denně. Jak je vybírat? – https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Pravidlo-peti---zelenina-a-ovoce-5x-denne.-Jak-je-vybirat__s10010x11144.html

[7] Consuming Up To 200 Grams Of Fruits And Vegetables Will Decrease Your Stroke Risk – https://www.medicaldaily.com/consuming-200-grams-fruits-and-vegetables-will-decrease-your-stroke-risk-281612

[8] Giovana Bonat Celli et al. – Influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2015.1075212?journalCode=lfri20

[9] Ruprich, J. et al. – Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů – https://bezpecnostpotravin.cz/blansirovani-zeleniny-a-ovoce-je-ucinny-zpusob-povrchove-dekontaminace-viru-bakterii-i-pesticidu/

[10] Catherine Renard, Jean Francois Maingonnat – Thermal Processing of Fruits and Fruit Juices – https://hal.inrae.fr/hal-02803675/document

[11] Robert C. Wiley – Preservation Methods for Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables – https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-2393-2_3

[12] Ali Bouzari et al. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/

[13] Linshan Li – Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418?casa_token=2DRJOFRPj00AAAAA:UtHSl7tdkJvry5CcPAGJJZrhmPDoJeKK42ENIjavrQwEOJ52r3WtraL_wMu6au9Z2LNeMxsq5A

[14] Is there a difference between fresh, frozen, and canned vegetables? – https://examine.com/nutrition/fresh-vs-frozen-vs-canned-vegetables/

[15] Organic Agriculture FAQ [www.fao.org/organicag/oa-faq/en/

[16] The 2016 European Union report on pesticideresidues in food – https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5348

[17] Tianxi Yang Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples – https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.7b03118

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  1. Ing. Margita Kojtalová
    19. 01. 2024
    Odpoveď:

    Ako je to z konzumaciou ovocia verzus cholesteril

    Odpovedať Zobraziť odpovede
    1. Zuzana Gáliková
      2. 04. 2024
      Odpoveď:

      Dobrý deň, ovocie má v sebe vlákninu, a tak môže pomáhať, spolu s ostatnými potravinami s jej obsahom, znižovať vstrebávanie cholesterolu zo stravy. Hladina cholesterolu však závisí na celkovej stavbe jedálnička a životnom štýle. Dostatočný príjem ovocia a zeleniny, spolu s celozrnnými potravinami či zdrojmi zdravých tukov (rastlinné oleje, morské ryby, orechy, semená), sú však len niektoré z faktorov, ktoré pomáhajú udržať hladinu cholesterolu v optimálnom rozmedzí. Veríme, že sme odpovedali dostatočne a prajeme pekný deň.

      Odpovedať