Zelený jačmeň: Superpotravina pre celkovú podporu zdravia. Ako ju užívať?

Zelený jačmeň: Superpotravina pre celkovú podporu zdravia. Ako ju užívať?

Zelený jačmeň nedostal čestné miesto medzi superpotravinami len tak pre nič za nič. Táto zelená rastlina, ktorú poznáte zrejme skôr ako prášok alebo tablety, je totiž plná vitamínov, antioxidantov, vlákniny aj bielkovín. Ruku v ruke s týmito dôležitými živinami idú aj pozoruhodné zdravotné účinky. Čím nám môže byť zelený jačmeň prospešný a oplatí sa ho užívať?

V článku sa dočítate o vplyve zeleného jačmeňa na tieto oblasti:

Čo je zelený jačmeň?

Zelený jačmeň, známy aj ako mladý jačmeň či v angličtine barley grass, je jednou z obľúbených zelených superpotravín. Premýšľate, čo má spoločné s tou obilninou, z ktorej sa typicky vyrába múka alebo napríklad krúpy? Prakticky ide o rovnakú plodinu, len v inom štádiu vývoja. Pod názvom jačmeň väčšinou poznáme už dospelú rastlinu s klasom a zrnom. Ako zelený jačmeň sa označujú mladé listnaté výhonky. Ide tak o skoré vývojové štádium rastliny ešte predtým, než začne zrieť a rásť do podoby vysokého obilia s typickým klasom. [2]

V tomto mladom štádiu má jačmeň najväčší obsah živín. To je známe prakticky celosvetovo a užíva sa vo forme prášku, tabliet, džúsov či čaju. Napríklad v Japonsku sa z neho vyrába zelený nápoj Aojiru, ktorý môže byť pripravený nielen z listov mladého jačmeňa, ale aj z kelu či inej listovej zeleniny. Prvýkrát ho v roku 1940 vyrobil japonský doktor, ktorý v období vojny hľadal nejakú vitamínovú bombu pre svoju rodinu.

Čo je zelený jačmeň?

Ako sa spracováva zelený jačmeň?

Zaujímavé je, že mladý jačmeň je veľká citlivka. Je totiž náchylný na oxidáciu, čo znamená, že pôsobením vzduchu a svetla môže rýchlo dôjsť k zničeniu niektorých jeho živín. Preto musí byť spracovaný špeciálnym spôsobom – najskôr sa z neho vyrába šťava, ktorá je následne šetrne sušená rozprašovaním. Tento prášok je ďalej balený do ochranného obalu alebo sú z neho vyrobené tablety či kapsule. [2]

Podobne, ako mladý jačmeň, je obľúbená aj pšeničná tráva. Medzi zelené superpotraviny navyše patria aj známe riasy chlorella a spirulina. Každá z nich má svoje špecifické vlastnosti a účinky.

Aké zdravotné účinky má zelený jačmeň?

1. Má antioxidačné vlastnosti

Naše telo dennodenne bojuje s voľnými radikálmi vznikajúcimi oxidačným stresom. Čím viac je v tom úspešné, tým máme nižšie riziko vzniku rôznych chronických zdravotných problémov, ako sú nádorové, metabolické či napríklad neurodegeneratívne ochorenia. Hlavnú rolu v tomto boji hrajú zabudované antioxidačné systémy, čo sú také prirodzené ochranné bariéry nášho organizmu. Ide o kombináciu množstva enzýmov, vitamínov a rôznych bioaktívnych látok, ktoré spolu spolupracujú skrz nespočetné metabolické procesy a vytvárajú tak efektívnu obranu.

Mnohé z týchto dôležitých hráčov, známych ako antioxidanty, si však naše telo nedokáže vyrobiť alebo si ich tvorí len v obmedzenom množstve. Aby sme tak pomohli telu udržať čo najlepšiu obranu, mali by sme mu ich dodávať prostredníctvom stravy. Mnohé z týchto účinných látok obsahuje práve aj zelený jačmeň.

Aké antioxidanty obsahuje zelený jačmeň?

  • Enzýmy, ako SOD (superoxid dismutáza), ktoré sú aj súčasťou prirodzenej antioxidačnej obrany tela. 
  • Flavonoidy, ako lutonarín alebo saponarín, ktoré tiež pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi. 
  • Chlorofyl, čiže farbivo zelených rastlín.
  • Vitamín C 
  • Vitamín E [2]

Zelený jačmeň tak môže byť pri pravidelnom užívaní dobrým spoločníkom na ceste za lepším zdravím. V kombinácii so zdravým životným štýlom môže pomôcť s ochranou pred zdravotnými problémami. Rovnako si svoje miesto v našej strave nájde aj vtedy, keď sa snažíme zdravo starnúť a aplikovať anti-aging prístup

S čím kombinovať zelený jačmeň pre maximálny účinok?

  • Vitamíny s antioxidačnými účinkami, ako vitamín C, ktorý sa navyše postará aj o vašu imunitu. 
  • Zinok, ktorý ocenia aj vaše vlasy a nechty. 
  • Resveratrol, kvercetín či ďalšie bioaktívne látky, ktoré patria medzi antioxidanty.
  • Komplexné doplnky, ktoré v sebe kombinujú hneď niekoľko látok s antioxidačnými vlastnosťami. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Pomáha s ochranou pred nádorovými ochoreniami

Antioxidanty sú látky, ktoré majú veľmi dôležitú úlohu aj pri ochrane tela pred rozvojom nádorových ochorení. Práve spomínané voľné radikály totiž dokážu poškodzovať zdravé bunky a podporovať ich premenu na tie rakovinové. Látky s antioxidačným účinkom sú tak dôležité, ak chceme obmedziť tieto karcinogénne procesy.  

Z látok, ktoré nájdeme v mladom jačmeni, tak môže pôsobiť napríklad chlorofyl. Vedci hovoria o tom, že môže zabrániť pôsobeniu niektorých rakovinotvorných faktorov. Ďalej enzým SOD je popisovaný ako taký lapač voľných radikálov, ktorý pomáha opravovať DNA, obnoviť funkciu buniek a tým predchádzať rozvoju rakoviny. Samozrejme, ide len o dva príklady z mnohých ďalších. Aby sme čo najviac znížili riziko vzniku nádorov, musíme dbať na celkovú zdravú výživu a životný štýl. [1,2,6] 

S čím kombinovať zelený jačmeň pre maximálny účinok?

Ako sme už spomenuli, ak chceme čo najviac minimalizovať šancu na vznik onkologického ochorenia, musíme dbať na nespočetné množstvo oblastí životného štýlu. Z výživy sa nám môžu hodiť napríklad látky s antioxidačným účinkom, ktoré bojujú s voľnými radikálmi a pomáhajú tak ochraňovať zdravé bunky. Ďalej sú však odporúčania na jednotlivé živiny veľmi pestré. Látky, ktoré znižujú riziko vzniku onkologických ochorení, sa totiž u každého typu nádoru líšia.

  • Strava bohatá na vápnik môže napríklad znížiť riziko vzniku nádoru prsníka.
  • Vláknina vo výžive pôsobí preventívne proti vzniku kolorektálneho karcinómu (nádor hrubého čreva a konečníka). [8]
Vplyv zeleného jačmeňa na vznik nádorov

3. Je užitočný pri kontrole glykémie

O udržanie zdravej hladiny cukru v krvi (glykémie) by sa mal snažiť každý z nás. Jej výkyvy sa totiž môžu prejaviť kolísaním energie v priebehu dňa, únavou či napríklad opakovanou chuťou na sladké. To platí dokonca aj pre zdravých ľudí, ktorých telo nakoniec vždy dostane hladinu cukru v krvi na normálnu hodnotu. Ak však niekto trpí napríklad cukrovkou, jeho telo to samé nedokáže. Pre týchto ľudí je ešte dôležitejšie robiť všetko pre to, aby bola glykémia normálna. Ak je totiž dlhodobo vysoká, môže viesť k poškodeniu ciev a s tým spojeným zdravotným problémom.

Vláknina je jednou zo živín, ktorú potrebujeme v jedálničku vtedy, keď chceme kontrolovať hladinu cukru v krvi. Dokáže totiž spomaľovať vstrebávanie sacharidov zo stravy. Práve mladý jačmeň je na ňu bohatý – obsahuje jej v priemere až 30 – 40 g/100 g. Tento efekt vlákniny potvrdila aj štúdia japonských vedcov, v ktorej sa ukázalo, že táto zelená superpotravina pomáha spomaľovať nárast hladiny cukru v krvi po jedle. V kombinácii s ďalšími zdrojmi vlákniny tak môže ísť o dobrého pomocníka pri stabilizovaní cukru v krvi. [2,5,6]

S čím kombinovať zelený jačmeň pre maximálny účinok?

  • Vláknina pomáha znižovať vstrebávanie sacharidov z tráviaceho systému do krvi.
  • Konkrétne beta-glukány z ovsa alebo jačmeňa prispievajú k obmedzeniu nárastu hladiny cukru v krvi po jedle. 
  • Chróm je známy tým, že sa podieľa na udržaní normálnej hladiny glukózy v krvi. 
Vplyv zeleného jačmeňa na glykémiu

4. Pomáha s detoxikáciou organizmu

Mladý jačmeň sa bežne objavuje v jedálničkoch ľudí, ktorí chcú detoxikovať svoj organizmus. Táto zelená superpotravina totiž obsahuje účinné látky, ktoré môžu pomôcť s procesom prečistenia tela. Ide napríklad o spomínaný chlorofyl. Ten podľa vedcov dokáže viazať niektoré toxické látky a zabraňuje tak tomu, aby narúšali normálne fyziologické procesy v tele. Naviazaním týchto látok ich zároveň pomáha ľahšie vylúčiť. Ukazuje sa, že vďaka tomu môže napríklad pomôcť udržať zdravie pečene, čo je hlavný orgán, ktorý sa stará o detoxikáciu tela. [2,3]

Ak chcete vedieť viac o tom, ako sa detoxikuje telo a či sa dá tento proces podporiť, neprehliadnite náš článok Detoxikácia a očista tela: Čo to vlastne je a ako ju prirodzene podporiť? 

S čím kombinovať zelený jačmeň pre maximálny účinok?

  • Spirulina alebo chlorella môžu byť nápomocné pri detoxikácii, konkrétne pri odstraňovaní ťažkých kovov z tela.
  • Pestrec mariánsky je rastlinný extrakt, u ktorého sa vo výskumoch ukazujú pozitívne účinky na zdravie pečene. [4]
  • Komplexné doplnky v sebe kombinujú účinné látky, ktoré pomáhajú starať sa o činnosť  pečene a tým podporovať prirodzenú detoxikáciu tela. 

Objavte naše bestsellery:

5. Hodí sa pri chudnutí

Zelený jačmeň je užitočný aj v diéte, a to najmä vďaka svojej nízkej kalorickej hodnote a obsahu vlákniny. Základom efektívneho chudnutia je totiž kalorický deficit, čiže stav, kedy dlhodobo prijímame menej energie ako vydávame. To, čo nám pomáha pri tomto zníženom príjme energie vydržať, sú potraviny, ktoré dokážu zasýtiť a oddialiť hlad. Práve vláknina je jednou z dôležitých zložiek v týchto potravinách. 

Aj mladý jačmeň tak môže vďaka jej bohatému podielu pomôcť navodiť sýtosť a vyhnúť sa návalom hladu. Vďaka tomu je potom jednoduchšie udržať kalorický deficit a efektívne chudnúť. 

S čím kombinovať zelený jačmeň pre maximálny účinok?

Vplyv zeleného jačmeňa na chudnutie

6. Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie

O dobrú kondíciu nášho srdca a ciev sa môžeme starať tak, že budeme dbať o zdravú hladinu krvného tlaku či napríklad cholesterolu. Ide o parametre, ktoré nám praktický lekár automaticky vyšetrí na každej preventívnej prehliadke, a tak si o nich môžeme udržiavať prehľad. Práve so zdravou hladinou cholesterolu, ktorá veľmi závisí na našom jedálničku, by nám mohol pomôcť aj zelený jačmeň. V štúdiách sa hovorí o zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu aj znížení LDL (zlého) cholesterolu. [2]

Vďaka antioxidačným vlastnostiam môže mladý jačmeň dokonca pomôcť znížiť oxidáciu LDL cholesterolu. Oxidovaný cholesterol môže škodiť cievnej stene, a tak je dôležité snažiť sa pomocou antioxidantov tento proces obmedziť. [2]

Ak chceme dosiahnuť čo najlepšie celkové kardiovaskulárne zdravie, základom je mať pod kontrolou cholesterol. Keď totiž tomu tak nie je, hrozí ateroskleróza (kôrnatenie ciev), ktorá môže skôr či neskôr viesť k srdcovým príhodám, ako napríklad infarkt myokardu. Užívanie mladého jačmeňa tak môže byť dobrým doplnkom k zdravej strave a celkovému životnému štýlu, ktorými chceme dosiahnuť čo najlepšiu kondíciu svojho srdcovo-cievneho systému.

S čím kombinovať zelený jačmeň pre maximálny účinok?

  • Omega-3 mastné kyseliny sú známe svojim pozitívnym vplyvom na zdravie srdca a ciev. 
  • Vláknina na seba dokáže viazať tuk a žlčové kyseliny, čím pomáha znižovať hladinu cholesterolu. 
  • Chitosan patrí tiež medzi rozpustnú vlákninu. Vďaka tomu  získava v črevách gélovú konzistenciu a spomaľuje tak vstrebávanie tuku aj cholesterolu zo stravy. Pomáha tak udržať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. [9]

Aké ďalšie benefity má zelený jačmeň?

  • Môže mať pozitívny účinok na imunitný systém. V tom hrajú rolu najmä beta-glukány, čo je druh rozpustnej vlákniny, u ktorej sa ukazuje pozitívny efekt na funkciu imunity. [7]
  • Vo výskumoch sú popisované aj jeho protizápalové účinky. To môže byť užitočné napríklad pri artritíde alebo iných chronických zápalových ochoreniach. [2]
  • Môže byť užitočný aj pre zdravie štítnej žľazy, a to tak, že vďaka chlorofylu by mohol na seba viazať tzv. endokrinné disruptory. Ide o látky, ktoré sa dostávajú do tela z vonkajšieho prostredia a narušujú činnosť orgánov, ktoré tvoria hormóny. [3]
Aké benefity má zelený jačmeň?

Čo obsahuje zelený jačmeň?

Zelený jačmeň je nezvyčajne výživná rastlina s množstvom vlákniny, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a ďalších biologicky aktívnych látok. Konkrétny podiel jednotlivých zložiek závisí na klimatických podmienkach pri pestovaní, spôsobe zberu alebo napríklad kvalite pôdy. Vo všeobecnosti je však obsah živín v jednotlivých produktoch prakticky rovnaký. 

Bielkoviny

Mladý jačmeň obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín. Ide o tie aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre tvorbu telových bielkovín (napríklad svalových), ale telo si ich nedokáže samé vyrobiť. Preto ich musíme prijímať v potrave. V zelenom jačmeni však nie sú obsiahnuté v optimálnom pomere, preto ide len o doplnok ku kvalitnejším zdrojom bielkovín.

Sacharidy

V zelenom jačmeni nájdeme komplexné sacharidy aj jednoduché cukry, ale tou najdôležitejšou zložkou je vláknina. V 100 g sa môže skrývať 30 – 40 g vlákniny, čo znamená, že v typickej dávke 10 g je zhruba 3 – 6 g vlákniny. Od odporúčaného denného príjmu 25 – 30 g to má síce ďaleko, ale i tak môže pomôcť zlepšiť náš denný príjem vlákniny, ktorú potrebujeme nielen pre dobré trávenie. Tým najzaujímavejším typom vlákniny v mladom jačmeni sú beta-glukány. [6]

Tuky

Mladý jačmeň obsahuje zdravé tuky, a to vo forme mononenasýtených aj polynenasýtených mastných kyselín. V typickej dávke je však tak malé množstvo týchto živín, že túto potravinu nemôžme brať ako dobrý zdroj zdravých tukov.

Priemerný obsah energie a makroživín v zelenom jačmeni

OBSAH ŽIVÍN
100 g
Energetická hodnota325 kcal/1365 kJ
Bielkoviny27 g
Tuky5 g
Sacharidy28 g
Vláknina30 g
[6]

Vitamíny

Zelený jačmeň nemá o esenciálne vitamíny núdzu. Obsahuje mnohé vitamíny skupiny B, rovnako ako vitamíny rozpustné v tuku.

  • Vitamín E je dôležitý antioxidant, ktorý pomáha v ochrane pred oxidačným stresom. 
  • Vitamín C je podstatný pre imunitu, činnosť nervovej sústavy a tiež sa napríklad zúčastňuje tvorby kolagénu. 
  • Vitamín A sa podieľa na udržaní optimálneho stavu pokožky a imunitného systému. 
  • Vitamín B2 (riboflavín) sa stará o nervovú sústavu, dobrý stav pokožky aj zraku.
  • Vitamín B3 (niacín) je významný pre normálnu psychickú činnosť a zdravú nervovú sústavu. [6,9]

Minerálne látky

Rovnako v sebe skrýva aj značné množstvo rôznych minerálnych látok, ktoré sú súčasťou dôležitých fyziologických procesov v organizme. 

  • Magnézium sa podieľa na optimálnej elektrolytickej rovnováhe tela, funkcii svalov a tiež je dôležitý pri predchádzaní únavy a vyčerpania. 
  • Železo potrebujeme pre normálnu tvorbu červených krviniek a hemoglobínu, rovnako ako k dobrej funkcii imunity. 
  • Draslík je súčasťou procesov, ktoré vedú k správnej činnosti svalov alebo udržaniu krvného tlaku. 
  • Zinok je potrebný pre normálny metabolizmus makroživín či optimálnu plodnosť a reprodukciu. 
  • Meď hrá dôležitú rolu v normálnej pigmentácii pokožky a vlasov. [6,9]

Ďalšie bioaktívne látky

  • Beta-karotén patrí medzi antioxidanty a zároveň jeho premenou vzniká vitamín A.
  • Cholín sa podieľa na metabolizme tukov a cholesterolu v tele.
  • Enzýmy
  • Tryptofán je aminokyselina, pri ktorej sa ukazujú pozitívne účinky na spánok a duševnú pohodu. 
  • GABA je látka prirodzene obsiahnutá v našom mozgu. Jej hlavnou úlohou je zmierňovať napätie a navodzovať pocity uvoľnenia. [6]

Ako užívať zelený jačmeň?

Neexistuje oficiálna denná odporúčaná dávka zeleného jačmeňa, ale z doterajších výskumov vychádza, že ako efektívna sa ukazuje byť porcia zhruba 10 g. Preto sa pri konkrétnych suplementoch bežne stretnete s odporúčaným denným množstvom 10 – 15 g. 

Či už zvolíte tablety alebo prášok, môžete ich užívať kedykoľvek v priebehu dňa. Pokojne si mladý jačmeň doprajte aj ráno nalačno, ak vám to vyhovuje. Ale neočakávajte, že bude mať lepšie účinky, ako keby ste si ho dali napríklad večer pred spaním. 

Tablety stačí zapiť vodou, zatiaľ čo s práškom môžete o niečo viac experimentovať.

  • Ak vám to vyhovuje, jednoduche ho rozmiešajte vo vode a vypite. Prípadne ho môžete zmiešať s džúsom a zlepšiť tak jeho chuť.
  • Dá sa tiež pridať do zeleninového alebo ovocného smoothie. Rozmixujte napríklad dva banány s hrsťou špenátu, pohárom vody a jednou dávkou zeleného jačmeňa. Rýchlosťou blesku tak získate chutný snack nabitý živinami. 
  • Doplňte ním kašu alebo jogurt. 
  • Hodí sa aj do cesta na palacinky, lievance, muffiny a ďalšie koláče. Dodá im tak nielen živiny, ale aj pekné zelené sfarbenie. 

Ak však chcete zo zeleného jačmeňa získať čo najviac benefitov, urobíte dobre, keď ho budete užívať s odstupom od denných jedál (30 – 60 minút). Zlepšíte tak vstrebateľnosť jeho živín.

Ako užívať zelený jačmeň?

Môžeme zelené superpotraviny medzi sebou kombinovať?

Možno vám napadlo, že by mohlo byť skvelé zelený jačmeň skombinovať napríklad s chlorellou alebo spirulinou, aby ste znásobili ich účinky. Je to dobrý nápad? Žiadne oficiálne odporúčania v tomto prípade bohužiaľ nenájdeme. Teoreticky tak môžeme povedať, že v niektorých prípadoch by nám to mohlo priniesť nejaké pozitívne účinky. Tieto zelené superpotraviny podľa vedcov zdieľajú napríklad schopnosť viazať toxíny a pomáhať s ich vylúčením von z tela. Krátkodobé spoločné užívanie by tak zrejme mohlo byť prospešné.

Pri ich kombinácii je však dôležité myslieť na to, že všetky vynikajú celkom vysokými dávkami živín, často tými istými. Ak teda skombinujeme napríklad mladý jačmeň so spirulinou a zároveň bežnou stravu, ktorá je tiež nutrične bohatá, môže sa stať, že niektorých vitamínov či minerálnych látok budeme mať viac, než reálne potrebujeme. V určitých prípadoch, napríklad pri vitamíne E, hrozí predávkovanie. U iných sa pri väčších množstvách nič zlého nestane, ale zároveň nám ani neprospejú – nadmerné dávky budú skrátka zbytočné. Zároveň je väčšia šanca, že sa objavia vedľajšie účinky, čo sú v tomto prípade najmä tráviace problémy. 

Ak teda hľadáte suplement, ktorým by ste obohatili jedálniček o esenciálne živiny, urobíte najlepšie, keď si zvolíte len jednu zelenú superpotravinu. V prípade, že očakávate konkrétny účinok na zdravie, vyberajte práve podľa neho. Pôsobenie na telo sa u každej trochu líši. Či už však zvolíte zelený jačmeň alebo spirulinu, berte ich ako doplnok k zdravej strave. Koniec koncov, stále platí, že základom zdravej výživy by mal byť pestrý a vyvážený jedálniček.

Má zelený jačmeň nežiadúce účinky?

U mladého jačmeňa nie sú známe žiadne vážnejšie vedľajšie účinky. Niekedy sa však objavujú tráviace problémy ako plynatosť, bolesti brucha alebo hnačka. Rovnako sa môže prejaviť aj alergická reakcia. Alergici, a to najmä tí s alergiou na obilniny, by mali byť pri užívaní zeleného jačmeňa opatrní. 

Pre koho nie je zelený jačmeň vhodný?

Mladý jačmeň je všeobecne bezpečným suplementom, ale predsa len existujú skupiny ľudí, ktorí by sa mu mali radšej vyhnúť. 

  • V prípade tehotných a dojčiacich žien, rovnako ako u detí, nie je dostatok informácií o vplyve užívania tohto suplementu. Keďže ide o celkom citlivé skupiny ľudí, u ktorých je zvýšené riziko zdravotných problémov, nie je vhodné užívať ho len tak naslepo. 
  • Spomínaní alergici by mali byť pri užívaní zeleného jačmeňa obozretní.
  • Ľudia s celiakiou či alergiou na lepok by si tiež mali dať pozor a sledovať etikety suplementov. Zelený jačmeň je síce prirodzene bez lepku, ale pri spracovaní v závode môže dôjsť k jeho kontaminácii lepkom. 
  • Vyhýbať by sa mu mali aj ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ako napríklad warfarín. 
Pre koho nie je zelený jačmeň vhodný?

Čo si z toho vziať?

Zelený jačmeň, nazývaný aj mladý jačmeň, je zelená superpotravina obľúbená na celom svete. Nechýbajú jej vitamíny, minerálne látky, bielkoviny, bioaktívne látky s antioxidačným účinkom ani potrebná vláknina. Vďaka tejto zásobe živín má aj pestré účinky na zdravie. Pri pravidelnom užívaní tak môže pomôcť s kontrolou cukru v krvi, chudnutím aj prečistením organizmu. Stačí si ho pridať napríklad do smoothie alebo kaše. Vyskúšate? 

Zaujal vás zelený jačmeň či vás článok naučil niečo nové a zaujímavé? V tom prípade budeme radi, keď si ho nenecháte pre seba a budete ho zdieľať so svojimi priateľmi a známymi.

Zdroje:

[1] DASHWOOD, R.H. Cancer interception by interceptor molecules: mechanistic, preclinical and human translational studies with chlorophylls. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33676582/

[2] LAHOUAR, L. et al. Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26477798/

[3] MARTINS, T. et al. Enhancing Health Benefits through Chlorophylls and Chlorophyll-Rich Agro-Food: A Comprehensive Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10384064/

[4] NAULT, D. Milk Thistle Research Analysis. – https://examine.com/supplements/milk-thistle/

[5] TAKANO, A. et al. Insoluble Fiber in Young Barley Leaf Suppresses the Increment of Postprandial Blood Glucose Level by Increasing the Digesta Viscosity. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857754/

[6] ZENG, Y. et al. Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/

[7] ZHONG, X. et al. Immunomodulatory Effect and Biological Significance of β-Glucans. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10302218/

[8] Effects of Diet and Physical Activity on Risks for Certain Cancers. – https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/diet-physical-activity/acs-guidelines-nutrition-physical-activity-cancer-prevention/diet-and-activity.html

[9] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *