TOP 9 vecí, ktoré uľahčujú zdravý životný štýl

TOP 9 vecí, ktoré uľahčujú zdravý životný štýl

Technologický vývoj je nezastaviteľný a jeho výhody môžeme vidieť v širokej škále odvetví.  Výnimkou nie je ani segment fitness a zdravého životného štýlu, ktorý dnes ponúka rôzne možnosti, ako si veci uľahčiť alebo zlepšiť. Príkladom sú známe fitness aplikácie, náramky či hodinky, vďaka ktorým sa môžeme neustále posúvať a presnejšie sledovať naše ciele. Práve dnes sa pozrieme na výber vecí, ktoré by nemali chýbať vo výbave žiadneho milovníka zdravého životného štýlu. 

Pomôcky, ktoré zjednodušujú zdravý životný štýl

Rôzne vychytávky vám môžu pomôcť sledovať spálené kalórie, srdcový tep či celkový pokrok počas tréningov. Či už cvičíte silovo, beháte, milujete cyklistiku alebo holdujete akémukoľvek inému športu. Okrem toho vám dokážu uľahčiť osvojenie si základných pravidiel napríklad v spojení s jedálničkom. Výnimkou však nie je ani funkčné oblečenie z priedušných materiálov, ktoré dobre odvádza pot a ponúka podporu vašich výkonov. Konkrétne veci, ktoré vám uľahčia zdravý životný štýl, si však podrobnejšie rozoberieme v riadkoch nižšie.

Fitness aplikácie

1. Fitness aplikácie

Medzi najpopulárnejších pomocníkov v dnešnej dobe určite patria mobilné fitness aplikácie. Zrejme za to môže ich dostupnosť a tiež fakt, že s telefónom trávime množstvo času každý deň. Mať v ňom malého virtuálneho trénera je teda popri všetkých jeho funkciách príjemným bonusom. 

Fitness aplikácie nám však môžu pomôcť v mnohých ohľadoch. Zvládnu napríklad počítanie kalórií či tracking bežeckých tréningov pomocou GPS. Niektoré ponúkajú aj tréningové videá alebo motivačné playlisty, ktoré vás nakopnú. Vo všeobecnosti by sme si teda mohli fitness aplikácie rozdeliť do niekoľkých skupín podľa použitia.

1.1 Fitness aplikácie na sledovanie jedálnička a kalorického príjmu

Medzi najpopulárnejšie v tomto smere patrí MyFitnessPal. Ponúka možnosť zaznamenávať kalorický príjem z potravín vo vašom jedálničku. Pracuje s databázou, v ktorej sa nachádza vyše niekoľko miliónov potravín. Obsahuje dôležité nutričné informácie, personalizovaný profil aj diskusné fórum, na ktorom môžete nájsť rôzne rady a tipy. Veľmi ľahko tak získate prehľad o prijatých kalóriách, môžete si nastaviť vlastné cieľové hodnoty alebo vám ich aplikácia vypočíta na základe určitých dát. To vám môže pomôcť napríklad udržať kalorický deficit a následne schudnúť, prípadne vás to môže nútiť viac jesť a nabrať svaly. Medzi ďalšie aplikácie na sledovanie kalórií patria napríklad Yazio, Lose It, Fat Secret alebo MyNetDiary.[1–⁠5]

Ak chcete vyskúšať sledovanie jedálnička a kalorického príjmu, uistite sa, že nerobíte žiadnu z najčastejších chýb, na ktoré sme sa pozreli v článku 10 najčastejších chýb pri počítaní a zapisovaní kalórií do aplikácií.

1.2. Fitness aplikácie pre špecifické diéty

Zaujímavé riešenie v tomto smere ponúka Cronometer, ktorý obsahuje presné veľkosti porcií. Myslí tiež na tehotné ženy, ktoré si tu môžu vybrať špecifický profil s vyšším obsahom kalórií. Okrem toho si vďaka tejto aplikácii viete sledovať aj dodržiavanie špecifických diét, ako paleo, nízkosacharidová diéta alebo nízkotučná vegetariánska strava. Na základe toho sa menia odporúčania týkajúce sa makroživín. Zaujímavé sú v tomto smere aj aplikácie ako Paleo, My Macros+ či Simple zameraná na prerušované hladovanie.

Ak vás táto téma zaujíma viac, prečítajte si náš článok Kompletný sprievodca prerušovanou hladovkou.

1.3. Fitness aplikácie na tréning

Veľmi známou tréningovou aplikáciou je Fiit. Ponúka množstvo tréningových videí zameraných na rôzne ciele, či už vám ide o silu, lepšiu kondíciu alebo úbytok hmotnosti. Obsahuje rady od profesionálnych trénerov a väčšina tréningov nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. Do tela si tak môžete dať aj v pohodlí domova. Medzi ďalšie populárne tréningové aplikácie patria napríklad FitiFy, Freeletics či Nike Training Club. Ak si chcete cvičenie doma sťažiť, môžete siahnuť po niektorom z nášho príslušenstva. [9–⁠12]

Ak máte radšej cvičenie doma, určite nevynechajte náš článok Ako si zostaviť kvalitný tréningový plán na domáce cvičenie? 

1.4. Fitness aplikácie na sledovanie športových výkonov

Pre špecifické potreby športovcov môžete nájsť rôzne aplikácie. K tým najpoužívanejším patrí Strava, ktorá spája tréningy a sociálne funkcie. Je obľúbená najmä u cyklistov a bežcov, ale obsahuje možnosť záznamu pre desiatky ďalších športov. Umožňuje sledovanie trasy prostredníctvom GPS a analýzu vašich výsledkov. Obsahuje tiež rôzne výzvy, ktoré môžete absolvovať s vašimi priateľmi. K tomu pridáva možnosť zdieľať tréningové fotografie. Medzi aplikácie na tracking športových výkonov patria tiež napríklad Runkeeper alebo Runtastic. [13–⁠15]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Športové oblečenie

Každodenné oblečenie je navrhnuté tak, aby dobre vyzeralo, bolo pohodlné a udržalo vás v teple. Nie je však určené na športové aktivity ako beh, cyklistika, HIIT či posilňovanie vo fitku. Kvôli poteniu totiž môže rýchlo presiaknuť a nechá vás dokončiť tréning s nepríjemne mokrým pocitom. Kvalitné športové oblečenie je vytvorené tak, aby spoľahlivo odvádzalo pot, podporilo vaše svaly a pomohlo vám trénovať tvrdšie s lepším výsledkom. Zároveň je navrhnuté tak, aby nevyžadovalo žiadnu špeciálnu starostlivosť a tým vám úplne uľahčilo život. Aj keď treba dodať, že jeho dlhú životnosť zaručíte tým, že ho budete prať podľa pokynov na štítku. [16–⁠18]

Kvalitné funkčné oblečenie by malo ponúknuť tieto vlastnosti:

  • odvod potu, ktorý vás pomôže udržať v suchu počas celého tréningu. Zamerajte sa na oblečenie vyrobené zo syntetických materiálov ako polyester, nylon či polyamid, ktoré sú charakteristické spoľahlivým odvádzaním potu a vlhkosti. 
  • priedušnosť, ktorá vám počas cvičenia dopraje vzdušnejší pocit. Medzi najpriedušnejšie materiály patrí bavlna a mieru celkovej priedušnosti môžu zvýšiť aj rôzne prvky zo sieťoviny. 
  • podpora výkonu v podobe kompresie, ktorá dokáže viac obopnúť svaly a zvýšiť cirkuláciu krvi. Vďaka tomu sa k pracujúcim svalom môže dostať viac kyslíka a živín. Vo výsledku tak môže kompresné oblečenie podporiť regeneráciu, výkon, kĺby, väzy či šľachy alebo uľaviť od bolesti. Vybrať si môžete na základe rôznych stupňov, pričom začiatočníkom sa odporúča úroveň kompresie s hodnotou 15 – 30 mmHg. 
  • špecifické parametre závislé od konkrétnej aktivity, kde môže ísť napríklad v prípade výkonnostných športovcov o lepšiu aerodynamiku, ktorú získate priliehavejším strihom. Okrem toho môžete naraziť na oblečenie, ktoré udržiava teplo alebo naopak chlad. Príjemným bonusom je tiež vyššia odolnosť či technológie zabraňujúce premoknutiu v prípade, že by vás počas športu zastihol dážď.

 

Takéto športové oblečenie pre pánov aj dámy nájdete napríklad v našej ponuke STRIX, ktorá spája moderný dizajn a nekompromisné funkčné vlastnosti. Ak vás téma športového oblečenia zaujíma viac, určite nevynechajte naše články:

Športové hodinky, fitness náramky a športtestery

3. Športové hodinky, fitness náramky a športtestery

Kategória nositeľné zariadenia (wearables), do ktorej patria športové hodinky a fitness náramky je dnes tiež veľmi populárna. Na trhu môžete nájsť široký výber modelov, ktoré pomôžu optimalizovať vaše tréningy alebo naštartovať dennú rutinu. Či už beháte, bicyklujete, fandíte silovému tréningu alebo máte sedavé zamestnanie a potrebujete niečo, čo by vám každú hodinu pripomenulo, aby ste vstali, prešli sa a nezabúdali na pravidelný pohyb. 

Nové športové hodinky a fitness náramky však dokážu oveľa viac. Majú pomerne presný GPS senzor na meranie trasy a môžu monitorovať desiatky športov, vrátane plávania. Výnimkou nie sú tiež rôzne zdravotné funkcie ako základné meranie EKG, monitor spánku alebo meranie srdcovej frekvencie. Toto všetko vám môže pomôcť na ceste za vašim lepším ja.

Pre tých, ktorí chcú zájsť ešte ďalej sú tu tiež športtestery, bez ktorých sa nezaobídu hlavne profesionálny športovci. Majú presnejšie meranie tepu vďaka doplnkovému hrudnému pásu, detailnejšiu analýzu športových aktivít a v porovnaní so štandardnými smart hodinkami aj oveľa vyššiu výdrž batérie. Mnohé z nich majú tiež zaujímavé doplnkové funkcie, ako monitoring pitného režimu, meranie dychovej frekvencie, viacpásmový príjem satelitného signálu či pokročilé metriky pri rôznych športoch. Okrem toho sú pripravené aj na extrémne podmienky.

4. Smart gadgety

Kategória pomocníkov uľahčujúcich zdravý životný štýl je pomerne široká a na trhu môžete nájsť aj rôzne ďalšie smart vychytávky. Skvelým príkladom je osobná smart váha s Wi-Fi, ktorá vám okrem odváženia ponúka ďalšie možnosti.

Dokáže napríklad odmerať množstvo svalovej a kostnej hmoty, percento vody v organizme alebo telesný tuk, vrátane toho viscerálneho. Naraziť môžete aj na smart švihadlo, ktoré dokáže merať čas alebo počet preskokov. Technológiám a kreativite výrobcov sa však medze nekladú, a preto ľahko nájdete aj rôzne fitness zrkadlá, svalové stimulátory či oxymetre. Veľmi obľúbené je tiež športové puzdro na mobil či smart fľaše, ktoré sa postarajú o to, aby ste nezabúdali na dostatočný pitný režim

5. Fitness denníky

Praktické pomôcky sa skrývajú tiež v offline svete a jednou z nich je rozhodne aj fitness denník. Zvyknú ho používať športovci a ich tréneri, aby pravidelne vyhodnocovali výsledky. Slúži teda na zapisovanie poznámok týkajúcich sa vašej cesty za lepším ja. Zvyčajne sa doň zapisuje dátum, informácie o aktivite, ktorú v daný deň robíte a vaše pocity z nej.

Napríklad v prípade silového tréningu si zapíšete jeho dátum, konkrétne cviky, počet sérií a opakovaní, ale aj veľkosť záťaže. Vo fitness denníku by v závislosti na vašich cieľoch nemalo chýbať ani pár poznámok k zhodnoteniu stravy či informácie ohľadom vášho výkonu alebo plán tréningov. Cieľom fitness denníka je, aby ste k sebe vo vašich poznámkach boli úprimní, čo vám pomôže pochopiť, prečo dosahujete alebo nedosahujete svoje ciele. Vďaka tomu budete vedieť, či máte pokračovať v nastolenom režime alebo bude nutné niečo zmeniť. [20]

6. Krabičkovanie

Strava patrí k hlavným pilierom na ceste za dosahovaním našich cieľov. Jej príprava si vyžaduje nejaký čas, ktorý vzhľadom na denné povinnosti nie vždy máme. Riešením je krabičkovanie, teda príprava jedla vopred. Ľahko si tak dokážete pripraviť niekoľko porcií jedla na najbližšie dni, ktoré neskôr stačí len zohriať. Vďaka tomu máte tiež absolútnu kontrolu nad všetkým, čo zjete.

Výhodou je, že ušetríte čas a tiež peniaze, nakoľko stravovanie v reštaurácii nie je vždy práve najlacnejšie. Okrem toho vás nič neprekvapí a vyhnete sa momentom, kedy budete nútení improvizovať alebo tým, kedy zjete prvú vec, ktorá vám chladničke príde pod ruky. Vďaka krabičkovaniu budete tiež jesť pravidelne, čím sa môžete vyhnúť prejedaniu v neskorších hodinách. Pravidelná strava sa navyše spája s väčšou mierou úspechu počas chudnutia. [21]

Ak vás téma krabičkovania zaujíma viac, určite nevynechajte náš článok Vzorový jedálniček a krabičková diéta na 2000 kcal.

Krabičkovanie jedla

7. Diagnostické testy

K moderným vychytávkam, ktoré dokážu uľahčiť zdravý životný štýl, rozhodne patria aj domáce diagnostické testy. Fungujú na jednoduchom princípe a môžete si ich urobiť aj v pohodlí domova. Následne si ich viete vyhodnotiť buď sami, alebo vyžadujú pokročilejšiu analýzu a prostredníctvom kuriéra sa posielajú do laboratória. Výsledky si potom pozriete online a môžu vám pomôcť robiť informované rozhodnutia ohľadom zdravotnej starostlivosti alebo zdravého životného štýlu. 

Okrem toho v tejto kategórii môžete nájsť tiež domáce DNA testy, ktoré vám prezradia viac o vašich génoch, zdraví, výžive a životnom štýle, prípadne odhalia oblasti, na ktorých sa dá zapracovať. Mnohé z nich vám tiež poradia, aký šport je pre vás vhodný. Vďaka týmto testom môžete jednoduchou metódou zistiť napríklad hladinu vitamínu D, omega-3 mastných kyselín, odhaliť nedostatok železa alebo neznášanlivosť na lepok.

Ak vás táto téma zaujala a chcete vedieť viac, prečítajte si náš článok Všetko, čo potrebujete vedieť o domácich DNA testoch.

8. Pomôcky na regeneráciu

Regenerácia by mala byť prirodzenou súčasťou tréningu. Dochádza pri nej k obnove psychických a telesných síl, narušených predchádzajúcim zaťažením. S jej nedostatkom sa spájajú rôzne riziká, ako svalová bolesť, únava či pokles výkonu. Uľahčiť regeneráciu môžu masážne pomôcky, ktoré urýchlia čas potrebný na odpočinok a čo najskôr vás vrátia späť k tréningu. Okrem toho dokážu zlepšiť cirkuláciu krvi, zmierniť bolesti svalov, podporiť relaxáciu, zvýšiť rozsah pohybu a zlepšiť flexibilitu. Pre efektívnu masáž svalov v pohodlí domova môže zvoliť napríklad masážne valce, guličky alebo pištole. [22–⁠24]

Ak vás téma regenerácie zaujíma viac, nevynechajte náš článok Ako podporiť regeneráciu pomocou pištole a masážnych pomôcok.

Masážny valec na podporu regenerácie

9. Základné pomôcky pre malú domácu posilňovňu

Domáci tréning je u mnohých veľmi obľúbený, pretože na to, aby ste si dali dobre do tela, dnes už nemusíte chodiť nutne každý deň do fitka. Ak patríte k začiatočníkom, často vám bude stačiť aj tréning s vlastnou váhou. S postupným zlepšením kondície však môžete začať uvažovať aj o nákupe základných pomôcok, s ktorými si vytvoríte malú domácu posilňovňu. 

Základnú výbavu domácej posilňovne môžu tvoriť:

Ak plánujete investovať do domácej výbavy na cvičenie a chcete sa o nej dozvedieť viac podrobnejších informácií, prečítajte si náš článok Vybavenie domácej posilňovne: Ktoré pomôcky a príslušenstvo nesmú chýbať?

Záver

Dodržiavať zásady zdravého životného štýlu alebo pracovať na svojich cieľoch je síce makačka, ale nemusí to byť až také hrozné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Uľahčiť nám to môžu rôzne pomôcky, ktoré sme si spomenuli v našom článku. Každá z vychytávok má svoj význam a dokáže uľahčiť konkrétne veci. Či už ide o ušetrenie času, monitorovanie športových výkonov, analýzu výsledkov alebo samotné cvičenie. V konečnom dôsledku tak záleží len na nás, ako sa postavíme k svojej ceste za lepším ja a vytýčeným cieľom. Na druhej strane treba dodať, že so spomínanými pomocníkmi treba zaobchádzať rozumne a nenechať sa ovládnuť honbou za číslami na displeji. Treba myslieť hlavne na to, aby ste sa počas športu cítili dobre a robil vám radosť. 

Zdroje:

[1] My Fitness Pal – https://www.myfitnesspal.com/

[2] YAZIO – https://www.yazio.com/en

[3] Lose It – https://www.loseit.com/

[4] Fatsecret – https://www.fatsecret.com/

[5] MyNetDiary – https://www.mynetdiary.com/

[6] Cronometer – https://cronometer.com/

[7] Paleo – https://paleo.io/

[8] My Macros+ – https://getmymacros.com/

[9] Fiit – https://fiit.tv/

[10] Fitbody App – https://fitbodyapp.com/

[11] Freeletics – https://www.freeletics.com/en/

[12] Nike Training Club – https://www.nike.com/sk/ntc-app

[13] Strava Mobile – https://www.strava.com/mobile

[14] Runkeeper – https://runkeeper.com/cms/

[15] Adidas Runtastic – https://www.runtastic.com/

[16] HOW SPORTSWEAR CAN IMPROVE YOUR OVERALL PERFORMANCE AND RECOVERY – https://www.kymirasport.com/blogs/news/how-sportswear-can-improve-your-overall-performance-and-recovery

[17] How To Choose The Right Workout Clothes – https://wellnessed.com/choose-right-workout-clothes/

[18] Florian Azad Engel, Hans-Christer Holmberg & Billy Sperlich - Is There Evidence that Runners can Benefit from Wearing Compression Clothing? – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-016-0546-5

[19] Which Compression Level is Best for Your Body? – https://www.cepcompression.com/blogs/news/understanding-compression-levels-cep-compression

[20] Samantha Clayton - How to Keep a Fitness Journal: Track Your Workouts for Better Results – https://iamherbalifenutrition.com/fitness/workout-journal/

[21] Antonio Paoli, Grant Tinsley, Antonino Bianco, Tatiana Moro - The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting – https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/719

[22] Sage Rountree - What Happens When You Don’t Recover Properly? – https://www.triathlete.com/training/recovery/happens-dont-recover-properly/

[23] Jonathan Ross - Passive Vs. Active Recovery: Which is More Effective? – https://www.acefitness.org/resources/pros/expert-articles/5456/passive-vs-active-recovery-which-is-more-effective/

[24] HOW MASSAGE THERAPY BENEFITS WORKOUT RECOVERY – https://ridgeathletic.com/how-massage-therapy-benefits-workout-recovery/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *