TOP fitness aplikácie na cvičenie, sledovanie kalórií, meranie pokroku a výkonnosti

TOP fitness aplikácie na cvičenie, sledovanie kalórií, meranie pokroku a výkonnosti

Fitness aplikácie sú skvelým nástrojom na to, aby vám pomohli merať vaše ciele, udržať motiváciu a mať prehľad o dosiahnutom progrese. Medzi ich hlavné funkcie väčšinou patrí prístup ku knižnici tréningových videí, záznam tréningu a sledovanie postupného progresu. Tieto technológie sa z roka na rok zdokonaľujú a ponúkajú stále širšie možnosti. Postupne však narastá aj celková ponuka. Kvôli tomu môže byť ťažké sa vo fitness aplikáciách zorientovať a nájsť takú, ktorá bude vyhovovať vašim konkrétnym potrebám.

Niekomu totiž stačí apka, ktorá počíta kroky a zaznamenáva približné spálené kalórie. Športovejšie založení ľudia už potrebujú aplikáciu, ktorá dokáže rozoznať prebiehajúcu aktivitu a merať viacero dôležitých metrík, vrátane pulzu počas tréningu. Iní by v aplikácii mali radi uložené GPS súradnice a vizuály bežeckých trás, informácie o prevýšení alebo prekonanej vzdialenosti. Toto všetko by samozrejme malo byť plne synchronizované so smart hodinkami pre čo najpresnejšie údaje a najpohodlnejšie použitie. Na to, ako si vybrať fitness aplikáciu práve pre vás sa pozrieme v dnešnom článku.

V článku sa dočítate o aplikáciách:

Sú vôbec fitness aplikácie užitočné?

Veľa ľudí, ktorí nikdy predtým nevyskúšali žiadne fitness apky, k nim môžu byť skeptickí. Možno sa im v hlave vynára hlavne otázka, či tieto nástroje vôbec fungujú a sú užitočné. Odpoveď v skratke by bola áno. Majú totiž množstvo zaujímavých funkcií, ktoré skvele zapadnú do mozaiky vašej fitness rutiny. Niektoré z nich ponúkajú napríklad osobného trénera do vrecka, s ktorým môžete byť v pravidelnom kontakte. Iné zas zaujmú vďaka vlastnej sérii tréningových videí, s ktorými sa môžete učiť správnu techniku cvičenia.

Najlepšie fitness aplikácie dodajú vášmu aktívnemu životnému štýlu štruktúru a nástroje na meranie progresu. V prospech apiek navyše hovorí napríklad štúdia časopisu British Journal of Sports Medicine. Tá totiž zistila, že fitness aplikacie na sledovanie progresu, ktoré dokážu trackovať pohyb, zvýšili úroveň fyzickej aktivity účastníkov v priemere o 2 000 krokov za deň. Motivačne by v tomto smere mohol fungovať už základný krokomer vo vašom smartfóne. Vďaka nemu sa viete porovnávať s vašimi kamarátmi v tom, komu sa podarilo spraviť vyšší počet krokov za deň, týždeň či mesiac a vzájomná rivalita vás môže hnať dopredu. [1 – 2]

Fitness aplikácie na domáce cvičenie

Aké typy aplikácií poznáme?

Vyznať sa v apkách dnes môže byť pomerne náročné, pretože ich ponuka je naozaj široká. Pomôcť môže aj základné delenie. V závislosti od účelu sa totiž športové aplikácie delia do troch typov, aj keď konkrétne zaradenie do kategórie býva problém najmä kvôli širokým funkciám. Zo základu môžeme spomenúť napríklad [3]:

  • fitness aplikácie, ktoré väčšinou obsahujú tréningové videá, plány a inštrukcie k rôznym cvikom, vrátane denníkov, výziev alebo užitočných článkov
  • nutričné aplikácie pomáhajú rozvíjať stravovacie návyky v súlade s konkrétnym cieľom. Môžete vďaka nim ľahšie sledovať príjem kalórií, kontrolovať hmotnosť alebo pitný režim.
  • trackovacie aplikácie sú praktické nástroje zložené z viacerých funkcií. Dokážu počítať kroky, monitorovať športové aktivity a ponúkajú aj užitočné analýzy. Väčšinou sú synchronizované so smart hodinkami alebo fitness náramkom. Vďaka tomu vedia napríklad počítať odplávané kolá v bazéne alebo spálené kalórie.
  • kombinované aplikácie, ktoré pod jednou strechou ponúkajú rôzne funkcie, vrátane trénera, kalorických tabuliek, článkov, tipov na cvičenie a podobne.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Benefity používania fitness aplikácií

Keď sme si aplikácie kategorizovali, teraz je dobre vedieť, čo by ste od nich mali očakávať, resp. aké benefity ponúkajú. Zároveň treba dodať, že ich funkcie sa môžu líšiť, ale základ väčšinou zostáva rovnaký.

Čo so sebou prinášajú športové apky?

Od športových aplikácií môžete očakávať napríklad [4 – 6]:

  1. Nastavenie cieľov a sledovanie progresu: väčšina aplikácií vám umožní definovať konkrétne ciele, ako napríklad určitý počet krokov za deň, cieľová vzdialenosť, ktorú chcete zabehnúť alebo množstvo kalórií, ktoré chcete spáliť. To vám budú v spojení so smart príslušenstvom počítať a vy tak ľahšie získate prehľad o tom, či sa k svojmu cieľu blížite alebo nie. Táto funkcia môže pomôcť zachovať motiváciu, posúvať hranice a tešiť sa z dosiahnutých úspechov. 
  2. Tracking fyzickej aktivity: niektoré aplikácie v spojení s hodinkami alebo fitness náramkom dokážu rozlišovať rôzne športové aktivity. Keď zaznamenajú napríklad plávanie, automaticky vám začnú rátať kolá alebo pri behu začnú merať prebehnutú vzdialenosť. To je opäť v spojení s vašimi cieľmi skvelý nástroj na to, aby ste merali svoj progres. 
  3. Tracking srdcovej frekvencie: je opäť v spojení s chytrými hodinkami alebo náramkom ďalšou užitočnou funkciou. Umožní vám sledovať váš tep počas športu. Aplikácia tieto údaje zvyčajne ukladá a analyzuje, prípadne dáva určité odporúčania. Vďaka tomu opäť môžete sledovať úroveň svojej kondície aj pokrok v priebehu času.
  4. Koučing: konkrétne fitness aplikácie v sebe ukrývajú aj trénerov do vrecka. Ponúkajú vlastné tréningové videá, rôzne tipy či možnosť naučiť sa správnu techniku cvikov. Ich výhodou je, že k cvičeniu väčšinou nepotrebujete žiadne drahé príslušenstvo. Stačí vám chuť trénovať a základ v podobe podložky či športového oblečenia. Tento spôsob je ideálnym štartom aj pre začiatočníkov, ktorí môžu mať ostych z fitka a chcú cvičiť radšej v pohodlí domova.
  5. Analýza zdravotných dát: pokročilé aplikácie v spojení s drahšími hodinkami či smart prsteňom dokážu merať rôzne zdravotné funkcie. Samozrejmosťou je už spomínaný tracking srdcovej frekvencie, ku ktorému sa pridáva napríklad EKG, okysličenie krvi či monitor spánku. Tieto funkcie ocenia nielen športovci, ale tiež každý, kto sa zaujíma o svoje zdravie.

Výber najlepších aplikácií na podporu motivácie a meranie progresu

Jednotlivé apky si pre lepšiu orientáciu rozdelíme do prehľadnejších kategórií.

Fitness a trackovacie aplikácie

1. Freeletics

  • cviky s vlastnou váhou, audio koučing, nutričné lekcie, personalizovaný tréning

Freeletics poteší každého, kto hľadá komplexné riešenie na cvičenie s vlastnou váhou alebo s vybraným príslušenstvom, ktoré má k dispozícii. Príkladom môže byť kettlebell, jednoručky či posilňovacia lavica. Freeletics má okrem toho v ponuke aj beh a obsahuje vlastný tréningový systém založený na HIT(High Intensity Training) a HIIT (High Intensity Interval Training) metódach, ktoré združuje do 30 minútových tréningov, kde ponúka viac ako tisíc rôznych variácií. Vhodný tréning vám vyberie na základe vstupného dotazníka podľa toho, či je vašim cieľom nabrať svaly, schudnúť alebo zlepšiť kondíciu. Každý z tréningov sa navyše dá prispôsobiť, vďaka čomu je Freeletics vhodný pre začiatočníkov aj pokročilých športovcov. 

Najnovšia verzia aplikácie využíva umelú inteligenciu, pracuje s dátami a ponúka rôzne odporúčania na základe vašich cieľov. K tomu sa pridáva audio koučing, ktorý vás naučí, ako si udržať sebadisciplínu a motiváciu. V závislosti od predplatného ponúka Freeletics aj lekcie z oblasti výživy, ktoré vám pomôžu komplexne uchopiť cestu k vášmu lepšiemu ja. [7]

Fitness a trackovacie aplikácie

2. FitOn

  • tréningy, motivácia, fitness recepty, jedálničky

Aplikácia FitOn je centrom širokej ponuky rôznych tréningov a tréningových kurzov, vrátane silového cvičenia, jogy, HIIT, kardia, pilates či dokonca tanca. Niektoré z lekcií dokonca prebiehajú pod taktovkou známych tvárí a celebritných trénerov, ako Julianne Hough, Cassey Ho či Kenta Seki. FitOn zároveň obsahuje rôzne rebríčky najlepších makačov, ktoré vás môžu motivovať a tiež dokáže merať rôzne metriky, napríklad srdcovú frekvenciu. 
Okrem toho ponúka aj predplatné na úrovni Pro, ktoré odomyká prístup k stovkám fitness receptom. Jeho súčasťou je tiež kontakt s trénermi prostredníctvom videohovoru či personalizované jedálničky na základe vašich cieľov. [8]

3. SWEAT with Kayla

  • tréningy, recepty, tracking fyzickej aktivity

Apku SWEAT with Kayla zas ocenia viac hlavne ženy. Stojí za ňou totiž populárna fitness influencerka Kayla Itsines, ktorá inšpiruje milióny fanúšičok po celom svete. S vlastnou apkou sa jej podarilo vytvoriť akýsi hub, kde nájdete množstvo fitness inštruktorov, ktorí ponúkajú špecializované cvičebné programy. Hlavné funkcie si primárne zamerané na dámy a obsahujú vyše 40 tréningov, recepty, tracking fyzickej aktivity aj komunitné nástroje. [10]

4. adidas Running: Walk & Run App (Runtastic)

  • tracking, personalizované tréningy, cvičebné programy, motivačné playlisty

adidas Running: Walk & Run App je populárna bežecká aplikácia, ktorá patrí pod Adidas. Obsahuje všetky obľúbené bežecké funkcie, vrátane GPS sledovania, personalizovaných tréningov, stopovania času a komunitných možností. S Runtastic budete veľmi jednoducho sledovať každú vašu bežeckú trasu aj progres v priebehu času. Zároveň vám vedie konkrétne štatistiky pre porovnávanie s ostatnými bežcami, čo pomáha zachovať motiváciu. 

Samozrejmosťou sú aj prispôsobené cvičebné programy, zabudovaný hudobný prehrávač pre motivačné playlisty, ale aj zvukové signály. Tie vás môžu odštartovať alebo vám pravidelne hlásiť každý odbehnutý kilometer aj s dosiahnutým časom či spálenými kalóriami. Runtastic je zadarmo v základnej verzii, ktorú si môžete vylepšiť prémiovým členstvom s ďalšími funkciami. [11]

5. Fitify

  • tréningové videá, zdravé recepty

Cvičte kedykoľvek a kdekoľvek. Toto je krédo aplikácie Fitify, ktorá ponúka personalizovaný zážitok a tréningový plán na mieru. Jej tempo sa prispôsobí každému a tak je vhodná pre začiatočníkov aj pokročilých. Samozrejmosťou sú podrobné tréningové videá pod vedením profesionálnych trénerov a podrobné inštrukcie, vďaka ktorým sa naučíte správne prevedenie cvikov. 

Pestrá je aj ich ponuka a Fitify obsahuje vyše 900 tréningov, vrátane HIIT, jogy či silových cvikov. Nepotrebujete k nim ani žiadne špeciálne pomôcky, ale ak nejaké máte, určite nebudú ležať bokom. Skve tu využijete napríklad závesný posilňovací systém TRX, set posilňovacích gúm alebo minimálne podložku na cvičenie. Doplnkom apky je aj virtuálna kuchárska kniha, ktorá obsahuje vyše tisíc zdravých receptov.

Tréningová aplikácia a cvičenie s kettlebellom

6. Strava

  • tracking, sociálne a prémiové funkcie

Strava je jednou z najpopulárnejších bežeckých a cyklistických aplikácií. Ponúka totiž širokú škálu funkcií, vrátane sledovania cez GPS, personalizácie cieľov či sociálnych nástrojov. Umožní vám tak sledovať nielen progres či každý bežecký tréning, ale aj súťažiť s priateľmi a ostatnými bežcami z celého sveta. Komunitné funkcie zahŕňajú možnosti podobné Instagramu, kde môžete sledovať priateľov a reagovať na pridávané príspevky v podobe fotografií.

Výhodou Strava je tiež to, že základné funkcie ponúka úplne zadarmo. Profesionálni bežci zas ocenia platené členstvo, ktoré im pridá ďalšie funkcie, ako hĺbková analýza pretekov a výkonnosti. Súčasťou platenej verzie sú aj Strava mapy, vďaka ktorým nájdete ideálne bežecké trasy vo vašom okolí. [15]

7. Glo

  • lekcie jogy, inštruktážne videá, meditácia, pilates a fitness

Aplikácia Glo ponúka denné lekcie jogy a tréningy pod vedením skúsených inštruktorov, ktoré sú navrhnuté na domáce cvičenie. Ukrýva viac ako 3-tisíc inštruktážnych videí rôznych typov jogy od vinyasa cez hatha až po yin. Je navrhnutá tak, aby vyšla v ústrety každému, či už ide o zaneprázdnenú mamu, ktorá potrebuje ráno načerpať energiu alebo úplných začiatočníkov. Najlepšie na tom je, že Glo si môžete vyskúšať zadarmo prostredníctvom free trial verzie na 7 dní. Ak sa vám princíp cvičenia s inštruktážnymi videami zapáči, k dispozícii sú potom dva druhy mesačného predplatného. [16]

8. Nike Training Club

  • personalizované nástroje, tréningové videá

Ak po stránke cvičenia túžite po osobnejšom prístupe, ideálnou voľbou by mohla byť apka Nike Training Club. Tá používateľom dáva výhody osobného tréningu a prémiový obsah úplne zadarmo. Vďaka tomu získate prístup k niekoľkotýždňovým tréningovým programom, ktoré sú prispôsobené na konkrétne ciele. Súčasťou sú samozrejme aj inštruktážne videá a personalizované nástroje, s ktorými vám apka ušije tréningovú rutinu na mieru. 

Hneď po prvom spustení sa vás totiž opýta, aký druh tréningu vás zaujíma a koľkokrát do týždňa môžete cvičiť. Na základe odpovedí vám potom odporúči niekoľko štvor až osem týždňových programov pozostávajúcich z 10 – 60 minútových tréningov. Tie sú pomerne pestré a v Nike Training Club nájdete napríklad jogu, cviky s vlastnou váhou či tréningy na silný stred tela (core). [17]

9. Centr

  • tréningové videá, výživové poradenstvo, stravovacie plány

Fanúšikov Supermana, Thora a tiel ďalších hollywoodskych hviezd môže osloviť fitness a wellness aplikácia Centr. Vznikla totiž priamo pod taktovkou boha hromu, teda Chrisa Hemswortha a jeho tímu. Na vývoji sa podieľal napríklad Chrisov osobný tréner Luke Zocchi, herečka a Chrisova manželka Elsa Pataky a v tíme je aj profesionálny inštruktor jednotiek Navy SEALs, bývalý profi boxer, MMA zápasník či tréner, ktorý pripravoval hercov do úloh Jamesa Bonda alebo Batmana. 

Centr pod ich vedením ponúka efektívne tréningy od HIIT cez silové až po pilates, ktoré sú kombinované s výživovým poradenstvom, stravovacími plánmi a zdravými receptami. Aplikácia tak môže byť ideálnou voľbou pre každého, kto obdivuje vyšportované postavy hollywoodskych hercov a rád by zmenil svoj životný štýl, prípadne viac zamakal na svojich fitness cieľoch. Tréningové plány sú zostavené tak, aby pomáhali budovať silu a zároveň udržali motiváciu. [18]

Objavte naše bestsellery:

10. FUTURE

  • domáce tréningy, osobný tréner, tréningový plán

V prípade, že od aplikácie očakávate podobný zážitok, ako pri cvičení s osobným trénerom, môžete vyskúšať FUTURE. Apka ponúka osobné tréningy ideálne pre domáce podmienky, ktoré môžete cvičiť podľa vlastného rozvrhu. Teda tak, aby tréning dokonale splynul s vašimi povinnosťami počas pracovného týždňa. FUTURE vás na začiatku spojí s osobným trénerom a na základe vašich cieľov či počiatočnej kondície vytvorí tréningový plán. S trénerom potom viete komunikovať prostredníctvom live chatu (samozrejme v angličtine) a v prípade potreby konzultovať vaše otázky, úspechy či úpravy tréningovej rutiny. [19]

11. Aaptiv

  • audio a video tréningy, motivačné playlisty, štatistiky, tréningové programy, tracking pulzu počas tréningu

Ak počas cvičenia nechcete neustále sledovať displej mobilu alebo televízor či monitor, vyskúšajte aplikáciu Aaptiv. Špecializuje sa na video a audio tréningy, ktoré vás dokonale inštruujú aj prostredníctvom zvuku. Tréner vám počas nich detailne vysvetľuje prevedenie jednotlivých cvikov aj s hudobným podkladom. Ten si môžete vybrať, prípadne sa dá Aaptiv aj prepojiť s vašim Spotify účtom, čo vám spríjemní tréning obľúbenými skladbami. 

Apka prakticky kombinuje preferovaný štýl pohybu s obľúbeným hudobným žánrom. Na začiatku sa vás opýta na niekoľko preferencií a navrhne vám tréning šitý na mieru. Nejedná sa pritom len o cviky s vlastnou váhou, ale aj iné fyzické aktivity ako indoor cycling, beh či lezenie. Samozrejmosťou sú tiež štatistiky, tréningové programy či tracking pulzu počas cvičenia. [20]

Tréning s bežeckou aplikáciou

12. Tabata Timer and HIIT Timer

  • tracking intervalového tréningu

Šikovné fitness aplikácie nemusia byť nabité funkciami do špiku kosti. Dôkazom je Tabata Timer and HIIT Timer. Ide o jednoduchú apku, ktorá sa spoľahlivo postará o všetky potreby intervalového tréningu. Dá sa používať pri cvičení Tabaty, HIIT, s kettlebellmi, vlastnou váhou na intervalový beh alebo šprinty. Je k dispozícii zadarmo a ponúka tracking intervalov na rôzne fyzické aktivity. Zároveň je prispôsobená aj pre začiatočníkov, ktorí si v prípade pokroku neskôr môžu prispôsobiť intervaly tak, aby vyhovovali ich tempu. Môžete si tu dokonca uložiť aj vlastné predvoľby intervalov, ktoré vám pomôžu identifikovať zvukové signály. [22]

Nutričné aplikácie

1. MyFitnessPal

  • nutričný tracking, zdravotné aj tréningové funkcie

Za apkou MyFitnessPal stojí známa značka Under Armour a slúži ako nutričný tracker. Pomôže vám stanoviť ciele, či už ide o rast svalov alebo chudnutie a počítať kalórie. Zároveň má funkciu tréningového denníka a obsahuje aj nutričné tabuľky. Môžete si v nej nastaviť vlastné makro ciele a sledovať nielen svoju športovú aktivitu, ale aj pitný režim. Pôvodne nutričná apka sa postupne rozrástla aj o tréningové funkcie, kde sú k dispozícii nielen tradičné možnosti, ale aj rôzne aktivity vrátane zumby či kickboxu. MyFitnessPal dokonca myslí aj na bežné denné aktivity, ako je práca v záhrade či upratovanie, pri ktorých dokáže sledovať spálené kalórie. Samozrejmosťou je tiež tracking krokov, komunitné fóra, zdieľanie úspechov či rôznych tipov. [9]

2. Yazio

  • nutričný tracking, kalorické tabuľky

Apka Yazio je skvelá pomôcka pre každého, komu počítanie kalórií robí problém. Vyniká totiž svojim používateľským prostredím, ktoré je jednoduché a pracovať s ním zvládne naozaj každý. Jej intuitívne rozhranie sa snaží premeniť nudný proces počítania kalórií na pútavý a poučný zážitok, ktorý vám pomôže priblížiť sa vašim cieľom. Jadrom Yazio je kalkulačka kalórií a makronutrientov so snímačom čiarových kódov, sledovanie pitného režimu, časovače na Intermittent fasting a výzvy, ktoré vám pomôžu držať si motiváciu. Pro verzia navyše ponúka aj sprievodcu denným stravovaním prispôsobeným vašim konkrétnym cieľom. [12]

3. MyNetDiary

  • nutričný tracking, kalorické tabuľky, komunitné fórum

Ďalším obľúbeným nástrojom na počítanie kalórií je aj apka MyNetDiary. Umožní vám sledovať nielen to, čo jete, ale aj koľko cvičíte. Apka disponuje databázou státisícov potravín, vďaka čomu eviduje veľmi presné kalorické tabuľky. Súčasťou jej používateľského zážitku je aj komunita, ktorá sa navzájom motivuje. Na komunitnom fóre MyNet Diary môžete naraziť aj na certifikovaného dietológa, ktorý používateľom často radí v prípade akýkoľvek otázok. 
Táto aplikácia bola dokonca súčasťou aj jednej štúdie z roku 2013, ktorá vyhlásila, že MyNetDiary je najlepším nástrojom na podporu chudnutia. Podľa autorov štúdie totiž táto apka obsahuje najviac rôznych stratégií a informácií súvisiacich s chudnutím, ktoré sú založené na vedeckých dôkazoch. [13 – 14]

Nutričné aplikácie

4. NOOM

  • stravovacie plány, týždenné výzvy, virtuálny tréner

Nutričná aplikácia NOOM je populárna najmä u ľudí v diéte a milovníkov zdravého životného štýlu. Ponúka vlastné stravovacie plány, týždenné výzvy aj prístup k virtuálnemu tímu trénerov. Okrem toho obsahuje praktické lekcie, ktoré používateľom pomáhajú pochopiť, ako výber potravín ovplyvňuje ich zdravie. Vzdelávacie nástroje tu dopĺňa možnosť sledovania vášho progresu a cvičebné plány, ktoré vám k vyváženému jedálničku pridajú aj fyzickú aktivitu. Skúšobná verzia je k dispozícii zadarmo, no neskôr je používanie aplikácie podmienené mesačným poplatkom. [21]

Nutričné aplikácie uľahčujú počítanie kalórií

Kombinované natívne aplikácie od výrobcov príslušenstva

Okrem apiek od tretích strán dnes svoje vlastné natívne riešenia ponúka aj množstvo výrobcov príslušenstva. Tie spravidla najlepšie fungujú s produktom jeho značky, pričom s iným sa buď nedajú spárovať, alebo sú funkčne často obmedzené.

1. Garmin Connect

Majitelia športtesterov alebo chytrých hodiniek Garmin sa tak môžu spoľahnúť na aplikáciu Garmin Connect. Ide o komplexný nástroj, ktorý je domovom fitness a zdravotných dát rôzneho druhu. Dokáže trackovať športové aktivity a vytvárať tréningy. Samozrejmosťou sú rôzne výzvy, ktoré umožňujú k určitej aktivite vyzvať aj vašich priateľov. Nechýba tu tiež analýza zdravotných dát, počítadlo krokov, vzdialenosti a tempa, synchronizácia s obľúbenou bežeckou apkou Strava či rebríčky ostatných používateľov. [23]

2. Samsung Health

Vlastné riešenie v oblasti fitness a zdravia ponúka aj Samsung. Volá sa Samsung Health a ide o predinštalovanú aplikáciu v rôznych modeloch smartfónov radu Galaxy. Jej výhodou je široká podpora jazykov a prehľadné používateľské prostredie. Aplikácia v smartfóne dokáže počítať kroky, prejdenú vzdialenosť aj približné množstvo spálených kalórií. Po spojení s hodinkami Galaxy Watch však zvládne aj tracking športových aktivít ako beh, cyklistika, plávanie, kruhový tréning či turistika. K tomu sa pridáva meranie telesnej kompozície, sledovanie spánku aj možnosť dohliadať na pitný režim. [24]

Smart hodinky s fitness aplikáciou

3. Huawei Health

Pre majiteľov smartfónov a chytrých hodiniek od Huawei je tu natívna apka Huawei Health. Ide vlastne o podobné riešenie, ako má Samsung, len v tomto prípade určené na produkty tohto čínskeho výrobcu. Rovnako ako v prípade vyššie, aj tu máte možnosť merania krokov, tracking rôznych športov, zdravotných funkcií, prejdenej vzdialenosti či spálených kalórií. [25]

4. Apple Fitness+

Používatelia jablčných zariadení zas majú k dispozícii apku Apple Fitness+. Je dostupná pre iPhone, iPad, Apple TV+ aj Apple Watch. Obsahuje 12 druhov tréningu, vrátane HIIT, jogy aj meditácie. Myslí pri tom na široké spektrum rôznych používateľov a cviky sú vhodné od začiatočníkov cez pokročilých až po profesionálnych športovcov. Jednotlivé tréningy trvajú od 5 do 45 minút a apka dokáže vytvoriť aj prispôsobený tréningový program priamo pre vaše potreby. Prvý mesiac si ju viete vyskúšať zadarmo, neskôr vyžaduje platené mesačné členstvo. [26]

5. Fitbit

Na podobnom princípe funguje aj apka Fitbit, určená pre nostiteľné príslušenstvo spoločnosti, ktorá vyrába smart hodinky a fitness náramky. Na rozdiel od Apple Fitness+ je však v základnej verzii zadarmo a zvláda trackovať športové aktivity, merať srdcový tep aj menštruačný cyklus. Platená verzia potom navyše ponúka tréningové videá, fitness recepty či funkciu spánkového cyklu, ktorá meria vaše spánkové návyky. [27]

Záver

Svet fitness aplikácií je dnes bohatší než kedykoľvek predtým. Zo širokej ponuky si teda vyberie každý presne podľa svojich preferencií. Základné apky ponúkajú tracking športových aktivít, prejdenej vzdialenosti, meranie času či približné sledovanie spálených kalórií. 

Náročnejší používatelia určite ocenia širšiu paletu funkcií, vrátane tréningových videí. Platené aplikácie potom ponúkajú komplexné riešenie v podobe tréningových plánov a jedálničkov na mieru. Okrem toho obsahujú nástroje na udržanie motivácie a rôzne doplnkové funkcie. Siahnuť však môžete aj po apkách od spoločností Garmin, Fitbit, Apple, Huawei či Samsung, ak vlastníte ich príslušenstvo. Získate tak šikovné nástroje, ktoré vám uľahčia cestu za vašimi cieľmi. 

Ktorú fitness aplikáciu máte najradšej vy?

Zdroje:

[1] Physical activity levels increased by smartphone apps and fitness trackers – https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2020/12/22/physical-activity-levels-increased-by-smartphone-apps-and-fitnes.html

[2] HARRY BULLMORE, MORGAN FARGO AND BRIDIE WILKINS - 25 best fitness apps to download in 2023, for home & gym workouts, running, yoga & more – https://www.womenshealthmag.com/uk/gym-wear/tech/g27279675/best-fitness-apps/

[3] Vladlen Shulepov - Fitness Apps in 2023: Benefits, Types and Key technology – https://riseapps.co/benefits-of-using-a-fitness-app/

[4] Benefits Of The Heart Rate Monitor App – https://www.eka.care/services/benefits-of-the-heart-rate-monitor-app

[5] The Benefits of Using Fitness Technology and Trackers in the Gym – https://www.fitnessfirst.co.uk/blog/benefits-of-using-fitness-technology-and-trackers-in-the-gym

[6] Advantages and Disadvantages of Using Fitness Apps – https://lerablog.org/health/services/advantages-and-disadvantages-of-using-fitness-apps/

[7] Freeletics – https://www.freeletics.com/en/

[8] FitOn – https://fitonapp.com/

[9] MyFitnessPal – https://www.myfitnesspal.com/

[10] Sweat App – https://www.sweat.com/

[11] Runtastic – https://www.runtastic.com/

[12] Yazio – https://www.yazio.com/en

[13] MyNetDiary – https://www.mynetdiary.com/

[14] Sherry Pagoto, Kristin Schneider, Mirjana Jojic, Michele DeBiasse, Devin Mann - Evidence-Based Strategies in Weight-Loss Mobile Apps – http://files.mynetdiary.com.s3.amazonaws.com/MyNetDiary_American_Journal_of_Preventive%20Medicine.pdf

[15] Strava – https://www.strava.com/

[16] Glo – https://www.glo.com/yoga-online?adjust_referrer=adjust_reftag%3DcVUSEWdVDmrBo&gad_source=1

[17] Nike Training Club App – https://www.nike.com/ntc-app

[18] Centr – https://centr.com/

[19] Future.co – https://www.future.co/

[20] Aaptiv – https://aaptiv.com/

[21] Noom – https://www.noom.com/?route=_direct&utm_content=%5B%5Bcustom_tc%5D%5D-%5B%5Bsctc%5D%5D

[22] Tabata Timer and HIIT Timer – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.parabolicriver.tsp&hl=en_US

[23] Garmin Connect – https://connect.garmin.com/

[24] Samsung Health – https://www.samsung.com/sk/apps/samsung-health/

[25] Huawei Health – https://consumer.huawei.com/en/mobileservices/health/

[26] Apple Fitness+ – https://www.apple.com/apple-fitness-plus/

[27] The Fitbit App – https://www.fitbit.com/global/us/technology/fitbit-app

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *