Čo je turkesterón, ako funguje a naozaj dokáže zvýšiť hladinu testosterónu?

Čo je turkesterón, ako funguje a naozaj dokáže zvýšiť hladinu testosterónu?

Ak patríte medzi fitness nadšencov, ktorým neunikne žiadny nový trend zo sveta suplementov, zrejme ste už počuli o turkesteróne. Záujem o túto látku v Európe veľmi rýchlo rastie. Turkesterón je veľmi obľúbený aj v Amerike medzi kulturistami a ďalšími silovými športovcami. Dokonca o ňom môžeme počuť v jednom z najslávnejších podcastov – The Joe Rogan Experience. K téme turkesterónu sa nedávno vyjadrili aj ďalšie osobnosti, ako je napríklad Jeff Nippard alebo Dr. Layne Norton.

Turkesterón je prírodný doplnok, od ktorého si ľudia sľubujú hlavne podporu zdravej hladiny testosterónu a jej zvýšenie, väčší rast svalov a lepší športový výkon. A to všetko naturálnou cestou a bez nepríjemných vedľajších účinkov ako v prípade anabolických steroidov. Žiaden div, že je okolo neho taký rozruch. Avšak nie je všetko zlato, čo sa blyští, a preto sa na účinky turkesterónu pozrieme pekne zblízka.

V článku sa dočítate o vplyve turkesterónu na:

Čo je to turkesterón?

Turkesterón je rastlinný steroid, ktorý sa najčastejšie získava z bylín – zo zbehovcov, ako je Ajuga turkestanica. Tá pochádza z oblasti strednej Ázie a rastie najmä na území Uzbekistanu. Turkesterón patrí medzi ekdysteroidné hormóny, ktoré podporujú rast rastlín alebo hmyzu, vďaka čomu sa považujú za anabolické látky. Medzi ich ďalších zástupcov patrí zatiaľ o niečo známejší Ekdysterón. Svojou štruktúrou pripomínajú androgény, a preto sú medzi športovcami populárne ako náhrady steroidov, ale aj ako doplnky stravy na zlepšenie výkonu a rastu svalov. A práve turkesterón je podľa súčasných poznatkov najúčinnejší z nich. [1–2]

Jeho chemická štruktúra sa dokonca podobá ľudskému testosterónu, ktorý si spájame hlavne s mužským zdravím a taktiež s rastom svalovej hmoty. Vďaka tomu sa turkesterón dostal do hľadáčika mnohých kulturistov, bodybuilderov a ďalších športovcov, ktorí chcú zo seba dostať maximum. Hladina testosterónu v tele totiž v priebehu života prirodzene klesá. Preto športovci, ktorí sa usilujú o maximálne nabratie svalov, často hľadajú spôsoby, ako udržať testosterón v optimálnych hodnotách alebo ho ešte zvýšiť, a svoju formu tak posunúť na novú úroveň. [1–2] 

Okrem optimálneho tréningového zaťaženia, regenerácie a správne nastaveného jedálnička títo športovci skúšajú aj prírodné suplementy s obsahom bioaktívnych látok a rastlinných steroidov, ako je práve turkesterón. Ten je navyše podľa najnovších výskumov bezpečný pre zdravie a nepatrí medzi dopingové látky, ako je to v prípade testosterónu. Má však turkesterón naozaj také účinky, o ktorých sa všade píše? [1–2]

Čo je to turkesterón?

Čo si od turkesterónu sľubujeme najčastejšie?

Po prečítaní všetkých uvedených účinkov nám môže napadnúť, že sme práve objavili svätý grál silového športu. Množstvo ľudí tvrdí, že turkesterón pozitívne vplýva nielen na rast svalov, ale aj na veľa ďalších oblastí nášho života. [3]

S ktorými účinkami sa turkesterón spája najviac?

  • udržanie zdravej hladiny testosterónu a jej zvýšenie
  • rast svalovej hmoty
  • zväčšenie sily
  • zlepšenie celkového športového výkonu
  • podpora spaľovania tuku a chudnutia
  • viac energie v priebehu dňa
  • vyššia odolnosť proti stresu
  • podpora funkcií mozgu
  • ochrana pred vznikom depresie
  • zníženie hladiny krvného cukru
  • protizápalové účinky
  • antioxidačné vlastnosti
  • lepšie trávenie
  • podpora funkcií imunity
  • ochrana zdravia pečene a srdca 

Vymenovanie účinkov turkesterónu tak vyzerá veľmi sľubne. Ide však o neoficiálne účinky, ktoré vznikli predovšetkým na základe osobných skúseností a predpokladov. Žiaľ, len niektoré z nich sú založené na vedeckých dôkazoch, čo sa však môže v budúcnosti zmeniť vďaka zatiaľ obmedzenému množstvu výskumov zaoberajúcich sa turkesterónom.

Aké účinky má turkesterón?

Čo hovorí veda na účinky turkesterónu?

Turkesterón sa najčastejšie spája s podporou testosterónu, rastom svalov, lepšou regeneráciou, športovou výkonnosťou a vyššou psychickou odolnosťou. Čo však hovorí veda o pôsobení turkesterónu na tieto oblasti? 

1. Hladina testosterónu

V súčasnosti, žiaľ, nenájdeme veľa výskumov, ktoré by jednoznačne potvrdili alebo vyvrátili vplyv turkesterónu či iných ekdysteroidov na hladinu testosterónu. Podľa výsledkov jedného z nich pri užívaní ekdysterónu nedošlo k zvýšeniu testosterónu v krvi. Na druhej strane však odborníci spomínajú iný efekt, ktorý by zvýšenie tohto androgénu mohol nahradiť. Turkesterón sa totiž podľa nich môže napojiť na estrogénový beta receptor. Ten zohráva dôležitú úlohu v budovaní svalovej hmoty (hypertrofii), ale aj v jej regenerácii, vďaka čomu môže mať podobné anabolické účinky ako testosterón. Tento účinok bol však zatiaľ pozorovaný len na zvieracích modeloch. [4–6]

Z toho nám vyplýva, že ak chceme zvýšiť alebo udržať zdravú hladinu testosterónu v tele, radšej sa budeme ďalej obracať na overenejšie doplnky [7–10].

Ktoré látky môžu podporiť zdravú hladinu testosterónu?

  • Zinok je okrem iného potrebný na tvorbu testosterónu, ale rovnako aj na udržanie jeho normálnej hladiny v krvi.
  • DAA alebo kyselina D-asparágová je aminokyselina, ktorá zohráva podstatnú úlohu v samotnom procese tvorby testosterónu v tele.
  • Fenugreek (senovka grécka) obsahuje steroidné saponíny, ktoré sa skúmajú pre ich sľubný potenciál na zvýšenie hladiny testosterónu. V jednom výskume bolo dokonca pozorované zvýšenie hladiny celkového testosterónu o 12 % v porovnaní s východiskovými hodnotami. V prípade tejto bylinky sú takisto potrebné ďalšie výskumy na potvrdenie jej účinkov.
  • Tribulus Terrestris je extrakt z kotvičníka zemného, ktorý obsahuje tiež účinné saponíny, predovšetkým protodioscín. Vďaka tomu je veľmi obľúbený a používaný na zvýšenie hladiny testosterónu, libida a podpory reprodukčných funkcií.
  • Ashwagandha je bylinka, ktorá v množstve výskumov preukázala svoj pozitívny vplyv na zvýšenie hladiny testosterónu. V dvoch z nich dokonca dokázala zvýšiť hladinu celkového testosterónu o 15 – 40 %.
  • Komplexný doplnok v podobe AlfaMale Testoboosteru obsahuje už spomínaný zinok, DAA, senovku grécku, dokonca aj beta-ekdysterón a ďalšie biologicky aktívne látky. Ide teda o efektívnu kombináciu látok, ktoré môžu pomôcť optimalizovať hladinu testosterónu.

Ak vás zaujíma, aké dôsledky môže mať nedostatok testosterónu na zdravie, prečítajte si náš článok 10 príznakov nedostatku testosterónu – čo spôsobuje a ako ho riešiť? 

Turkesterón na rast svalovej hmoty

2. Rast svalovej hmoty

Mať ešte väčšie svaly, a to bez námahy a vedľajších účinkov anabolických steroidov, je snom nielen väčšiny kulturistov, ale aj bežných návštevníkov posilňovní. To sa už teraz mnohí z nich snažia dosiahnuť užívaním turkesterónu. Predpokladá sa, že táto látka dokáže zvýšiť syntézu svalových bielkovín (MPS – Muscle Protein Synthesis). V tele pritom dochádza k oprave, prestavbe a budovaniu svalovej hmoty.

Anabolické účinky turkesterónu boli potvrdené ako vo výskumoch na zvieratách, tak aj in vitro (na vzorke v laboratóriu). Vedci tu pozorovali zvýšenie procesu tvorby svalovej hmoty o 20 %. [2, 11–12]

Pôsobivé výsledky priniesol aj výskum z roku 2019. Jeho účastníci boli rozdelení do 3 skupín s tým, že každá z nich užívala iné množstvo ekdysteroidov (ekdysterónu). 

  • Po 10 týždňoch skupina užívajúca najväčšiu dávku (800 mg) pribrala 2 kg svalov.
  • V porovnaní s ňou dosiahla skupina užívajúca najmenšiu dávku (200 mg) svalového rastu 1,6 kg.
  • Najmenší rast svalovej hmoty zaznamenali účastníci s placebom. 

Väčšina odborníkov sa však k tomuto výskumu vyjadruje skepticky. Suplement s ekdysteroidmi podľa následnej laboratórnej analýzy obsahoval namiesto 100 mg len 6 mg účinnej látky, čo podľa nich nie je dostačujúce pre výraznejší efekt na rast svalovej hmoty. Navyše sa zloženie tela meralo pomocou bioimpedancie, ktorá nie je dostatočne presná na vedecké účely. [11–12]

Na druhej strane existujú aj ďalšie výskumy, ktoré boli uskutočnené tiež s ekdysterónom, a tie nepotvrdili jeho pozitívne účinky na rast svalovej hmoty. V jednom z nich užívali silovo cvičiaci muži počas 8 týždňov 200 mg, 800 mg alebo 1000 mg ekdysterónu denne. Ani u jednej skupiny vedci nezaznamenali zmeny v hladine testosterónu, silových schopnostiach alebo zložení tela. [13]

V ďalšom sa skúmal účinok tejto látky na zvýšenie syntézy svalových bielkovín (MPS) u myší. Neboli tu pozorované pozitívne zmeny v tvorbe svalovej hmoty. Dokonca pri spoločnom užívaní s leucínom došlo k zníženiu anabolického účinku leucínu. [14]  

Výsledky z niektorých výskumov síce pôsobia sľubne, no sú aj tie ďalšie, ktoré prišli s opačným zistením. Na ich základe si preto zatiaľ nedokážeme urobiť definitívne jasné závery. V súčasnosti je nedostatok kvalitných výskumov, ktoré by preukázali alebo vyvrátili anabolický účinok turkesterónu. Ak je naším cieľom rast svalovej hmoty, stále platí, že základom je dobre zostavený tréningový a suplementačný plán, jedálniček, dodržiavanie princípu progresívneho preťaženia a dostatočný odpočinok.

Súčasťou komplexného prístupu však môžu byť aj vedecky dostatočne a zatiaľ nedostatočne overené doplnky stravy. Pri nich často chýbajú relevantne podložené dôkazy o ich účinkoch, na druhej strane však môže sčasti záležať na tom, do akej miery sme presvedčení o ich účinnosti, pretože veľkou mierou úspechu je aj placebo. [15]

Ak vás zaujíma, čo všetko môžete v rámci cvičenia a stravy urobiť pre väčší rast svalovej hmoty, prečítajte si náš článok 10 výživových a tréningových rád pre maximálny rast svalov.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

3. Regenerácia svalov

Podpora tvorby svalových bielkovín (MPS), ktorú sme spomenuli vyššie, prispieva tiež k lepšej regenerácii. Vďaka rýchlejšej oprave tréningom poškodených svalov môžeme cvičiť častejšie alebo intenzívnejšie.

Ekdysteroidy, ku ktorým sa zaraďuje turkesterón, môžu podľa niektorých výskumov podporiť aj metabolizmus leucínu a jeho začlenenie do buniek. Táto esenciálna aminokyselina patrí medzi najdôležitejšie z hľadiska opravy tréningom poškodených svalových vláken. Paradoxné je, že jeden výskum zaznamenal pravý opak. [2, 14, 16–17]

No jednako ani turkesterón nie je žiadna zázračná látka, ktorá by nás do hodiny zbavila svalovej bolesti po cvičení. Aj v tomto ohľade by sme sa mali ďalej spoliehať na kvalitný spánok, odpočinok medzi tréningami, dostatok bielkovín v strave a ďalšie metódy, ktoré môžu podporiť regeneráciu. Medzi ne patrí napríklad chladová terapia, sauna alebo masáž. Tú môžete do určitej miery zvládnuť aj sami s pomocou masážnej pištole. Popritom možno vyskúšať turkesterón alebo iné doplnky stravy, ktoré budú najlepšie vyhovovať individuálnym cieľom a požiadavkám.

O tom, prečo je regenerácia taká dôležitá a čím ju môžete podporiť, sa viac dozviete v našom článku 8 spôsobov na rýchle zotavenie sa po tréningu.

Vplyv turkesterónu na športový výkon

4. Lepší športový výkon

S rastom svalovej hmoty ide typicky ruka v ruke väčšia sila. To však nie je jediný potenciálny účinok turkesterónu na športovú výkonnosť. Ekdysteroidy môžu podľa mnohých vedeckých prác všeobecne pomôcť zvyšovať taktiež zásoby glykogénu v organizme. Tie potom priamo súvisia s produkciou energie vo forme ATP, ktorá je základnou palivovou jednotkou v našom organizme, rovnako ako pri spaľovacích motoroch benzín alebo nafta. Vďaka tomu môžeme cvičiť dlhší čas bez pocitu únavy. Tento efekt je zatiaľ opísaný len na zvieracích modeloch. Na potvrdenie či vyvrátenie účinnosti na ľuďoch si však budeme musieť ešte počkať. [18–20]

Ktoré látky môžu podporiť športový výkon?

  • Kreatín pomáha obnovovať ATP v priebehu pohybovej aktivity. Vďaka tomu dochádza hlavne k podpore výbušnej sily, ktorá je dôležitá v silových, tímových aj bojových športoch.
  • Kofeín je jeden z najpopulárnejších stimulantov na svete, ktorý pomáha udržať bdelosť a koncentráciu počas tréningu. Podľa výsledkov výskumov podporuje silové schopnosti či vytrvalosť. [21]
  • Beta-alanín dokáže zvýšiť športovú výkonnosť pri vysokointenzívnych aktivitách, ktoré majú typicky kratšie trvanie. Dokáže totiž pozitívne pôsobiť na odbúravanie kyseliny mliečnej z pracujúcich svalov. [22]
  • Z arginínu sa v tele tvorí oxid dusnatý (NO). Ten prispieva k lepšiemu prekrveniu pracujúcich svalov, čo môže viesť k efektívnejšiemu zásobeniu svalov živinami a kyslíkom. To sa môže typicky prejaviť lepším športovým výkonom. [23] 
  • Komplexný predtréningový doplnok, ako je napríklad Thor, obsahuje spomínaný kofeín, arginín, beta-alanín a ďalšie aktívne látky. Celkove pomôže pripraviť telo na intenzívny výkon, a dokonca ho aj zlepšiť.

5. Adaptogénne účinky 

Ekdysteroidy, vrátane turkesterónu, patria takisto medzi adaptogény. Tieto látky sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na psychickú odolnosť, zvládanie stresu a celkové zdravie a blaho človeka. Turkesterón môže podľa doposiaľ uskutočnených výskumov prispieť k zvýšenej odolnosti proti stresu a lepšej adaptácii organizmu na náročné podmienky. Pomôže nám teda zvládať ťažké životné situácie, stresujúce skúšky v škole alebo nové pracovné výzvy. Aj v tomto prípade si však zatiaľ musíme vystačiť s výsledkami výskumov na zvieratách, no a na tie uskutočnené na ľuďoch si ešte musíme počkať. [24–25]

Ak vás zaujíma, ktoré ďalšie rastlinné látky patria medzi adaptogény, prečítajte si náš článok Adaptogény: Prírodné látky, ktoré pomáhajú zvládať stres.

Účinky turkesterónu

Ako sa turkesterón typicky užíva a dávkuje?

  • Turkesterón nájdeme najčastejšie vo forme rastlinného extraktu v kapsulách či tabletách, ktorý je väčšinou štandardizovaný na 10 % obsah účinnej látky.
  • Odporúča sa užívať s jedlom kedykoľvek počas dňa alebo pred tréningom, no nikdy nie na prázdny žalúdok.
  • Odporúčaná denná dávka turkesterónu sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 500 – 1000 mg na deň.
  • Odporúčanú dennú dávku si môžeme vypočítať aj vynásobením 10 mg tejto látky na 1 kg beztukovej hmotnosti nášho tela (Fat Free Mass). Napríklad 80 kg človeku s 10 % tuku prislúcha 720 mg turkesterónu denne. [26–27]

Je nutné turkesterón cykliť ?

Turkesterón nepatrí medzi androgény, a preto by nemal spôsobovať potlačenie prirodzenej tvorby testosterónu v tele. To sa často deje pri užívaní anabolických steroidov. Z toho dôvodu nie je nutné prerušiť jeho suplementáciu na nejaký čas. Tak či onak väčšina užívateľov turkesterónu si po 8 – 12 týždňoch jeho užívania dáva niekoľkotýždňovú pauzu. Chcú takto predchádzať adaptácii tela na túto látku, ktorá by mohla viesť k postupnému zníženiu účinku. [28–30]

Má turkesterón nejaké vedľajšie účinky?

Turkesterón je na rozdiel od anabolických steroidov považovaný za bezpečný. V tele sa totiž neviaže na androgénne receptory, čo je pri týchto látkach považované za rizikové. V súvislosti s tým pri bežnom dávkovaní turkesterónu nehrozia vedľajšie účinky. Pri jeho nedodržaní alebo pri užívaní tejto látky na lačný žalúdok však môžeme pociťovať nevoľnosť alebo tráviace ťažkosti. [3, 30]

Ako užívať turkesterón?

Čo si z toho vziať?

Keď si to zhrnieme, tak môžeme s istotou povedať, že turkesterón má nejaký potenciálny vplyv na zlepšenie niektorých oblastí nášho života. Na druhej strane sú tieto závery vytvorené na základe malého množstva výskumov a chýbajú nám dôkazy o účinku na športujúcu populáciu. Pri bežnom dávkovaní však ide o bezpečný doplnok, takže sa o efekte tejto látky v prípade záujmu môže presvedčiť každý sám.

Pri dosahovaní stanovených cieľov, ako je rast svalov alebo optimalizácia hladiny testosterónu, by sme mali vždy dodržiavať základné pravidlá v tréningu, strave a odpočinku. Následne k tomu môžeme pridať turkesterón ako takú nadstavbu.

Máte medzi svojimi priateľmi niekoho, kto sa zaujíma o najnovšie športové doplnky? Zdieľajte s ním tento článok, vďaka ktorému sa aj on dozvie zaujímavé informácie o turkesteróne. 

Zdroje:

[1] Guibout, L., Mamadalieva, N., Balducci, C., Girault, J.-P., & Lafont, R. The minor ecdysteroids from Ajuga turkestanica. – https://doi.org/10.1002/pca.2563

[2] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Ecdysteroids Research Analysis. – https://examine.com/supplements/ecdysteroids/

[3] Dr. Axe. How Turkesterone Can Benefits Your Workouts. – https://draxe.com/nutrition/turkesterone-supplement/

[4] Parr, M., Botrè, F., Naß, A., Hengevoss, J., Diel, P., & Wolber, G. Ecdysteroids: A novel class of anabolic agents? – https://doi.org/10.5604/20831862.1144420

[5] PubMed. Effects of methoxyisoflavone, ecdysterone, and sulfo-polysaccharide supplementation on training adaptations in resistance-trained males. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18500969/

[6] Seko, D., Fujita, R., Kitajima, Y., Nakamura, K., Imai, Y., & Ono, Y. Estrogen Receptor β Controls Muscle Growth and Regeneration in Young Female Mice. – https://doi.org/10.1016/j.stemcr.2020.07.017

[7] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Testosterone Research Analysis. – https://examine.com/topics/testosterone/

[8] Rao, A., Steels, E., Inder, W. J., Abraham, S., & Vitetta, L. Testofen, a specialised Trigonella foenum-graecum seed extract reduces age-related symptoms of androgen decrease, increases testosterone levels and improves sexual function in healthy aging males in a double-blind randomised clinical study. – https://doi.org/10.3109/13685538.2015.1135323

[9] Ahmad, M. K., Mahdi, A. A., Shukla, K. K., Islam, N., Rajender, S., Madhukar, D., Shankhwar, S. N., & Ahmad, S. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. – https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2009.04.046

[10] Ambiye, V. R., Langade, D., Dongre, S., Aptikar, P., Kulkarni, M., & Dongre, A. Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study. – https://doi.org/10.1155/2013/571420

[11] Gorelick-Feldman, J., Cohick, W., & Raskin, I. Ecdysteroids elicit a rapid Ca2+ flux leading to Akt activation and increased protein synthesis in skeletal muscle cells.– https://doi.org/10.1016/j.steroids.2010.03.008

[12] Gorelick-Feldman, J., Maclean, D., Ilic, N., Poulev, A., Lila, M. A., Cheng, D., & Raskin, I. Phytoecdysteroids increase protein synthesis in skeletal muscle cells. – https://doi.org/10.1021/jf073059z

[13] Wilborn, C. D., Taylor, L. W., Campbell, B. I., Kerksick, C., Rasmussen, C. J., Greenwood, M., & Kreider, R. B. Effects of Methoxyisoflavone, Ecdysterone, and Sulfo-Polysaccharide Supplementation on Training Adaptations in Resistance-Trained Males. – https://doi.org/10.1186/1550-2783-3-2-19

[14] Anthony, T. G., Mirek, E. T., Bargoud, A. R., Phillipson-Weiner, L., DeOliveira, C. M., Wetstein, B., Graf, B. L., Kuhn, P. E., & Raskin, I. Evaluating the effect of 20-hydroxyecdysone (20HE) on mechanistic target of rapamycin complex 1 (mTORC1) signaling in the skeletal muscle and liver of rats. – https://doi.org/10.1139/apnm-2015-0301

[15] Smits, R. M., Veldhuijzen, D. S., Hartman, T. O., Peerdeman, K. J., Vliet, L. M. V., Middendorp, H. V., Rippe, R. C. A., Wulffraat, N. M., & Evers, A. W. M. Explaining placebo effects in an online survey study: Does ‘Pavlov’ ring a bell? – https://doi.org/10.1371/journal.pone.0247103

[16] Isenmann, E., Ambrosio, G., Joseph, J. F., Mazzarino, M., de la Torre, X., Zimmer, P., Kazlauskas, R., Goebel, C., Botrè, F., Diel, P., & Parr, M. K. Ecdysteroids as non-conventional anabolic agent: Performance enhancement by ecdysterone supplementation in humans. – https://doi.org/10.1007/s00204-019-02490-x

[17] Duquette, S., & PTS, M. W.-N., BHSc. Is Turkesterone a Good Supplement for Building Muscle? – https://bonytobeastly.com/turkesterone-for-building-muscle/

[18] Turkesterone—Ecdysteroid for muscle building & more strengthTurkesterone - Ecdysteroid for Muscle Building & More Strength. – https://www.american-supps.com/turkesterone-shop

[19] Shanely, K. A. Z. A. R., Merritt, E., & McBride, J. Phytoecdysteroids: A Novel, Non-Androgenic Alternative for Muscle Health and Performance. – https://doi.org/10.4172/2157-7536.S12-E001

[20] Lafont, R., & Dinan, L. Practical uses for ecdysteroids in mammals including humans: An update. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524647/

[21] Mielgo-Ayuso, J., Marques-Jiménez, D., Refoyo, I., Del Coso, J., León-Guereño, P., & Calleja-González, JEffect of Caffeine Supplementation on Sports Performance Based on Differences Between Sexes: A Systematic Review. – https://doi.org/10.3390/nu11102313

[22] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Beta-Alanine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/beta-alanine/

[23] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Arginine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/arginine/

[24] Zwetsloot, K., Shanely, R., Merritt, E., & McBride, J. A Novel, Non-Androgenic Alternative for Muscle Health and Performance. – https://doi.org/10.4172/2157-7536.S12-e001

[25] Shakhmurova, G., Syrov, V., & Khushbaktova, Z. Immunomodulating and antistress activity of ecdysterone and turkesterone under immobilization-induced stress conditions in mice. – https://doi.org/10.1007/s11094-010-0387-8

[26] Mr Supplement. Turkesterone | Facts, Benefits, Effects, Dosage. – https://www.mrsupplement.com.au/turkesterone

[27] MassiveJoes.Com. Turkesterone. – https://massivejoes.com/articles/turkesterone/

[28] Gorilla Mind Turkesterone Review. Legit or a Scam? – https://totalshape.com/supplements/gorilla-mind-turkesterone-review/

[29] Frigo, J. A Complete Guide to Turkesterone Supplements. – https://www.bestpricenutrition.com/blogs/new-products/a-complete-guide-to-turkesterone-supplements

[30] Debutify. What Is Turkesterone?– https://pro-hormones.co.uk/blogs/news/a-complete-guide-to-turkesterone

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *