Ako si užiť aktívne leto aj v horúcom počasí?

Ako si užiť aktívne leto aj v horúcom počasí?

Letné počasie nás ťahá von, aby sme si naplno užili slnkom zaliate dni. Nie každému sa však chce alebo nie každý uchopí aktivitu v lete za ten správny a bezpečný koniec. Jedným z nepriaznivých faktorov bývajú aj poriadne horúčavy, ktoré môžu byť problémom v prípade, že chceme zostať aktívni a udržať si naše pracne budované športové zvyky.

Pre našu fyzickú pohodu je preto dôležité nájsť spôsoby, ktoré nám pomôžu hýbať sa aj počas leta. Našťastie, každý problém má riešenie. Preto sme pre vás v tomto článku pripravili niekoľko tipov, vďaka ktorým zvládnete zostať v pohybe a naplno využijete aktuálne sezónu horúcich mesiacov. Či už ide úpravu tréningu, vodné aktivity alebo športovanie v čase, kedy je vonku najmenej horúco. Tak sa pohodlne usaďte, čítajte ďalej a užite si pohodové leto v aktívnej vlne.

Ako si užiť aktívne leto aj v horúcom počasí?

Rešpektujte silu slnka a nezabudnite sa chrániť

Skôr, než sa pustíme do rozpisu jednotlivých letných aktivít a tipov, je dôležité spomenúť, aby ste v lete rešpektovali silu slnka. Veľmi ľahko sa totiž dokážete spáliť alebo vám môže prísť nevoľno z horúčavy v kombinácii s nedostatočným pitným režimom.

Ako si v zdraví užiť letné aktivity?

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby ste v lete nezabudli hlavne na: [19 – 20][24 – 25]

  • opaľovací krém s vhodným SPF faktorom. Jeho hodnotu nájdete väčšinou na obale jednotlivých prípravkov a udáva stupeň ochrany pred slnečným žiarením. Medzi všeobecné odporúčania patrí opaľovací krém s SPF faktorom na úrovni 30 až 50, ktorý môžete boostnuť aj doplnkom na podporu zdravej pokožky. 
  • slnečné okuliare a pokrývku hlavy, napríklad v podobe šiltovky, ktorá nás ochráni pred priamym slnečným žiarením 
  • dostatočný pitný režim, ktorý sa opiera o všeobecné odporúčania odborníkov z Institute of Medicine of the National Academies a hovorí, že ženy by mali vypiť aspoň 2,7 litra vody denne (približne 11 pohárov), zatiaľ čo u mužov je to 3,7 litra (približne 15 pohárov). Ďalším odporúčaním býva 30 – 45 ml vody na kilogram telesnej hmotnosti s tým, že v lete táto potreba býva vyššia. Dobrým indikátorom je v tomto smere farba moču, ktorá by mala byť svetlá. Zároveň sa neodporúča piť alkohol alebo nápoje s kofeínom, ktoré môžu prispieť k väčšej dehydratácii.
  • nezabudnite na elektrolyty, ktoré strácame potením. Ide napríklad o chloridy, horčík, sodík a ďalšie dôležité minerálne látky. V prípade dlhšie trvajúcej aktivity je tak vhodné siahnuť po iontovom nápoji, ktorý strácané elektrolyty spoľahlivo doplní a postará sa tak o optimálne fungovanie nášho organizmu počas výkonu. V prípade vytrvalostných športovcov je skvelou voľbou športový nápoj FueRide a siloví športovci zas určite ocenia iontový nápoj FueIntra Workout.

Okrem toho sa snažte nižšie spomínané tipy prispôsobiť podľa toho, aké je vonku počasie. V prípade neznesiteľných horúčav a dusna neodporúčame fyzickú aktivitu za každú cenu. Skúste skôr počúvať svoje telo a udržujte sa v pohybe hlavne vtedy, keď vám to dovolí aj vonkajšia teplota.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Dajte prednosť fyzickému pohybu a bežnej aktivite

Čo si budeme hovoriť, možností, ako si dnes uľahčiť transport je dnes pomerne dosť. Či už ide o pohodlné eskalátory v nákupnom centre, elektrické kolobežky alebo klimatizované auto. Práve to býva nielen v lete obľúbeným prostriedkom, ktorá nám pomôže s rýchlym a pohodlným presunom z bodu A do bodu B. Sú medzi nami ľudia, ktorí ho využívajú len pri nutných prípadoch, ale aj takí, ktorí si bez neho už nedokážu predstaviť pohyb mestom. Ak patríte do druhej skupiny, skúste používanie auta trochu obmedziť. Krásne letné počasie je predsa ako stvorené na pohyb. Ako na to?

1. Choďte pešo alebo na bicykli a auto či elektrickú kolobežku nechajte doma

Ak je to vo vašom prípade možné, skúste sa zajtra vybrať do práce pešo alebo na bicykli, ktorý vám pridá na rýchlosti a v prípade koša na ňom ľahko odveziete aj menší nákup. 10-minútové dochádzanie autom síce potrvá o niečo dlhšie, ale ľahko vám pomôže zostať v pohybe. V prípade, že to máte do práce ďaleko, skúste auto ignorovať aspoň tam, kde na to vidíte priestor. Ak máte napríklad zajtra na zozname povinností malý nákup, choďte do obchodu pešo alebo znova využite bicykel. Svoje nohy môžete využiť aj počas obednej prechádzky, kedy si jedlo nemusíte objednať, ale pokojne sa na denné menu prejdite pár minút do najbližšej reštaurácie.

No a keď už musíte využiť auto, skúste zaparkovať o niečo ďalej, aby ste sa prešli aspoň trochu. Skvele to funguje napríklad na veľkých parkoviskách pred supermarketmi, kde od svojho auta ku vchodu a späť môžete urobiť pekných pár desiatok či stoviek krokov. Pri aplikovaní týchto tipov sa potom ľahko môže stať, že váš krokomer na hodinkách či v mobile večer namiesto čísla 200 ukáže hodnotu v tisícoch, ktorá vám potvrdí, že ste na správnej ceste udržať sa v pohybe. [1]

Chôdza je navyše skvelým prostriedkom, ktorý vám môže pomôcť schudnúť. Viac vám prezradí článok Ako schudnúť rýchlo pomocou chôdze?

Choďte pešo alebo na bicykli a auto či elektrickú kolobežku nechajte doma

2. Uprednostnite schody pred eskalátormi a výťahom

Rovnako pohodlné ako presun autom bývajú aj eskalátory, ktoré využívame často v nákupných centrách. V tomto smere sa však nemôžeme vyhovárať ani na horúčavu, keďže priestory v letných mesiacoch bývajú klimatizované. Je to teda čisto otázka pohodla, ktorá sa dá ľahko obmedziť. Takmer všade, kde sú eskalátory, sa totiž nájdu aj klasické schody. Skúste ich uprednostniť, čo vám ľahko pomôže zvýšiť počet denných krokov. Rovnako sa dá ignorovať aj výťah v prípade, že sa vraciate do bytu a radšej dáte prednosť schodom. Prirodzený pohyb je totiž jedným z najdôležitejších faktorov pri chudnutí. [2]

3. Nevyhýbajte sa domácim prácam

Leto je zároveň skvelým obdobím, kedy sa môžeme venovať prácam okolo domu. Skvelú fyzickú aktivitu ponúka hlavne dvor alebo  záhrada. Či už ide o kosenie trávnika, sadenie, polievanie alebo zber úrody. V súvislosti s tým môžete nadviazať na ďalšiu fyzickú aktivitu, ktorou je zaváranie. Nielen v dome, ale aj v byte sa potom môžete pustiť do jednej z najdôležitejších činností, ktorou je upratovanie.

Vysávanie, umývanie podlahy alebo čistenie kúpeľne možno nie sú práve najpopulárnejšie aktivity, ale spoľahlivo vás udržia v pohybe rovnako, ako príprava chutného obeda. Viac sa hýbať vám môže pomôcť aj domáci miláčik v podobe psa. Ak si ho zaobstaráte, nový chlpatý kamarát vás udrží v pohybe počas pravidelného venčenia alebo naháňania po dvore. Predtým však samozrejme zvážte všetky aspekty, ktoré so sebou vlastníctvo psíka prináša. [3]

Využite sezónu letných športov

Zrejme nič neudrží človeka v pohybe spoľahlivejšie ako športové aktivity. A tých je v lete naozaj kvantum. Ide teda o ideálne obdobie, kedy zároveň môžete vyskúšať niečo nové a užiť si krásne počasie. Vodné športy sú navyše skvelým prostriedkom, ako sa schladiť počas horúčavy. Aj tak je však pri nich nutná ochrana pred slnkom a dodržiavanie ďalších pravidiel, ktoré sme si spomínali vyššie.

1. Vodné športy

Jednou z ciest je preskúmať možnosti vodných športov, kde základ tvorí plávanie, ktoré okrem zábavy môže byť aj celkom slušná makačka. Zapájame počas neho veľa svalových skupín a v závislosti od techniky dokážeme aktivovať aj také svaly, ktoré nevyužívame bežne alebo pravidelne. Počas plávania pracujú hlavne ramená, brucho, celý chrbát, hrudník, predlaktia, sedacie svaly či hamstringy. Vo výsledku tak ide o efektívny prostriedok pre celotelový tréning, ktorý navyše pomáha budovať silu, vytrvalosť a rýchlosť. [4]

Na plávanie v lete môže perfektne nadviazať napríklad kajakovanie alebo paddleboarding. Kajakovanie je skvelá aktivita, ktorá vás rozhýbe a preskúmate vďaka nej aj rôzne vodné plochy či pobrežia. Zároveň sa dá ľahko spojiť s príjemným výletom, ktorý v prípade väčšieho kajaku alebo loďky môžete absolvovať s rodinou či priateľmi. Ak chcete niečo náročnejšie, obľúbenou letnou voľbou je paddleboarding, ktorý preverí vašu rovnováhu a silu core.

Či už sa rozhodnete pre jedno alebo pre druhé, obe tieto aktivity sa dajú vykonávať v skupinách alebo individuálne a sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých. No ak hľadáte niečo adrenalínovejšie, skvelou voľbou bude rafting, ktorý môžete absolvovať v skupine vašich známych. Umožní vám užiť si spojenie pokojných pasáží, ktoré strieda divoká voda. Zároveň pri ňom zapájate viaceré svaly hornej časti tela. [5]

Kajakovanie je obľúbená letná aktivita

2. Loptové hry

Ak vás nelákajú vodné športy, leto je ideálne aj na loptové hry pod holým nebom. Medzi obľúbené patrí plážový alebo klasický volejbal, futbal či basketbal. Všetky tieto loptový hry navyše spája celý rad rôznych benefitov, o ktorých hovoria viaceré výskumy. Štúdia z roku 2018 zistila, že tímové športy ako hádzaná či futbal majú pozitívny vplyv na pevnosť kostí. Ľudia, ktorí ich pravidelne hrávali mali vyššiu minerálnu hustotu kostí v porovnaní s nešporujúcimi. Výskum publikovaný v knižnici National Library of Medicine zas ukázal, že hranie basketbalu zlepšuje základné pohybové zručnosti, motoriku, koordináciu, flexibilitu a vytrvalosť. Loptové hry sú navyše skvelým časom, ako sa stretnúť s kamarátmi. [6 – 7]

3. Raketové športy

Ak vás neoslovia loptové hry, vaše leto sa môže rozhýbať aj vďaka raketovým športom. Či už si vyberiete squash, tenis, ping pong alebo badminton. Každý z nich vás zabaví, udrží v kondícii a príjemným bonusom je aj celý rad rôznych zdravotných benefitov plynúcich z pohybu a samotného športu. Napríklad štúdia publikovaná na British Journal of Sports Medicine zistila, že raketové športy vám môžu pomôcť dlhšie žiť. Bolo v nej zahrnutých viac ako 80-tisíc účastníkov a trvala 9 rokov. Ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne hrávali raketové športy, vrátane tenisu, squashu a badmintonu mali o 47 % nižšiu úmrtnosť. Tento benefit sa navyše vzťahuje k pohybu vo všeobecnosti, takže je určite zaujímavou motiváciou k aktivite. [8 – 9]

4. Ďalšie letné športové aktivity

V prípade, že nepatríte k fanúšikom vyššie spomínaných športov, stále máte dostatok možností, ako sa v lete udržať v pohybe. Jedna z prvých a veľmi obľúbených je bicyklovanie, ktoré v závislosti od intenzity môže byť buď ľahkou, alebo náročnou aktivitou. Tempo si samozrejme určíte podľa seba a v spojení s príjemným počasím vám nič nebráni vybrať sa na výlet, počas ktorého navyše môžete objaviť zaujímavé miesta. Okrem pálenia kalórií sa s cyklistikou spája aj psychohygiena v podobe zlepšenia nálady alebo hladiny cholesterolu. Podľa viacerých štúdií totiž cyklistika dokáže zvýšiť hladinu dobrého (HDL) a znížiť hladinu zlého (LDL) cholesterolu. [10 – 12]

Ak vás zaujíma, prečo by ste mali vyraziť na bicykel hneď zajtra, prečítajte si náš článok Cyklistika spevní nohy, zadok a pomôže s chudnutím. Čo ešte dokáže?

Pre tých, ktorí si doteraz nenašli vzťah k bicyklu tu máme aj ďalšie možnosti pohybu. Vyskúšať môžete korčuľovanie, letné prechádzky či beh, ktorý vám pomôže spaľovať kalórie a udrží vašu kondíciu aj počas leta. Ak s ním začínate, určite si prečítajte náš článok Ako začať behať? Jednoduchý návod aj pre úplných začiatočníkov

No a ak by ste chceli svoje cyklistické či bežecké aktivity podporiť aj nejakým doplnkom, prehľad tých TOP rozoberáme v článku 11 najlepších doplnkov stravy pre beh, cyklistiku a ďalšie vytrvalostné športy.

Cyklistika spevní nohy, zadok a pomôže s chudnutím.

Zaujímavou letnou športovou aktivitou môže byť aj vonkajšia joga. V praxi sa jedná o cvičenie, ktoré ponúka rôzne štýly, kde spája fyzické polohy tzv. asany, dýchacie techniky, meditáciu či iné techniky relaxácie. Pravidelné cvičenie jogy môže podporiť svalovú vytrvalosť, silu, flexibilitu, ale aj vnútorný pokoj a psychickú pohodu. [13]

V prípade, že s jogou začínate, odporúčame vám navštíviť aspoň zopár kurzov niekde vo vašom okolí. Ak však chcete cvičiť výlučne doma, určite sa inšpirujte na YouTube, napríklad na kanáli Yoga With Adriene. Vyskúšať môžete aj náš relaxačný joga tréning pre začiatočníkov. Na samotné cvičenie pritom nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky. Stačí vám podložka, ktorú si umiestnite niekde vonku v tieni na záhrade. No a potom si samozrejme musíte vybrať druh jogy, ktorý vyhovuje práve vám. S výberom vám pomôže náš článok 9 typov jogy a ich prínos pre fyzické a duševné zdravie.

5. Turistika

Samostatnou kapitolou je v lete aj turistika, ktorá vás v rámci možností udrží v pohybe nenásilným spôsobom. Skrátka len kráčate a trávite príjemný čas v prírode, ktorý sa spája s dobrou náladou, so znížením pocitu úzkosti a negatívneho myslenia. Turistika je navyše podľa intenzity a dĺžky trvania vhodná takmer pre každého. Vyskúšať môžete aj chôdzu s palicami, tzv. nordic walking, kde zapojíte svaly hornej polovice tela a ľahšie zvládnete náročnejší terén. [14 – 15]

S turistikou sa pritom spája aj množstvo ďalších benefitov, ako napríklad:

  • zvýšenie hladiny bielych krviniek, vďaka ktorému má pozitívny vplyv na imunitný systém a celkovú odolnosť organizmu [16]
  • podpora funkcie mozgu [17]
  • zlepšenie spánku [18]

Na čerpanie týchto benefitov a udržanie sa v pohybe pritom stačí, aby ste si vo vašom okolí vyhľadali zaujímavé miesta, ako napríklad lomy, vodné nádrže, zrúcaniny hradov, turistické chodníky či hory. Nemusíte pritom cestovať ďaleko a váš výlet si podľa náročnosti naplánujte aspoň deň vopred. V teplom počasí určite nezabudnite na ruksak, kam si uložíte fľašu s vodou, nepremokavú bundu alebo aspoň mikinu v prípade rýchlej zmeny počasia a nejaký ten snack, ktorý vás nabije dobrou energiou.

Turistika na horách

Prispôsobte počasiu svoju tréningovú rutinu

Letné počasie si vyžaduje aj niekoľko úprav vašej tréningovej rutiny. Pozor by ste si mali dať v prvom rade na horúčavy a netrénovať za každú cenu pri vysokých vonkajších teplotách. Okrem toho pripomíname aj pitný režim, ktorý sme si spomínali vyššie. Vyskúšať však môžete aj niekoľko ďalších tipov.

1. Trénujte v správnom čase

Najvyššia denná teplota býva spravidla medzi 10:00 a 17:00, ale vždy záleží na konkrétnom dni. Preto by ste sa v lete mali vyhnúť tréningom najmä v tomto čase. Namiesto toho upravte svoju rutinu tak, že si privstanete a budete trénovať ráno, napríklad o 6:00, kedy je teplota ešte znesiteľná. V prípade, že nepatríte k ranným vtákom, stále môžete trénovať aj podvečer v čase, keď sa vonku už postupne ochladzuje. Za ideálnu tréningovú teplotu sa považuje cca 20 až 22 °C, ktorá sa však nie vždy stretne s našimi možnosťami. [21]

2. Vyberte si klimatizované fitko

Vysoká teplota podľa štúdie z roku 2021 negatívne ovplyvňuje svalovú vytrvalosť a znižuje schopnosť svalov opakovane sa sťahovať (svalová kontrakcia) počas dlhšej doby. To môže viesť k rýchlejšej svalovej únave, čo v konečnom dôsledku negatívne ovplyvní váš tréning. Ak vám preto z akýchkoľvek dôvodov nevyhovuje prispôsobiť si svoju tréningovú rutinu na skoré ráno alebo podvečer, tak vás stále zachráni klimatizované fitko. To môžete navštíviť prakticky v akomkoľvek čase bez toho, aby ste kvôli tréningu museli meniť svoj denný režim. Poskytne vám chladnejšie a komfortnejšie prostredie, v ktorom sa môžete naplno venovať cvičeniu. [22]

Cvičte v klimatizovanom fitku

3. Tréning v teplých podmienkach začínajte pozvoľna

Ak sa predsalen rozhodnete cvičiť napríklad doma alebo vonku v teplejších podmienkach, váš tréningový plán by ste si mali nastaviť tak, aby ste do cvičenia nevhupli naplno hneď po rozcvičke. Začnite pozvoľna a postupne pridávajte záťaž a intenzitu. Berte ohľad na to, ako sa cítite. Spočiatku si určite všimnete, že váš výkon negatívne ovplyvňuje teplo, ktorému sa však vaše telo postupne snaží prispôsobiť najmä potením. Práve kvôli tomu nezabudnite piť. Okrem toho je pre optimálny výkon dôležité dopĺňať elektrolyty, ktoré strácame potením, napríklad vhodným športovým nápojom. [23]

4. Zvoľte vhodné oblečenie

Komfort počas letných aktivít pomáha zabezpečiť aj vhodné športové, resp. funkčné oblečenie. To vám pomôže podporiť športový výkon a zároveň vám dopraje komfort počas cvičenia. Mali by ste si vybrať hlavne kúsky, ktoré sú priedušné a dobre odvádzajú pot, vďaka čomu umožnia vašej pokožke dýchať a zároveň sa chladiť. Odvod potu perfektne zvládajú syntetické materiály, ako je napríklad polyester či polyamid.

Priedušnosť zvyšujú sieťové prvky a rôzne vetracie otvory. Páni v letnom počasí môžu vyskúšať napríklad kombináciu príjemne vzdušných šortiek a funkčného trička z polyesteru, ktoré je príjemne ľahké a rýchlo schne. Dámy zas v horúcom letnom počasí môžu zvoliť priedušnú športovú podrsenku, ktorá im dopraje dostatočnú podporu. K tomu sa hodia elastické a maximálne pohodlné šortky, ktoré spoľahlivo odvádzajú pot a sú vyrobené z rýchloschnúceho materiálu.

Viac sa o vlastnostiach a výhodách tohto typu oblečenia dozviete v článku Funkčné oblečenie: Prečo má zmysel a kedy pomôže zlepšiť výkon?

Letné športové oblečenie

Buďte aktívni aj počas dovolenky

Recept na to, ako sa v lete viac hýbať, nevynecháva ani dovolenku. Tá je síce časom oddychu, ale to neznamená, že ju musíte stráviť v ležatej polohe pri bazéne, ktorý vymeníte za jediný pohyb k bufetovým stolom v štýle all you can eat. Ak samozrejme nechcete, nemusíte sa venovať každoddennému hodinovému tréningu. Možno viac si užijete bežný pohyb spojený s prieskumom okolia, ktorý je nenútený. Zároveň vám vyvetrá hlavu a objavíte vďaka nemu nové zaujímavé miesta. Výlety v okolí môžete vystriedať aj s vodnou zábavou, ktorú sme si spomenuli vyššie.

Určite vyskúšajte miestne vodné atrakcie, šnorchlovanie a ďalšie aktivity, ktoré vás môžu rozhýbať. Okrem toho sa môžete vydať na pešiu túru, ranný beh na pláži alebo dobrodružné objavovanie miestnych uličiek a kultúry, napríklad na trhu. Páry určite ocenia večernú prechádzku s romantickým výhľadom na more. Využiť môžete aj niektoré z vyššie spomínaných tipov ako joga, loptové hry a podobne. Tým samozrejme nechcem povedať to, aby ste dovolenku prežili v jednom športovom kruhu, ale vyskúšať aspoň zopár možností pohybu jej určite dá o niečo sviežejší pocit. Zároveň sa domov nevrátite s výčitkami, že ste to opäť raz celé iba preležali a prejedli.

Šnorchlovanie je obľúbená letná aktivita

Záver

Krásne slnečné počasie a obdobie leta je skvelým spôsobom, ako zamakať a zlepšiť svoju kondíciu. Horúčava, grilovačky, párty a podobné aktivity vás síce od pravidelného pohybu môžu odradiť, ale vždy sa nájdu možnosti, ktoré vám pomôžu zostať v pohybe. Samozrejme, nemusíte ich za každú cenu aplikovať vždy a všade, ale skúste si vybrať aspoň zopár, ktoré začleníte do svojej letnej sezóny už od zajtra. Zároveň je úplne v poriadku, ak preferujete skôr interiérové aktivity, aj keď v lete by bola škoda obmedzovať sa iba na ne. Tak vyrazte sa slnkom a užite si svoje leto v rámci možností naplno!

Aké športové aktivity u vás nesmú chýbať počas letných dní?

Zdroje:

[1] Jeremy Dupont - 4 Ways to Work Out in the Summer Without a Gym – https://juicery.com/blog/4-ways-workout-summer-without-gym/

[2] Michael Easter - Take the Stairs to Be Fitter and Healthier – https://www.menshealth.com/fitness/a37543099/take-stairs-fitness-comfort-crisis/

[3] Sandra Montijo - Keep on Movin’: Creative Ways to Stay Active at Home – https://greatist.com/health/how-to-stay-active-at-home#staying-active-at-home

[4] 8 benefits of swimming whatever your fitness level – https://www.swimming.org/justswim/8-benefits-of-swimming/

[5] Jakob Remmel - 10 Creative Ways to Stay Active and Healthy this Summer – https://yumuuv.com/blog/active-and-healthy-during-summer

[6] Walter Herzog - Do recreational team sports provide fitness and health benefits? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180537/

[7] John P. DiFiori, Arne Güllich, Joel S. Brenner, Jean Côté, Brian Hainline, Edward Ryan, Robert M. Malina - The NBA and Youth Basketball: Recommendations for Promoting a Healthy and Positive Experience – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6096539/

[8] Racket Sports – https://www.nhsinform.scot/healthy-living/keeping-active/activities/racket-sports

[9] Pekka Oja, Paul Kelly, Zeljko Pedisic, Sylvia Titze, Adrian Bauman, Charlie Foster, Mark Hamer, Melvyn Hillsdon, Emmanuel Stamatakis - Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults – https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/51/10/812.full.pdf

[10] Ione Avila-Palencia, Audrey de Nazelle, Tom Cole-Hunter, David Donaire-Gonzalez, Michael Jerrett, Daniel A Rodriguez, Mark J Nieuwenhuijsen - The relationship between bicycle commuting and perceived stress: a cross-sectional study – https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013542.abstract

[11] Louise Ann-Leyland - The effect of cycling on cognitive function and well-being in older adults – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6388745/

[12] Manuel Chavarrias, Jorge Carlos-Vivas, Daniel Collado-Mateo, Jorge Pérez-Gómez - Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722762/

[13] Yoga: What You Need To Know – https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know

[14] Gregory N. Bratman, Gretchen C. Daily, Benjamin J. Levy, James J. Gross - The benefits of nature experience: Improved affect and cognition – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169204615000286?via%3Dihu

[15] Kiera Carter - These Benefits of Hiking Will Make You Want to Hit the Trails ASAP – https://www.shape.com/fitness/cardio/benefits-hiking-will-make-you-want-hit-trails

[16] Denise Mitten, Jillisa R. Overholt - Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits – https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1559827616658229

[17] Raed Mualen - The Effect of Movement on Cognitive Performance – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2018.00100/full

[18] Lia Steakley - Having trouble sleeping? Research suggests spending more time outdoors – https://scopeblog.stanford.edu/2015/08/24/having-trouble-sleeping-research-suggests-spending-more-time-outdoors/

[19] Joseph Nordquist - How to stay healthy during summer – https://www.medicalnewstoday.com/articles/262549#sun-protection

[20] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd] Ishan Arora - Heat Vs. Comfort: Weighing The Pros And Cons Of Working Out In An AC Gym During Summer [https://www.onlymyhealth.com/ac-vs-non-ac-gym-comparison-for-working-out-in-summer-1685364861

[21] Johannus Q. de Korte, Coen C. W. G. Bongers, Maria T. E. Hopman & Thijs M. H. Eijsvogels - Exercise Performance and Thermoregulatory Responses of Elite Athletes Exercising in the Heat: Outcomes of the Thermo Tokyo Study – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-021-01530-w

[22] The Pros and Cons of Exercising in the Heat – https://fitness-nation.net/2021/04/16/the-pros-and-cons-of-exercising-in-the-heat/

[23] Ana Isabel Laja García, Carmen Moráis-Moreno, M de Lourdes Samaniego-Vaesken, Ana M. Puga, Teresa Partearroyo, Gregorio Varela-Moreiras - Influence of Water Intake and Balance on Body Composition in Healthy Young Adults from Spain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723835/

[24] Kris Gunnars - How Much Water Should You Drink Per Day? – https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day#how-much-you-need

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *