10 jednoduchých spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

10 jednoduchých spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

Určite ste aj vy stretli s legendárnou hláškou: „Musím ísť na tréning, strašne sa mi nechce“. Dokonca aj ostrieľaní športovci raz za čas zažívajú vzostupy a pády motivácie. Existuje mnoho spôsobov ako sa motivovať k určitému výkonu, a preto sme sa rozhodli pripraviť článok, ktorý vám v tom pomôže. Rovnako ako všetci ostatní, zažívate dni, kedy ste príliš unavený, máte veľa práce a čas na cvičenie sa vám hľadá ťažšie. Všetko v živote má odrazu vyššiu prioritu ako poctivý tréning. No treba sa pozrieť na to tak, že čas na cvičenie je vlastne časom, ktorí venujete sami sebe a svojmu zdraviu. Poďme teda na motivačné páky, ktoré vás udržia vo vašej tréningovej rutine, a ak necvičíte, možno vás aj namotivujú k tomu, aby ste začali.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

1. Úžasný pocit po tréningu

Po skvelom tréningu sa cítite, akoby ste boli na vrchole sveta. Cítite sa sebavedomý, silný, niekedy možno aj chudší či svalnatejší a ste radi, že ste niečo pre seba urobili. Už len ten pocit po tréningu je skvelou motiváciou.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

2. Čas, ktorý patrí len vám

Je to čas, ktorý ste si vyhradili špeciálne pre seba. Uvedomte si, že väčšinu času obetujete iným, staráte sa o rodinu, priateľa, priateľku, manžela, manželku, možno aj o spolupracovníkov alebo šéfa. Na úkor toho zanedbávate sami seba. Urobte zo seba aspoň raz za čas prioritu a doprajte sebe aj svojmu telu rande s fitkom.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

3. Zlý pocit z toho, že necvičíte

Možno poznáte aj ten hrozný pocit z toho, že necvičíte. Pocity viny, frustrácie alebo pocit, že ste vynechali niečo veľmi dôležité. Ak sa dostanete na úroveň výčitiek, obráťte ich vo svoj prospech a chápte ich ako motiváciu konať.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

4. Odmeny vždy potešia

Veľmi obľúbeným princípom motivovania, či už na pracovisku, v škole, pri výchove detí, ale aj pri dosahovaní cieľov, je odmeňovanie. Doprajte si odmenu pri každom svojom fitness miľníku a dosiahnutí určitého cieľa. Nemusí to byť nič veľké ani drahé, možno knihy, topánky, niečo do domácnosti alebo oblečenie do fitka. Jednoducho niečo, čo máte radi. Ak potom budete mať problém s motiváciou, ktorá neprichádza z vnútra alebo z vášho presvedčenia, pripomeňte si, že keď dosiahnete svoj cieľ, okrem úspechu budete mať napríklad aj novú športovú výbavu.

5. Úľava od stresu

Ste vystresovaný z dlhého dňa v práci? Už mnoho výskumov potvrdilo, že proti stresu sa dá bojovať aeróbnym, ale aj silovým tréningom. Choďte si teda zašportovať a vybite stres zo svojho tela. Fyzický výkon vám reálne pomôže vypustiť von všetko napätie.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

6. Zmestíte sa do starého oblečenia

Pre niekoho môže byť veľmi silnou motiváciou aj to, že sa konečne zmestí do svojho obľúbeného oblečenia. Predstavte si ten pocit, že si znova budete môcť obliecť nohavice, košeľu alebo šaty z pred niekoľkých rokov. Chce to trochu sebazaprenia. Hýbte sa a budete sami so sebou spokojný.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

7. Čas na premýšľanie

V dnešnej uponáhľanej dobe posúvame problémy bokom. Niekedy padne vhod, keď sa môžeme počas tréningu stratiť vo svojich myšlienkach. To nám často môže pomôcť pri riešení každodenných problémov.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

8. Nájdite si dobrého sparing partnera

So správnym sparing partnerom nie je cvičenie len väčšia zábava, ale môže vás tiež dobre namotivovať a získate aj väčší pocit zodpovednosti. Nebudete ho predsa odmietať, keď sa spolieha na to, že idete spolu cvičiť.

9. Najmite si osobného trénera

Najať si dobrého osobného trénera určite stojí za to. Najmä, keď ste ešte začiatočník. Tréner prináša haldu výhod, no tie teraz bokom. Je to skvelé riešenie, aj keď len kvôli motivácii a pocitu zodpovednosti z toho, že nemôžete zrušiť tréning. (Aj keby ste chceli.)

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

10. Založte si denník o cvičení

Ľudia, ktorí si vedú denník o cvičení majú oveľa väčšiu šancu uspieť. Denník, či už v papierovej forme, alebo ako aplikácia vo vašom smartfóne, vám pripomenie, čím všetkým ste si už prešli, kde ste teraz a aký cieľ chcete dosiahnuť.

10 spôsobov ako sa motivovať k cvičeniu

Existuje mnoho ďalších spôsobov motivovania, ako motivačné videá, citáty, obrázky, a podobne. Sami však musíte prísť na to, čo na vás platí najviac. 

Pevne veríme, že sa vďaka tomuto článku budete vedieť lepšie namotivovať k cvičeniu a nebudete ho chápať ako nepríjemnú povinnosť, ale ako príjemný čas venovaný sebe samému a zdokonaľovaniu svojho tela a zdravia. Ak sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním alebo sa oň podeľte so svojimi známymi.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *