Tráviace enzýmy: Ako môžu pomôcť s nafúknutým bruchom a ťažkosťou po jedle?

Tráviace enzýmy: Ako môžu pomôcť s nafúknutým bruchom a ťažkosťou po jedle?

Kto by nechcel mať zdravé a bezproblémové trávenie? Určite mi dáte za pravdu, že keď táto oblasť zdravia nefunguje, máme ďaleko od spokojnosti. Nie nadarmo sa hovorí, že dobré trávenie je základom zdravia. Presne o to sa starajú aj tráviace enzýmy. Niekedy sa však stane, že ich máme nedostatok, ktorý sa ohlási napríklad nafukovaním či bolesťami brucha. Dobrá správa však je, že ich môžeme aj suplementovať. Dnešný článok vám prezradí o tráviacich enzýmoch všetko, čo potrebujete vedieť.

Čo sú enzýmy?

Enzýmy sú pre naše telo významnými látkami, ktoré hrajú dôležitú rolu v množstve biochemických reakcií v organizme. Bez nich by naše telo nedokázalo efektívne premeniť živiny na energiu či sa zbaviť škodlivých látok, ako je napríklad alkohol. Podieľajú sa tak aj na prirodzenej detoxikácii organizmu. Enzýmy tieto dôležité reakcie urýchľujú, niekedy dokonca až milión násobne. Ide tak o akýchsi robotníkov v našom tele, ktorí sú nevyhnutní pre to, aby náš celkový metabolizmus pracoval rýchlo, hladko a efektívne. [1]

čo sú enzýmy?

Ako fungujú enzýmy? 

Enzýmy sú vysoko špecifické, čo znamená, že každý z nich urýchľuje iba určitý typ biochemickej reakcie. Preto ich máme v tele niekoľko desiatok tisíc. Enzýmy sa totiž môžu naviazať iba na látku s osobitnou štruktúrou. 

Predstavte si, že sa správajú podobne ako kľúč so zámkom. Enzým je ako taký zámok, do ktorého zapadá iba kľúč s konkrétnym tvarom rovnako, ako každý z vašich kľúčov zapadá iba do jedného určitého zámku. V našom prípade je tým kľúčom tzv. substrát, čiže látka, na ktorú sa viaže enzým. Môže ísť o proteíny, nukleové kyseliny, iný enzým, kyslík, vodu a mnoho ďalších látok. Len za týchto podmienok môže biochemická reakcia prebehnúť. Keď už reakcia prebehne, kľúč (substrát) sa uvoľní zo zámku (enzýmu) a čaká na naviazanie ďalšieho kľúča. [1]

Čo sú tráviace enzýmy? 

Tráviace enzýmy hrajú hlavnú rolu v štiepení a trávení potravy. Ako jedlo prechádza tráviacim traktom, prichádza do kontaktu s tráviacimi enzýmami, ktoré postupne štiepia sacharidy, bielkoviny a tuky na menšie jednotky. Tie sa potom môžu vstrebať do krvi a ďalej plniť svoju úlohu (spália sa na energiu, sú zabudované do svalov a pod.). 

Tráviace enzýmy pôsobia už v ústnej dutine a žalúdku. Najdôležitejšie sú však pankreatické enzýmy, ktoré vylučuje pankreas (slinivka brušná) do tenkého čreva. Práve v ňom sa odohrávajú tie najzásadnejšie procesy z pohľadu trávenia živín. [10]

Aké máme v tele tráviace enzýmy? 

V našom tele pracuje niekoľko rôznych tráviacich enzýmov, ktoré nám pomáhajú vyťažiť zo stravy maximum. Vo všeobecnosti ich rozdeľujeme do troch hlavných skupín, pričom každá z nich sa venuje tráveniu inej makroživiny. Každý enzým je zároveň typický len pre niektoré časti tráviaceho systému. 

  • Amylázy štiepia komplexné sacharidy na oligosacharidy a disacharidy, čiže sacharidy s nižším počtom jednotiek v reťazci. 
  • Proteázy, napríklad pepsín v žalúdku, trávia proteíny a štiepia ich na peptidy a jednotlivé aminokyseliny.
  • Lipázy štiepia tuky na glycerol a mastné kyseliny.

V tráviacom systéme nájdeme aj ďalšie enzýmy, napríklad laktázu či sacharázu, ktoré ďalej rozkladajú disacharidy na jednoduché sacharidy (monosacharidy). Tie sa potom môžu vstrebať z čreva do krvi. [10]

Prehľad tráviacich enzýmov 

Časť tráviaceho systému
Tráviace enzýmy
Čo štiepia?
Čo vzniká?
Ústna dutinaAmylázaKomplexné sacharidy (škrob)Oligosacharidy a disacharidy 
ŽalúdokPepsínBielkovinyPeptidy a aminokyseliny
Pankreas (slinivka brušná)TrypsínBielkovinyAminokyseliny
LipázaTukyGlycerol a mastné kyseliny
AmylázaKomplexné sacharidy (škrob)Oligosacharidy, disacharidy a monosacharidy 
Tenké črevo SacharázaSacharózaMonosacharidy (glukóza a fruktóza)
LaktázaLaktózaMonosacharidy (glukóza a galaktóza)
Maltáza MaltózaMonosacharidy (glukóza a glukóza)
[10]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Ako vyzerá práca tráviacich enzýmov v praxi? 

Viete, akú cestu pravidelne podstupuje napríklad váš obed potom, ako zmizne z taniera? Predstavte si, že by ste si dali napríklad lososa so zemiakmi a zeleninovým šalátom. Akú rolu v jeho trávení hrajú jednotlivé tráviace enzýmy? Poďme sa spolu pozrieť, čo sa v tele deje, keď zjeme takéto jedlo.

1. Ústna dutina

Keď sa jedlo, ktoré obsahuje sacharidy, bielkoviny aj tuky dostane do úst, okamžite sa začnú tráviť iba sacharidy. V našom prípade ide o zemiaky. Tých sa počas žuvania ujme slinná amyláza a čiastočne rozštiepi komplexné sacharidy (škrob) na oligosacharidy. Komplexné sacharidy sú ako také retiazky s veľkým počtom korálok, ktoré enzým strihá na kratšie časti. 

2. Žalúdok

Potom, ako už rozžuvaná a mierne natrávená potrava prejde hltanom a pažerákom, ocitne sa v žalúdku. Ten sa venuje najmä tráveniu bielkovín. Čaká v ňom totiž enzým pepsín, ktorý rozkladá bielkoviny na menšie peptidy a aminokyseliny. Žalúdok sa tak v prípade nášho imaginárneho obeda venuje najmä lososovi, ktorý je dobrým zdrojom proteínov.

3. Tenké črevo

Potrava následne putuje zo žalúdka do dvanástnika (duodena), čo je začiatočná časť tenkého čreva. V rovnakom čase sem pankreas vylučuje tráviace enzýmy. Tie hrajú tú najdôležitejšiu úlohu v procese trávenia potravy. 

Enzým pankreatická amyláza štiepi sacharidy, trypsín trávi bielkoviny a lipáza rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny. Dôležitú úlohu však hrajú aj enzýmy uložené na črevnej sliznici (laktáza, sacharáza, a pod.), ktoré štiepia sacharidy na tie najmenšie jednotky – monosacharidy. 

V tenkom čreve tak dôjde k rozloženiu celého jedla na tie najmenšie časti. Tie sú potom pripravené na ďalšiu cestu v tele. 

4. Cieľové tkanivá

Keď sú bielkoviny, tuky a sacharidy rozštiepené na tie najmenšie zložky, môžu sa vstrebať do krvi a plniť svoju jedinečnú úlohu v organizme. 

  • Sacharidy môžu byť ďalej využité ako okamžitý zdroj energie, uložené vo forme svalového a pečeňového glykogénu alebo pri nadmernom príjme premenené na tukové zásoby.
  • Bielkoviny sú použité na regeneráciu a rast svalov, ako aj množstva ďalších telesných tkanív. Ďalej ich telo využíva aj na výrobu enzýmov, hormónov a iných dôležitých zložiek organizmu. Pri nadmernom príjme alebo dlhej a náročnej fyzickej aktivite môžu byť aj ony spálené na energiu. 
  • Tuky môžu byť tiež využité ako zdroj energie alebo uložené do zásoby pre neskoršie použitie. 

Objavte naše bestsellery:

Tráviace enzýmy vs. probiotiká

Probiotiká síce tiež pomáhajú s trávením, ale určite by sme si ich nemali mýliť s tráviacimi enzýmami. Ide totiž o zdraviu prospešné baktérie, ktoré sídlia v hrubom čreve a zaujíma ich najmä pre nás nestráviteľná časť potravy – vláknina. Tá je pre nich potravou, ktorá im umožňuje množiť sa a udržiavať tak optimálne zloženie črevného mikrobiómu. Keď totiž v čreve prevažujú škodlivé baktérie nad tými prospešnými, môžeme pociťovať napríklad tráviace ťažkosti ako nafukovanie či bolesti brucha. 

Práve preto sa na dobré trávenie odporúča mať v jedálničku dostatok probiotík. Získame ich napríklad zo zakysaných mliečnych výrobkov či fermentovaných potravín, ako napríklad kefírové mlieko, tempeh alebo kvasená kapusta. Rovnako ich vieme doplniť aj pomocou suplementov, ako napríklad ProbioTen či známy Probiofix.

tráviace enzýmy vs. probiotiká

Ako sa prejavuje nedostatok tráviacich enzýmov? 

Telo najlepšie trávi potravu vtedy, keď má dostatok tráviacich enzýmov. Ak sú však niektoré z nich v obmedzených množstvách, môžu sa objaviť napríklad nasledujúce tráviace ťažkosti.

  • plynatosť
  • nafúknuté brucho
  • kŕče
  • hnačka
  • bolesť žalúdka
  • pocit ťažkosti po jedle

Ak vás trápia tieto problémy, je možné, že váš tráviaci systém potrebuje pomôcť dodaním tráviacich enzýmov zvonka. Môžete ich tak skúsiť suplementovať a sledovať, aký majú na vás vplyv. Pri dlhodobých problémoch či tých, ktoré nezmiznú ani po užívaní doplnku stravy, je však určite vhodné zamieriť k lekárovi. 

Deficit tráviacich enzýmov sa vo vážnejších prípadoch môže prejaviť aj chudnutím či dokonca podvýživou. Keď je totiž nedostatok výrazný, telo nedokáže efektívne tráviť potravu a používať ju ako zdroj energie. V týchto prípadoch je návšteva lekára nutnosťou.

prejavy nedostatku tráviacich enzýmov

Kedy užívať tráviace enzýmy? 

Vyššie spomenuté tráviace ťažkosti však môžu mať rôzne príčiny, nielen obmedzené množstvo tráviacich enzýmov. Kedy môžete vytušiť, že sa jedná práve o nedostatok týchto enzýmov? 

  • Mlieko a mliečne výrobky vám spôsobujú tráviace problémy. V tomto prípade môže ísť o laktózovú intoleranciu (LI), kedy chýba enzým laktáza, ktorý trávi mliečny cukor (laktózu). Keď je práve to váš prípad, laktázu môžete jednoducho suplementovať v samostatnom doplnku výživy. 
  • Vyšší príjem bielkovín vám tiež komplikuje život. To nie je prekvapivé, pretože bielkoviny sú pomerne náročné na trávenie. V tomto prípade môžu pomôcť doplnky, ktoré obsahujú proteázy (enzýmy, ktoré trávia proteíny). 
  • Stresové obdobie u vás vyvoláva komplikácie s trávením. Aj to je možné, pretože stres je často spojený s prechodným nedostatkom tráviacich enzýmov. Ak je to váš prípad, môžu sa hodiť prípravky s komplexným obsahom pankreatických enzýmov. 
  • Jedlo bohaté na tuky vedie k pomalému a ťažkému tráveniu. Tuky, podobne ako bielkoviny, sa trávia ťažšie, a tak na tučné jedlo nemusí naša prirodzená tvorba enzýmov stačiť. Hodí sa tak siahnuť po suplementoch, ktoré obsahujú lipázy.
  • Veľké porcie sú pre váš nepriateľ. Môže sa stať, že naša enzýmová výbava na určité množstvo jedla jednoducho nestačí. V prvom rade je rozumné upraviť jedálniček tak, aby sme predišli prejedaniu sa zbytočne veľkými porciami. Niekedy však môžu aj doplnky s komplexnou škálou tráviacich enzýmov, ako napríklad DigeZyme, pomôcť zmierniť nepríjemné pocity po veľkej náloži jedla. 
  • Ľudia so syndrómom dráždivého tračníka (Irritable Bowel Syndrome – IBS) by tiež mohli profitovať z užívania tráviacich enzýmov. Pôsobenie pri tomto probléme je však zatiaľ nedostatočne preskúmané, a tak je vhodné poradiť sa o užívaní enzýmov s lekárom. [4] 
Kedy užívať tráviace enzýmy?

Zdravotné problémy spojené s deficitom tráviacich enzýmov 

Deficit tráviacich enzýmov môže byť vrodený alebo získaný v priebehu života, napríklad pôsobením spomínaného stresu či spôsobu životného štýlu.

Niekedy môže ísť o mierny nedostatok, ktorý vyriešime sami úpravou jedálnička či suplementami, ale existujú aj vážne deficity tráviacich enzýmov. Tie spravidla súvisia s chronickými ochoreniami a hromadne o nich hovoríme ako o tzv. exokrinnej pankreatickej insuficiencii (nedostatočnosti). 

  • Tá je typická napríklad pri chronickej pankreatitíde (zápale slinivky brušnej), čo je najčastejšou príčinou obmedzenej tvorby pankreatických enzýmov u dospelých.
  • Nádor pankreasu poškodzuje jeho bunky a tým pádom aj schopnosť produkovať enzýmy. [9]
  • Cystická fibróza je síce ochorením pľúc, ale zhruba v 80 až 90 % je sprevádzaná pankreatickou nedostatočnosťou. Ľudia, ktorí týmto ochorením trpia, tak musia užívať pankreatické enzýmy. [8] 
  • Crohnova choroba, čo je chronické zápalové ochorenie čreva, je typická aj spojením so zápalom pankreasu. [3]
  • Tento problém sa objavuje aj u cukrovky 1. a 2. typu. Dôvod ešte nie je úplne známy, ale pravdepodobne súvisí so zápalovými procesmi v pankrease či napríklad ukladaním tuku v pankrease. [7]

V akej forme užívať tráviace enzýmy? 

Tráviace enzýmy si môžete kúpiť vo forme kapsúl, a to buď ako suplementy s obsiahnutým jedným enzýmom, alebo kombináciu viacerých z nich.

  • Samostatne je bežne dostupná napríklad laktáza, ktorá je užitočná pri laktózovej intolerancii. 
  • Hodia sa aj komplexné prípravky, ako napríklad DigeZyme®. Tie kombinujú všetky hlavné enzýmy ako amylázy, proteázy a lipázy, ale aj laktázu a ďalšie enzýmy.
  • Lekári bežne odporúčajú napríklad často používaný voľnopredajný Kreon alebo Pancreolan, ktoré obsahujú hlavné pankreatické enzýmy. 

Potraviny s obsahom tráviacich enzýmov

Tráviace enzýmy obsahujú dokonca aj niektoré potraviny. Tieto prírodné enzýmy nám potom tiež dokážu pomôcť s trávením. Kde ich nájdeme? 

  • Med obsahuje amylázy a lipázy, ktoré pomáhajú s trávením sacharidov a tukov. 
  • Papája je bohatá na proteázu papaín, ktorý pomáha tráviť bielkoviny. 
  • Avokádo v sebe skrýva lipázu. Tá môže pomôcť štiepiť tuky nielen z tohto ovocia. 
  • Ananás obsahuje bromelaín, ktorý tiež patrí medzi proteázy. Okrem trávenia bielkovín sa uňho navyše ukazujú prospešné účinky na zápalové procesy v tele. [6]

Ako užívať tráviace enzýmy? 

Tráviace enzýmy by sa mali užívať spoločne s jedlom, aby kopírovali funkciu enzýmov, ktoré sa tvoria v tele prirodzene. Tie totiž začínajú pracovať až vtedy, keď sa v tráviacom systéme objaví potrava. Určite by sa tak nemali užívať nalačno. Rovnako nie je vhodné zapíjať ich horúcimi nápojmi. Vysoká teplota by ich mohla zničiť. [2,9]

U špecifických ochorení, ktoré vedú k deficitom tráviacich enzýmov, ako napríklad spomínaná cystická fibróza, existujú konkrétne odporúčania na užívanie tráviacich enzýmov. Na druhej strane, odporúčanie na to, koľko enzýmov užívať pri miernych tráviacich problémoch však neexistuje. Preto je vhodné riadiť sa dávkovaním na obale prípravku a zároveň sledovať reakciu svojho tela. [5]

Ako dlho užívať tráviace enzýmy? 

Ak sú tráviace enzýmy užívané v rámci odporúčanej dávky, pomáhajú zlepšiť trávenie a zároveň nespôsobujú nežiadúce účinky, môžu byť suplementované dlhodobo.

Môže mať užívanie tráviacich enzýmov nežiadúce účinky? 

So suplementáciou týchto enzýmov sa spájajú aj vedľajšie účinky, a to najmä v oblasti tráviaceho systému. Ich nadbytočné užívanie môže viesť k bolestiam brucha, hnačke, nevoľnosti, zvracaniu, zápche či napríklad bolestiam hlavy. [2]

ako užívať tráviace enzýmy?

Čo si z toho vziať? 

Dostatok tráviacich enzýmov je základom dobrého trávenia. Keď nám chýbajú, naše telo sa ohlási tráviacimi problémami. Deficit týchto enzýmov je typický pre mnohé chronické ochorenia, ale bežne sa z ním stretnú aj zdraví ľudia. Môže sa objaviť laktózová intolerancia, problém s trávením bielkovín či napríklad tukov. 

Vtedy prichádza na rad možnosť tráviace enzýmy suplementovať. Ak vás teda trápi pocit ťažkosti po niektorých typoch jedla alebo máte podozrenie na laktózovú intolerancou, tráviace enzýmy v kapsuliach môžu byť tou správnou voľbou. 

Dozvedeli ste sa z dnešného článku niečo nové? Ak vás zaujal, budeme radi, keď sa s ním podelíte zdieľaním so svojimi priateľmi a známymi.

Zdroje:

[1] COOPER, G.M. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts. In The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/

[2] FERRONE, M. et al. Pancreatic enzyme pharmacotherapy. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17542772/

[3] FOUSEKIS, F.S. et al. Pancreatic Involvement in Inflammatory Bowel Disease: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135003/

[4] GRAHAM, D.Y. et al. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910206/

[5] IANIRO, G. et al. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/

[6] PATEL, K. Bromelain Research Analysis. – https://examine.com/supplements/bromelain/

[7] RADLINGER, B. et al. Exocrine Pancreatic Insufficiency in Type 1 and Type 2 Diabetes. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113197/

[8] SOMARAJU, U.R. - SOLIS‐MOYA, A. Pancreatic enzyme replacement therapy for people with cystic fibrosis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734127/

[9] Pancreatic Enzymes and Supplements: Uses & Side Effects. – https://www.cancercenter.com/cancer-types/pancreatic-cancer/treatments/pancreatic-enzyme-supplements

[10] GOODMAN, B.E. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. – https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00094.2009

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *