Mexický šalát s quinoou a tempehom

Mexický šalát s quinoou a tempehom

Objavuje sa vám v obedovej krabičke pravidelne len zeleninový šalát, kuskus alebo cestoviny? Tak poďte popustiť uzdu fantázii a vyskúšajte niečo nové. Uvidíte, že si pseudoobilninu menom quinoa (mrlík čilský) zamilujete po prvom ochutnaní. A ak k nej rovnako ako my pridáte aj tempeh, fazuľu a zeleninu, môžete si užiť dobrotu, ktorá vás svojimi chuťami zanesie až do ďalekého Mexika. Hotové jedlo si potom môžete zjesť buď teplé, alebo studené. Ide tak o skvelý obed do krabičky, a to dokonca aj pre vegánov.

Na prípravu potrebujeme:

  • 40 g surovej quinoy
  • 100 g cherry paradajok – najlepšie farebných
  • 70 g červenej fazule v slanom náleve
  • 70 g tempehu
  • 70 g uvarenej alebo sterilizovanej kukurice
  • 1 ks zelenej papriky
  • ½ červenej alebo bielej cibule
  • sójová omáčka
  • mexické korenie
  • ½ limetky
  • koriander na dozdobenie a dochutenie
Suroviny na prípravu mexického šalátu s quinoou a tempehom

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Najprv si podľa návodu na obale uvaríme quinou. Medzičasom si začneme pripravovať tempeh. Najprv si ho vysušíme a potom nakrájame na kocky. Tie si dochutíme podľa svojich preferencií sójovou omáčkou. Necháme si rozpáliť väčšiu panvicu, ktorú si postriekame olejom v spreji. Na ňom orestujeme zo všetkých strán ochutené kúsky tempehu. To nám zaberie približne 8 minút. Potom tempeh zložíme z panvice. Rovnakú panvicu ešte použijeme na ďalšiu časť receptu.

Ďalej si nakrájame cibuľu, papriku a cherry paradajky. Vezmeme už použitú panvicu a opäť si ju postriekame olejom v spreji. Tentokrát na ňom budeme restovať cibuľu, ktorú predtým zaprášime mexickým korením. Keď má ľahko zlatistú farbu, pridáme fazuľu, kukuricu, papriku aj cherry paradajky. Spoločne restujeme asi 3 minúty. Nakoniec pridáme aj pripravený tempeh a uvarenú quinou. Restujeme spoločne celú zmes ďalšie 3 minúty, aby sa všetky chute prepojili. Celý pokrm potom podľa seba dochutíme limetkou, koriandrom alebo ZERO Sweet Chilli omáčkou a môžeme podávať.

Hotový mexický šalát s quinoou a tempehom
Nutričné hodnotyNa 1 celú porciu
Kalórie433
Bielkoviny28 g
Sacharidy54 g
Tuky9 g
Vláknina12 g

Tento pokrm chutí skvele studený aj teplý. Môžete si ho tak pokojne vziať aj v krabičke do práce. Zdieľajte recept aj so svojimi priateľmi, aby ste ich obohatili o ďalší tip na rýchly, chutný a vyvážený obed.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *