Fitness recept: Šťavnatý jablkový koláč so škoricou

Fitness recept: Šťavnatý jablkový koláč so škoricou

Keď sa povie jablkový dezert, každému sa asi vybaví klasika v podobe štrúdle. To, samozrejme, nie je jediná jablková dobrota, ktorú si doma môžete upiecť. Tentokrát skúste dať šancu šťavnatému jablkovému koláču, ktorý sa skvele hodí ako raňajky, desiata alebo dezert k popoludňajšej káve. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Najťažšie na tom všetkom je vydržať, než vychladne, aby ste ho mohli naservírovať na tanier a vychutnávať dokonalú súhru krehkého cesta a vláčnej náplne z jabĺk so škoricou.

Na cesto budeme potrebovať: 

Na náplň budeme potrebovať:

  • 1 kg jabĺk
  • 40 g xylitolu
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 2 ČL škorice
  • 2 PL vody 
  • šťavu z ½ citrónu
Šťavnatý jablkový koláč so škoricou - ingrediencie

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup: 

Vezmeme si väčšiu misku a pustíme sa do prípravy cesta. Najprv zmiešame suché ingrediencie, teda múku, trstinový cukor a soľ. Ďalej pridáme vajce, kokosový olej, arašidové maslo a studenú vodu. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto. Odložíme si ho bokom a necháme odpočinúť.

Medzitým sa pustíme do prípravy náplne. Jablká olúpeme, nakrájame na tenké plátky a dáme do hrnca. K nim primiešame škoricu, xylitol, kukuričný škrob, vodu a citrónovú šťavu. 10 minút spolu dusíme, dokiaľ nám jablká nezmäknú. Náplň necháme vychladnúť.

Šťavnatý jablkový koláč so škoricou - postup

Vrátime sa opäť k cestu. Rozdelíme si ho na dve časti (jednu trochu menšiu, druhú väčšiu). Obidve vyvaľkáme do tvaru kruhu. Vezmeme si tortovú formu (naša mala priemer 20 cm) a vystriekame ju olejom v spreji. Väčším kruhom vyložíme dno a boky formy. Ak nám niekde prečnieva, obkrojíme ho a zvyšný kúsok môžeme vtlačiť tam, kde máme menšiu vrstvu cesta. Formu s cestom naplníme jablkami a prikryjeme druhou časťou cesta. Okraje bočnej a vrchnej časti cesta k sebe pritlačíme prstami, aby sa zlepili k sebe. Horný plát následne uhladíme dlaňou. Môžeme si predtým namočiť ruku vo vode, aby sa nám na ňu cesto nelepilo. Pripravený koláč popicháme vidličkou na niekoľkých miestach, aby z neho mohol odchádzať vzduch a nenafukoval sa. Pečieme ho dozlatista na 180 °C asi 40 minút. Potom ho vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme sa doň pustiť.

Nutričné hodnoty1 kus (celkovo 10 kusov)
Energetická hodnota234 kcal
Bielkoviny6 g
Sacharidy31 g
Tuky8 g
Vláknina7 g

Milujete jesenné jablkové dezerty, ale nechcete sa zase púšťať do štrúdle? Tento jednoduchý koláč si vás získa ako svojou vláčnou konzistenciou, tak dokonalou kombináciou jabĺk a škorice. 

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach s označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *