Čo sa stane s telom, keď prestanete piť kávu?

Čo sa stane s telom, keď prestanete piť kávu?

Niekto si bez nej nevie predstaviť začať deň, iní si ju doprajú len sporadicky a niekto vôbec. Reč je o jednom z najviac konzumovaných nápojov vo svete, káve. Čo sa však stane s telom, keď ju prestaneme piť? Čakajú nás nejaké abstinenčné príznaky? Alebo to bude prechádzka ružovou záhradou? V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako funguje kofeín, aké benefity môže mať ale aj na to, čo sa deje s telom, ak ho vysadíme

Káva patrí k obľúbeným nápojom, a to najmä pre svoje povzbudzujúce účinky. Vedeli ste, že vo svete sa denne vypijú takmer 2 miliardy šálok kávy? Prvenstvo v tejto disciplíne si zo všetkých krajín nesie Fínsko. Obyvatelia tejto severskej krajiny si denne doprajú v priemere 4 šálky kávy denne. Za Fínskom je na druhom mieste Nórsko s 3 šálkami a na treťom mieste Dánsko s 2 šálkami tejto povzbudivej tekutiny denne na obyvateľa. [1]

Určite vás neprekvapí informácia, že za povzbudzujúce účinky kávy je zodpovedný kofeín

Čo je vlastne kofeín? 

Kofeín je látka, ktorá sa prirodzene nachádza v listoch, semenách či plodoch rastlín, kde pôsobí ako insekticíd, ktorým sa chránia pred škodcami. Najviac ho nájdeme v kávových zrnách a nachádza sa tiež v čajových listoch, kakaových bôboch, guarane či kola orechoch. [2]

Kde všade nájdeme kofeín?

Pozrime sa bližšie na obsah kofeínu v niektorých jeho najčastejších zdrojoch:

1. Káva

Množstvo kofeínu, ktoré vaša obľúbená šálka kávy obsahuje, sa bude líšiť v závislosti od typu kávy a spôsobu jej prípravy. Napríklad také priemerné espresso obsahuje niečo okolo 80 mg kofeínu. Nesmieme zabudnúť ani na instantnú kávu, ktorá má v priemere približne 30 mg kofeínu na 1 čajovú lyžičku. [3]

A čo káva bez kofeínu?

Možno vás to prekvapí, možno nie, no aj bezkofeínová káva obsahuje nejaké to percento kofeínu. Jedna šálka bezkofeínového espressa môže obsahovať v priemere 3 až 16 mg kofeínu. [4]

Ako funguje kofeín v tele?

2. Kakaové bôby a čokoláda

Podobne ako kávové zrná, tak aj kakaové bôby obsahujú kofeín. A to je dôvod, prečo ho nájdete aj v čokoláde či kakau. Napríklad, v 100 g kakaových bôbov sa v priemere nachádza 200 – 300 mg kofeínu. [5, 30]

Každá čokoláda tak má isté množstvo kofeínu, v závislosti od percenta kakaa, ktoré obsahuje. Napríklad, podľa Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín má tabuľka horkej čokolády (100 g) v priemere 50 mg kofeínu a tabuľka mliečnej čokolády (100 g) približne 20 mg. Podľa ďalšej štúdie má zas tabuľka horkej čokolády (100g) približne 114 mg kofeínu, čo sa pomerne líši. [6 – 7]

3. Zelený čaj

Kofeín sa nachádza aj v zelenom čaji. Jedna šálka tohto nápoja má v priemere 30 – 50 mg kofeínu. Okrem neho obsahuje aj katechíny, ako napríklad epigalokatechín galát (EGCG), ktorý je hlavným katechínom v zelenom čaji. Ten si spolu s kofeínom dobre rozumejú a synergicky sa dopĺňajú. Kofeín sa vstrebe približne za 20 – 45 minút a katechíny z čaju dosahujú maximálnu koncentráciu v organizme približne za 1 – 2 hodiny po jeho konzumácii. [31 – 32]

Vedeli ste, že obsah kofeínu sa v lístkoch zeleného čaju líši vzhľadom na ich vek? Staršie lístky majú menej kofeínu, než nové. [8]

Kofeín ďalej nájdeme aj v matcha, yerba maté, ale aj v energetických nápojoch, energy géloch či energy shotoch. Je tiež častou súčasťou spaľovačov tukov a preworkoutov.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Koľko kofeínu je veľa kofeínu?

Podľa Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín by denný príjem kofeínu u zdravého dospelého človeka s váhou 70 kg nemal presiahnuť 400 mg. Osoby s väčšou váhou tak môžu mať aj o niečo vyšší limit. Aj keď sa to môže zdať ako vysoká dávka, niekedy sa ani nenazdáme a dokážeme ju počas dňa jednoducho presiahnuť. Stačí, ak si za deň dáme 2-3 šálky kávy, zelený čaj, polovicu tabuľky horkej čokolády a možno aj nejaký ten energetický nápoj na odbúranie únavy a limit je prekročený. 

U niektorých ľudí nemusí prekročenie tohto limitu spôsobiť nič, u iných môže príliš veľa kofeínu vyvolať búšenie srdca, nervozitu či nespavosť. Kofeín sa totiž v tele drží aj niekoľko hodín po jeho konzumácii, a tak môže narušiť kvalitu nášho spánku. Určite je teda rozumné prijímať kofeín s mierou.

Ako funguje kofeín v tele?

Kofeín najčastejšie prijímame pre jeho povzbudzujúce účinky. Dokáže totiž potlačiť únavu a zlepšiť sústredenie. Či už sa potrebujeme nakopnúť pred tréningom, počas skúšok alebo kedykoľvek cítime, že energia klesá, no potrebujeme zostať aktívni, kofeín je v týchto prípadoch priateľom mnohých z nás. 

Ako však k tomuto “nabudeniu” vlastne dochádza? 

V našom mozgu sa nachádzajú receptory, na ktoré sa nadväzuje látka zvaná adenozín. Ide o neurotransmiter, ktorý sa tvorí ako odpadový produkt pri tvorbe ATP. K jeho produkcii dochádza počas celého dňa, no viac ak sme fyzicky či psychicky aktívni, pretože v mozgu sa spotrebuje viac ATP. Počas dňa sa teda kumuluje a najviac je ho prirodzene večer, čo nás núti ísť spať. Adenozín sa v mozgu viaže na receptory – pokiaľ sa naviaže na receptor A1, vtedy dochádza k svalovej relaxácii a ospalosti a keď sa dostane k receptoru A2A, dochádza k únave.

A tu práve prichádza na rad kofeín. Ten totiž funguje ako antagonista adenozínových receptorov, a teda zaberá tie isté receptory a bráni adenozínu v jeho funkcii. Preto, keď si dáte šálku kávy (či iný zdroj kofeínu), kofeín sa naviaže na receptory adenozínu. Ten sa nebude mať na čo naviazať, a tak sa nedostavia ani jeho účinky, a teda ospalosť či únava. [9]

Kedy nastupuje účinok a ako dlho ostáva kofeín v tele?

Kedy nastupuje účinok a ako dlho ostáva kofeín v tele?

Nástup účinkov kofeínu prichádza väčšinou po 30 až 45 minútach od jeho konzumácie

Čas, za ktorý sa z tela vyplaví kofeín sa nazýva biologický poločas. Ide o čas, za ktorý telo zníži koncentráciu danej látky v krvi o 50 %. Priemerný biologický poločas kofeínu je 4 až 6 hodín. Takže, ak si doprajete napríklad espresso o 17:00, je možné, že o 22:00, keď si budete líhať do postele, vo vašom tele sa ešte stále bude nachádzať polovica množstva kofeínu, ktorý ste espressom prijali. 

Doba, počas ktorej zostáva kofeín v tele ovplyvňuje aj citlivosť na kofeín a rýchlosť jeho metabolizácie, ktoré sú u každého človeka iné. Metabolizácia kofeínu závisí od niekoľkých faktorov, vrátane našich génov. Môže tiež trvať dlhšie, a to až 10 hodín, ak ste napríklad pomalí metabolizátori kofeínu. [10]

Potom, čo telo metabolizuje kofeín, uvoľnia sa spomínané receptory v mozgu a nastupuje opäť adenozín a spolu s ním prichádza opäť únava a relaxácia.

Môžeme byť na kofeíne závislí?

Tak, ako pri všetkom, tak aj pri pití kávy platí, že všetkého veľa škodí. Kým káva, respektíve kofeín môže mať na naše zdravie mnoho pozitívnych účinkov, všetko závisí od množstva, ktoré prijímame. 

Do hry tu v tejto súvislosti tiež vstupuje schopnosť nášho tela vytvoriť si na kofeín toleranciu. Možno sa vám už niekedy stalo, že po istom období pitia kávy ste jej príjem museli navýšiť, aby ste dosiahli rovnaký efekt. A tu práve ide o moment, kedy si telo vybudovalo toleranciu a je potrebné zvýšiť dávku kofeínu. Telo totiž pri jeho pravidelnom prísune postupne začne zvyšovať počet receptorov adenozínu v mozgu (tzv. up-regulácia), a tak už tradičné množstvo kofeínu nebude stačiť na ich vyplnenie. Na nové receptory sa začne opäť nadväzovať adenozín, ktorý navodí únavu či ospalosť. A to aj napriek tomu, že ste si svoju šálku kávy dopriali. V tomto bode na vás bežné množstvo kofeínu už prestáva mať účinok. [11]

Pri užívaní kofeínu teda nevzniká doslovná závislosť, no telo si naň môže vybudovať toleranciu, čo nás môže viesť k navýšeniu jeho príjmu a tak nás dostať do akéhosi začarovaného kruhu. 

Tu mnoho ľudí zvolí stratégiu navýšenia príjmu kofeínu, čo ale z dlhodobého hľadiska nie je efektívne, pretože telo bude tvoriť stále viac a viac nových receptorov. Navyše, dávka kofeínu sa dá veľmi jednoducho prepísknuť a môžu nastať nepríjemné stavy, ako je búšenie srdca či bolesť hlavy. Vhodnejšou stratégiou by v tomto prípade bolo na chvíľu prísun kofeínu znížiť či ho na niekoľko dní vysadiť a dopriať si kofeínový reset

Koľko kofeínu má káva?

Čo sa deje s telom, keď vysadíme kofeín?

Keďže telo si na kofeín dokáže vybudovať niečo ako fyzickú závislosť dochádza pri jeho vysadení k typickým vedľajším príznakom. To, ako bude telo reagovať na vysadenie kofeínu závisí od niekoľkých faktorov, no predovšetkým od množstva kofeínu, na ktoré bolo doposiaľ zvyknuté. Bola vykonaná štúdia, ktorá poukazuje na to, že ľudia, ktorí konzumovali kofeín denne, mali závažnejšie abstinenčné príznaky, než tí, ktorí ho konzumovali len niekoľkokrát do týždňa. [12]

Keď prestaneme s kofeínom, môže sa objaviť niekoľko vedľajších účinkov. Netreba sa ale obávať, sú takmer vždy len dočasné a priemerne trvajú len zopár dní. Aké sú najčastejšie príznaky pri vysadení kofeínu?

1. Bolesti hlavy

Jedným z najčastejších prejavov vysadenia kofeínu je bolesť hlavy. Niektorí vedci tvrdia, že príjem kofeínu spôsobuje zúženie ciev v mozgu, čo spomaľuje prietok krvi. Vysadenie kofeínu tak môže mať za následok ich opätovné rozšírenie a zvýšenie prietoku krvi. Táto zmena prietoku krvi môže so sebou priniesť bolesti hlavy. Aj napriek tomu, že vysadenie kofeínu môže spôsobiť bolesti hlavy, môže byť zároveň paradoxne prospešný pri boji s týmto nepríjemným stavom či migrénou. Ak je však vašim cieľom zefektívniť účinok kofeínu, je dobré prvých pár dní bolesti hlavy vydržať. [13 – 14]

2. Únava

Ako sme už spomínali, kofeín má schopnosť blokovať naviazanie adenozínu v mozgu, vďaka čomu odďaľuje únavu. Jeho vylúčenie tak môže mať opačný efekt, a teda zvýšenie únavy a ospalosti

3. Úzkosť

Mnoho ľudí, ktorí vysadia kofeín, popisujú aj úzkosť. Keďže telo sa mohlo svojím spôsobom stať na kofeíne fyziologicky aj psychologicky závislé, po jeho vysadení môže dôjsť k týmto pocitom. [15]

4. Ťažkosti so sústredením sa a brain fog

Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu a tiež aktivitu exitačných neurotransmiterov, ako je norepinefrín (noradrenalín). Ten zvyšuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak a stimuluje mozog, čo spôsobuje zvýšenú bdelosť a lepšie sústredenie. Postupné vyraďovanie kofeínu môže negatívne ovplyvniť koncentráciu, pretože telo sa snaží zvyknúť si na fungovanie bez neho. Môže tiež dôjsť k tzv. “brain fog”, kedy máme pocit, že sa nevieme sústrediť, ľahko sa rozptýlime, máme problém zapamätať si niektoré informácie či nedokážeme smerovať pozornosť na prácu či štúdium. [16 – 17]

5. Znížená motivácia a chuť do práce

Vysadenie kofeínu sa môže odraziť aj na motivácii a chuti do práce či štúdia. To môže súvisieť nielen s väčšou únavou či zníženou schopnosťou sústrediť sa, ale aj so zníženou chuťou socializovať sa. [12]

6. Zhoršenie nálady

Príjem kofeínu nielen zvyšuje bdelosť a koncentráciu, ale tiež zlepšuje náladu. Častokrát sa príjem kofeínu spája aj so znížením rizika vzniku depresie. Napríklad, veľký prehľad 12 štúdií zistil, že ľudia, ktorí konzumovali väčšie množstvo kávy, mali o 24 % nižšie riziko depresie ako tí, ktorí konzumovali menšie množstvá. Preto po vysadení kofeínu môže dôjsť k dočasnému zhoršeniu nálady. [18]

7. Podráždenosť

Stalo sa vám už niekedy, že vám niekto povedal: “Nerozprávaj na mňa, kým si nedám svoju prvú šálku kávy”? Mnoho ľudí je bez svojej kávy nevrlých a podráždených. A k týmto prejavom spolu s náladovosťou môže dôjsť aj po vysadení kofeínu. [15]

Objavte naše bestsellery:

Ako zmierniť príznaky pri vysadení kofeínu?

Máme však dobrú správu. Nielenže tieto príznaky trvajú len zopár dní, existujú aj spôsoby, ako si ich dokážete zmierniť a spríjemniť si tak proces odvykania si od kofeínu.

  • Prvým krokom je znižovať príjem kofeínu pomaly a postupne. Jeho náhle vysadenie by pre telo mohlo znamenať až príliš veľký šok. Ak budete postupne znižovať dávky, môžete predísť nepríjemným vedľajším účinkom odvykania si od kofeínu.
  • Ďalším spôsobom, ako si tento proces uľahčiť, je zostať hydratovaní a piť dostatočné množstvo tekutín. Dehydratácia by totiž mohla zhoršiť príznaky, ako bolesť hlavy či únava.
  • Nezabudnite ani na spánok. Doprajte si odporúčaných 7 až 9 hodín kvalitného spánku. To vám pomôže bojovať s únavou.
  • Pri vysadení kofeínu je možné, že budete mať menej energie, než obvykle. Skúste sa nakopnúť inými spôsobmi, než kávou. A to napríklad kvalitným a pestrým jedálničkom s bohatým zastúpením čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj cvičením, meditáciou, dychovým cvičením alebo otužovaním.

Ako sme už spomínali, nepriaznivé príznaky, ktoré prichádzajú po vysadení kofeínu, trvajú spravidla len zopár dní a potom vymiznú. Po ich odznení sa môžete opäť vrátiť k pitiu kávy a užívať si nanovo jej blahodarné benefity na telo a myseľ. A kto vie, možno prídete na to, že ju už nepotrebujete a rozhodnete sa kávu viac nepiť. 

Život bez kávy má totiž tiež svoje pozitíva. Jedným z nich je napríklad lepší a kvalitnejší spánok. Ukázalo sa napríklad, že ľuďom, ktorí nepijú kávu, trvá zaspávanie omnoho kratšie. [19]

Aké prizanivé účinky má kofeín?

Na kofeín sa však určite netreba pozerať len s negatívnou optikou. V správnom a bezpečnom množstve môže mať okrem spomínaného odbúravania únavy a nabudenia aj mnoho pozitívnych účinkov. 

Aké prizanivé účinky má kofeín?

1. Zlepšuje športový výkon

Kofeín je jednou z najštudovanejších látok v súvislosti so zvyšovaním športových výkonov. Preto je jednou zo základných látok komplexných predtréningoviek. Ukázalo sa, že má pozitívny vplyv na silu, koordináciu, vytrvalosť či reakčný čas. Za tieto účinky na športový výkon môže zodpovedať zníženie únavy ale aj zvýšenie adrenalínu po prijatí kofeínu či jeho schopnosť stimulovať centrálny nervový systém. [20-21]

2. Podporuje spaľovanie tukov a pomôže tak s chudnutím

Kofeín býva častou súčasťou spaľovačov tukov a nie je tomu náhodou. Okrem toho, že dokáže nakopnúť náš mozog či svaly, dokáže nakopnúť aj náš metabolizmus.termogénny efekt, čo znamená, že dokáže v krátkodobom horizonte zvýšiť telesnú teplotu. To telo stojí viac energie, vďaka čomu tak “zadarmo” spálime o niečo viac kalórií v kľude i pri záťaži. 

3. Pomôže zlepšiť náladu

Ukazuje sa, že káva môže pozitívne vplývať aj na našu náladu. Prijatý kofeín totiž zvšuje v tele hladiny serotonínu a dopamínu. Niektoré štúdie poukazujú na súvislosť medzi kávou a znížením subjektívnej miery pociťovanej úzkosti či zníženiu rizika vzniku depresie. [18, 29]

Otázne však ostáva, do akej miery zohrávajú úlohu iné faktory, ktoré štúdie nezahrnuli. Avšak určite sa spolu s nami zhodnete na tom, že šálka dobrej kávy či už osamote alebo v spoločnosti vašich blízkych môže byť skvelým spôsobom, ako sa zrelaxovať, uvoľniť a dať stresu kopačky.

4. Priaznivo vplýva na zdravie

Káva môže mať pozitívne účinky aj na niektoré oblasti týkajúce sa zdravia. Aj keď sama o sebe určite nie je všeliekom, v mnohých výskumoch bola pozorovaná súvislosť medzi konzumovaním kávy a nižším rizikom vzniku cukrovky II. typu, rozvoja Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby. Ukazuje sa tiež, že môže pomôcť znížiť riziko vzniku cirhózoy pečene či cievnej mozgovej príhody. [22 – 26]

5. Pomôže doplniť antioxidanty

Možno ste už počuli, že káva obsahuje látky s antioxidačným účinkom. A je tomu naozaj tak. Dokonca, obsahuje ich viac než kakao či zelený čaj. V našom tele zohrávajú antioxidanty dôležitú úlohu pri boji proti voľnými radikálmi, ktoré by pri väčšom množstve mohli poškodiť naše bunky a podieľať sa na vzniku kardiovaskulárnych, metabolických ochorení či neurologických porúch. Dopriať si tak šálku kávy môže pomôcť doplniť týchto prospešných bojovníkov. [27-28]

Čo si z toho vziať?

Káva môže byť bez pochýb prospešnou súčasťou našich dní. V správnej miere, ak sa to s ňou nepreháňa, môže mať mnoho pozitívnych účinkov. Dokáže podporiť bdelosť, koncentráciu, nakopnúť nás pri športovom výkone či pomôcť spaľovať tuky. Avšak telo si na príjem kofeínu dokáže zvyknúť a po čase už rovnaká dávka nebude postačovať. 

Preto, dopriať si raz za čas taký “kofeínový detox” môže byť prospešné. Telo na vysadenie kofeínu môže reagovať rôzne, najmä v závislosti od toho, koľko ste ho doteraz zvykli denne prijímať. Pri menších dávkach sú prejavy miernejšie, pri vyšších dávkach vás dokážu o trošku viac potrápiť. Môžu sa objaviť bolesti hlavy, únava či podráždenosť. Skvelou správou však je, že tieto príznaky trvajú len krátko, od niekoľkých hodín po pár dní. Ak tieto dni vydržíte, môžete sa k vašej obľúbenej šálke kávy vrátiť a opäť si užívať jej benefity bez zbytočného navyšovania dávky kofeínu. 

Vyskúšali ste už niekedy dať si na niekoľko dní pauzu od vašej obľúbenej šálky kávy? Alebo nad tým ešte len premýšľate? Ak sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním, aby sa aj vaši známi dozvedeli, čo sa deje s telom, ak prestaneme piť kávu. A možno tak niekoho inšpirujete dať si na chvíľu od kávy pauzu a nanovo nakopnúť jej mnohé benefity. 

Zdroje:

[1] Coffee Consumption by Country in 2024: Top 10 Countries – https://coffeeaffection.com/coffee-consumption-by-country/

[2] REYES, C. M., CORNELIS, M. C. Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266969/

[3] LUDWIG, I. A., MENA, P., CALANI, L., CID, C., DEL RIO, D., LEAN, M.E., CROZIER, A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014672/

[4] Decaffeinated Coffee Is Not Caffeine-free, Experts Say – https://www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061012185602.htm

[5] KIM, J., KIM, J., SHIM, J., LEE, C.Y., LEE, K.W., LEE, H.J. Cocoa phytochemicals: recent advances in molecular mechanisms on health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24580540/

[6] Caffeine – https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine

[7] ROCHA, P.L.A., LIMA, A.L.C., SAUNDERS, B., REIS, C.E.G. Development of a Caffeine Content Table for Foods, Drinks, Medications and Supplements Typically Consumed by the Brazilian Population – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608580/

[8] LIN, Y.S., TSAI, Y.J., TSAY, J.S., LIN, J.K. Factors affecting the levels of tea polyphenols and caffeine in tea leaves – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12643643/

[9] DALY, J.W., BUTTS-LAMB, P. & PADGETT, W. Subclasses of adenosine receptors in the central nervous system: Interaction with caffeine and related methylxanthines – https://link.springer.com/article/10.1007/BF00734999#citeas

[10] THORN, C.F, AKLILLU, E., MCDONAGH, E.M., KLEIN, T.E., ALTMAN, R.B. PharmGKB summary: caffeine pathway – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381939/

[11] BOULENGER, J.P., PATEL, J., POST, R.M., PARMA, A.M., MARANGOS, P.J. Chronic caffeine consumption increases the number of brain adenosine receptors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6298543/

[12] JULIANO, L.M., HUNTLEY, E.D., HARRELL, P.T., WESTERMAN, A.T. Development of the caffeine withdrawal symptom questionnaire: caffeine withdrawal symptoms cluster into 7 factors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22341956/

[13] NOWACZEWSKA, M., WICIŃSKI, M., KAŹMIERCZAK, W. The Ambiguous Role of Caffeine in Migraine Headache: From Trigger to Treatment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468766/

[14] ADDICOTT, M.A., YANG, L.L., PEIFFER, A.M., BURNETT, L.R., BURDETTE, J.H., CHEN, M.Y., HAYASAKA, S., KRAFT, R.A., MALDJIAN, J.A., LAURIENTI, P.J. The effect of daily caffeine use on cerebral blood flow: How much caffeine can we tolerate? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748160/

[15] SAJADI-ERNAZAROVA, K.R., ANDERSON, J., DHAKAL, A., HAMILTON, R.J. Caffeine Withdrawal – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430790/

[16] VOLKOW, N.D., WANG, G.J., LOGAN, J., ALEXOFF, D., FOWLER, J.S., THANOS, P.K., WONG, C., CASADO, V., FERRE, S., TOMASI, D. Caffeine increases striatal dopamine D2/D3 receptor availability in the human brain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462609/

[17] RODAK, K., KOKOT, I., KRATZ, E.M. Caffeine as a Factor Influencing the Functioning of the Human Body—Friend or Foe? – https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/3088

[18] GROSSO, G., MICEK, A., CASTELLANO, S., PAJAK, A., GALVANO, F. Coffee, tea, caffeine and risk of depression: A systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26518745/

[19] WATSON, E.J., COATES, A.M., KOHLER, M., BANK,S S. Caffeine Consumption and Sleep Quality in Australian Adults - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997392/

[20] 20 Martins, G.L., Guilherme, J.P.L.F., Ferreira, L.H.B., de Souza-Junior, T.P. and Lancha, A.H. Jr. Caffeine and Exercise Performance: Possible Directions for Definitive Findings – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2020.574854/full

[21] GUEST, S.N. et al. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-020-00383-4

[22] MAIA, L., DE MENDONÇA, A. Does caffeine intake protect from Alzheimer's disease? – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x

[23] HERNÁN, M.A. et al. A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.10277

[24] CORRAO, G., ZAMBON, A., BAGNARDI, V., D'AMICIS, A., KLATSKY, A. Collaborative SIDECIR Group. Coffee, caffeine, and the risk of liver cirrhosis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11557177/

[25] LARSSON, S.C., ORSINI, N. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21920945/

[26] Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes – https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

[27] SVILAAS, A., SAKHI, A.K., ANDERSEN, L.F., SVILAAS, T., STRÖM, E.C., JACOBS, D.R. JR, OSE, L., BLOMHOFF, R. Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988447/

[28] ZARIC, B.L., MACVANIN, M.T., ISENOVIC, E.R. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272522001911?via%3Dihub

[29] NEHLIG, A., DAVAL, J.L., DEBRY, G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1356551/

[30] TEMPLE, J.L., BERNARD, C., LIPSHULTZ, S.E., CZACHOR, J.D., WESTPHA,L J.A., MESTRE, M.A. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/

[31] PERVIN, M., UNNO, K., TAKAGAKI, A., ISEMURA, M., NAKAMURA, Y. Function of Green Tea Catechins in the Brain: Epigallocatechin Gallate and its Metabolites – https://www.mdpi.com/1422-0067/20/15/3630

[32] Green Tea Extract – https://examine.com/supplements/green-tea-extract/research/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *