7 dôvodov, prečo robiť bulharské drepy

7 dôvodov, prečo robiť bulharské drepy

Počuli ste už o bulharských drepoch? Ak nie, mali by ste to zmeniť. Radia sa medzi jeden z najefektívnejších cvičení, ku ktorým nepotrebujete žiadne špeciálne stroje či vybavenie. Sú vhodné aj pre začiatočníkov a môžu sa vykonávať kdekoľvek. Skrývajú v sebe množstvo výhod, ktoré vám v nasledujúcich riadkoch predstavíme.

Bulharské drepy v sebe ukrývajú množstvo výhod

1. Zlepšíte si stabilitu

Stabilita je dôležitá nie len pri cvičení ale pri akejkoľvek fyzickej aktivite, ktorú budete vykonávať. Bulharské drepy poskytujú priestor na neustále zlepšovanie vášho balancu práve prostredníctvom toho, že sa cvik vykonáva na jednej nohe. Navyše, existujú rôzne variácie tohto cviku, v ktorých budete môcť maximálne využiť získanú stabilitu. 

bulharské drepy zlepšujú stabilitu

2. Zvýšia silu a fyzický výkon

Všeobecne platí, že pri robení drepov efektívne pracuje na lýtkach, stehnách a zadku. Bulharské drepy však tento efekt ešte viac znásobujú. Tým, že svoju váhu prenášate iba na jednu nohu, vytvárate na všetky zapojené svaly väčší tlak. Práve preto, pravidelným opakovaním tohto cviku docielite citeľné zvýšenie sily a fyzického výkonu. Navyše si vypracujete všetky spomenuté časti nôh a zadku, ktoré pri bulharských drepoch používate.

3. Na mieste a čase nezáleží

Bulharské drepy sú unikátne tým, že na nich nepotrebujete žiadne stroje či špecifické príslušenstvo. Jediné čo potrebujete je vyvýšená plocha, na ktorú si položíte nohu. Ak nemáte po ruke lavičku, pokojne môžete využiť aj krabicu či drevenú debničku. Vhodné sú napríklad aj TRX laná či fitness lopty. Pri posledných dvoch spomínaných si naozaj preveríte to, na akej úrovni je vaša rovnováha.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

4. Vypracujú vám brušné svalstvo

Ani vás nenapadlo, že vďaka drepom by ste mohli mať vypracované brušné svalstvo? S bulharskými drepmi to však nie je žiaden problém. Zapojený je najmä stred brucha a okolité svaly, ktoré počas vykonávania drepu neustále pracujú. Tým, že svaly namáhate, dokážete spáliť viac tuku, čo efektívne prospieva formovaniu brucha. Samozrejme, ku dokonalému bruchu vám musia napomôcť aj ďalšie cviky a zdravá strava. Bulharské drepy sú však skvelým začiatkom a to aj pre ľudí, ktorí s cvičením nemajú skúsenosti.

5. Efektívne a rýchlo vypracujú zadok a nohy 

Najmä ženy sa snažia o to, aby ich zadok bol čo najviac zaguľatený ale zároveň pevný. Práve to sa dá docieliť pomocou bulharských drepov. Pri tomto cviku dokážete zapojiť takmer všetky svaly zadku, čím získate krásny a pevný tvar. Navyše, precvičujete lýtka a stehná, ktorých  sila je dôležitá aj pri ostatných cvikoch zameraných na zadok. Bulharské drepy vám teda dokážu zabezpečiť požadovaný rast a spevnenie svalovej hmoty.

Bulharské drepy vám pomôžu vypracovať nohy a zadok

6. Prinášajú výhody aj mimo posilňovne

Pri behaní, šprinte či dokonca rýchlej chôdzi stačia jemne oslabené svaly na to, aby ste si spôsobili dlhodobé zrazenia. Bulharské cviky dokážu posilniť jednotlivé časti nôh, ktoré sú namáhané najmä pri chôdzi a behaní. S nadobudnutou rovnováhou pri bulharských drepoch, získate aj rovnováhu pri behu. Práve tá vás môže ochrániť pred nepríjemným zrazením či pádom. Taktiež spevníte svaly, ktoré sa upínajú na kolená. Práve tie sú často preťažené a pri ich nedostatočnom precvičovaní sa môže stať, že budú oslabené. Bulharské drepy teda neskrývajú výhody len za dverami posilňovne, ale všade, kde využívate spodnú časť svojho tela.

Bulharské drepy pomáhajú aj mimo posilňovne

7. Sú jedny z najbezpečnejších drepov 

Poznáme rôzne druhy drepov – pri niektorých drepujete na stroji a pri iných zas s veľkou činkou či závažím. Pri týchto variáciách je však veľmi jednoduché prísť k zrazeniu či napríklad preťaženiu chrbtice. Najviac zrazení pri drepoch vzniká z nesprávneho postoja chrbtu a nôh. Bulharské drepy sú extrémne bezpečné najmä preto, že si nevyžadujú žiaden stroj ani iné príslušenstvo. Tu platí, že bez správneho postoja nie je možné udržať balanc. Práve to vás namotivuje k tomu, aby ste sa najprv pochopili techniku a až potom začali pridávať váhu.

Čo si o bulharských drepoch myslíte vy? Skúšali ste ich už? Podeľte sa s nami v komentároch o vaše skúsenosti, prípadne podporte článok zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *