3 jesenné recepty na zdravé fitness koláče

3 jesenné recepty na zdravé fitness koláče

Jeseň je obdobie plné farieb a tradičného ovocia aj zeleniny. Aj vy premýšľate čo s toľkými jablkami, tekvicou alebo orechmi? Upečte z nich chutný a zdravý fitness dezert. Máme pre vás špeciálne jesenné recepty na obľúbený Apple Pie, tekvicové muffiny a tvarohový cheesecake. Dobrú chuť!

Apple Pie

Na koláč potrebujeme:

  • 4 jablká
  • 3 PL hladkej špaldovej múky
  • 3 PL trstinového cukru
  • 2 PL arašidového masla
  • šťavu z ½ citróna
  • štipku škorice
  • štipku mletého zázvoru
  • štipku muškátového orieška

Na cesto potrebujeme:

  • 200 g múky z ovsených vločiek
  • 100 g masla alebo kokosového oleja
  • 30 – 50 ml studenej vody (podľa potreby)
  • vaječný žĺtok
  • štipku soli a cukru

Postup prípravy:

  1. Začneme prípravou cesta. Studené maslo nakrájame na malé kocky, pridáme ho k múke spolu so štipkou soli a cukru. Rukami vypracujeme cesto. Ak sa nám počas miesenia vytvorila sypká zmes, prilievame do nej vodu, až budeme mať vláčne cesto.
  2. Cesto necháme odležať v chladničke 20 – 30 minút, aby poriadne stuhlo.
  3. Medzitým si pripravíme náplň. Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky a vložíme do misky, kde ich polejeme citrónovou šťavou.
  4. Zmiešame 3 lyžice hladkej špaldovej múky s 3 lyžicami cukru a korením. Pripravené suché ingrediencie vysypeme do misky s jablkami a poriadne premiešame, až budú jablká z oboch strán obalené v múčnej zmesi. Na záver primiešame arašidové maslo.
  5. Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na tretiny. ⅓ použijeme na prikrytie koláča, zvyšné ⅔ nám poslúžia ako dno koláča.
  6. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme do kruhu a umiestnime do formy. Do vnútra koláča pridáme jablkovú zmes.
  7. Zvyšnú ⅓ cesta tiež rozvaľkáme do kruhu a umiestnime na vrch koláča. Okraje môžeme ozdobiť vidličkou a narezať stred.
  8. Vrchnú časť cesta potrieme žĺtkom a pečieme približne 15 – 20 minút pri 250°C. Nezabudnite koláč sledovať, aby sa upiekol do zlatista.
Apple Pie

Tekvicové muffiny

Na cesto potrebujeme:

  • Hokkaido tekvicu alebo 300 g tekvicového pyré
  • 320 g hladkej špaldovej múky
  • 135 g ovsených vločiek
  • 150 ml agáve sirupu
  • 120 ml mlieka
  • 2 vajíčka (izbovej teploty)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipku mletého zázvoru, škorice a soli

Na polevu potrebujeme:

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup prípravy:

Základom tohto receptu je tekvicové pyré, ktoré si buď môžeme kúpiť, alebo ho pripravíme z tekvice Hokkaido. Tekvicu ošúpeme, rozrežeme na polovicu a vyberieme z nej semienka. Nakrájame ju na menšie kocky a varíme do mäkka, asi 10 – 15 minút. Uvarenú tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom a tekvicové pyré máme hotové.

Zmiešame suché ingrediencieovsené vločky, kypriaci prášok, korenie a múku. V druhej nádobe zmiešame tekuté surovinyagávový sirup, olej, vajíčka a tekvicové pyré. K tekutej zmesi postupne pridávame múčnu zmes. Premiešame, a ak je zmes príšil tuhá, rozriedime ju mliekom. Hotovým cestom plníme košíčky na muffiny do ⅔. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C po dobu 10 – 15 minút.

Nakoniec si pripravíme polevu zmiešaním 3 PL citrónovej šťavy a 70 g xylitu, ktorú nanesieme na vrch mierne vychladených muffinov.

Tekvicové muffiny

Tvarohový cheesecake

Na korpus potrebujeme:

Na krém potrebujeme:

Postup prípravy:

Rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s medom a arašidovým maslom. Vznikne nám tuhá zmes, ktorú vysypeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Zmes lyžičkou rozvrstvíme aj po okrajoch formy.

Vajíčka vyšľaháme do peny a postupne k nim pridávame zvyšné suroviny. Tvarohový krém nalejeme do formy na sušienkový základ. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180° okolo 50 – 60 minút. Servírujeme až po vychladnutí. Hotový koláčik môžeme ozdobiť orieškami alebo ovocím. Dobrú chuť!

Tvarohový cheesecake

Aké maškrty z jesenných plodov máte najradšej? Pochváľte sa svojimi výtvormi v komentároch. Ak sa vám tieto fitness recepty páčili, rozšírte ich zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *