Sprievodca diétami: Nie je diéta ako diéta

Sprievodca diétami: Nie je diéta ako diéta

Ak ste sa rozhodli schudnúť, diéta, ak ju chápeme ako štýl stravovania, je najjednoduchším spôsobom, ako to dosiahnuť. Určite ste sa už počuli o tom, že strava tvorí až 70% úspechu. Či už vás nadbytočné kilogramy frustrujú dlhodobo, alebo sa len chcete zmestiť do svojich nových šiat, veríme, že vám nasledujúcim zoznamom najznámejších diét priblížime rôzne alternatívy stravovania.

V tomto sprievodcovi diét sme sa zamerali na rešerš informácií o diétach, a teda zozbieraním najdôležitejších faktov o konkrétnych štýloch stravovania.

7 dňová diéta

Očista tela v podobe odstránenia toxínov, škodlivých baktérií a 5 až 7 kg dole. Okrem toho posilní váš imunitný systém a zlepší trávenie. To všetko sľubuje týždňová diéta, ktorej základom je zeleninová polievka. Jej príprava je jednoduchá. Mrkvu, kel, kaleráb, karfiol, hrášok a 1 cibuľu nakrájame na pásiky a dusíme na 30 g masla. Neskôr zalejeme teplou vodou. Potom pridáme zápražku a ďalej varíme. Ak je polievka uvarená, zalejeme ju 1/2 dl mlieka so žĺtkom. Pred degustáciou pridáme petržlen.

7 dňová diéta najlepšia diéta

1. Deň: Jeme iba polievku a akékoľvek ovocie (okrem banánov). Pijeme džús alebo čistú vodu (nie minerálku).

2. Deň: Okrem polievky si môžeme dopriať čerstvú alebo varenú zeleninu. Odporúča sa jesť šalát alebo špenát.

3. Deň: Počas tretieho dňa diéty konzumujeme polievku, ovocie a zeleninu. Zemiaky tento krát vynecháme.

4. Deň: Spolu s polievkou konzumujeme počas tohto dňa aj banány. V rámci pitného režimu môžeme siahnuť po polotučnom mlieku.

5. Deň: Polievka, hovädzie mäso a ovocie sú základom piateho dňa. Okrem toho pijeme veľa vody, minimálne 1,5 litra.

6. Deň: Jedálniček 6. dňa sa podobá tomu predchádzajúcemu (polievka a hovädzie mäso), avšak ovocie nahradíme akoukoľvek zeleninou okrem zemiakov.

7. Deň: Jeme polievku, v ideálnom prípade tmavú ryžu a zeleninu. Pijeme čistú vodu alebo nesladený džús.

Polievku, ktoré je primárnym jedlom tejto 7 dňovej diéty, môžete počas dňa konzumovať neobmedzene. Keďže je táto diéta označovaná aj ako detoxikačná diéta, nezaručuje trvalý úbytok váhy. Je vhodná ako prostriedok pre chudnutie “do plaviek” či pre lepší pocit, vďaka ktorému sa budete cítiť fit a fresh zároveň.

90 dňová diéta

Táto redukčná diéta s 90 denným programom pozostáva zo štyroch cyklov, ktoré sa pravidelne opakujú. Striedanie bielkovinovej, škrobovej, uhľohydrátovej a vitamínovej stravy je sprevádzané pravidelným pitím minimálne 2 litrov vody denne. Na začiatku každého dňa si doprajte pohár čistej vody a akékoľvek ovocné raňajky, ktoré môžete doplniť orieškami.

90 dňová diéta najlepšia diéta

Obed prvého bielkovinového dňa tvorí buď kuracie mäso, ryba, hovädzina v kombinácii so zeleninou alebo mliečne výrobky. Počas druhého škrobového dňa konzumujte ryžu, zemiaky, strukoviny prípadne jeden kúsok celozrnného chleba. Cestoviny, ovsené vločky či dokonca pizzu alebo pagáče môžu byť súčasťou obeda tretieho uhľohydrátového dňa. Ovocie nie je súčasťou iba raňajok, ale každého jedla štvrtého vitamínového dňa – čerstvé či sušené ovocie, ovocné alebo zeleninové šaláty, nápoje, zapekané a varené ovocie či zelenina. Výber je na vás a vašich chuťových pohárikoch. Po siedmych cykloch každý 29. deň nasleduje takzvaný vodový alebo čistiaci deň. Ten spočíva v konzumácii vody počas celého dňa.

Jej cieľom nie je iba strata telesnej hmotnosti, ale nakopnutie zanedbaného metabolizmu. Po skončení 90 dňovej etapy sa naďalej odporúča konzumácia ovocia počas každého rána po dobu nasledujúcich 90 dní. Táto diéta je síce populárna, no náročná forma chudnutia.

Atkinsonova diéta

Aj napriek dovolenej konzumácii potravín, ktoré iné diéty zakazujú, prináša stravovanie podľa Roberta Atkinsona naozaj efektívny spôsob chudnutia. Účinná diéta stojí na základoch výrazného zníženej konzumácie sacharidov. To znamená, že pokiaľ telo neprijme žiadne, resp. minimálne sacharidy, ktoré zvyšujú hladinu cukru, pri aktivite budetelo čerpať energiu priamo z tukových zásob. Táto diéta je vhodná pre kohokoľvek, kto sa nechce v jedle príliš obmedzovať, no zároveň túži zhodiť niekoľko kilogramov.

atkinsonová diéta najlepšia diéta atkins

Medzi dovolené potraviny patrí mäso, údeniny a mliečne výrobky bez akéhokoľvek tukového obmedzenia. Ďalej celozrnné pečivo, vajíčka, zelenina (okrem zemiakov, sladkej zeleniny a ovocia), olivový olej, korenie, čokoláda s vyšším obsahom kakaa a nápoje bez obsahu cukru. Vyhnúť by ste sa mali konzumácii ryže, cestovín, sladkostiam, pivu a iným alkoholickým nápojom.

Pomocou Atkinsonovej diéty je síce chudnutie naozaj rýchle, avšak neodporúča sa praktizovať ju dlhodobo. Konzumáciou živočíšnych potravín sa výrazne zvyšuje cholesterol a obmedzený príjem zeleniny a ovocia zamedzuje príjem vitamínov.

Cambridge diéta

Na jej počiatku bol vedecký experiment, ktorý v 80. rokoch na univerzitnej pôde Cambridgu priniesol jednu z najznámejších diét. Okrem toho podľa diskusií patrí Cambridge diéta medzi najúčinnejšie diéty na chudnutie. Ak sa rozhodnete vyskúšať práve túto diétu, mali by ste mať na pamäti, že váš denný príjem energií nemôže presiahnuť hodnotu 2000 kJ. Ďalším zásadným pravidlom je konzumácia jedla maximálne 3x do dňa.

cambridge diéta najlepšia diéta

Pokiaľ ide o jedálniček, ten si môže prispôsobiť každý podľa svojich požiadaviek a predstáv. Na lahodné chute však môžete ihneď zabudnúť. Budete odkázaný výhradne na instantné jedlá, výživové tyčinky a kokteily určené pre túto diétu. Takáto strava síce nie je stereotypná, avšak výrazne finančne náročná.

Rýchla strata kilogramov a centimetrov je v prípade tejto diéty zaručená. Za týždeň síce dokážete zhodiť aj 3 kilogramy, avšak neodporúča sa ju držať dlhodobo. Neželaný jojo efekt, ktorý sa po odstavení každej rýchlej diéty dostaví, je aj v tomto prípade takmer úplnou samozrejmosťou.

Diéta alebo stravovanie podľa krvnej skupiny

Autorom tejto diéty vychádzajúcej z metabolizmu človeka je americký lekár P. J. D’Adamo. Jej podstatou je výber vhodných a nevhodných potravín podľa krvnej skupiny, ktorú človek vlastní. Stravovane podľa krvných skupín je diéta, ktorá má výborný dopad na organizmus človeka a podporuje jeho celkový zdravotný stav správnym smerom.

diéta stravovanie podľa krvných skupín najlepšia diéta

Krvná skupina 0 vychádza z obdobia lovu zvierat, kedy nebola konzumácia a pestovanie plodín pre človeka známa. Pokiaľ vlastníte “nulku,” s čistým svedomím konzumujte výrobky živočíšneho pôvodu. Hovädzina, divina a ryby sú pre vás ako stvorené. Doplniť ich môžete jedlami s tofu, fazuľou, kozím syrom, brokolicou, cibuľou, kapustou, špenátom a akoukoľvek listovou zeleninou. Vyvarujte sa konzumácií sladkých nápojov, kefíru, syrom a iným mliečnym výrobkom, pečivu, strukovinám, zemiakom, majonézy, kečupu a všetkému vyprážanému jedlu. Takisto vyškrtnite zo svojho každodenného programu pitie kávy a čierny čaj nahraďte zeleným. Dobré je pitie bieleho a červeného vína.

Stravovanie podľa krvnej skupiny A, ktorá je tzv. vegetariánska skupina a jej počiatky siahajú do obdobia po dobe ľadovej, kedy bol človek odkázaný na potraviny, ktoré si sám vypestoval. Ak spadáte do tejto kategórie ľudí, stravujte sa s tofu, strukovinami, obilnými výrobkami (okrem pšenice), zeleninou a ovocím (okrem banánov). Mäso a mliečne výrobky sú pre krvnú skupinu A ťažko stráviteľné, preto by ste sa im mali oblúkom vyhýbať. Úplne zakázané sú potraviny ako zemiaky, mliečne výrobky, slanina, šunka či rozličné druhy mäsa (od kačaciny, husaciny, baraniny, jahňaciny, bravčoviny, hovädziny až po teľacie mäso). Hydinu konzumujte iba v obmedzenom množstve. Naopak, ryby sú v tomto prípade zdraviu prospešné.

Ľudí s krvnou skupinou B v minulosti tvorili zväčša nomádi a kočovníci. Človek s touto skupinou krvi môže konzumovať takmer všetky druhy potravín, za čo vďačí svojmu silnému tráviacemu systému. Vhodnými potravinami sú preňho nízkotučné mliečne výrobky, zelená zelenina, ovocie, ovos, ryža, huby, fazuľa a zelený čaj. Čo sa týka mäsa, “béčkarom” je dovolené jesť hneď niekoľko druhov (baranina, jahňacina, králik a rybacina) okrem hydiny, bravčoviny, pečene a srdca. Vzdať by sa sami väčšiny orieškov, kukurice, tekvíc, avokáda, plesnivému syru, paradajkám apšeničnému pečivu.

V prípade krvnej skupiny AB platí, že ide o vzácnu krvnú skupinu, ktoré je zároveň najlepšie prispôsobená súčasnému životu ľudí a ich stravovacím návykom. Kozumovať môžete takmer všetko. Jahňacinu, baraninu, ryby, králika, morku, tofu, ovos, jogurty, brokolicu, karfiol a zemiaky. Veľmi odporúčané sú mliečne výrobky (okrem plnotučného mlieka. masla a plesnivého syru). Čo slovné spojenie “takmer všetko” však nezahŕňa, je červené mäso, kuracina, hovädzina, teľacina, kačacina, pšenica, pohánka, banány, mango, paprika, reďkovka a avokádo.

Stravovanie na základe odlišnosti krvných skupín vychádza z odporúčania, ktoré potraviny sú pre ktorú krvnú skupinu vhodné a prosperujúce alebo nevhodné, teda spôsobujú obezitu. Nie je možné sa týchto odporúčaní držať na 100%, pretože rôznorodosť ľudí je závislá na viacerých faktoroch, ako len na základe členenia podľa krvných skupín.

Bezcholesterolová diéta

Nepriaznivé účinky nadbytočného cholesterolu v tele spôsobuje konzumácia potravín práve so zvýšeným obsahom tejto látky. Okrem toho, je to taktiež príčina nepravidelného stravovania a nedostatočného pohybu. Cholesterol je však nevyhnutná látka podporujúca stavbu buniek a tvorbu niektorých vitamínov. Bezcholesterolová diéta je úprava jedálnička tak, aby potraviny v ňom obsahovali skutočne potrebné množstvo cholesterolu a nič navyše. Je to dlhodobá a účinná diéta, ktorej výsledok sa okrem úbytku váhy prejaví najmä v zlepšení zdravia.

bezcholesterolová diéta najlepšia diéta

Potraviny so zvýšeným množstvom cholesterolu sú živočíšne a tučné mliečne výrobky. Obmedzením ich konzumácie znížime príjem energie. Tento efekt sa následne prejaví aj na klesajúcej telesnej hmotnosti. Medzi vhodné potraviny patrí zelenina, ovocie, kuracie mäso, celozrnné pečivo, strukoviny a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku.

Množstvo pozitív robí bezcholesterolovú diétu ideálnou voľbou ako schudnúť a zlepšiť sisvoje zdravie. Odporúčané potraviny tejto diéty sú naozaj chutné, takže sa nemusíte obávať, že vaše chuťové poháriky budú trpieť.

Diéta podľa Mačingovej

Mačingovej diéta je 28 dňový jedálniček, ktorý sľubuje výrazné schudnutie bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí. Antónia Mačingová, autorka diéty je taktiež autorkou knihy Najedzte sa do štíhlosti. Práve v nej opisuje svoj program chudnutia a tipy na zdravé jedlá.

V rámci diéty nie je potrebné vykonávať akúkoľvek fyzickú námahu, stačí sa jednoducho držať zásad a 4 týždňového jedálnička. Ďalšou výhodou tohto programu je maximálne neobmedzená konzumácia jedla, preto platí – najedzte sa do sýtosti a zároveň do štíhlosti.

diéta podľa mačingovej najlepšia diéta

28 dňová detoxikačná diéta je založená na konzumácii jedál s BIO kvalitou, vďaka čomu zabránite príjmu toxínov a splodín do svojho tela. Počas konzumácie Mačingovej receptov získa vaše telo dokonalú očistu. K jej plynulému priebehu dopomôže denná konzumácia vody v objeme 3 až 4 litrov, ovocia a zeleniny. Červenú dostane kofeín a alkohol, ktoré majú v rámci detoxu na organizmus nepriaznivé účinky.

Čo sa účinku diéty a jej celkovému výsledku týka, neexistujú jednoznačné hodnoty. Všetko je závislé na každom jedincovi, jeho prístupe k diéte, stavbe tela a podobne. Taktiež môžete schudnúť hneď niekoľko centimetrov v páse bez výrazného zníženia telesnej hmotnosti. Diéta je skôr než na úbytok váhy zameraná na fyzickú a psychickú zmenu človeka. Kompletný 28 dňový jedálniček Mačingovej diéty nájdete tu.

Dukanova diéta

Azda najznámejšia diéta, ktorú pozná každý, kto sa aspoň raz zapodieval myšlienkou dostať svoju telesnú hmotnosť a stravovacie návyky pod kontrolu. Dukanova diéta sa vyznačuje svojou vysokou účinnosťou a pestrým jedálnym lístkom. Ten pozostáva z množstva jedál, takže sa nemusíte striktne držať žiadnej predpísanej predlohy. Postačí, ak budete nasledovať základné pokyny tejto diéty a výsledok sa časom dostaví. Dukanova diéta je však zároveň náročná na čas a silnú vôľu človeka. Pozostáva zo štyroch fáz:

1. fáza dovoľuje konzumáciu čistých bielkovín, medzi ktoré patria mliečne výrobky a ryby. Chudé hovädzie, bravčové mäso a hydinu si buď uvarte alebo ugrilujte. Vyprážaniu sa vyhýbajte oblúkom. Konzumácia vaječných bielkov je povolená, avšak celé vajíčka so žĺtkom obmedzte na 4 kusy týždenne. Dĺžka fázy je závislá od kíl, o ktoré chcete schudnúť. V prípade, že chcete zhodiť 5 kilogramov, jej optimálna dĺžka by mala trvať 2 dni. 10 kilogramov = 3 dni, 15 kilogramov = 4 dni a v prípade, že plánujete chudnúť až 20 kilogramov, táto fáza potrvá 5 dní.

dukanova dieta najlepšia diéta

2. fáza je typická striedavou konzumáciou bielkovín z prvej fázy a bielkovinovo-zeleninových jedál. Najúčinnejšou kombináciou je striedanie jedál po každom dni. To znamená, že ak si v pondelok pripravíte jedlo výhradne z bielkovín, v utorok si k nemu môžete dopriať aj zeleninu. Dĺžka druhej fázy trvá až do chvíle, pokiaľ sa nedostanete na svoju vysnívanú hmotnosť. Medzi zeleninu, ktorá dostala v tejto fáze zelenú, patrí paradajka, uhorka, paprika, cibuľa, reďkovka, zeler, špenát, kaleráb, karfiol, brokolica, artičoky, špargľa a pór. Ďalej je to biela, červená, zelená a čínska kapusta, šalát, baklažán cuketa, tekvica, ružičkový kel a huby. Nemali by sme zabudnúť ani na konzumáciu ovsených otrúb, no maximálne 2 lyžice denne.

3. fáza obsahuje jednu porciu ovocia, 2 krajce celozrnného chleba a maximálne 40 gramov syra denne. Avšak aj v tejto fáze dodržujte jeden bielkovinový deň týždenne. Dĺžka konsolidačnej fázy je závislá na kilogramoch, ktoré ste zhodili. Platí, že 1 kilogram stratenej hmotnosti = 10 dní. Pokiaľ ste schudli 5 kíl, vo vašom prípade potrvá tretia fáza 50 dní. Ak 10 kíl, v tejto fáze zotrvajte 100 dní. Z ovocia vynechajte banány, hrozno, ale aj oriešky. Cestoviny, hrach, šošovicu alebo kuskus si doprajte maximálne v podobe dvoch porcií týždenne. Ryžu a zemiaky jedzte len vo veľmi obmedzenom množstve.

4. fáza je záverečná časť Dukanovej diéty, v ktorej si môžete dopriať čokoľvek. Podmienka bielkovinového jedla z prvej fázy však naďalej platí aj v tomto bode. Jej dĺžka platí po celý zvyšok vášho života.

Jogurtová diéta

Konzumáciou jogurtov si neudržíte iba štíhlu líniu, ale aj zhodíte nejaké to nadbytočné kilo navyše. Jogurtová diéta sľubuje 2 kilogramový úbytok váhy za 5 dní. Jej základom je konzumácia neochutených a neodtučnených jogurtov s kalorickou hodnotou 420 kJ na 100 gramov, ktoré si neskôr dochutí každý podľa svojich predstáv.

jogurtová diéta najlepšia diéta

Okrem jogurtov si môžete pripraviť vlastný nápoj. Stačí, ak zmiešate jogurt s čerstvým ovocím, orieškami, medom, stéviou alebo rôznymi semiačkami, rozmixujete a vychutnávate. Ak patríte medzi priaznivcov slaných chutí, pripravte si nápoj s bylinkami alebo čerstvou zeleninou. Celodenný jedálniček si môže usporiadať každý podľa seba. Na obed si doprajte cestoviny s kuracím mäsom a na večeru napríklad cottage cheese s celozrným pečivom.

Hlavnou výhodou tejto diéty je pozitívny efekt jogurtu na váš zažívací trakt a čistiace účinky na metabolizmus. Okrem toho obsahujú jogurty veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Netreba však zabudnúť, že akákoľvek jednotvárna strava nie je určená na dlhú konzumáciu, preto aj túto diétu je vhodné držať maximálne po dobu piatich dní.

Kapustová diéta

Ďalšou známou stálicou z kategórie rýchlych diét je kapustová diéta. Konzumáciou kapustovej polievky dokážete v priebehu 5 dní schudnúť údajne až 5 kíl. Ideálna voľba, ak potrebujete schudnúť do šiat pred významnou udalosťou. Kapusta je potravina plná vitamínov a pozitívne pôsobí na tráviaci a imunitný systém človeka.

kapustová polievka najlepšia diéta

Hlavným jedlom tejto diéty je diétna kapustová polievka. Receptov na ňu sa na internete nachádza hneď niekoľko. Líšia sa len v množstve použitej zeleniny a korenín. Polievku môžete jesť nepretržite počas celého dňa, no na raňajky či desiatu si doprajte čerstvé ovocie (okrem banánov) alebo chrumkavú zeleninu. Dôležitý je neustály dostatok a príjem tekutín v podobe čistej vody alebo riedených ovocných štiav.

Mrkvová diéta

Ako už z názvu vyplýva, jej základom je mrkva. V akomkoľvek stave – surovom, ale aj varenom. Diéta trvá 5 dní, po ktorých by ste mali mať o 3 kilá menej. Ak ste sa ju rozhodli vyskúšať, zmenu svojho jedálneho lístka musíte zmeniť už deň pred začatím mrkvovej diéty. To znamená, že mrkvu začnite konzumovať už od predchádzajúceho obeda. Kedykoľvek vás prepadne hlad, siahnite po mrkve alebo vypite veľké množstvo nesladeného čaju, prípadne vodu. Váš denný príjem tekutín by mal predstavovať minimálne 2,5 litra vody alebo čaju.

mrkvová diéta

1. Deň: Dopoludnia jedzte to, čo už od predchádzajúceho obeda – mrkvu, ideálne v surovom stave. Na obed si dajte tuniaka vo vlastnej šťave a dusenú karotku. Olovrant pozostáva z chutnej mrkvovo-jablkovej šťavy. Večera sa skladá zo surovej mrkvy a nízkotučného tvarohu s bylinkami, ku ktorému si môžete pridať stonkový zeler.

2. Deň: Na raňajky si dajte omeletu z dvoch vajec a s nastrúhanou mrkvou. Pridať môžete aj ďalšiu čerstvú zeleninu. Desiata pozostáva z mrkvy, plátku celozrnného chleba s rastlinným margarínom. Pečená mrkva s pečeným kuracím stehnom, cuketou a cviklou na obed, Na olovrant si pripravte kokteil z nízkotučného kefíru s mrkvou, jablkom a niekoľkými kvapkami citrónu. Večeru tvorí zeleninový šalát (s mrkvou) a nízkotučný tvrdý syr.

3. Deň: Dopoludnia zjedzte surovú mrkvu. V prípade, ak si mrkvu nastrúhate, pridajte zopár kvapiek olivového oleja. Obed – dusené morčacie prsia, mrkvové pyré a zeleninový šalát. Na olovrant si dajte jednu surovú mrkvu a jedno vajíčko pripravené natvrdo. Na večeru cottage cheese s nastrúhanou mrkvou.

4. Deň: Raňajky pozostávajú z mrkvy, papriky a štyroch plátkov fitnes šunky. Desiatu tvorí kombinácia nastrúhanej mrkvy a jablka. Na obed si dajte pečené zemiaky s dusenou mrkvou a hráškom. Nízkotučné acídko a mrkvu ako olovrant. Na večeru pečenú mrkvu, bielu reďkovku a zeler. K tomu dressing z bieleho jogurtu, byliniek a olivového oleja.

5. Deň: Raňajky v piaty deň tvorí jeden grahamový rožok a mrkovo-zeleninová šťava. Na desiatu jednu surovú mrkvu a jablko, na obed tresku s dusenou karotkou, brokolicou a karfiolom. Ako olovrant poslúži kombinácia nízkotučného bieleho jogurtu, nastrúhaná mrkva a zopár orechov. Varená mrkva zapekaná s nízkotučným tvrdým syrom, vajíčkom a čerstvou zeleninou na večeru.

Táto diéta je ideálna, pokiaľ chcete rýchlo schudnúť zopár kíl. Neodporúča sa ju držať dlhšie, pretože jednostranná strava môže vášmu telu skôr uškodiť, ako pomôcť.

Paleo diéta

V období paleolitu, z ktorého táto diéta čerpá, sa ľudia živili prevažne lovom zvierat a zberom rastlín. Myšlienka paleo diéty je jednoduchá – konzumovať všetko, k čomu bolo ľudské telo vyvinuté. V dnešnom období sa však stravovacie návyky ľudí výrazne zmenili a medzi základné potraviny pribudli položky, ktoré boli v minulosti tabu.

Paleo diéta strava najlepšia diéta

Medzi konzumované potraviny v prípade tejto diéty patrí ovocie, zelenina, mäso, ryby a orechy. Teda všetko, čo obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Spracované potraviny, cukry a obilniny sú v paleo strave zásadne vylučené. Odporúčané je kuracie, hovädzie, bravčové mäso a ryby. Listová zelenina (brokolica, karfiol, špenát, kapusta, mrkva, huby) a jablká, banány, jahody, pomaranče, avokádo, sladké zemiaky, cibuľa. Medzi povolené koreniny patrí kokosová múka, kokosový, mandľový a extra panenský olej, kokosové mlieko, jablčný ocot, morská soľ, med, vanilka, čierne korenie, bazalka, tymian, cesnak, orechy a dijonská horčica.

V skratke je paleo diéta veľmi podobná stravovaniu jaskynného človeka. Rovnako, ako niektoré predošlé, ani táto diéta si nekladie za primárny cieľ úbytok telesnej hmotnosti, ale podporu metabolizmu a zamedzenie civilizačných ochorení. Napokon, cukrovku, vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne ochorenia boli pre jaskynných ľudí obrovskou neznámou. Viac o paleo stravovaní sa dozviete v článku Paleo strava: prečo sa podľa nej stravovať a čo jesť.

paleo diéta

Tento výber nezahŕňa všetky diéty, pretože ich počet je v súčasnosti takmer nemožné zistiť. Zatiaľ čo niektoré sú účinné, iné môžu fungovať menej. Taktiež platí, že pre niekoho úspešná forma chudnutia nemusí rovnako dobre fungovať aj vo vašom prípade. Voľba tej správnej je napokon na vás a vašich očakávaniach. Majte však na pamäti, že výber vhodnej diéty by ste ešte pred začatím mali prekonzultovať so svojim zdravotným lekárom. Veríme, že nech si vyberiete akokoľvek, dosiahnete vytúžený úspech.

Skúšali ste už alebo sa chystáte skúsiť niektorú z týchto diét? Pevne veríme, že vám tento sprievodca pomohol. Ak áno, budeme radi, keď sa s nim podelíte a podporíte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *