Poruchy príjmu potravy: Prečo vznikajú, aké sú ich príznaky a následky

Poruchy príjmu potravy: Prečo vznikajú, aké sú ich príznaky a následky

Mnohí z nás chcú byť štíhlejší, svalnatejší a ideálne mať celoročne vyrysované brucho. Na dosiahnutie vysnívanej postavy potom dokážeme obetovať naozaj veľa. Jeme čím ďalej, tým menej, viac športujeme a meníme svoj celkový životný štýl takmer na nepoznanie. Táto cesta k vysnívanému telu však nie je ideálna a môže priniesť množstvo komplikácií či nástrah. Omnoho lepšie je nastaviť si naozaj reálne ciele a zvoliť si zdravý spôsob na ich dosiahnutie bez zbytočných extrémov. Vďaka tomu sa môžeme dočkať dlhodobých výsledkov bez negatívnych dopadov na telo.

Čo sa však stane, keď sa túžba po peknom tele stane posadnutosťou? O slovo sa môžu prihlásiť poruchy príjmu potravy. V ich prípade sa z nevinného chudnutia často stáva priorita číslo jeden, ktorá môže vážne ohroziť fyzické aj duševné zdravie. Neexistuje iba jeden druh poruchy príjmu potravy, ale rovno niekoľko. Každý z nich má svoje špecifiká, a preto je dôležité zorientovať sa v typoch a príčinách tých najznámejších. Pri tomto ochorení je dobré rozoznať varovné signály ešte v zárodku, čo najskôr sa obrátiť na odborníka, a predísť tak vážnejším problémom.

Čo sú poruchy príjmu potravy?

Porucha príjmu potravy (PPP) nie je len odmietanie jedla z dôvodu chudnutia alebo pubertálny rozmar, ktorý sa objaví zo dňa na deň. Môže začať nevinným schudnutím niekoľkých nadbytočných kíl, ktoré sa časom vymkne spod kontroly. Ide o vážne a potenciálne život ohrozujúce psychické ochorenie. [1–3]

  • Sú charakteristické poruchami správania a nezdravým prístupom k jedlu či vlastnému telu.
  • Najčastejšie sa prejavujú odmietaním jedla, extrémne nízkym energetickým príjmom, striedaním období hladovania a prejedania sa alebo inou formou viac či menej vedomej manipulácie so stravou.
  • K tomu sa môže pridať vyvolávanie zvracania, zneužívanie laxatív (látky s preháňacím účinkom) alebo diuretík (odvodňujúce lieky).
  • V mnohých prípadoch sa objavuje snaha o čo najväčší energetický výdaj prostredníctvom pohybu v priebehu dňa a prehnané cvičenie.

Človek s poruchou príjmu potravy typicky žije vo svojom vlastnom svete, ktorý sa točí primárne okolo jedla, chudnutia a vzhľadu postavy. Robí všetko pre to, aby nejakým spôsobom zapracoval na svojej postave, čo si často spája s väčšou spokojnosťou, šťastím a lepším spoločenským postavením. Má na seba obrovské nároky a stále chce dosiahnuť svoj vysnívaný ideál krásy. Namiesto toho sa však často vrhá do priepasti, kde naňho čakajú problémy s fyzickým zdravím aj so psychikou, ktoré značne znižujú kvalitu jeho života. [1–3]

Čo sú poruchy príjmu potravy?

Čo spôsobuje poruchy príjmu potravy?

Začiatok býva nenápadný. Často to odštartuje túžba po štíhlejšom tele, vyrysovanom bruchu, lepšom športovom výkone alebo potreba uspokojiť nároky, ktoré na nás kladie okolie či my sami. Po prvých úspechoch prichádzajú pochvaly a príjemná pozornosť, ktorá nás len uistí v tom, že to robíme správne. A tak si ešte uberieme v jedle a pridáme v tréningu, pretože máme pocit, že toto je tá jediná správna cesta, ako dosiahnuť svoje ciele. Všetko sa však môže vymknúť spod kontroly a veľmi ľahko a rýchlo spadneme do nepekného sveta porúch príjmu potravy.

Samotná príčina vzniku PPP sa odhaľuje veľmi ťažko. Nemôže za to len chudnutie, pretože tým denne prechádzajú mnohí ľudia a z veľkej väčšiny to nekončí takými problémami. Faktorov, ktoré môžu byť tým potenciálnym spúšťačom, existuje množstvo. Niektoré majú korene v blízkom okolí človeka a iné začínajú v jeho vlastnej hlave. [4–5]

Aké sú rizikové faktory pre vznik porúch príjmu potravy?

Prvotnou príčinou PPP môže byť držanie rôznych diét v minulosti, túžba byť vo všetkom najlepší alebo snaha o zlepšenie športového výkonu, a to najmä v disciplínach, v ktorých sa kladie veľký dôraz na vzhľad a estetiku. S tým však vymenovanie príčin zďaleka nekončí. Na vypuknutie porúch príjmu potravy sa môžu podieľať aj biologické, psychologické či sociálne faktory. [4–5]

1. Biologické faktory, ktoré môžu viesť ku vzniku porúch príjmu potravy

  • V okolí máme človeka s PPP či iným psychickým ochorením: Ak náš rodič, súrodenec alebo iný blízky príbuzný trpí psychickou poruchou, zvyšuje sa aj nám riziko vzniku týchto ochorení vrátane porúch príjmu potravy.
  • Máme skúsenosť s množstvom diét: PPP sa často objaví u ľudí, ktorí si už v minulosti prešli množstvom diét s cieľom zmeny postavy. Neúspech v minulosti ich totiž môže priviesť k extrémnym diétam a prístupom.
  • Sme stále v kalorickom deficite: U ľudí, ktorí majú dlhodobo vyšší energetický výdaj, ako je príjem, sa rovnako zvyšuje riziko vzniku PPP. To sa môže objaviť aj v období intenzívneho rastu (puberta), iného ochorenia či nadmerného cvičenia. Jedlo v nich môže vyvolávať strach z nechceného priberania.
Čo spôsobuje poruchy príjmu potravy?

2. Psychologické faktory, ktoré môžu viesť ku vzniku porúch príjmu potravy

  • Chceme byť perfektní: Máme na seba prehnané, často nereálne nároky a očakávania. Ak sa potrebujeme v niečom zlepšiť, snaha o schudnutie či inú zmenu postavy sa môže stať nástrojom, ako dosiahnuť svoje ciele.
  • Nie sme spokojní s vlastnou postavou: Nespokojnosť so svojím vzhľadom sa môže prejaviť aj na sebavedomí. Pošramotené sebavedomie potom môže spustiť psychické ťažkosti vrátane nezdravého vzťahu k jedlu a ďalších príznakov PPP.
  • Máme psychické problémy alebo sme im čelili v minulosti: U niektorých ľudí s PPP sa pred ich diagnózou objavili príznaky úzkosti, sociálnych fóbií alebo obsesívno-kompulzívne poruchy.

3. Sociálne faktory, ktoré môžu viesť k vzniku porúch príjmu potravy

  • Kult štíhlosti: Ľudia so štíhlou postavou sa všeobecne v spoločnosti považujú za úspešnejších a spokojnejších. To je tiež dôvod, prečo sa pomocou znižovania hmotnosti môžeme snažiť zlepšiť svoje spoločenské postavenie a prestíž. V prípade posadnutosti štíhlosťou sa z prvých schudnutých kíl môže vyvinúť anorexia alebo iná porucha príjmu potravy.
  • Diskriminácia ľudí s nadváhou a body shaming: K vzniku porúch príjmu potravy prispieva takisto diskriminácia, šikana a odsudzovanie ľudí na základe ich vzhľadu. To sa môže objaviť ako v reálnom živote, tak aj na sociálnych sieťach.
  • Sociálna izolácia: Limitovaný kontakt s okolím, samota, nedostatok priateľov a ľudí, ktorí sa o nás zaujímajú, môže byť ďalším dôvodom vzniku PPP. Človek môže teda prostredníctvom PPP vyžadovať pozornosť, ktorá sa mu nedostáva.
  • Esteticky náročné športy a aktivity: Ak svoj čas trávime činnosťami, v ktorých zohráva vzhľad alebo telesná hmotnosť veľkú úlohu, máme automaticky vyššie riziko vzniku PPP. Štíhlejšia postava sa v týchto prípadoch bežne spája s väčším úspechom. Ide napríklad o modeling, tanec, ale aj športy, ako sú gymnastika, fitness, kulturistika či cyklistika.
Príčiny porúch príjmu potravy

Kto je najviac ohrozený poruchami príjmu potravy?

Nezáleží na tom, či sme dieťaťom v puberte, ženou po päťdesiatke alebo dospelým mužom, v ohrození môže byť ktokoľvek z nás. 

  • Poruchy príjmu potravy postihujú približne 5 % populácie a najčastejšie sa rozvinú v období dospievania a ranej dospelosti.
  • Celosvetovo sa odhaduje, že mentálnou anorexiou alebo bulímiou trpí 0,5 – 3 % ľudí. Podľa odborníkov sú však tieto štatistiky značne podhodnotené. Množstvo prípadov sa totiž vôbec nemusí dostať k lekárovi, ktorý by PPP diagnostikoval. Celkové číslo bude teda vyššie.
  • Muži podľa štatistík tvoria dokonca 25 % prípadov s anorexiou či bulímiou. V prípade záchvatového prejedania sa je to až 40 %. Táto štatistika preto jasne vyvracia mýtus, že sa tieto problémy týkajú len žien.
  • Väčšinu zachytených prípadov predstavujú mladé ženy. Podľa populačnej štúdie, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 5 000 žien, malo 15 % z nich v prvej polovici života osobnú skúsenosť s PPP. U žien teda, žiaľ, nejde o ojedinelé ochorenie. Častý výskyt PPP u nich potvrdzujú aj ďalšie dáta a štúdie. [6–8]

Aké sú rizikové skupiny vzniku porúch príjmu potravy?

Do vyššieho rizika sa nemusíme dostať iba na základe veku a pohlavia. Ohrozené skupiny spájajú tiež podobné záujmy alebo zamestnanie. [9–10]

  • Dospievajúce ženy a dospievajúci muži. V období puberty sa odohráva množstvo fyziologických zmien, ktoré sa prejavia aj na vzhľade, ako je napríklad rast pŕs alebo väčšie ukladanie tuku v oblasti bokov v prípade dievčat. Niekto ich môže začať riešiť rôznymi diétami, hladovaním či prejedaním sa, z čoho sa môže rozvinúť porucha príjmu potravy.
  • Jedinci prechádzajúci životnými zmenami. Môže to byť strata blízkej osoby, rozchod, zmena zamestnania alebo bydliska. Niektorí ľudia sú na tieto životné zásahy citlivejší ako iní. Dokonca to môže viesť až k psychickým ochoreniam, vrátane PPP.
  • Ľudia, ktorí sa venujú estetickým športom. Medzi ne zaraďujeme napríklad gymnastiku, fitness, kulturistiku, tanec, balet či krasokorčuľovanie.
  • Športovci, ktorí musia spĺňať váhové kategórie. Týka sa to najmä bojových športov či vzpierania.
  • Športovci, ktorí si potrebujú udržiavať nízku telesnú hmotnosť. Medzi také športy patrí napríklad vytrvalostný beh, cyklistika či jazdectvo.
  • Ľudia so zamestnaním, v ktorom sa dbá na vzhľad. Ide hlavne o modeling, herectvo či moderovanie v televízii.
  • Minoritné skupiny. Ľudia z LGBTQIA komunity (ľudia s inými sexuálnymi či genderovými identitami).

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Aké sú najčastejšie typy porúch príjmu potravy?

Podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKN), ktorú vydala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), môžeme rozlišovať niekoľko druhov PPP. Toto vymenúvanie dopĺňa Americká psychiatrická asociácia (APA). Oficiálna kategorizácia pomáha s diagnózou porúch príjmu potravy. Existujú však aj ďalšie nešpecifikované problémy, ktoré sa týmto ochoreniam v mnohých ohľadoch podobajú. A ani tie v našom prehľade nevynecháme. [11–13]

Definované poruchy príjmu potravy 

1. Mentálna anorexia (anorexia nervosa)

Anorexia je zrejme najznámejšou poruchou príjmu potravy. Dochádza pri nej k výraznému obmedzeniu príjmu stravy. Ľudia, ktorí týmto ochorením trpia, dokážu zjesť napríklad len jedno jablko denne a niektoré dni nejedia vôbec. K tomu sa v mnohých prípadoch pridáva aj veľký výdaj energie prostredníctvom pohybu a cvičenia. Typicky sa snažia za každú cenu držať veľmi obmedzujúcich pravidiel v jedálničku aj cvičebnom pláne, ktoré si vytvorili. To všetko vedie k hlbokému kalorickému deficitu a výraznému znižovaniu hmotnosti. Podváha je následne jedným z hodnotiacich kritérií prítomnosti mentálnej anorexie. Ak v anamnéze chýba, ochorenie sa označuje ako atypická mentálna anorexia.

K obmedzeniu príjmu stravy sa tiež často pridáva strach z priberania, snaha o udržanie nízkej hmotnosti a skreslené vnímanie vlastného tela. Okolie môže postavu daného človeka vnímať ako dostatočne štíhlu, avšak on sám stále na sebe pozoruje nedostatky. Napríklad svoje stehná môže vidieť ako príliš objemné, aj keď je opak objektívnou pravdou. Anorektici si väčšinou nepripúšťajú, že majú nejaký problém, ktorý by im mohol poškodiť zdravie, nehovoriac o tom, že vážne. [11–13]

Čo je mentálna anorexia?

2. Mentálna bulímia (bulimia nervosa)

Bulímia sa od anorexie odlišuje tým, že je charakteristická opakovanými epizódami prejedania sa, ktoré sprevádzajú pocity viny a straty kontroly nad príjmom stravy. V tomto prípade často nasleduje kompenzačné správanie vo forme hladovania, prehnaného cvičenia, vyvolávania zvracania alebo zneužívania laxatív. Touto stratégiou sa ľudia s bulímiou snažia zabrániť priberaniu.

Ak sa záchvaty prejedania sa v spojení s kompenzačným správaním opakujú minimálne raz týždenne počas 3 mesiacov, ide o mentálnu bulímiu. V prípade, že k tomu dochádza menej často, problém sa označuje ako atypická mentálna bulímia.

Ľudia s bulímiou sú schopní zjesť za chvíľu veľký objem akéhokoľvek jedla. Môže u nich dochádzať k extrémnym zmenám v jedálničku. Niekoľko dní jedia iba nízkokalorické potraviny, ako ovocie, zeleninu, chudé mäso alebo nízkotučné mliečne výrobky, ktoré potom vystriedajú veľké porcie „zakázaných” jedál, ako sú napríklad sladkosti alebo fast food. Túto zmenu následne vnímajú ako zlyhanie, po ktorom sa u nich objavuje pocit viny. [2, 11–13]

3. Záchvatové prejedanie sa (Binge Eating Disorder)

Ako v prípade bulímie, pri záchvatovom prejedaní sa takisto vyskytujú epizódy veľkého príjmu stravy v krátkom čase. Toto správanie je následne sprevádzané pocitmi viny, zlyhaním, sklamaním a stratou kontroly. V ich prípade však často chýba kompenzačné správanie. Ak sa to opakuje minimálne raz týždenne počas 3 mesiacov, ide o záchvatové prejedanie sa. V prípade, že k tomu dochádza menej často, problém sa označuje ako atypické záchvatové prejedanie sa.

Pre ľudí, ktorí trpia záchvatovým prejedaním sa, je charakteristické, že jedia rýchlejšie a väčšie porcie, ako je bežné. V jedení pokračujú až dovtedy, kým dosiahnu nepríjemný, až bolestivý pocit presýtenia. Typické pre nich je aj to, že začnú jesť vtedy, keď nemajú pocit hladu. Za svoje správanie sa často hanbia, a tak preferujú jedenie osamote. [11–13]

Čo je záchvatové prejedanie sa?

4. Pica

Pro túto poruchu príjmu potravy je typická konzumácia nepožívateľných predmetov bez kalorickej hodnoty. Môže to byť napríklad vata, vlasy, papier lebo mydlo. Na klinickú diagnostiku tohto ochorenia je potrebné, aby také správanie prebiehalo minimálne počas jedného mesiaca. Ľudia trpiaci týmto ochorením sa však bežným potravinám nevyhýbajú, a tak sa u nich nemusia objaviť príznaky podvýživy. [11, 14]

Tento problém sa diagnostikuje často až vtedy, keď konzumácia nejakého predmetu spôsobí zdravotné problémy a ľudia vyhľadajú pomoc lekára. Inak môže byť skrytý pred všetkými, okrem chorého človeka. Väčší problém však nastáva v prípade, keď je toto ochorenie súčasťou inej PPP. V ohrození sú hlavne ľudia s iným duševným ochorením či poruchou intelektu. [11, 14]

5. Ruminatívna porucha (prežúvanie)

Ide o ochorenie, pre ktoré je typické navrátenie žalúdočného obsahu späť do úst a jeho opakované prežúvanie, prehltnutie alebo vypľuvnutie. Často k tomu dochádza mimovoľne bez námahy. Prebieha to bez pocitu bolesti či nevoľnosti a nesúvisí to ani s ochorením tráviaceho traktu či inou PPP. Aby bola diagnostikovaná, je potrebné, aby sa toto správanie opakovalo minimálne v priebehu jedného mesiaca. [11, 14]

Aké sú typy porúch príjmu potravy?

6. Nešpecifické poruchy príjmu potravy 

Tieto ochorenia nespĺňajú potrebné kritériá na diagnózu vyššie uvedených. To však rozhodne neznižuje ich závažnosť. Okrem atypickej mentálnej anorexie, bulímie a záchvatového prejedania sa sem patrí aj purgatívna porucha. Tá je charakteristická opakovaným užívaním laxatív, diuretík a vyvolávaním zvracania s cieľom ovplyvnenia telesnej hmotnosti. V porovnaní s bulímiou pri nej chýba predchádzajúci nadmerný príjem stravy.

Do tejto skupiny patrí aj syndróm nočného jedenia, pri ktorom dochádza k prejedaniu sa po večeri alebo jedení uprostred noci. To môže narušiť spánok a viesť k priberaniu, až obezite. Pre ľudí, ktorí toto zažívajú, je ďalej typické, že si dávajú prvé jedlo dňa až v neskorších hodinách. [11, 12, 15]

7. Reštriktívna porucha príjmu potravy (ARFID)

Človek s touto poruchou nerieši vzhľad postavy alebo chudnutie. Namiesto toho sa však vyhýba určitým potravinám alebo celým skupinám potravín pre ich chute, konzistenciu, vzhľad či teplotu. Môže sa objaviť ako následok nejakej negatívnej skúsenosti v minulosti (dusenie sa určitou potravinou alebo tráviacimi ťažkosťami po jedle).

Obávané potraviny mu spôsobujú pocity úzkosti a strachu. Z toho dôvodu môže mať človek často veľmi obmedzený jedálniček, ktorý nie je schopný rozšíriť pre prítomný pocit strachu. [11, 14]

Čo je reštriktívna porucha príjmu potravy?

Nešpecifické problémy, ktoré súvisia s jedlom

Tieto poruchy síce oficiálne nepatria k poruchám príjmu potravy, svojím charakterom sa im však veľmi približujú. Spája sa s nimi množstvo zdravotných rizík, a preto by sme na ne nemali zabúdať. 

1. Bigorexia (muskulárna dysmorfia)

Bigorexia je známa tiež pod názvom Adonisov komplex a býva považovaná za opak anorexie. Ide o psychickú poruchu, ktorá sa objavuje častejšie u mužov. Podobne, ako je to v prípade anorexie, charakterizuje ju skreslené vnímanie vlastného tela. Rozdiel je však v tom, že jedinci s bigorexiou sa vnímajú ako príliš malí, slabí a nedostatočne svalnatí. To sa snažia kompenzovať hodinami cvičenia v posilňovni a zvýšeným energetickým príjmom. Jednoducho robia všetko pre to, aby nabrali svaly. A aj napriek tomu, že sa im to darí, stále nie sú so svojím vzhľadom spokojní, čo môže vyvolať depresívne myšlienky.

Zrejme nikoho neprekvapí, že sa tento problém vyskytuje predovšetkým medzi kulturistami a bodybuildermi. Podľa štúdií trpí bigorexiou viac ako 50 % jedincov (žien aj mužov), ktorí pretekajú na poli amatérskej či profesionálnej kulturistiky. V ich prípade, žiaľ, nie je výnimočné ani užívanie anabolických steroidov za účelom rastu svalovej hmoty. Tento problém môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ktoré sú spojené so steroidmi. [16–17]

Čo je bigorexia?

2. Ortorexia (orthorexia nervosa)

Ortorexia je psychické ochorenie, ktoré síce nespĺňa kritériá pre oficiálne poruchy príjmu potravy, ale rozhodne patrí do tejto problematiky. Niekedy sa nazýva aj ako posadnutosť zdravým stravovaním. Je totiž charakteristická nutkavou potrebou jesť len „zdravé” alebo „čisté” potraviny, čo človeku s týmto ochorením dodáva pocit kontroly nad svojím zdravím. Po zjedení „zakázaného” jedla naopak prichádza pocit viny a úzkosti. 

Človek s ortorexiou konzumuje len to, čo sám považuje za vhodné, a tak môže mať výrazne obmedzený výber potravín. Zo svojho jedálnička často vyraďuje celé skupiny potravín, ktoré vníma ako nezdravé alebo škodlivé. Môže ísť napríklad o cukor, pečivo či iné výrobky z obilnín, tuk, mäso alebo mliečne výrobky. Čím je situácia vážnejšia, tým menej potravín, ktoré považuje za správne a dostatočne zdravé, mu teda zostane na konzumáciu.

To sa potom typicky prejaví deficitom určitých živín (bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálnych látok), čo môže viesť až k zdravotným problémom. O správnosti svojho spôsobu stravovania je väčšinou skalopevne presvedčený a často si nepripúšťa, že by jeho správanie mohlo predstavovať problém. [14]

Čo je ortorexia?

Príznaky a následky porúch príjmu potravy

Ak si niekto pravidelne dáva namiesto plnohodnotného jedla len kúsok ovocia, prázdny žalúdok sa snaží zaplniť vodou alebo sa u neho strieda prejedanie sa a hladovanie, dá sa očakávať, že z dlhodobého hľadiska bude mať také správanie negatívny vplyv na zdravie. 

Všetky vyššie spomínané poruchy majú jedno spoločné – narušený vzťah s jedlom. Ten môže mať vážne následky na psychické aj fyzické zdravie. To ale nie je všetko, pretože tieto problémy sa potom prenášajú rôznymi spôsobmi do fungovania medziľudských vzťahov a športovej výkonnosti. Celkovo takto dôjde k zníženiu kvality života.

1. Aké sú dôsledky porúch príjmu potravy pre fyzické zdravie?

Strava poskytuje nielen energiu, ale aj dôležité mikroživiny, ako sú vitamíny, minerálne látky a ďalšie biologicky aktívne zložky s pozitívnym vplyvom na organizmus. Ak organizmu niečo z toho dlhodobo chýba, nemôže fungovať správne.

Pri rôznych PPP sa môžu tieto následky a dopady odlišovať. V prípade nedostatočného energetického príjmu v tele nastávajú adaptačné mechanizmy, ktoré mu pomáhajú ušetriť čo najviac energie. Je to logické, telo drastické obmedzenie energetického príjmu berie ako život ohrozujúci stav, a tak šetrí, kde sa dá. Energia sa teda využíva hlavne na nevyhnutné funkcie, ako je srdcová činnosť alebo dýchanie. Niektoré deje v organizme sa tým výrazne obmedzia, čo sa nezaobíde bez vážnych následkov. [18–19]

Telo a dopady porúch príjmu potravy

  • chronická únava a podráždenosť
  • strata svalovej hmoty a celková slabosť
  • problémy so sústredením a s udržaním pozornosti 
  • tráviace ťažkosti (zápcha, hnačka), bolesti brucha
  • vypadávanie vlasov a zhoršenie kvality pokožky
  • pri častom zvracaní dochádza k poškodeniu pažeráka a zubov 
  • rednutie kostí (osteoporóza)
  • problémy so spánkom
  • negatívny vplyv na hladinu estrogénu a testosterónu, sexuálne zdravie a plodnosť
  • nepravidelná menštruácia alebo jej úplné vynechanie (amenorea)
  • anémia (chudokrvnosť) vplyvom nedostatku železa
  • v ťažkých prípadoch môže dôjsť k spomaleniu srdcovej frekvencie a poklesu krvného tlaku, čo môže ohroziť normálnu funkciu srdca
Príznaky porúch príjmu potravy

2. Aké sú dôsledky porúch príjmu potravy pre psychické zdravie?

Človek s poruchou príjmu potravy môže mať psychické problémy už pred vypuknutím tohto ochorenia. Takisto sa PPP môžu neskôr negatívne podpísať na jeho duševnom zdraví a medziľudských vzťahoch. Často prestane chodiť do spoločnosti aj na rodinné udalosti, ktoré by mohli ohroziť dodržiavanie jeho starostlivo nastaveného plánu. Z extrovertného človeka sa takto zrazu stane introvert. [19–20]

Pri poruchách príjmu potravy bežne dochádza k neustálemu premýšľaniu nad jedlom a prehnanej kontrole hmotnosti a vzhľadu. Zníži sa flexibilita a schopnosť prispôsobenia sa v každodennom živote, pretože človek potrebuje nutne dodržiavať svoj plán a nastavený režim. 

Duševné zdravie a dopady porúch príjmu potravy

  • depresia, úzkosť a pocity menejcennosti 
  • sebaľútosť, pochybovanie o sebe samom
  • pocity viny, sklamania a hanby 
  • pocity osamelosti
  • strach z nových vecí
  • rituály a kompulzívne správanie (opakujúce sa správanie)
  • obsedantné alebo vtieravé myšlienky, ktorých sa nedokáže zbaviť 
  • zhoršené vzťahy v rodine
  • poškodenie alebo zničenie partnerských či priateľských vzťahov
Vplyv porúch príjmu potravy na psychiku

3. Vplyv porúch príjmu potravy na športový výkon

Niektorí športovci síce dokážu vďaka prispôsobeniu tela na nízky energetický príjem dosť dlho normálne trénovať, postupom času však môžu začať pozorovať pokles výkonnosti a ďalšie negatívne dôsledky PPP. [21]

Športová výkonnosť a dopady porúch príjmu potravy

  • pocity únavy a vyčerpania
  • zníženie výkonu počas tréningu 
  • strata svalovej hmoty a sily
  • zhoršená funkcia svalov pre nedostatok energie z jedla, bielkovín a elektrolytov (draslík, horčík, vápnik), ktoré sú dôležité pre ich správnu činnosť
  • svalové kŕče z dôvodu nedostatku elektrolytov
  • ťažkosti so sústredením sa na výkon 
  • častejšie zlomeniny a poranenia
  • zhoršená regenerácia a hojenie zranení
  • nižšie telesné zásoby glykogénu – zásobného sacharidu

Ak vás zaujíma, čo ešte môže na tele športovcov spôsobiť nízky energetický príjem v kombinácii s nadmerným cvičením, prečítajte si článok Ako bojovať so stratou menštruácie a s ďalšími príznakmi ženskej atletickej triády?

Poruchy príjmu potravy v športe

Ako riešiť poruchy príjmu potravy?

Na poruchy príjmu potravy by človek rozhodne nemal byť sám. V tomto prípade je nutná odborná pomoc lekára a ďalších členov multiodborového tímu, ktorý zabezpečí komplexnú starostlivosť. Na terapii človeka s PPP sa väčšinou podieľajú lekár, psychológ a nutričný špecialista. Nemenej dôležitá je tiež podpora zo strany rodiny a blízkeho okolia. [13]

Vypočujte si podcast Zdravá miera na tému zdravého vzťahu k jedlu

Čo si z toho vziať?

Ľudia s poruchami príjmu potravy často manipulujú s jedlom nielen z toho dôvodu, aby schudli alebo nabrali svaly. V mnohých prípadoch veria, že im to pomôže získať krajšiu postavu, lepší športový výkon, ale aj väčšie sebavedomie, životnú spokojnosť a úspech. Žijú vo svojom vlastnom svete, ktorý je plný počítania kalórií a výčitiek po zjedení určitého jedla. Môže ich k tomu viesť vlastný perfekcionizmus, tlak z okolia alebo psychické problémy. V tomto prípade je podstatná včasná pomoc odborníkov, ktorá môže pomôcť zabrániť vzniku negatívnych dopadov PPP na zdravie.

Ak ste si z dnešného článku niečo odniesli a máte pocit, že by si ho mal prečítať aj niekto ďalší, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi. Podporíte tak povedomie a šírenie informácií o poruchách príjmu potravy. 

Zdroje:

[1] What is an Eating Disorder – https://nedc.com.au/eating-disorders/eating-disorders-explained/the-facts/whats-an-eating-disorder/

[2] What Are Eating Disorders? – https://www.psychiatry.org/patients-families/eating-disorders/what-are-eating-disorders

[3] Psychology Today. Eating Disorders – https://www.psychologytoday.com/us/conditions/eating-disorders

[4] National Eating Disorders Association. Risk Factors.– https://www.nationaleatingdisorders.org/risk-factors

[5] Medicine, N. Eating Disorders Causes and Risk Factors. – https://www.nm.org/conditions-and-care-areas/behavioral-health/eating-disorders/causes-and-risk-factors

[6] Janout, V., & Janoutová, G. Eating disorders risk groups in the Czech Republic—Cross-sectional epidemiologic pilot study. – https://pdfs.semanticscholar.org/71d2/8418c9c51bc3a5249c9cbf5c0deab83b92c1.pdf

[7] Identifying people at risk of eating disorders. – https://nedc.com.au/identifying-people-at-risk-of-eating-disorders/

[8] Micali, N., Martini, M. G., Thomas, J. J., Eddy, K. T., Kothari, R., Russell, E., Bulik, C. M., & Treasure, J. Lifetime and 12-month prevalence of eating disorders amongst women in mid-life: A population-based study of diagnoses and risk factors. – https://doi.org/10.1186/s12916-016-0766-4

[9] Risk & Protective Factors. [https://nedc.com.au/eating-disorders/eating-disorders-explained/risk-and-protective-factors/[

[10] Winchester Hospital. Risk Factors for Eating Disorders.– https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=20315

[11] Chuť žiť. Diagnózy. – https://chutzit.sk/diagnozy/

[12] DSM- 5 Diagnostic criteria for Eating Disorders. Institute for Eating Disorders. – https://insideoutinstitute.org.au/assets/dsm-5%20criteria.pdf

[13] Healthdirect Australia. Eating disorders – https://www.healthdirect.gov.au/eating-disorders

[14] Types of Eating Disorder. – https://www.beateatingdisorders.org.uk/get-information-and-support/about-eating-disorders/types/

[15] Michigan Medicine. Night Eating Syndrome – https://www.uofmhealth.org/health-library/aa107116

[16] Cafri, G., Olivardia, R., & Thompson, J. K. Symptom characteristics and psychiatric comorbidity among males with muscle dysmorphia. Comprehensive – https://doi.org/10.1016/j.comppsych.2008.01.003

[17] Tovt, Š., & Hricová, A. Introduction to bigorexia. – https://doi.org/10.32725/kont.2021.014

[18] Health Consequences. National Eating Disorders Association. – https://www.nationaleatingdisorders.org/health-consequences

[19] NAMI: National Alliance on Mental Illness. Eating Disorders. – https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Mental-Health-Conditions/Eating-Disorders

[20] HealthXchange. Eating Disorder Complications: Medical Risks, Psychological Effects and Social Impact – https://www.healthxchange.sg:443/food-nutrition/eating-disorders/eating-disorder-complications-medical-risks-psychological-effects-social-impact

[21] Place, M. How Eating Disorders Affect Sports Performance. – https://www.mccallumplace.com/about/blog/eating-disorders-affect-sports-performance/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *