Obsah
Nátierky sú skvelý snack, raňajky alebo večera. Majú totiž hneď niekoľko výhod. Sú chutné, a navyše nie je potrebné zložito ich pripravovať. Za pár minút tak môže byť jedlo na stole. Potom už stačí pridať len zeleninu, pečivo a je to. Rovnako dobre sa dajú tieto nátierky použiť napríklad ako dip k nachos.
Cibuľová nátierka
Nadrobno nasekaná cibuľa sa dáva do nátierok bežne. My sme ju tentoraz navyše aj orestovali. Nátierka tak získala zase iný chuťový rozmer. Vyskúšajte túto vychytávku tiež.
Budeme potrebovať:
- 200 g gréckeho jogurtu s 0 % tuku
- 50 g light majonézy
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky jarnej cibuľky
- 1 PL dijonskej horčice
- pár kvapiek bieleho vínneho octu
- štipku soli
- olivový olej v spreji
Mohli by vás zaujímať tieto produkty:
Postup:
Rozpálime panvicu, ktorú sme predtým postriekali olivovým olejom v spreji. Potom na ňu dáme nadrobno nakrájanú šalotku s cesnakom a mierne ich orestujeme. Následne pridáme pár kvapiek vínneho octu a pri občasnom miešaní restujeme, kým šalotková zmes nezačne karamelizovať.
Do misky si dáme majonézu, grécky jogurt, dijonskú horčicu a zmes z panvice. Jarnú cibuľku si nakrájame nadrobno a takisto ju primiešame k zmesi. Podľa potreby dosolíme. Miešame, kým sa všetko neprepojí. Nátierku zakryjeme a dáme ju uležať do chladničky, kým sa nebude podávať
Nutričné hodnoty | Na celé množstvo |
---|---|
Energetická hodnota | 378 kcal |
Bielkoviny | 25 g |
Sacharidy | 23 g |
Tuky | 20 g |
Vláknina | 3 g |
Tuniaková nátierka
Ak máte radi nátierky, ktoré sú doslova nabité bielkovinami, táto tuniaková je super voľbou. Skvele sa hodí ako snack, raňajky alebo ľahšia večera.
Budeme potrebovať:
- 240 g tuniaka vo vlastnej šťave
- 140 g gréckeho jogurtu s 0 % tuku
- 60 g light majonézy
- 10 g olivového oleja
- 1 ks šalotky
- štipku sladkej papriky
- bylinky na ozdobenie (nemusia byť)
Postup:
Šalotku olúpeme, nasekáme nadrobno a dáme do misky. Potom k nej pridáme aj tuniaka, jogurt, light majonézu, olivový olej a červenú papriku. Celú zmes pár sekúnd premixujeme ponorným mixérom, aby mala nátierka ideálnu konzistenciu. Potom ju ozdobíme bylinkami a môžeme podávať.
Nutričné hodnoty | Na celé množstvo |
---|---|
Energetická hodnota | 632 kcal |
Bielkoviny | 70 g |
Sacharidy | 16 g |
Tuky | 32 g |
Objavte naše bestsellery:
Nátierka à la tzatziki
Táto nátierka je tu pre tých, ktorí obľubujú svieže chute. Dokonale sa hodí aj ako dip k mäsu.
Budeme potrebovať:
- 200 g gréckeho jogurtu s 0 % tuku
- 70 g light majonézy
- 1 šalátovú uhorku
- 1 strúčik cesnaku
- šťavu z ½ citróna
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- bylinky podľa chuti a preferencie
Postup:
Uhorku omyjeme a bez lúpania ju nahrubo nastrúhame. Jemne ju osolíme a necháme 10 minút odstáť. Potom z uhorky vyžmýkame nadbytočnú vodu. Následne k uhorke pridáme aj prelisovaný cesnak a premiešame. Na záver pridáme aj grécky jogurt, light majonézu, šťavu z polovice citróna, soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti. Skvele sa hodí napríklad kôpor, ale ak sa nebojíte experimentovať, môžete použiť aj mätu alebo medovku. Všetko zamiešame a máme hotovo. Potom už stačí len vychladiť a môžeme podávať.
Nutričné hodnoty | Na celé množstvo |
---|---|
Energetická hodnota | 360 kcal |
Bielkoviny | 21 g |
Sacharidy | 15 g |
Tuky | 24 g |
Ako vidíte, pripraviť odľahčené nátierky nie je vôbec ťažké. Za chvíľku tak môžete mať skvelé raňajky, olovrant alebo večeru. Stačí pridať pečivo, zeleninu a je to.
Neváhajte a zdieľajte s nami svoje výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.
Pridať komentár