Čo jesť počas choroby a ktorým potravinám sa naopak vyhnúť?

Čo jesť počas choroby a ktorým potravinám sa naopak vyhnúť?

Bolesti hlavy a hrdla, upchatý nos, horúčka, dráždivý kašeľ či zimnica… Nepríjemné bežné príznaky, ktoré so sebou prinášajú najčastejšie choroby, ako chrípka či prechladnutie. Avšak akýkoľvek typ ochorenia môže spôsobiť stratu chuti do jedla, čo následne vedie k nedostatku živín. Práve počas choroby je dôležité naše telo nakopnúť, preto je konzumácia správnych potravín kľúčom k návratu zdravia.

Infekcia horných a dolných dýchacích ciest nie je v blížiacom sa zimnom období  nič neobvyklé. Pri nižších teplotách mu podliehame častejšie. Najlepším liekom proti chorobám, ako sú nádcha, chrípka či prechladnutie, je prevencia. Čo ale robiť v prípade, ak v našom teleprepukla choroba? Okrem dostatočného odpočinku a času potrebného na liečbu je dôležitá aj správna strava. V článku vám poradíme, čo by sme mali a nemali konzumovať počas choroby.

Čo jesť počas choroby a ktorým potravinám sa naopak vyhnúť?

Prečo nám nechutí, keď sme chorí?

Keď ležíme v posteli a boríme sa s chorobou, zvykneme mať nižšiu chuť do jedla. Naše chuťové receptory nepracujú na plné obrátky a máme tendenciu upustiť od bežných stravovacích návykov. Prečo je tomu tak? Počas choroby sa mení chémia mozgu a telo podlieha zápalovým reakciám. V rámci nich vytvára naše telo chemikálie, nazývané cytokíny. Tie majú širokú škálu účinkov a sú zodpovedné za zníženú chuť do jedla.

Ďalším vedľajším účinkom chrípky a prechladnutia je čiastočná strata čuchu. Chutný vývar či čerstvá brokolica na tanieri nám už tak celkom nevoňajú ako zvyčajne. Vzhľadom na to, že vôňa a chuť sú úzko prepojené, pravdepodobne menej aj zjeme. Takáto “diéta” nám ale v boji proti chorobe nepomôže. Naše telo je ako motor auta, ktoré potrebuje kvalitné palivo, (aj) keď sa pokazí. [1-2]

V zime na nás číha najviac chorôb. Lekárne a ambulancie sa plnia viac ako zvyčajne, aj preto treba zvýšiť príjem vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Pri ich nedostatku prichádza únava, oslabuje sa imunitný systém a rovnako tak sme náchylnejší na rôzne ochorenia.

vitamíny a minerály na podporu imunity

3 dôvody, prečo sme v zime častejšie chorí

1. Viac času trávime v interiéroch

Vedci v Číne a USA zistili, že študenti na internátoch podľahnú častejšie bežným chorobám, keď sú ich internáty nedostatočne vetrané. V miestnostiach s nižšou vlhkosťou a suchým vzduchom sú baktérie z kvapôčiek pri kýchaní schopné prežiť dlhšiu dobu. Pravidelnejší pobyt vo vnútorných priestoroch preto zvyšuje riziko ochorenia. Zároveň platí, že v interiéroch intenzívne čelíme baktériám, pretože sa častejšie dotýkame vecí, ako sú kľučky na dverách či klávesnica na počítači. [3]

2. Vírusy sa prenášajú rýchlejšie

Pravdepodobne ste už o tom počuli a nebude pre vás prekvapením, že zimné obdobie “praje” vírusom. Odborníci to odôvodňujú tým, že lipidový profil vírusu pri chladnejších teplotách tvrdne. To znamená, že vírus je odolnejší a aktívnejší, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že nás napadne v zime.

3. Znížená imunita

V zime sú naše nohy podrobené väčšiemu chladu, čo môže znížiť imunitu nášho organizmu. S týmto tvrdením prišiel tím vedcov na Univerzite v Cardiffe. 90 študentov podrobili zaujímavému testu odolnosti proti chladu, keď im 20 minút máčali nohy v studenej vode. V najbližších piatich dňoch u nich bola pravdepodobnosť prechladnutia oveľa vyššia v porovnaní so študentmi, ktorí tento test nepodstúpili. Svoje závery odôvodňujú tým, že chladenie nôh študentov spôsobilo zúženie krvných ciev v nose, čo následne znížilo ich imunitu. [4]

Prečo riskovať chorobu podobnými experimentmi? Zistite radšej, ako posilniť imunitný systém, vďaka článku 15 spôsobov, ako posilniť imunitný systém a chrániť svoje zdravie.

Jedlo ako medicína

Známy antický lekár, považovaný za zakladateľa medicíny, Hippokrates vyslovil pred viac než 2000 rokmi myšlienku Nech je jedlo tvojou medicínou a medicína jedlom”. Hoci v tom čase bola medicína skôr vecou inštinktu a pokusov než výsledkom empirických výskumov, odborníci mu dnes dávajú za pravdu. Bez ohľadu na to ako zle sa počas choroby cítime, je dôležité držať sa pravidelného stravovania, aby sme neprišli o veľmi dôležité vitamíny, minerály, stopové prvky či bielkoviny – základnú stavebnú jednotku pre niektoré bunky imunitného systému.

Zníženie kalorického príjmu môže obmedziť schopnosť tela vyliečiť sa. Uzdraviť sa z choroby je pre telo náročná skúška, a aby dopadla úspešne, treba mu v nej pomôcť. Odporúča sa preto konzumácia menších, ale pravidelných porcií, aby telu ostala energia na boj s vírusom. Do fitness centra sa tak skoro nedostaneme a odložiť treba aj prípadné pokusy a snahy schudnúť. Počas choroby na ne rozhodne nie je priestor ani čas, naopak, všetku snahu treba investovať do získavania potrebných živín a energie zo stravy.

strava je počas choroby kľúčová

Aké potraviny pomáhajú prekonať chorobu?

  • Ovocie a zelenina sú kvalitným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha tráveniu a prečistí črevá. Antioxidanty pomáhajú telu v boji s ochorením a chránia bunky pred škodlivým pôsobením oxidačného stresu. Faktom je, že v letných mesiacoch si doprajeme oveľa viac ovocia a zeleniny ako v zime. Naše telo tak však prichádza o drahocenné vitamíny, bez ktorých sa znižuje jeho odolnosť voči chorobám. Odborníci radia konzumovať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny denne, aspoň 400 g zeleniny a 200 g ovocia.
  • Dobré baktérie – probiotiká pomôžu pri hnačke alebo nadúvaní, ale ponúkajú toho omnoho viac. Až 80 % našich buniek sa nachádza v črevách a probiotiká pomáhajú pri udržiavaní a obnove črevnej mikroflóry. Potraviny obsahujúce zdravé baktérie L. bulgaricus, L. casei a S. termofily pomáhajú znižovať výskyt tráviacich porúch súvisiacich s antibiotikami. Okrem toho, podporujú aj vstrebávanie vitamínov a minerálov, a tým blahodárne pôsobia aj na imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. Dobré baktérie nájdete predovšetkým v jogurtoch a probiotických nápojoch, v kyslej kapuste, ale aj v doplnkoch výživy.
  • Prebiotiká sú podobne znejúce, no významovo pre náš organizmus odlišné od probiotík. Prebiotiká sú látky pochádzajúce z niektorých sacharidov, prevažne vlákniny. Črevo ich nedokáže stráviť, preto sa stávajú živinami pre baktérie. Zjednodušene povedané, prebiotiká sú potravou pre baktérie v našom zažívacom systéme a majú pozitívny vplyv na naše zdravie a imunitný systém. Zdrojom prebiotík sú zo zeleniny najmä špargľa a cesnak, z ovocia jablká, banány a bobule, ale aj fazuľa, pšenica, ľanové či chia semienka.
  • Bielkoviny naše telo používa na vybudovanie a opravu tkanív. Sú dôležitým stavebným kameňom kostí, svalov, chrupavky, ale aj kože, krvi a niektorých buniek imunitného systému. Prispievajú tiež k vytváraniu enzýmov a hormónov. Dobrým zdrojom bielkovín je chudé mäso, hydina, ryby, fazuľa, vajcia alebo špenát. Ak ale nedokážete prijať dostatok bielkovín zo stravy, siahnite po proteínovom nápoji alebo iných produktoch s prídavkom bielkovín.
  • Vitamín C je životne dôležitý antioxidant, ktorý pomôže bunkám zotaviť sa po boji s chorobou. Tento vo vode rozpustný vitamín stimuluje biele krvinky, a tie sú prospešné pri napádaní a ničení akýchkoľvek patogénov. Vitamín C doplníme brokolicou, paprikou, jahodami, citrusmi alebo doplnkom výživy.
Vitamín C - gymbeam
  • Dôležitá je aj hydratácia, aby sme predišli únave, slabosti či nevoľnosti. K úbytku tekutín môže dôjsť pri strate chuti do jedla alebo pri hnačkách a zvracaní. Odporúčame piť predovšetkým vodu a bylinné čaje. [5-6]

Pri prechladnutí a chrípke pomôžu naštartovať váš imunitný systém aj doplnky výživy. Ak sa chcete dozvedieť viac o 9 doplnkov výživy, ktoré vám môžu pomôcť pri chrípke a prechladnutí, prečítajte si náš článok Ktoré doplnky výživy môžu pomôcť pri chrípke a prechladnutí?

Jedným z najčastejších príznakov ochorenia je horúčka. Nastáva v prípadoch, keď sú procesy v tele intenzívnejšie ako zvyčajne. Je to niečo podobné, ako prehriatie motora. Rozdiel je ten, že chyba nie je v chladení motora alebo termostate, ale do tela sa dostali choroboplodné zárodky – baktérie, vírusy, a pod. Dobrou správou je to, že vieme nielen, ako na prehriaty motor, ale aj horúčku. [7]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Akých 5 jedál odporúčame jesť pri horúčke?

Keď naša telesná teplota atakuje hranicu blížiacu sa 40 °C, oči nás dráždivo pália a hlava nám ide prasknúť od bolesti, nepanikárme. Tieto stavy spôsobila bakteriálna alebo vírusová infekcia a náš imunitný systém ako vojak v poli začal boj s vírusom. Pomôcť mu môžeme, ak do svojho jedálnička zaradíme nasledovné jedlá.

1. Kuracia polievka

Kuracia polievka by mala byť v prípade horúčky samozrejmosťou a “povinnou jazdou”. S infekciou horných dýchacích ciest pomôže predovšetkým vďaka tomu, že je plná vitamínov a minerálov, obohatená o bielkoviny. Okrem toho kuracia polievka udrží vďaka elektrolytom naše telo hydratované.

2. Kokosová voda

Zdravé účinky kokosovej vody spočívajú predovšetkým v elektrolytoch. Plusom je jej príjemná aromatická a sladkastá chuť, ale aj prítomnosť draslíka a antioxidantov

Kokosový voda hydratuje telo

3. Cesnak

Cesnak je známy predovšetkým vďaka antibakteriálnym a antivírusovým vlastnostiam. Obsahuje zlúčeninu alicín, ktorá zlepšuje imunitu a znižuje pravdepodobnosť vírusovej horúčky.

4. Bylinný čaj

Najväčšia “klasika” v boji s horúčkou. Má podobné účinky ako slepačia polievka. Bylinný čaj pomáha vyčistiť hlien a upokojuje podráždenie hrdla. Obsahuje totiž polyfenoly, teda antioxidanty s protizápalovými vlastnosťami, ktoré pomôžu posilniť imunitný systém.

5. Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina sa môžu stať počas horúčky naším najlepším “priateľom”. Sú bohaté na vitamíny a minerály, a väčšina ovocia obsahuje až 80 % vody, preto priam dokonale hydratuje organizmus. Počas horúčky treba preferovať ovocie a zeleninu bez šupky a semienok, ktoré má teda menej vlákniny. Tráviaci systém počas horúčky nie je v najlepšej kondícii, preto by mohol mať problém popasovať sa s takýmto ovocím a zeleninou.

Ako sme spomínali, horúčka je jedným z príznakov bežných chorôb, ako je prechladnutie či chrípka. Ďalším z príznakov môže byť upchatý nos, kašeľ či bolesť hrdla. Nasledujúce potraviny môžu pomôcť zmierniť preťaženie a zápal, no naopak pozitívne vplývajú na imunitný systém.

Aké potraviny konzumovať, keď nás trápi prechladnutie alebo chrípka?

Pri prechladnutí a chrípke odporúčame tieto produkty:

Bylinkové čaje

Pri týchto chorobách spôsobených kvapôčkovou infekciou, je dôležité zostať hydratovaný. Bylinné čaje vás osviežia a vdychovanie ich pary môže prispieť k vyčisteniu dutín plných hlienov. Čajové lístky sú bohaté na prírodné rastlinné zlúčeniny, ako sú polyfenoly, flavonoidy a katechíny, ktoré  stimulujú imunitný systém.

Pomôcť môže aj kurkuma v šálke s vodou, a to vďaka protizápalovým a antiseptickým vlastnostiam, ktoré môžu zmierniť bolesť hrdla. [8-9]

Vitamín C sa nachádza v citrusových plodoch, paprike

Med

Med je azda klasikou v domácich liečebných procedúrach našich babičiek, ale nie nadarmo. Účinky medu oceníte pri bolestiach v krku spôsobených bakteriálnou infekciou. Táto sladká a lepkavá tekutina je bohatá na antimikrobiálne látky, ktoré pomáhajú odstrániť tieto typy infekcie. V recenzii publikovanej v roku 2018 sa porovnával med s bežne predajnými liekmi proti kašľu pre deti, placebom a žiadnou liečbou. Autori zistili, že med sa zdal byť účinnejší ako difenhydramín a salbutamol, čo sú látky často používané v liekoch proti kašľu. Podávanie medu do troch dní zmiernilo príznaky kašľa v porovnaní so spomenutými látkami.

Tieto výsledky však treba brať s rezervou, pretože väčšina štúdií sa pri porovnávaní účinkov zamerala len na krátkodobý akútny kašeľ. Med môže byť účinný aj pri liečbe detského kašľa. Nemal by sa však podávať deťom do jedného roka. [10]

Citrusové plody a bobule

Pomaranče, citróny, grapefruity, ale aj niektoré bobule, ako čučoriedky, brusnice či maliny, obsahujú vysoké hladiny flavonoidov a vitamínu C. Podieľajú sa na znížení zápalu a zvýšení imunitného systému, čo nám v boji proti horúčke môže len pomôcť. [11]

Vyhnúť by ste sa ale mali týmto produktom a látkam:

Spracované potraviny

Výrobky z bielej múky a cukru, vyprážané jedlá, fast foody, sladkosti, chipsy, atď. Je to preto, že priemyselne spracované potraviny obsahujú iba minimum výživných látok, vitamínov, minerálov a enzýmov.

Kofeín

Kofeín je alkaloid, ktorý stimuluje našu nervovú sústavu. Naštartovať potrebujeme však svoju imunitu, preto budú vhodnejšou voľbou skôr bylinné čaje plné antioxidantov. [12]

Alkohol

Alkohol môže dehydrovať a vyvolať zápalovú reakciu, ktorá sa môže podieľať na zhoršení prechladnutia a príznakoch chrípky.

6 tipov na nevoľnosť, hnačku a vracanie

Ak máme aspoň jeden z týchto príznakov choroby, kľúčové je jesť potraviny, ktoré uvoľnia náš tráviaci trakt. Zároveň by mali aktivovať chuťové poháriky a zvýšiť aj chuť do jedla.

Zázvor

Výskumy naznačujú, že zázvor by mohol znižovať účinky nevoľnosti a vracania, hoci na potvrdenie týchto zistení je potrebných viac štúdií. 1-2 lyžičky čerstvého zázvoru v šálke horúcej vody stačí nechať odstáť po dobu 5 minút a osladiť trochou medu. Pozor treba dať na kryštalizovaný zázvor. Obsahuje vysoký podiel cukru, preto ho treba konzumovať s mierou. Zvoliť môžete aj Ginger shot z kombinácie zázvorovej šťavy, medu, citrónu a kokosovej vody, ktorý vás dokonale hydratuje. [13-14]

Ginger shot alebo zázvor je výborný aj na nevoľnosť

Banány, ryža, jablková šťava

Tieto potraviny obsahujú veľa sacharidov vo forme škrobu a vlákniny, preto sú pri nevoľnosti, vracaní a hnačke ideálnym pomocníkom. Podobnými potravinami sú aj sušienky, ovsené vločky, melón a varené zemiaky. [15]

Kokosová voda

Žalúdočná nevoľnosť nastane, keď sa zapáli sliznica žalúdka. Kokosová voda môže pomôcť tento zápal znížiť. Navyše obsahuje minerály, ako draslík, ktoré môžu byť telu nápomocné pri rýchlej rehydratácii zapríčinenej hnačkou či vracaním.

Avšak, neodporúčame tieto potraviny:

Mastné potraviny

Obsahujú vysoké množstvo ťažko stráviteľných tukov, môžu dráždiť žalúdok a zhoršovať nevoľnosť.

Chilli

Chilli obsahuje kapsaicín, ktorý môže nepríjemne podráždiť sliznicu žalúdka. Spôsobuje to jeho bolesť a vyvoláva celkové nepohodlie.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky zahŕňajú cukor – laktózu, ktorú môže telo po hnačke ťažšie tráviť. Vedľajším efektom občas býva nadúvanie a nevoľnosť.

Zatočte so zápchou

Pri zápche je potrebné zvýšiť príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha prečistiť črevá, avšak pri jej prebytku dochádza k nadúvaniu. Treba byť trpezlivý a príjem rozpustnej vlákniny zvyšovať postupne. [16]

Ovsené vločky a ovsené otruby

Šálka ovsených vločiek s vodou obsahuje asi 4 gramy vlákniny, čo predstavuje zhruba 16 percent odporúčaného denného príjmu pre dospelých. Ešte lepšie na trávenie ako ovsené vločky sú ovsené otruby, ktoré obsahujú aj vláknité šupky.

Ovsené vločky alebo otruby sú výborné v prípade hnačky

Sušené ovocie

Všetky druhy ovocia sú dobrým zdrojom vlákniny, ale sušené ovocie, ako sú marhule, figy a sušené slivky, jej zvyčajne obsahujú ešte viac. Okrem toho sú bohaté na sorbitol, ktorý môže naštartovať aktivitu čriev. Sušené slivky a marhule obsahujú aj polyfenoly, skupinu chemických zlúčenín, ktoré pozitívne vplývajú na množstvo zdravej črevnej baktérie, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium. Tieto baktérie prispievajú k optimálnej funkcii zažívacieho traktu. [17]

Ľanové semienka

Ľanové semienka majú vysoký obsah rozpustných vlákien, preto sú obzvlášť dobré na podporu pravidelnej stolice. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, a sú tiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Dve polievkové lyžice pokryjú 20 % odporúčaného denného príjmu vlákniny a viac ako 100 % omega-3 mastných kyselín. [18-19]

Vyhnite sa ale týmto potravinám:

Spracované potraviny

Zvyknú mať vysoký obsah tukov, soli a nízky obsah vlákniny. Tuky sú ťažko stráviteľné, zatiaľ čo soľ znižuje hladinu vlhkosti v stolici.

Spracované zrná

Nevhodný je aj biely chlieb či biela ryža. Sú zbavené otrúb a klíčkov, a teda častí, ktoré obsahujú najviac vlákniny.

Alkohol

Alkohol môže spôsobiť dehydratáciu a odčerpávať vodu z tela potrebnú na zmäkčenie stolice. [20]

Všetko, čo potrebujete vedieť o stravovaní počas choroby

Čo si o chorobách zapamätať?

Najdôležitejšie je uvedomiť si, že prevencia je vždy lepšia ako liečba. Aby bunky nášho imunitného systému dobre fungovali, potrebujú dostatok vitamínov, minerálov, aminokyselín, esenciálnych mastných kyselín a bielkovín.

Ak máme horúčku alebo ochorieme, naše telo nám naznačuje, že je čas “spomaliť”. Správna strava pomáha organizmu rýchlo a efektívne reagovať na zárodky vírusov a bakteriálnych infekcií. Pomôže nám najmä kvalitný odpočinok, pravidelná hydratácia a strava bohatá na živiny a vitamíny.

Veríme, že ste sa dozvedeli všetko potrebné ohľadom stravovania počas choroby. Pokiaľ sa vám článok páčil, zdieľajte ho medzi svojich priateľov, aby pomohol aj im.

Zdroje:

[1] Klein Sarah - Why Do We Lose Our Appetite, When We Are Sick? – https://www.huffpost.com/entry/lose-appetite-cold-flu-sick_n_4525367

[2] Smith Kat - Why Do You Lose Your Appetite When You’re Sick? – https://blog.memd.me/lose-appetite-youre-sick/

[3] Sun Y., Wang Z., Zhang. Y, Sundell J., - In China, Students in Crowded Dormitories with a Low Ventilation Rate Have More Common Colds: Evidence for Airborne Transmission – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0027140

[4] Keck Medicine of USC - What Is a Bunion? – https://www.keckmedicine.org/what-is-a-bunion/

[5] O'Dwyer Jessica - What to eat to recover from illness – https://www.nuffieldhealth.com/article/what-to-eat-to-recover-from-illness

[6] Andrews R., MS, St. Pierre B. and col. - Eating when sick: Should you feed a cold? Or starve a fever? – https://www.precisionnutrition.com/what-to-eat-when-sick

[7] Mayo Clinic Staff - Fever treatment: Quick guide to treating a fever – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/in-depth/fever/art-20050997

[8] Toden S., Theiss A. L., Wang X., Goel A. - Essential turmeric oils enhance anti-inflammatory efficacy of curcumin in dextran sulfate sodium-induced colitis – https://www.nature.com/articles/s41598-017-00812-6

[9] Brazier Y. - All you need to know about flu – https://www.medicalnewstoday.com/articles/15107

[10] Oduwole O., Udoh E. E., Oyo-Ita A., Meremikwu M. M. - Honey for acute cough in children – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007094.pub5/full

[11] Pérez-Cano F. J., Castell M. - Flavonoids, Inflammation and Immune System – https://www.mdpi.com/2072-6643/8/10/659/htm

[12] Nordqwist J. - Health benefits and risks of drinking coffee – https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202

[13] Marx W., Kiss N., Isenring L. - Is ginger beneficial for nausea and vomiting? An update of the literature – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25872115/

[14] Lete I., Alluέ J. - The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy – https://journals.sagepub.com/doi/10.4137/IMI.S36273

[15] MacGill M. - What you should know about diarrhea – https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634

[16] Felman A. - What to know about constipation – https://www.medicalnewstoday.com/articles/150322

[17] Saito Y. A. - Irritable bowel syndrome: new and emerging treatments – https://www.bmj.com/bmj/section-pdf/900007?path=/bmj/350/8014/Clinical_Review.full.pdf

[18] Barbalho S. M., Quesada K., and col. Inflammatory bowel disease: can omega-3 fatty acids really help? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700845/

[19] Grag M. A. - 17 Superfoods That Fight Disease – https://www.health.com/food/17-superfoods-that-fight-disease

[20] Lillis Ch. - What should you eat when you are sick? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/321786

[21] Arnarson A. - Artificial Sweeteners: Good or Bad? Artificial Sweeteners: Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-good-or-bad

[22] Lissiman E., Bhasale Al, Cohen M - Garlic for the common cold – https://www.cochrane.org/CD006206/ARI_garlic-common-cold

[23] Ghosh N. - 13 Best Foods To Eat When You Have Viral Fever – https://www.boldsky.com/health/nutrition/2018/foods-for-viral-fever-083637.html

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *