Ako si bezpečne užiť jazdu na bicykli? 7 tipov pre začínajúcich aj pokročilých cyklistov

Ako si bezpečne užiť jazdu na bicykli? 7 tipov pre začínajúcich aj pokročilých cyklistov

Nezáleží na tom, či máte pred sebou hodinovú jazdu alebo celodenný cyklovýlet. Aj pri kratších vzdialenostiach vás môžu postretnúť nepríjemné situácie, na ktoré je potrebné sa pripraviť. Tým viac, keď jazdíte mimo civilizácie. Tam určite nechcete zápasiť s prepichnutou dušou, smädom alebo náhlou zmenou počasia. Ak ste profíci, pravdepodobne už máte perfektný prehľad o tom, čo potrebujete mať vždy so sebou. V prípade, že s cyklistikou začínate, určite vám príde vhod niekoľko rád, na čo si dať pozor a čo nepodceniť.

7 dôležitých tipov, ako sa pripraviť na cyklovýlet

Minimum vecí a maximálna využiteľnosť. Tak nejako by sme mohli charakterizovať výbavu každého správneho cyklistu. Okrem náradia a pomôcok na výmenu duše by však športovci nemali zabúdať ani na optimálne oblečenie či bezpečnostné prvky. Samozrejme, chýbať by nemalo ani dostatok jedla a pitia. V nasledujúcich siedmich bodoch vám tak dáme niekoľko rád, vďaka ktorým si užijete jazdu na maximum, minimalizujete riziká a v prípade neočakávanej situácie si už poradíte.

1. Vezmite si aspoň základné náradie

V prípade, že nastane nejaký technický problém, mali by ste mať so sebou náradie, s ktorým ho dokážete vyriešiť. Nebojte sa, nikto od vás nechce, aby ste viezli 8 skrutkovačov, kliešte a za sebou ťahali kompresor. Bohato si vystačíte s cyklistickým multikľúčom, ktorý obsahuje niekoľko rozmerov imbusového kľúča, skrutkovačov, prípadne centrovací kľúč, sťahovák reťaze či montpáky. Je maximálne skladný, a tak nemusíte mať strach, že by bol zbytočnou záťažou. Vojde sa vám aj do tej najmenšej cyklistickej tašky. V prípade, že budete mať defekt, pretrhnete reťaz alebo nastane podobný problém, budete schopní si s náradím pomôcť sami na mieste a pokračovať ďalej v ceste. [4–5]

Počas jazdy vás môže postretnúť porucha, ktorú nebudete schopní sami vyriešiť. Ak so sebou budete mať potrebné náradie, určite narazíte na skúsenejšieho cyklistu, ktorý vám pomôže. Ľudia z tejto komunity vás istotne nenechajú v štichu.

2. Nezabudnite na náhradnú dušu

Defekt na bicykli sa zaraďuje medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa cyklisti postretnú. Či už jazdíte pravidelne alebo nie, možno si aj na vás tento defekt počká, ak sa tak doteraz nestalo. Našťastie ho zvládnete hravo vyriešiť aj sami. Pri dušových bicykloch je ideálne mať so sebou náhradné duše alebo kvalitné lepenie, ručnú pumpičku či CO2 bombičku a montpáky.

Dnes už je, samozrejme, možné zaobstarať si bezdušové bicykle (TubeLess Ready systém). Prípadnú menšiu dierku zacelí vnútorný bezdušový tmel. Pri väčšej diere potom pomôžu knôty, prípadne sa dá použiť náhradná duša alebo vložka do plášťa. Tá je však pomerne veľká, a tak ju so sebou pravdepodobne nebudete voziť na každej jazde. Celé vybavenie na výmenu duše môžete schovať do cyklistickej tašky. [3]

Ako vymeniť prepichnutú dušu na bicykli?

3. Majte so sebou dostatok jedla a pitia

Dostatok energie je nevyhnutný na to, aby ste mohli pri cyklistike podávať maximálne výkony. Ak telu nedáte kvalitné jedlo a pitie, nebude fungovať naplno a zo zábavného výletu sa stane utrpenie. Pri jazde s rýchlosťou 21 km/h spáli za hodinu priemerná 65 kg žena približne 520 kcal. Priemerný 80 kg muž potom približne 640 kcal. Také množstvo energie môže byť obsiahnuté pokojne aj v celom obede. Jednoducho si tak dokážete spočítať, koľko kalórií spálite počas celodenného výletu.

Najdôležitejšie je mať so sebou vždy dostatok tekutín, aby ste predišli dehydratácii. Piť môžete obyčajnú vodu či iontové nápoje, ktoré doplnia dôležité elektrolyty stratené potom. Pri športe sa však nemusíte úplne vyhýbať ani sladkým nápojom, ako je napríklad 100 % džús. Tie doplnia potrebnú energiu vo forme cukru, vďaka ktorému sa vám bude lepšie šliapať na ďalších kilometroch. [6]

Nezabúdajte však ani na jedlo. Kvalitná desiata a vyvážený obed vám taktiež pomôžu zvládnuť naplánovaný cyklovýlet, aby ste neskončili vyčerpaní pod kopcom. Do batoha si preto pribaľte ovocie, proteínové sušienky, energetické gély alebo napríklad flapjacky. So sebou si však môžete vziať aj väčšiu desiatu, ktorá nahradí obed. Skvelou voľbou je obložené pečivo, cestovinový šalát, prípadne kuskus so zeleninou a mäsom. Ak vás zaujíma viac informácií o tom, ako sa stravovať počas náročných cyklovýletov, nemal by vám uniknúť článok Čo jesť a piť pre dostatok energie pri turistike alebo cyklistike?

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

4. Pribaľte si náhradnú vrstvu oblečenia

To, že je vonku 23 stupňov a vy bežne chodíte v tričku a šortkách ešte neznamená, že vám tieto vrstvy budú stačiť na bicyklovanie sa. Myslite na to, že je rozdiel, či stojíte na rozpálenom sídlisku, kam priamo svieti slnko alebo idete v tieni chladného lesa. Rovnako tak má na pocitovú teplotu vplyv aj vietor. A pokiaľ letíte z kopca s rýchlosťou 60 km/h, ľahko môžete prechladnúť. Keď je vonku 30 stupňov a viete, že pred sebou nemáte dlhú trasu, budú vám stačiť šortky a krátky rukáv.

Počas dlhších výletov je rozhodne namieste mať navyše ešte nejakú vrstvu. Istotne sa zíde skladná vetrovka, ktorá je odolná proti vetru. Medzi cyklistami sú však veľmi populárne aj rôzne typy návlekov na ruky či nohy, ktoré sa dajú ľahko obliecť pri zmene počasia. Ich výhodou je, že nezaberú prakticky žiadne miesto navyše. Jednoducho si ich dáte do zadného vrecka na drese a ani nebudete vedieť, že veziete niečo navyše. Takisto ich môžete dať aj do malých cyklistických tašiek. A ak máte všeobecne problém s tým, že vám je zima skôr od nôh, môžem len odporúčať návleky na topánky, ktoré sú odolné proti vetru a udržia teplo.

Myslite tiež na to, že sa pri športe zapotíte. Na dlhšie cyklovýlety je preto dobré mať so sebou aj náhradnú spodnú vrstvu, ktorú môžete vymeniť za suchú, aby vám nebolo zima, keď sa trochu ochladí. Snažte sa vyberať vždy funkčné materiály, ktoré budú odvádzať pot a udržia vás v suchu. Takisto myslite na to, že ste na bicykli v ľahkom predklone. Vrchná časť (dres alebo tričko) by mala byť preto predĺžená a mala by mať ideálne aj gumu pri spodnom leme, aby sa vám počas jazdy nevyhŕňala a nebolo vám zima na chrbát.

Aké oblečenie je na cyklistiku najlepšie?

5. Myslite aj na bezpečnostné prvky

Každý cyklista by mal urobiť maximum pre to, aby bol pri jazde v čo najväčšom bezpečí. Úplnou samozrejmosťou, ktorú snáď už ani nemusíme spomínať, by mala byť prilba. Každá krajina má svoje špecifické pravidlá pre jej nosenie, na čo je potrebné brať ohľad. Vo väčšine európskych krajín platí napríklad povinné nosenie helmy u detí mladších ako 18 rokov. [7]

Ak prilbu nenosíte, možno vás k jej nasadeniu presvedčia odstrašujúce údaje. V rokoch 2004 – 2013 zomrelo na európskych cestách približne 25 000 cyklistov. Približne polovicu úmrtí má na svedomí zrážka cyklistu s osobným automobilom. Existuje dokonca aj výskum, ktorý porovnáva riziko jazdy na bicykli a v aute. Pravdepodobnosť vážneho zranenia počas najazdeného kilometra je pre cyklistov 23-krát vyššia než pre vodičov automobilov. Do určitej miery je riziko spojené aj s tým, že na bicykli trvá prejdenie vzdialenosti dlhšie, a tak je cyklista vystavený nebezpečiu dlhší čas. Napriek tomu benefity cyklistiky prevládajú nad potenciálnymi negatívami. Ide totiž o skvelý spôsob, ako podporiť svoje zdravie. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) dokonca odhaduje, že pokiaľ jazdíte na bicykli viac ako 100 minút týždenne, znižuje sa pravdepodobnosť úmrtí o 10 % za daný rok. Rozhodne sa teda cyklistike nevyhýbajte, len urobte maximum pre to, aby ste minimalizovali možné riziká. [2]

Medzi základnú výbavu patria cyklistické okuliare, ktoré vás ochránia pred slnkom. Zároveň však zamedzia, aby sa do očí zbytočne dostal vietor, hmyz, prach či iné nečistoty. Takisto by ste nemali podceniť reflexné prvky na svojom oblečení a svetlá na bicykli. Aj keď vyrážate na popoludňajšiu jazdu a ste presvedčení, že sa čoskoro vrátite, nikdy neviete, čo sa môže stať. Môžete ľahko zablúdiť alebo dostanete defekt a nejaký čas vám zaberie oprava bicykla. Skôr než sa spamätáte, začne sa stmievať a vy sa ocitnete na ceste bez toho, aby vás bolo vidieť. Predné (biele) a zadné (červené) svetlo by tak malo byť úplné minimum, bez ktorého by ste nemali vyraziť.

V prípade, že vyrážate na bicykli s menšími deťmi, môžete ich okrem spomínaných bezpečnostných prvkov vybaviť aj reflexnými vestami. Reflexné prvky sú na nich pri nočnom osvetlení viditeľné až na vzdialenosť 300 metrov, pri tých najkvalitnejších to môže byť aj viac. Rozhodne teda na bezpečnosti nešetrite a zaobstarajte malým cyklistom kvalitnú vestu, v ktorej ich šoféri a okoloidúci uvidia. [1]

Hlavne pri jazde mestom alebo na cyklistických chodníkoch by vám vo výbave nemal nikdy chýbať ani zvonček, ktorý vám pomôže s hladkým prejazdom. Dnes sa už dajú kúpiť aj tzv. neviditeľné zvončeky, ktoré na bicykli prakticky nevidno na prvý pohľad. Nemusíte mať preto strach, že by sa zvonček na váš bicykel nehodil.

Prilba, svetlá, vesta a reflexné prvky. Ako byť počas jazdy na bicykli v bezpečí?

6. Zvoľte si trasu podľa svojich schopností

To, že vaši priatelia prejdú bežne desiatky kilometrov bez toho, aby sa poriadne unavili, ešte neznamená, že to dokážete aj vy. Skôr ako vyrazíte na cyklovýlet, objektívne zhodnoťte svoju fyzickú kondíciu. Začnite ľahkými trasami, postupne predlžujte vzdialenosť a pridávajte kopce. Myslite aj na to, že sedieť na bicykli nie je to isté ako sedieť doma na gauči. Minimálne pri prvých jazdách a po nich vás bude pravdepodobne pekne bolieť zadok. Aj to je dôvod, prečo by ste to zo začiatku nemali preháňať.

Hlavne v prípadoch, keď vyrážate do neznámych oblastí, so sebou majte telefón s mapou a GPS. Stratiť sa v lese je ľahšie, než si myslíte. Svojim záchrancom budete potom márne opisovať, že vás nájdu pri treťom dube vedľa mraveniska. Pre prípad nehody je tiež dobré mať v telefóne nainštalovanú aplikáciu, ktorá záchranárom automaticky odosiela vaše súradnice, aby k vám pomoc dorazila čo najrýchlejšie.

Ako si vybrať najlepšiu cyklotrasu?

7. Vyberte si vhodný terén

Vybrali ste si výletnú trasu a máte po ceste bike park? Bola by škoda ho nenavštíviť, samozrejme, ak nejdete na cestnom bicykli. V takom prípade sa bike parku radšej zďaleka vyhnite. Okrem toho, že by ste si mohli zničiť bicykel, je aj vyššia pravdepodobnosť, že si ublížite. Každý typ bicykla má totiž svoje špecifiká a terény, do ktorých patrí.

Medzi najznámejšie typy bicyklov zaraďujeme:

  • Cestný bicykel – ľahší bicykel, prispôsobený na cesty, aby mal čo najmenší odpor. Nie je odpružený a kvôli užším plášťom má nižšiu stabilitu. Nehodí sa preto na nespevnený povrch.
  • Horský bicykel – existuje mnoho typov horských bicyklov, ako je napríklad XC, trail či all mountain. Má širšie plášte a zvyčajne je odpružený. Hodí sa preto aj na nespevnený povrch.
  • Trekingový bicykel – rámom pripomína horský bicykel, kolesá sú veľkostne rovnaké ako pri cestnom bicykli s tým rozdielom, že majú širšie plášte. Je často odpružený. Ide o pohodlnejší cestný bicykel, ktorý je vhodný na dlhšie jazdy aj na nespevnenom povrchu.
  • Gravel – typ bicykla, ktorý je v poslednom čase čím ďalej, tým populárnejší. Vyzerá ako cestný bicykel s tým rozdielom, že má odolnejší rám aj ráfiky. Kolesá majú dezén, a preto sú stabilnejšie ako pri cestnom bicykli. S gravel bicyklom bez problémov prejdete lesné aj poľné cesty či štrk.
  • Skladačka – mestský bicykel, ideálny na dochádzanie do práce. Dá sa zložiť a ľahko preniesť. Preto sa hodí aj na dovolenkový prieskum okolia.
  • Elektrobicykel – bicykel s motorom, ktorý cyklistovi dokáže uľahčiť šliapanie. Je preto ideálny najmä pre starších ľudí alebo ako rehabilitačná pomôcka. Populárny je hlavne medzi osobami, ktoré nemajú dostatočnú fyzickú kondíciu, napriek tomu si chcú vyskúšať dlhší výlet v náročnom teréne. Keď na bicykli vyrazí dvojica s odlišnou fyzičkou, môže ten menej zdatný jazdiť na elektrobicykli a potom si výlet užijú obidvaja. Samozrejme, ak sa nevybije batéria. [8]

Už pri zaobstarávaní bicykla myslite na to, akým spôsobom by ste ho chceli používať, a podľa toho si zvoľte vhodný typ. Na asfaltových cestách nemá zmysel namáhať sa na horskom bicykli a naopak, na cestnom bicykli by ste nemali vyrážať na nespevnené lesné cesty. 

Čo si z toho vziať?

Ako vidíte, nestačí iba nasadnúť na bicykel a vyraziť. Aj na krátkych výletoch na vás striehne mnoho rizík, na ktoré by ste mali byť pripravení. Ak sa budete riadiť našimi odporúčaniami, budete môcť vyriešiť tie najčastejšie problémy. Navyše znížite na minimum nepríjemnosti, ktoré vám hrozia. Nepreceníte totiž svoje sily, zvolíte si správny terén a budete mať dostatok energie v podobe kvalitnej stravy. Vďaka bezpečnostným prvkom budete tiež viditeľní pre vaše okolie. Cyklistika je nádherný šport a bola by škoda skaziť si jazdu kvôli situáciám, ktorým môžete predísť.

Ak máte medzi svojimi priateľmi začínajúcich cyklistov, nezabudnite s nimi zdieľať tento článok, aby aj oni vedeli, čo si zbaliť a na čo si dať pozor.

Zdroje:

[1] Nekupujte reflexní vesty na tržnici, varují odborníci. Některé nejsou ve tmě vidět – https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2151861-nekupujte-reflexni-vesty-na-trznici-varuji-odbornici-nektere-nejsou-ve-tme-videt

[2] THE EUROPEAN UNION’S ROLE IN PROMOTING THE SAFETY OF CYCLING – https://ec.europa.eu/transport/sites/default/files/cycling-guidance/etsc_the-eus-role-in-promoting-the-safety-of-cycling.pdf

[3] Use This Guide to Tubeless Tires to Make a Switch – https://www.bicycling.com/skills-tips/a27628336/tubeless-tires-guide/

[4] 10 Tools Every Cyclist Should Own – https://blog.mapmyrun.com/10-tools-every-cyclist/

[5] The 13 Best Multi-Tools for Every Kind of Rider – https://www.bicycling.com/bikes-gear/a26222598/best-multi-tools/

[6] Barry M. Popkin et al. – Water, Hydration and Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/#R1

[7] Traffic rules and regulations for cyclists and their vehicles – https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/pedestrians/special_regulations_for_pedestrians_and_cyclists/traffic_rules_and_regulations_for_cyclists_and_their_vehicles_en

[8] Types of Bikes – https://www.bicycle-guider.com/bike-articles/bike-types/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *