Fitness recept: Vláčny tvarohový koláč s makom

Fitness recept: Vláčny tvarohový koláč s makom

Hľadáte recept na jednoduchý koláč, ktorý po rozkrojení na prvý pohľad zaujme? Potom ste tu dnes správne. Základ tvorí lahodné krehké cesto, ktoré si s tvarohom perfektne rozumie. Aby nebol koláč obyčajný, pridali sme do cesta aj krému mak. Ten mu dodá ďalší chuťový tón a taktiež zaujímavú štruktúru na reze. Po rozkrojení vyzerá, ako by ho robil profík. Pri príprave tohto koláča je najťažšie vydržať do druhého dňa, než vychladne a stuhne.

Na cesto budeme potrebovať:

Na náplň budeme potrebovať:

  • 750 g odtučneného tvarohu
  • 100 g xylitolu
  • 60 g mletého maku
  • 3 vajíčka 
  • kôra z 1 citróna
Vláčny tvarohový koláč s makom - ingrediencie

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame v miske s makom a xylitolom. Potom si vezmeme zmäknuté maslo, nakrájame ho na plátky a pridáme do misky k sypkej zmesi. Rovnako tak prilejeme aj studenú vodu a rukami vypracujeme pevné a nelepivé cesto. To si rozvaľkáme na okrúhly plát, ktorým vyložíme koláčovú formu (naša mala priemer 28 cm) vystriekanú olejom v spreji. Presahy odrežeme a môžeme ich vtlačiť do strán alebo miest, kde nám cesto prípadne chýba. Cesto opatrne zapracujeme do formy tak, aby bolo rovnomerne po celom povrchu. Môžeme ho prepichať vidličkou, aby sa nezvlnilo.

Vláčny tvarohový koláč s makom - cesto vo forme

Potom sa môžeme pustiť do prípravy krému. Odtučnený tvaroh si vyšľaháme s vajíčkami, xylitolom a jemne nastrúhanou citrónovou kôrou. Takto nachystaný krém si rozdelíme na dve polovice, ktoré dáme do rôznych misiek. Jednu necháme tak, ako je, a do druhej prisypeme mak. Jednotlivé krémy potom striedavo nalievame na cesto, kým oba nespotrebujeme. Ak sa chceme snažiť o pravidelné tvary, preložíme si krémy do zdobiacich vrecúšok. Môžete ich ale nalievať ľubovoľne na seba. Každá porcia potom bude mať originálnu nepravidelnú štruktúru, ktorá vyzerá skvele.

Vláčny tvarohový koláč s makom - naplnená forma

Pripravený koláč dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 – 35 minút, kým nebudú okraje zlatisté. Po vytiahnutí z rúry nebude krém uprostred úplne tuhý, ale môže sa ľahko triasť, keď pohneme do strany s formou. Je preto potrebné ho nechať pred podávaním vychladnúť, ideálne cez noc. Počas toho krásne stuhne a vznikne osviežujúci vláčny dezert, ktorý bude čakať, kým si na ňom pochutnáte pri raňajkách.

Vláčny tvarohový koláč s makom
Nutričné hodnoty

1 porcia (celkom 12 porcií)

Energetická hodnota208 kcal
Bielkoviny12 g
Sacharidy16 g
Tuky10 g
Vláknina3 g

Tak čo, vydržali ste do druhého dňa, než ste sa na koláč vrhli, alebo ste sa do neho pustili ešte predtým, ako stuhol.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *