5 pravidiel úspešnej prípravy jedál a krabičkovania

5 pravidiel úspešnej prípravy jedál a krabičkovania

Pre väčšinu ľudí je príprava jedál osvedčeným kľúčom k dosahovaniu fitness cieľov. Keď sa už do prípravy jedál niekto dostal, jeho výsledky takmer vždy vystrelili do diaľav. A potom o tom hovoria ako o najjednoduchšej veci na svete:„Hej, kámo, zabralo mi to v nedeľu niekoľko hodín a uvaril som si na celý týždeň.“

Prečo by ste mali začať uvažovať nad prípravou jedál?

1. Aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, príprava jedla vám ušetrí čas, pretože vaše jedlá a desiaty budú už pripravené na konzumáciu.

2. Ušetríte financie tým, že už nebude robiť impulzívne nákupy v potravinách, alebo večerať v reštauráciách kvôli prázdnej chladničke.

3. Budete dôverovať svojim jedlám a s čistým svedomím ich označovať „vyvážená strava“, pretože budú mať optimálne veľkosti porcií a budú pozostávať len zo zdravých surovín a živín v správnom pomere.

4. Zbavíte sa nezdravých stravovacích návykov a pokušení, pretože sami seba nastavíte na úspech.

5. Konečne sa oddáte zdravému životnému štýlu a dosiahnete svoje fitness ciele, pretože týmto obyčajným „krabičkovaním“ si vytvoríte rutinu a konzistenciu, ktoré sú kľúčom k úspechu.

prečo si začať pripravovať fitness jedlo do krabičiek?

Nanešťastie, cely proces môže pre tých menej skúsených pôsobiť ako zdrvujúci, dokonca až problémový. Príprava jedla na celý týždeň môže zabrať celé popoludnie, no ak je nie je pripravené správne, môže vás od tohto nápadu úplne odradiť.

Úspešná príprava jedla potrebuje plán. To je veľmi dôležité. Skúste improvizovať a pravdepodobne skončíte so zle zmanažovanými makrami, zabudnutou zeleninou alebo ešte horšie, s otravou z jedla. Predtým než vkročíte do kuchyne, uložte si týchto 5 pravidiel prípravy jedla do pamäte.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

1. Plánujte deň vopred

Nedeľná príprava jedla je vo finess komunite široko rozšíreným sviatkom. Možno je aj populárnejšia ako medzinárodný deň hrudníka, a.k.a. pondelok. Prečo? Nedeľná príprava nezasahuje do vašich piatkových a sobotných plánov, a je natoľko blízko k začiatku nového týždňa, aby zabránila zvláštne voňajúcemu jedlu vo štvrtok.

príprava jedál fitness - plánujte

Avšak, v závislosti od toho, koľko jedál pripravujete, robiť celú prípravu v jediný deň môže zabrať pomerne dosť času aj jedla. Navyše, na základe výberu zdroja bielkovín a preferovanej metóde varenia stále môžete skončiť v kancelárií ako človek známy svojimi smradľavými obedmi.

V skratke: Príprava jedla vydrží dovtedy, kým sa vám bude zdať zvládnuteľná. Ak nedeľa nefunguje, rozdeľte si prípravu jedla na dva dni. Skráti to dĺžku prípravy a zaručene zachová kvalitu vášho jedla. Nedele a stredy sú obyčajne dobrou voľbou, ale nájdite si akékoľvek dva dni, ktoré sú pre vás najvhodnejšie.

2. Poznajte svoje čísla

Kým nebudete presne vedieť o koľko jedál vám ide, a z čoho sa pripravujú, na prípravu ani len nepomyslite.

Jedlo: Určte si počet jedál a dní, na ktoré ho budete nárazovo pripravovať. Niektorým ľuďom stačí pripraviť si na každý deň iba obed, pretože sa naraňajkujú a navečerajú doma. Iní zas dosahujú najlepšie výsledky, ak si balia niekoľko jedál na celý týždeň, alebo dokonca všetky jedlá na každý deň. Bez ohľadu na to, kam spadáte v spektre prípravy jedál, zvoľte si bod, ktorý vás nastaví na úspech.

plánovanie stravy fitness

Makro živiny: Ak máte sacharidové cykly a potrebujete 350 gramov sacharidov denne, ale iba 200 gramov v ďalší deň, pripravte si všetko dopredu. Načrtnite si vaše denné makroživiny alebo potreby so špecifickými pokynmi ku každému jedlu a zaveste si to niekde do kuchyne. Kde inde ako na chladničku? 

Aby bolo jasné, nemusíte počítať makroživiny, aby to fungovalo. Môžete tiež použiť metódu päste, ktorú sme spomínali v článku 4 tipy na zhodenie tuku bez počítania makroživín. V každom prípade vám vopred pripravené pokyny uľahčia nakupovanie a následnú prípravu jedál. Môžete to dokonca posunúť na vyšší level a označiť si nádobky podľa dňa a jedla.

3. Držte sa základných položiek

Sme veľkými zástancami rozmanitosti jedál počas týždňa. Avšak, tráviť čas vymýšľaním gurmánskych skvostov, ako creme brulee, francúzsky toast alebo slaninou obaľované mušle, vás môžu v kuchyni zdržať dlhšie ako ste očakávali. Navyše, myslite na pravidlo: čím vyberavejšie niečo je, tým horšie to chutí po niekoľkých dňoch v chladničke.

príprava fitness jedla - ako plánovať stravu

Nechajte si dekadenciu pre čerstvé jedlo. Ak pripravujete jedlo, zamerajte sa na výber potravín, ktoré jednoducho pripravíte a dobre sa skladujú. Naše odporúčania: Namiešajte si mix z týchto kategórií a bežte na nákup:

• Bielkoviny: kuracie prsia, chudé mleté hovädzie, bravčová panenka, flank steak, chudé mäso (morčacie prsia, šunka, roast beef) a nízkotučné hovädzie sušené mäso

• Sacharidy: vločky, quinoa, kuskus, hnedá ryža, divoká ryža, celozrnné tortily a chlieb

• Zdravé tuky: mandle, vlašské orechy, pekanové orechy, pistácie, tekvicové semienka, iné orechy a semienka, arašidové maslo, mandľové maslo, olivový olej a kokosový olej

Ak máte chuť na ryby, pokojne experimentujte. Ale uistite sa, že použijete dobre uzatvárateľnú nádobu.

4. Bežte na nákup

Nakupovanie sa môže zdať ako samozrejmosť, ale príprava jedla so zvyškami váľajúcimi sa vo vašej chladničke a komore, nie je nikdy dobrý nápad. Iste, takto môžete pripraviť jedno či dve jedlá, ale nakoniec vám dôjdu zásoby alebo budete nútený na posilnenie použiť váš proteínový drink takmer za každým jedlom.

príprava fitness jedla - ako správne nakúpiť

Akonáhle poznáte svoje čísla, urobte všetko pre to, aby ste ich dosiahli. Ak ste jedným zo šťastlivcov s obrovskou mrazničkou, môžete si naplánovať jedlo týždne dopredu. Ak nie, urobte si výlet do potravín raz alebo dvakrát do týždňa a chápte to ako súčasť vašej rutinnej prípravy. Nielenže sa budete efektívnejšie orientovať v obchode, ale taktiež vám to pomôže ušetriť peniaze a vyhnúť sa plytvaniu potravinami.

5. Investujte do kvalitnej tašky na jedlo

Pohľad na plnú chladničku je neuveriteľne obohacujúce. Instagram súhlasí. Perfektne zoradené komínčeky krabičiek s dokonale zladeným makromchlape, to je pohľad. Ale keď sa v pondelok ráno vygúľate z postele, myslite na to, že to všetko jedlo musíte aj odniesť. Nie je jednoduché so sebou vláčiť tašku do práce, batoh a niekoľko ďalších nádobiek. Mnoho zaslúžených jedál takto už skončilo na zemi.

Ak si pripravujete len jedno jedlo denne, dá sa to ustáť. Ak ste ten typ, ktorý ich pripravuje viac, mať kvalitnú tašku na jedlo alebo batoh je dôležité. Ich kontrolovaná teplota vás môže tiež ochrániť pred otravou z jedla.

ako pripraviť a plánovať fitness jedlo - investujte do tašky na jedlo

Tento extra nákup môže znieť ako luxus, ale má potenciál ušetriť vás od haldy dennej frustrácie. Ak sa chystáte krabičkovať dôsledne, čo je jediný spôsob ako sa to dá robiť, zbaviť sa nepotrebných nepríjemností je zásadné. Nech je to jednoduché, nech je to vaše, a nech je to dlhodobé.

Podeľte sa s nami v komentároch o vašej tipy k príprave a krabičkovaniu jedál. V prípade, že sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním a pomôžete tak svojim známym a priateľom.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *