Hafthor Björnsson: Silák z Game of Thrones, ktorý na svojich pleciach uniesol 650 kg

Hafthor Björnsson: Silák z Game of Thrones, ktorý na svojich pleciach uniesol 650 kg

Hovorí sa, že na každého chlapa sa nájde ešte silnejší chlap. V prípade Hafthora Björnssona by ste však museli hľadať poriadne dlho, pretože je držiteľom titulu Najsilnejší muž sveta. Tento islandský strongman si získal fanúšikov predovšetkým postavou Gregora “Horu” Cleganeho v seriáli Game of Thrones. Málokto však vie, že bol tiež profesionálnym basketbalistom. Na vrchole jeho slávy stojí prekonanie 1000 rokov starého silového rekordu. Okrem toho má za sebou množstvo triumfov a strongmanských úspechov. Poďte sa s nami pozrieť na jeho športovú aj hereckú kariéru a osobný život, v ktorom nebude chýbať veľa zaujímavostí. 

Hafthor Björnsson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017_(cropped_2).jpg

Pôvod v rodine obrov a kariéra basketbalistu

Hafthor Júlíus Björnsson sa narodil 26. novembra 1988 pod znamením Strelca. Vyrastal vo svojom rodnom Reykjavíku, ktorý je zároveň hlavným mestom Islandu. Pochádza z rodiny obrov a svoju výšku zrejme zdedil po jeho 203 cm vysokom otcovi Bjornovi.

Ako dieťa pracoval na farmách, ktoré vlastnila jeho rodina. Má jednu sestru, no o jeho detstve a vzdelaní sa toho veľa nevie. O to viac však žiaria jeho úspechy v neskoršom živote. Už ako dieťa bol vždy vyšší než jeho rovesníci. 

Vďaka tomu sa z neho stal ideálny kandidát na basketbalistu. Na tento šport ho rodičia prihlásili keď mal 12 rokov. Uchvátil ho až tak, že sa mu venoval profesionálne. V mladom veku reprezentoval Islandský juniorský tím, no jeho sen o ďalšej profi kariére ukončilo zranenie členkov.

Absolvoval vtedy dve operácie a v roku 2008 sa rozhodol basketbal zavesiť definitívne na klinec. Práve tu sa začala formovať jeho láska k cvičeniu a železu.  

Zranené členky mu otvorili cestu do sveta silákov, ktorý doslova ovládol

Trénoval s ťažkými váhami, do ktorých sa, ako sám tvrdí, doslova zamiloval. Dosť rýchlo vtedy priberal na váhe a videl výsledky. Tvrdá práca v kombinácii s genetickou výbavou prinášala ovocie. Aj toto ho hnalo vpred a nestrácal motiváciu. Pocit zlepšenia bol vtedy podľa neho taký úžasný, že nemohol prestať. V miestnej telocvični sa dokonca stretol so známym islandským silákom Magnúsom Ver Magnússonom. Toho zaujala Hafthorova fyzická kondícia a predpovedal mu, že by sa mohol stať profesionálnym strongmanom. Netrvalo dlho a Hafthor svoj progres začal aplikovať aj súťažne. 

Hafthor Björnsson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017c.jpg

Do vôd silákov vstúpil prvýkrát v roku 2010 a svojich súperov porazil hneď v niekoľkých súťažiach. Podarilo sa mu vyhrať 5 zo 6 podujatí OK Badur Strongman Championships. Silný rok 2010 zakončil druhým miestom na súťaži Jon Pall Sigmarsson Classic. Hafthorova sila bola nezastaviteľná aj o rok neskôr, kedy vyhral tituly Najsilnejší islandský Viking (Iceland´s Strongest Viking) a Westfjords Viking. Okrem toho sa tešil aj z titulu Najsilnejšieho muža Islandu. Tejto súťaži dokonca kraľoval neuveriteľných 10 rokov, počas ktorých sa nenašiel nikto, kto by ho dokázal poraziť. Nezastaviteľný Hafthor tak už na Islande pokoril všetky méty a nastal čas ukázať svoju silu svetu. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Strongman, ktorý posúval limity a prekonal 1000-ročný vikingský rekord

Získal divokú kartu, vďaka ktorej mohol štartovať v súťaži World’s Strongest Man, kde sa stretol s ďalšími silákmi z celej zemegule. Bol rok 2011 a jeho svetový debut napokon skončil šiestym miestom. Od roku 2012 sa však pravidelne vyskytoval v prvej trojke silákov. V tej dobe bolo každému jasné, že ak je vo svete strongmanov niekto, kto dokáže posunúť limity, tak je to práve Hafthor Julius Björnsson. 

A to sa aj stalo v roku 2015, kedy tento islandský silák prekonal rekord s 1000 ročnou históriou. Bolo to na súťaži World’s Strongest Viking, kedy urobil päť krokov s 10-metrovým dreveným kmeňom, ktorý vážil neuveriteľných 650 kilogramov. Po svojom výkone povedal, že je plne pripravený dosiahnuť svoj hlavný cieľ, ktorým bolo stať sa najsilnejším mužom planéty.

Svetovú súťaž naplno ovládol v roku 2018, kedy si na Filipínach vybojoval krásne prvé miesto. Od roku 1996 bol vtedy zároveň prvým Islanďanom, ktorý sa mohol tešiť z tohto fenomenálneho úspechu. Hafthorove ambície vyhrávať sa posúvali aj do ďalších súťaží. Vďaka svojej nezlomnosti sa tak stal prvým mužom v histórii, ktorý v tom istom roku vyhral súťaže Arnold Strongman Classic, Europe’s Strongest Man a už spomínanú World’s Strongest Man. V prvej navyše dominoval trikrát a druhej neuveriteľných päťkrát. 

Medzi jeho osobné rekordy patria: 

  • 474 kg mŕtvy ťah s činkou, elephant bar, strongman raw s trhačkami (svetový rekord na Arnold Strongman Classic 2019) 
  • 213 kg log press (Europe’s Strongest Man 2018)
  • 451 kg mŕtvy ťah s pneumatikami (Arnold Strongman Classic 2014)
  • 650 kg prenášanie dreveného kmeňu, 5 krokov (World’s Strongest Viking 2015)
  • 7,15 m hod 15-kilogramovým sudom (World’s Strongest Man 2016)
  • 8 sudov vyhodených do výšky za 16,35 sekundy (World’s Strongest Man 2014)
  • 501 kg mŕtvy ťah s činkou (Thor’s Power Gym, Island)
  • 460 kg drep (Thor’s Powerlifting Challenge 2018) 

Silák, ktorý sa zmenil na boxera

Svet silákov už začínal byť Hafthorovi malý a tak sa rozhodol vstúpiť do vôd boxu. Prvýkrát sa v ringu predstavil začiatkom roka 2021, kde sa v exhibičnom zápase stretol s bývalým majstrom Európy v ľahkej váhe Stevenom Wardom. Práve Wardovi v tomto prípade patrí veľký rešpekt, pretože rozdiel medzi oboma borcami bol neuveriteľných 60 kilogramov. Profesionálny boxer bol podľa vlastných slov z veľkosti Björnssona v šoku. Zápas nemal jasného víťaza, pretože išlo len o exhibíciu. Pre Hafthora to však bola zároveň cenná skúsenosť pred budúcimi zápasmi. 

Jeden z nich bude doslova obrím, pretože s v ňom stretne s ďalším velikánom vo svete strongmanov – angličanom Eddiem Hallom. Ten je jeho dlhoročným rivalom, ktorého Hafthor v roku 2017 obvinil z podvádzania v súťaži Najsilnejší muž sveta. Hall vtedy vyhral o jeden bod, čo islandský silák niesol ťažko. V médiách sa potom vyjadril, že mu Hall s jedným z rozhodcov doslova ukradli víťazstvo a celý verdikt považoval za skreslený a nesprávny. Duel Björnsson vs. Hall, ktorý je považovaný za najťažší boxerský zápas v histórii, sa mal odohrať 18. septembra 2021. Eddie Hall však počas tréningu utrpel zranenie, kvôli ktorému sa celá udalosť musela presunúť. Náhradníkom za Halla sa medzitým stal šampión armwrestlingu Devon Laratt. Išlo o Thorov prvý profi zápas, v ktorom zdolal svojho súpera už v prvom kole na TKO. 

Hafthor Bjornsson
Autor fotografie: Ellen Finch
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hafth%C3%B3r_J%C3%BAl%C3%ADus_Bj%C3%B6rnsson_Scottish_Stone_Put.jpg

Duel Björnsson vs. Hall sa napokon odohral 19. marca 2022 v Dubaji. Trval celých šesť kôl, po ktorých bol za víťaza vyhlásený práve Thor so skóre 57 – 54 od všetkých troch rozhodcov. 

Tréning a strava ako zdroj mohutnej sily 

Iste uznáte, že za všetkým, čo Hafthor Björnsson dokázal neboli iba jeho fyzické predispozície, ale aj poriadny tréning a kvalitná výživa. Niektoré zdroje uvádzajú, že prijímal až 10-tisíc kalórií denne. Svoj jedálniček zverejnil Thor na Facebooku v čase, kedy sa pripravoval na World’s Strongest Man 2016. Napokon skončil druhý, no na víťaza mu chýbali iba dva body. O rok predtým mal dokonca tú česť zaspárovať si so šampiónom UFC Conorom McGregorom, ktorý tréning s obrovským Thorom ustál so cťou. 

Jedálniček strongmana vyzeral nasledovne:

  1. 6:50 – Ranný tréning kardio + core (30 minút), BCAA, glutamín a hrsť mandlí
  2. 7:30 – osem vajec, 200 g ovsených vločiek, čučoriedky, jahody a avokádo
  3. 9:30 – 400 g hovädzieho mäsa, 400 g sladkých zemiakov, ovocie 
  4. 11:50 – BCAA, glutamín
  5. 12:00 – 400 g kura, 400 g zemiakov, zelenina, ovocie
  6. 14:00 – šejk (150 g ovos alebo sladké zemiaky, 2 banány, 150 g ryžových krúpov, mrazené čučoriedky, hrsť mandlí, arašidové maslo, glutamín)
  7. 14:30 – tréning strongmana, BCAA, glutamín, Vitargo Energy
  8. 17:30 – 60 g proteínu, 2 banány
  9. 18:00 – 500 g hovädzie mäso, zemiaky, zelenina
  10. 20:30 – 500 g lososa + 500 g sladkých zemiakov 
  11. 22:30 – 50 g kazeínu, 6 vajec, avokádo, 30 g mandlí, 50 g arašidového masla

Tento jedálniček doplnil bohatým pitným režimom, kde okrem vody pil aj džús, aby získal ešte viac kalórií. Uprostred noci si zvykol dať ešte 50 g kazeínu alebo surové vaječné bielka. Zaužívaný jedálniček však razantne zmenil po odchode zo súťažného prostredia strongmanov. 

Jeho nové stravovanie odzrkadľovalo fakt, že sa pripravoval na svoj prvý boxerský zápas. Na začiatku tejto cesty vážil neuveriteľných 205 kilogramov. Po zmene jedálnička, ktorý doplnili intenzívne tréningy schudol Hafthor Björnsson úctyhodných 55 kg. 

Jedálniček boxera vyzeral nasledovne:

  1. Raňajky – tri vajíčka, 200 g kuracieho mäsa, smoothie (150 g jogurtu, 100 g lesných plodov, 40 g ovsa)
  2. Boxerský tréning (sparing s trénerom, práca na využití vlastnej hmotnosti a efektívnom balancovaní)
  3. Kardio HIIT na bicykli, kde šľape 30 sekúnd pomaly, 20 sekúnd stredne intenzívne a 10 sekúnd rýchlo. Toto všetko opakuje päťkrát. Potom ho čakajú 3 minúty odpočinku, po ktorých ide znova ďalších 5 kôl. 
  4. Obed – 220 g hovädzej sviečkovice, 180 g bielej ryže, 100 g zeleniny
  5. Silový tréning 
  6. Potréningové jedlo – 220 g kuracieho mäsa, 250 g zemiakov, 100 g zeleniny
  7. Večera číslo 1 – 200 g lososa, 100 g ryže, 100 g zeleniny
  8. 15 minút infračervená sauna + 15 minút kryoterapie 
  9. Večera číslo 2 – 250 g gréckeho jogurtu, 100 g banánov, 30 g mandľového masla, proteínový šejk  

Sám tento jedálniček úsmevne komentoval slovami, že vlastne nejedol skoro nič, pretože chudol. Najmenej obľúbené je pre neho potréningové jedlo, pretože nie je veľkým fanúšikom kuracieho mäsa. Pri jeho konzumácii však myslí na svoje ciele. 

Priznanie k užívaniu steroidov

Hafthor Björnsson je známy tým, že pre víťazstvo je ochotný urobiť čokoľvek. Dokonca aj brať steroidy, čo potvrdil v jednom rozhovore z roku 2017. Svoje otvorené priznanie odôvodnil tým, že ak chcete byť najlepší, urobíte preto všetko. Ďalej však túto tému nechcel komentovať a žiadal moderátora, aby podobné otázky preskočil. 

Každoročná súťaž World’s Strongest Man, ktorú Thor svojho času vyhral a často figuroval v prvej trojke, zakazuje užívanie látok na zvýšenie výkonu. Rozsah ani účinnosť testovania na steroidy však v tomto prípade nie je známy. Každý strongman teda musí prejsť testom s negatívnym výsledkom. Sám Hafthor tvrdí, že v testoch na zakázané látky nikdy neprepadol. 

Hviezda Game of Thrones

Hafthor Björnsson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017b.jpg

Okrem kariéry famózneho športovca sa Hafthor presadil aj pred kamerami. V roku 2013 bol obsadený do štvrtej série úspešného seriálu Game of Thrones, ktorý vysielalo HBO. Predstavil sa ako rytier Ser Gregor “The Mountain” Clegane, ktorý bol charakteristický svojou krutosťou, obrovským mečom a bezcitnosťou. Björnsson hral túto postavu niekoľko po sebe nasledujúcich sérií. Ako sám tvrdí, jeho najobľúbenejšou postavou bola Cersei Lannister. 

Do seriálu ho oslovili prostredníctvom správy na Facebooku. Keďže nemal žiadne herecké skúsenosti, v tom čase si myslel, že sa jedná len o žart. Na správu tak neodpovedal, ale castingový tím bol našťastie vytrvalý a o niekoľko dní na to mu zavolali. Po vzájomnej dohode sa dostavil na casting, kde musel prečítať niekoľko riadkov scenára. Potom sa stretol so známym kaskadérskym koordinátorom C.C.Smiffom, ktorý v seriáli dohliadal na súbojové sekvencie s mečmi. 

Tomu musel ukázať, ako je na tom so svojou pohyblivosťou. Veľa podobne veľkých chlapov má totiž problémy s kolenami, nemôžu sa zohnúť a sú pomalí. Pre potreby seriálu Game of Thrones bolo dôležité nielen to, aby bol The Mountain veľký, ale aby tiež obratne zvládal súboje s mečom. Smiff bol napokon z prejavu Hafthorovej fyzičky ohromený. Islandský silák získal rolu o niekoľko dní na to a začal nakrúcať štvrtú sériu. Preslávil sa najmä bojovou scénou, v ktorej jeho postava vytláča oči prstami rivalovi menom The Red Viper. 

Herecká kariéra mu zmenila život, no ďalšie úlohy odmieta

Známu epizódu sledovalo viac ako 7,1 milióna ľudí a sám Hafthor tvrdí, že toľko pozornosti mu definitívne zmenilo život. Deň, kedy bola odvysielaná si dobre pamätá, pretože hneď po nej odštartovalo šialenstvo na jeho sociálnych sieťach, kde mu závratným tempom začali stúpať sledovatelia. Hovorí, že sa jeho telefón nezastavil, pretože v tom čase mal na Instagrame zapnuté ešte všetky notifikácie. Záverečná epizóda seriálu Game of Thrones bola odvysielaná v máji 2019. Aj po skončení seriálu sledujú Hafthora Björnssona na Instagrame viac ako 3 milióny fanúšikov. 

Ak ste čakali, že seriál Game of Thrones naštartuje jeho úspešnú hereckú kariéru, asi vás budem musieť sklamať. Thor nemá rád cestovanie a väčšinu hereckých príležitostí odmieta. Výnimkou bolo napríklad hudobné video pre islandskú popstar, ktoré sa malo nahrávať v jeho posilňovni. Svoj nezáujem o účasť na filmovom plátne alebo v reklamách odôvodňuje tým, že je sebecký. Chce sa zamerať v prvom rade na seba, svoj tréning, stravu a spánok. K tomu dodáva, že reklamy môže točiť niekedy neskôr a ak raz ukončí svoju športovú kariéru uvažuje, že by sa herectvu venoval na plný úväzok. Chcel by však točiť najmä akčné filmy, kde by využil svoju obrovskú, ale aj agilnú postavu. 

Nepríjemné obvinenia z týrania bývalej partnerky

Hafthor Bjornsson má síce milióny fanúšikov, ale jeho povesti dobrého chlapa nepridávajú vyjadrenia bývalej partnerky, s ktorou má dcéru. Andrea Sif Jónsdóttir ho totiž v denníku The Reykjavík Grapevine verejne obvinila z domáceho násilia. Podľa jej slov má byť Thor veľmi žiarlivý. Dokonca až tak, že jej z telefónneho zoznamu a Facebooku vymazal všetky mužské kontakty. V trýznivom rozhovore zašla oveľa ďalej a spomenula dovolenku, počas ktorej sa údajne bála o život. Bývali na 20. poschodí hotela a Hafthor sa jej mal vyhrážať tým, že ju vyhodí z balkóna. Vraj do nej navyše strkal a dal jej facku. 

Scénu medzi dvojicou si mali vypočuť aj okolití hostia. Thor sa však Andree za svoje konanie údajne ospravedlnil a sľúbil, že už to nikdy neurobí. Svoj sľub však podľa slov bývalej priateľky nedodržal. V jeden večer ju mal strčiť dole schodmi v nočnom klube a podraziť jej nohy. Následkom toho sa vraj ocitla na pohotovosti a bola odhodlaná ho opustiť. Neskôr však zistila, že je tehotná, čo celú situáciu ešte viac skomplikovalo. Hviezda Game of Thrones však všetky tieto obvinenia odmieta. Thor v príspevku na sociálnej sieti napísal, že nemá čo skrývať a myslí si, že jeho bývalej partnerke ide iba o peniaze. Okrem toho ho šokovalo, že novinári rozhovor s Andreou zverejnili a noviny plánoval žalovať za urážku na cti. 

Učarovala mu drobná servírka Kelsey, s ktorou prevádzkuje fitko

Hafthor je od roku 2018 ženatý s manželkou Kelsey Henson. Spoznali sa v reštaurácii, kde Kelsey pracovala ako servírka a Hafthor ju navštívil počas účasti na jednej zo súťaží strongmanov. Kelsey ho okamžite spoznala vďaka Game of Thrones. Od momentu, keď ho nesmelo požiadala o fotku, sa začala písať ich spoločná životná kapitola. Milujú sa aj napriek veľkým fyzickým rozdielom. Útla Kelsey totiž meria iba 157 cm. Samotný Hafthor má 206 cm a je zhruba o 100 kg ťažší než jeho manželka. 

Keď im jeden z fanúšikov na Instagrame napísal, ako sa pri týchto rozdieloch dokážu bozkávať, Kelsey reagovala celkom pohotovo. S nadhľadom mu odpísala, že Hafthor sa dokáže zohnúť a ona sa postaví na špičky. Alebo keď sa im to nedarí, jednoducho mu povie, nech ju zodvihne. The Mountain svoju manželku priviedol aj do sveta fitness, ktorý si zamilovala. Pár tak pravidelne zverejňuje na sociálnych sieťach tréningové príspevky. Okrem toho spolu prevádzkujú posilňovňu s príznačným názvom Thor’s Power Gym. 

V septembri roku 2020 oznámila dvojica radostnú správu, ktorou bolo narodenie syna. Hafthor bol počas pôrodu s manželkou, na ktorú je veľmi hrdý za to, ako úžasne zvládla celý proces. Samotná Kelsey opísala pôrod ako najsilnejší moment jej života. Hrdá mama navyše založila instagramový účet, na ktorom dokumentuje svoje materstvo a detstvo Thorovho syna. Jeho meno však pred svetom v čase písania tohto článku zostáva záhadou. 

Ktorý Thorov súťažný úspech vás zaujal najviac? Priali by ste si ho vidieť viac v seriáloch a filmoch? Ak sa vám článok páčil, budeme vďační za každé zdieľanie. 

Zdroje:

[1] Hafthor Bjornsson – https://biographymask.com/hafthor-bjornsson/

[2] Everything You Don't Know About The Mountain – https://www.looper.com/110519/everything-dont-know-mountain/

[3] Hafþór Júlíus Björnsson Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/hafr-jlus-bjrnsson-45998.php

[4] WSM Results – https://www.theworldsstrongestman.com/results/

[5] Hafthor Wins World’s Strongest Viking, Sets Sights On World’s Strongest Man – https://strongmancl.com/hafthor-wins-worlds-strongest-viking-sets-sights-on-worlds-strongest-man/

[6] Hafthor Bjornsson Deadlifts A 474kg Elephant Bar World Record (Closely Misses 501kg) – https://barbend.com/hafthor-bjornsson-474kg-elephant-bar/

[7] Watch The Mountain from Game of Thrones Deadlift Almost 1,000 Pounds – https://www.gawker.com/watch-the-mountain-from-game-of-thrones-deadlift-almost-1586066070

[8] World’s Strongest Man 2014 – http://strongman.org/news/worlds-strongest-man-2014/

[9] Weightlifting: 'The Mountain' Bjornsson deadlifts 501 kg to set world record – https://www.reuters.com/article/us-weightlifting-deadlift-bjornsson/weightlifting-the-mountain-bjornsson-deadlifts-501-kg-to-set-world-record-idUSKBN22E0R1

[10] GAME OVER Game of Thrones star Hafthor Bjornsson announces boxing fight against pro Steven Ward – who is 12 STONE lighter than him – https://www.thesun.co.uk/sport/13380585/game-thrones-hafthor-bjornsson-boxing-ward/

[11] Eddie Hall and Hafthor Björnsson's Boxing Showdown Is on Hold – https://www.menshealth.com/fitness/a37130616/eddie-hall-hafthor-bjornssons-boxing-fight-delayed/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *