Fitness recept: Tekvicový quiche so špenátom a mozzarellou

Fitness recept: Tekvicový quiche so špenátom a mozzarellou

Koláč nemusí byť iba sladký. Čo tak skúsiť typickú francúzsku dobrotu, ktorá nesie názov quiche? My sme si však originálny recept trošku upravili, aby mal koláč menej tuku. Smotanový základ sme tak nahradili tekvicovým pyré. To výsledku dodá ešte zaujímavejšie chuťové tóny. No a nesmie chýbať ani mozzarella, ktorá sa v koláči krásne roztečie. Už sa vám zbiehajú sliny?

Budeme potrebovať:

  • 500 g dýňového pyré (hotové nebo domácí viz postup)
  • 275 g chladeného rozvaľkaného lístkového cesta
  • 100 g mozzarelly light
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 3 vajcia
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • korenie podľa chuti
  • olivový olej v spreji
  • ryžu alebo strukoviny na zaťaženie cesta
Tekvicový quiche so špenátom a mozzarellou

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Pokiaľ sme si rovno kúpili hotové tekvicové pyré, máme o prácu menej. V opačnom prípade začneme jeho prípravou. Tekvicu hokaido umyjeme a rozrežeme na dve polovice. Šupku nelúpeme ani neokrajujeme, nie je to potrebné. Z oboch polovíc vydlabeme semienka, potom dáme tekvicu na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 – 45 minút (podľa veľkosti tekvice). Pokiaľ chceme skrátiť dobu pečenia, môžeme ju nakrájať na menšie kúsky. Správne upečenú tekvicu spoznáme tak, že je úplne mäkká, keď do nej pichneme vidličkou. Hneď ako je hotová, necháme ju vychladnúť a rozmixujeme, aby vzniklo jemné tekvicové pyré. Keď sa nám bude zdať, že je príliš husté, prilejeme vodu a opäť premixujeme.

A teraz sa už môžeme pustiť do samotnej prípravy quiche. Vezmeme si guľatú formu, ktorú vystriekame olejom v spreji. Potom ju celú vyložíme lístkovým cestom tak, aby malo hrubšie okraje. Poprepichujeme si spodnú časť cesta v niekoľkých miestach vidličkou a zaťažíme ho, aby sa nám nenafúklo. To urobíme jednoducho tak, že si na dno vysypeme vrstvu neuvarenej ryže alebo strukoviny. Tie cesto zaťažia a zabránia nadvihovaniu pri pečení. Potom ho môžeme dať do rozpálenej rúry na 180 ℃ a piecť cca 15 minút.

Medzitým si pripravíme náplň. Na malé kúsky si nakrájame cesnak aj cibuľu. Kúsky potom v miske zmiešame s vajíčkami, špenátom, tekvicovým pyré a nakrájanou mozzarellou. Ak máme mini mozzarellky, stačí ich len rozrerať na polky. Väčšie kusy treba rozkrájať na menšie časti. Všetko premiešame a dochutíme soľou aj korením.

Tekvicový quiche so špenátom a mozzarellou - postup

Túto zmes nalejeme na upečené lístkové cesto a celý koláč dáme ešte zapiecť dozlatista opäť na 180 ℃. Bude to trvať približne 25 – 35 minút.

Potom už stačí len počkať, kým koláč vychladne, a môžeme servírovať. Dobrú chuť.

Tekvicový quiche so špenátom a mozzarellou
Nutričné hodnoty

1 porcia (celkom 8 porcií)

Energetická hodnota226 kcal
Bielkoviny8,5 g
Sacharidy20 g
Tuky12 g
Vláknina2 g

Dnešným receptom sme určite potešili každého, kto uprednostňuje slané dobroty pred sladkými. Tento koláč je tak univerzálny, že sa dá pokojne jesť ako raňajky, obed, večera či snack.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *