Fitness recept: Tekvicové gnocchi s tofu a so špenátom

Fitness recept: Tekvicové gnocchi s tofu a so špenátom

Ako príloha môžu byť klasické gnocchi už trochu nuda, čo myslíte? V dnešnom recepte sme sa rozhodli byť o niečo kreatívnejší a vytvoriť gnocchi z tekvice. Tie si vás získajú hneď na prvý pohľad svojou žltooranžovou farbou. A počkajte, keď ich ochutnáte! V kombinácii s tofu a so špenátom vzniká neodolateľný vegetariánsky pokrm plný bielkovín, komplexných sacharidov, chutí a tiež dôležitých mikroživín. Ručíme vám za to, že hneď ako recept vyskúšate, bude sa vo vašom jedálničku objavovať pravidelne.

Na gnocchi budeme potrebovať:

  • 400 g tekvicového pyré (môžete kúpiť hotové alebo si pripraviť vlastné, návod opíšeme v postupe)
  • 320 – 350 g hladkej špaldovej múky
  • 1 žĺtok 
  • 1 ČL soli

Na omáčku budeme potrebovať:

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Ak nemáme hotové tekvicové pyré, začneme s jeho prípravou. Vezmeme si tekvicu hokkaido, umyjeme ju a rozrežeme na dve polovice. Šupku necháme na tekvici, nie je potrebné ju zatiaľ lúpať ani okrajovať. Z obidvoch polovíc vylúpneme semienka. Pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie a tekvicu naň šupkou nahor položíme. Plech s tekvicou dáme do rúry vyhriatej cca na 180 °C a pečieme, kým tekvica nezmäkne. Trvá to približne 30 – 45 minút (podľa veľkosti tekvice). Po upečení tekvicu olúpeme a dužinu rozmixujeme na jemné pyré. Ak sa nám bude zdať príliš vodové, povaríme ho na sporáku, kým nezískame hustejšiu konzistenciu.

A teraz sa už môžeme pustiť do prípravy gnocchi. Vezmeme si hotové pyré a pridáme doň žĺtok. Potom prisypeme soľ a múku. Keby sa cesto veľmi lepilo, môžeme pridať o niečo viac múky.

ako má vyzerať cesto na tekvicové gnocchi

Vzniknuté cesto si rozdelíme na 4 časti, z ktorých vypracujeme dlhé valčeky (naše mali priemer približne 1 cm, no veľkosť je na vás). Potom si vezmeme ostrý nôž a z valčekov odkrajujeme kúsky dlhé približne 1,5 cm. Následne každý kúsok jemne stlačíme vidličkou a vytvarujeme typické gnocchi.

aký tvar majú mať tekvicové gnocchi

Na sporáku si privedieme k varu osolenú vodu v hrnci, do ktorého dáme nakrájané gnocchi. Varíme ich, dokým nevyplávajú na hladinu.

Potom sa pustíme do prípravy omáčky. Najprv vezmeme tofu a papierovou utierkou ho vysušíme, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Nato ho nakrájame na menšie kúsky, ktoré osolíme a okoreníme. Môžeme však pridať akékoľvek iné obľúbené korenie. Následne rozpálime panvicu, vystriekanú olejom, prisypeme tofu, ktoré orestujeme dozlatista. Postupne pridáme baby špenát, rastlinnú smotanu a uvarené gnocchi. Všetko spolu necháme povariť. Na záver dochutíme lahôdkovým droždím, soľou, čiernym korením a lístkami čerstvej bazalky, ktoré si predtým nakrájame na menšie kúsky. A máme to hotové. Teraz stačí už len nachystať taniere a naservírovať tri porcie.

Náš tip: Naservírovaný pokrm môžete zľahka pokvapkať olivovým olejom.

hotový pokrm - tekvicové gnocchi s tofu a so špenátom
Nutričné hodnoty
1 porcia (celkove 3 porcie)
Kalórie618 
Bielkoviny33 g
Sacharidy90 g
Tuky14 g

Vychutnajte si tento oku lahodiaci pokrm plný zdravých surovín. Uvidíte, že si na ňom skvele pochutíte najmä počas chladnejších mesiacov. 

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *