Fitness recept: Čokoládovo-orieškový krém bez pridaného cukru

Fitness recept: Čokoládovo-orieškový krém bez pridaného cukru

Kto by nemiloval známy orieškovo-čokoládový krém, ktorý sme si už ako malí natierali na palacinky a pečivo? Pokiaľ sa však zaujímate o to, čo jete, asi tušíte, že jeho zloženie nie je úplne ideálne. Obsahuje totiž veľké množstvo cukru. My sme sa dnes rozhodli pripraviť zdravšiu alternatívu, na ktorej si môžu pochutiť dokonca aj vegáni. 

Budeme potrebovať:

Čokoládovo-orieškový krém bez pridaného cukru - ingrediencie

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Začneme prípravou lieskových orieškov. Rovnomerne si ich rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Čokoládovo-orieškový krém bez pridaného cukru - pečenie orieškov

Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 8 až 10 minút, kým nie je šupka zlatohnedá. Oriešky treba pri pečení strážiť, môžu sa rýchlo spáliť. Hneď ako sú správne upečené, vytiahneme ich z rúry a necháme vychladnúť.

Následne si v menšom hrnci rozpustíme čokoládu spolu s kokosovým olejom.

Čokoládovo-orieškový krém bez pridaného cukru - rozpúšťanie čokolády

Zmes necháme vychladnúť a medzičasom sa pustíme do mixovania vychladnutých orieškov. Ak chceme, aby bola nátierka sladšia, predtým olúpeme šupky z orieškov. Stačí ich rozložiť na čistú utierku a pretrieť. Šupka sa takto odlúpne. Na mixovanie potom treba použiť čo najvýkonnejší prístroj, aby zvládol urobiť z orechov jemné maslo. Môže to trvať 4 – 10 minút. Je dobré dávať mixéru kratšie pauzy, aby sa neprehrial.

K rozmixovaným orieškom pridáme rozpustenú čokoládovú zmes, štipku soli, kakao a niekoľko kvapiek vanilkových flavor drops. Mixujeme spolu na nízkom stupni, aby sa všetky ingrediencie spojili. Hotový orieškový krém dáme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, necháme vychladnúť a až potom uzatvoríme.

Náš tip: Pokiaľ je možné, krém skladujte v chladničke, kde stuhne a vydrží aj niekoľko týždňov. Po vytiahnutí pri izbovej teplote zase trochu povolí a na teplých palacinkách alebo kaši sa krásne rozpustí.

Čokoládovo-orieškový krém bez pridaného cukru
Nutričné hodnotyNa 100 g
Energetická hodnota632 kcal
Bielkoviny13 g
Sacharidy11 g
Tuky58 g
Vláknina7 g

Tento domáci orieškový krém chutí výborne s pečivom, na ovsenej kaši, v dezertoch aj ďalších dobrotách. Určite sa však neubránite ani maškrteniu rovno z pohárika. 

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach s označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *