Fitness recept: Veľkonočný mazanec s medom a mandľami

Fitness recept: Veľkonočný mazanec s medom a mandľami

Čo by to bolo za Veľkú noc bez poriadneho mazanca. My sme do neho dnes pridali aj proteín, aby mal o niečo vyšší obsah bielkovín. Doladili sme ho medom, vďaka ktorému má lepšiu chuť ako s cukrom. No a k dokonalosti už ho potom doťahujú mandle na povrchu, ktoré po upečení krásne chrumkajú. Kto by tejto sladkej a nadýchanej dobrote odolal?

Na mazanec budeme potrebovať:

Na dokončenie budeme potrebovať:

Veľkonočný mazanec s medom a mandľami - ingrediencie

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Mlieko si v hrnci alebo hrnčeku ohrejeme, aby bolo teplé, ale nie horúce. Rozdrobíme doň droždie, pridáme 15 g medu, zamiešame, prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások. Bude to trvať približne 15 minút. Medzitým si dáme do veľkej misy múky premiešané so soľou a proteínom. Potom pridáme aj kvások, zvyšok medu, vajcia, ghí, najemno nastrúhanú citrónovú kôru a vypracujeme pevné a hladké cesto. Miešanie cesta nám môže významne uľahčiť kuchynský robot s hákom. Pokiaľ ho nemáme, použijeme postarom ruky a varešku.

Keď má cesto tú správnu konzistenciu, primiešame k nemu hrozienka. Potom ho v miske zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 90 minút. Celé ho znova zľahka prehnesieme, vytvarujeme z neho bochník, vrátime do misky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

Veľkonočný mazanec s medom a mandľami - postup

Keď ubehne doba kysnutia, preložíme cesto opatrne na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, v strede narežeme do kríža a potom posypeme plátkami mandlí.

Mazanec pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C. Bude to trvať asi 30 minút. To, či je upečený, zistíme pomocou špajle, ktorú do mazanca uprostred zapichneme. Pokiaľ ju vytiahneme čistú, je hotový. Keď sa na ňu cesto ešte lepí, treba piecť ďalej.

Po dopečení počkáme, nech trochu vychladne, a potom podávame. Skvele chutí aj samostatne, no keď ho natrieme maslom, marmeládou, proteínovou nátierkou alebo orechovým maslom, posunieme ho ešte o level vyššie.

Veľkonočný mazanec s medom a mandľami
Nutričné hodnoty

1 kúsok (celkom 12 plátkov)

Energetická hodnota214 kcal
Bielkoviny9 g
Sacharidy24 g
Tuky8 g
Vláknina5 g

K Veľkej noci mazanec neodmysliteľne patrí. Upiecť si ho ale môžete aj kedykoľvek inokedy počas roka. Napríklad keď budete mať chuť na lahodné nadýchané pečivo.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *