Fitness recept: Vegetariánsky burger so špaldovou žemľou a cícerovou plackou

Aj vy milujete kvalitné zeleninové burgre? Tak to by ste rozhodne mali vyskúšať náš fitness recept na vegetariánsky burger so špaldovou žemľou a cícerovou plackou, s ktorým môžete zhrešiť aj mimo vášho cheat day. Poďte ho s nami ochutnať!


Na žemle potrebujeme:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 180 ml mlieka
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 40 g masla
  • 20 g trstinového cukru
  • 1 vajíčko + žĺtko na potretie
  • 1 ČL sušeného droždia
  • ½ ČL soli
  • olivový olej v spreji
  • mak na posypanie


Na cícerové placky potrebujeme:

  • 240 g cíceru (1 konzerva)
  • 100 g cukety (1 malý kus)
  • 40 g kešu masla 
  • 30 g sušených paradajok
  • 30 g špaldovej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ ČL mletej papriky
  • ½ ČL mletej rasce
  • hrsť čerstvých byliniek (koriander, petržlenová vňať)
  • soľ podľa chuti
  • olivový olej v spreji


Prílohy do burgra:


Postup prípravy žemličiek:

V prvom rade si sušené droždie nasypeme do teplého mlieka spolu s 10 g cukru, premiešame a necháme 5 minút kvasiť. Medzitým si zmiešame múku s 10 g cukru, soľou, pridáme k nim vzniknutý kvások, vajíčko a maslo izbovej teploty, ktoré si nakrájame na menšie kúsky. Cesto následne dôkladne rozmixujeme, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. 

 

Špaldové žemle - ingrediencie

 

Po vykysnutí preložíme cesto na pomúčenú pracovnú dosku, kde ho rozrežeme na 7 rovnakých častí a vytvarujeme z nich žemličky. Ak chceme dosiahnuť dokonalý tvar žemle, z cesta vyrobíme placku, okraje založíme dovnútra, aby vznikol okrúhly tvar a cesto otočíme. Založené okraje budú tvoriť spodnú časť žemle. Takto vytvarované žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút odstáť. 

 

Žemle zo špaldovej múky s makom

 

Následne povrch žemle potrieme žĺtkom, ktoré sme si vymiešali s trochou oleja. Potom posypeme ešte makom a pečieme dozlatista pri teplote 180 °C približne 15-20 minút.

 

Špaldové žemle na vegetariánsky burger

 

Nutričné hodnoty na 1 žemľu (celkovo 7 žemlí)

Kalórie

Bielkoviny

Sacharidy

Tuky

234

7 g

35 g

7 g

 

Postup prípravy cícerovej placky:

V prvom rade si nadrobno nakrájame cibuľu a na panvici ju opečieme do sklovita. Postupne k nej pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nakrájané sušené paradajky a prepláchnutý cícer. Chvíľu to všetko spolu opekáme a odstavíme z plameňa. 

 

Vegetariánsky burger - ingrediencie

 

Následne si najemno nastrúhame cuketu a pridáme ju do vychladnutej cícerovej zmesi spolu so všetkými koreninami, soľou, nasekanými bylinkami, kešu maslom a špaldovou múkou. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom, aby nám vznikla jednotná hmota. Cícerové cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a vlhkými rukami tvarujeme placky. Tie by mali dosiahnuť približne veľkosť priemeru žemličiek. Cícerové placky následne položíme na rozohriatu panvicu postriekanú olivovým olejom a dozlatista opekáme z oboch strán.

 

Cícerová placka - príprava

 

Placky vložíme do prekrojenej žemle potretej BBQ omáčkou a pridáme plátok paradajky, avokáda a šalátu. Prajeme dobrú chuť!

 

Fitness recept: Vegetariánsky burger so špaldovou žemľou a cícerovou plackou  

Nutričné hodnoty na 1 placku (celkovo 4 placky)

Kalórie

Bielkoviny

Sacharidy

Tuky

Vláknina

208

9 g

26 g 

8 g

4 g

 

Aj vám sa už zbiehajú slinky na náš fitness vegetariánsky burger so špaldovou žemľou a cícerovou plackou? Určite si recept nenechajte len pre seba a podporte ho zdieľaním.