Fitness recept: Šťavnatý kurací burger s avokádom a jogurtovým dresingom

Fitness recept: Šťavnatý kurací burger s avokádom a jogurtovým dresingom

Máte problém odolať všetkým hamburgerom a cheeseburgerom, ktoré sa objavujú v ponuke fast foodov? Tak počkajte, až ochutnáte tento domáci burger, žiadny iný už chcieť nebudete. Hlavnú časť tvorí kuracia mäsová placka, ktorá zaistí vyšší obsah bielkovín. Nechýba mu však ani lahodný jogurtový dresing, avokádo, zeleninová obloha a mäkká žemľa, ktorá celý pokrm dotiahne k dokonalosti.

Na mäsovú placku budeme potrebovať:

  • 350 g mletých kuracích stehien (môžete použiť aj iné mleté mäso)
  • 50 g strúhanky
  • 1 vajce
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1 ČL údenej papriky
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL mletého korenia
  • olej na restovanie

Na jogurtový dresing budeme potrebovať:

  • 100 g hustého bieleho jogurtu (my sme použili grécky biely jogurt s 0 % tuku)
  • 30 g kečupu
  • 1 strúčik cesnaku 
  • soľ a mleté korenie podľa chuti

Na avokádovú nátierku budeme potrebovať:

  • 1 avokádo 
  • citrónovú šťavu podľa chuti
  • soľ a mleté korenie podľa chuti

Na dokončenie budeme potrebovať:

  • 3 burgerové žemle
  • 3 hrsti čerstvej rukoly
  • 1 červenú cibuľu
  • 2 väčšie paradajky
Šťavnatý kurací burger s avokádom a jogurtovým dresingom - ingrediencie

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Najprv sa pustíme do prípravy mäsovej placky. Mleté kuracie mäso si zmiešame s vajíčkom, strúhankou, petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom, údenou paprikou, soľou a čiernym korením. Z tejto hmoty vytvarujeme 3 placky. Rozpálime si panvicu s tukom (ideálne olejom v spreji) a mäsové placky orestujeme dozlatista z oboch strán.

Hneď ako máme mäso hotové, pustíme sa do prípravy dresingu. Do misky si dáme jogurt, kečup, cesnak, soľ aj korenie podľa chuti a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo. Do ďalšej misky si dáme avokádo, ktoré roztlačíme, a podľa chuti pridáme citrónovú šťavu, soľ či mleté korenie. Tým nám vznikne krásne zelená nátierka. Potom sa pustíme do prípravy burgerových žemlí. Rozkrojíme si ich pozdĺžne na dve polovice (tie si môžete v mieste rezu opiecť nasucho na panvici).

A môžeme začať burgre dávať dokopy. Spodnú polovicu si potrieme jogurtovým dresingom, vrchnú polovicu avokádovou nátierkou. Na spodok ďalej položíme hrsť rukoly, na ňu dáme mäso, potom pár plátkov paradajok, niekoľko koliesok cibule a priklopíme vrchnou časťou žemle, na ktorej máme avokádovú nátierku. A máme hotovo. Rovnako potom postupujeme aj pri skladaní ďalších burgerov.

Náš tip: Ak chcete mať istotu, že bude burger pri servírovaní stáť a nezosype sa ako domček z kariet, zapichnite doň uprostred špajľu.

Šťavnatý kurací burger s avokádom a jogurtovým dresingom
Nutričné hodnoty

1 porcia (celkom 3 porcie)

Energetická hodnota619 kcal
Bielkoviny37 g
Sacharidy58 g
Tuky25 g
Vláknina7 g

Videorecept na šťavnatý kurací burger s avokádom a jogurtovým dresingom

Burger nemusí mať vždy len podobu ultraspracovaného jedla z fast foodu. Keď si ho pripravíte doma z poctivých surovín, môže byť pravidelnou súčasťou zdravého jedálnička. A v lete si ho môžete pripraviť dokonca aj na grile.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *