Zemiakové placky sú úžasne jednoduché a lahodné jedlo, ktoré sa dá jesť samotné alebo ako príloha k mäsu s omáčkou. Nevýhodou pri ich bežnej príprave je veľké množstvo tuku, ktoré sa používa na smaženie. My sme sa dnes rozhodli tento skvelý pokrm trošku odľahčiť a pripraviť zemiakové placky pečené v rúre. Sú krásne chrumkavé a na výslednej chuti im to vôbec neuberá, možno práve naopak.
Na zemiakové placky budeme potrebovať:
- 1 100 g zemiakov
- 100 g 5-zrnných vločiek
- 2 vajcia
- 2 PL oleja (môžeme použiť aj olej v spreji)
- koreniny podľa chuti: soľ, čierne korenie, tymian, sušený cesnak, sladká paprika
Na dip budeme potrebovať:
- 1 téglik gréckeho jogurtu
- sušený cesnak
- čierne korenie
- limetková šťava
Mohli by vás zaujímať tieto produkty:
Postup:
Zemiaky olúpeme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Vložíme ich do misky, posolíme podľa chuti a necháme ich, aby pustili vodu. Tú z nich po chvíli vyžmýkame a zlejeme, pridáme vločky, vajcia a koreniny, prípadne ešte dosolíme.
Zmes dôkladne premiešame. Ak sa nám zdá príliš tekutá, pridáme trošku vločiek. Vezmeme papier na pečenie, položíme ho na plech a potrieme ho jednou lyžicou oleja, aby sa zemiakové placky aj zospodu upiekli dochrumkava. Z cesta tvarujeme malé placky, malo by ich byť približne 26.
Uložíme ich vedľa seba na plech a potrieme zvyšným olejom (prípadne ich postriekame olejom v spreji). Plech so zemiakovými plackami dáme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme dozlatista. Bude to trvať približne 30 – 40 minút.
Objavte naše bestsellery:
Energetická hodnota | 59 kcal |
Bielkoviny | 2 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 1 g |
Vláknina | 1 g |
Ak máte radi chrumkavé a prepečené zemiakové placky, túto fit verziu si určite zamilujete. Skvele chutia s jogurtovým dipom, zero dresingom alebo so syrom rozpusteným na povrchu.
Neváhajte a zdieľajte s nami svoje výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.
Pridať komentár