Fitness recept: Nadýchaná talianska focaccia s paradajkami a olivami

Fitness recept: Nadýchaná talianska focaccia s paradajkami a olivami

S dnešným chuťovo vyladeným receptom sa presunieme až do slnkom zaliateho Talianska. Tentokrát sme si pre vás pripravili lahodnú focacciu z kysnutého cesta, ktorú zvládne pripraviť aj úplný kuchársky začiatočník. Odmenou vám bude krásne nadýchané pečivo s kúskami olív a cherry paradajkami, ktoré k dokonalosti dotiahne voňavý rozmarín. Potom je už len na vás, či budete tento taliansky chlieb podávať len s olivovým olejom alebo si ho vychutnáte so šalátom alebo polievkou.

Na prípravu potrebujeme:

  • 260 g hladkej špaldovej múky
  • 220 ml vlažnej vody
  • 100 g cherry paradajok
  • 50 g čiernych olív
  • 2 PL (20 ml) olivového oleja
  • 2 – 3 vetvičky čerstvého rozmarínu (môžete použiť aj sušený rozmarín)
  • 5 g jemnej soli
  • 1 ČL trstinového cukru
  • ½ balíčka sušeného droždia (4 g)
  • ½ ČL hrubozrnnej soli
focaccia ingrediencie

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Nachystáme si väčšiu misu, v ktorej zmiešame múku, jemnú soľ, sušené droždie, cukor a nadrobno nasekanú jednu vetvičku rozmarínu. Prilejeme vlažnú vodu a vypracujeme si lepivé cesto. Hneď ako máme hotovo, potrieme si ho v mise jednou lyžicou olivového oleja. Misu aj s cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

Približne po hodine a pol cesto zdvojnásobí svoj objem. V tej chvíli s ním môžeme pracovať ďalej. Vytiahneme ho z misy a položíme na plech (náš mal veľkosť 36 x 27 cm) vyložený papierom na pečenie. Potom ho potrieme druhou lyžicou olivového oleja a prstami rozprestrieme po celom plechu. Opäť odložíme a necháme 30 minút kysnúť. Potom do focaccie jemne vtlačíme olivy prekrojené na pol a cherry paradajky nakrájané na menšie kúsky. Na záver focacciu posypeme hrubozrnnou soľou a zvyšnými lístkami rozmarínu.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 25 minút (dozlatista). Po vytiahnutí necháme aspoň chvíľu vychladnúť, až potom rozkrájame a podávame.

Náš tip: Focaccia chutí skvelo k polievkam, šalátom alebo len tak sama s olivovým olejom.

Nadýchaná talianska focaccia s paradajkami a olivami
Nutričné hodnoty1 kúsok (celkom 12 kusov)
Kalórie97 
Bielkoviny3,2 g
Sacharidy15,3 g
Tuky2,6 g

Táto lahodná focaccia vás svojou chuťou i vôňou prenesie rovno do slnečného Talianska. Vyskúšajte ju a uvidíte, že si spojenie olív, cherry paradajok a voňavého rozmarínu v kombinácii s nadýchaným cestom zamilujete.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *