Čo je toxická pozitivita? 8 krokov k tomu, ako si zachovať zdravý optimizmus

Čo je toxická pozitivita? 8 krokov k tomu, ako si zachovať zdravý optimizmus

Hovorí sa, že pozitívny prístup je základom každého úspechu. Vlastne je to aj celkom logické. Pretože keď je človek pozitívne naladený, všetky problémy sa zrazu zdajú byť zvládnutejšie a aj bežné dni majú svetlejší nádych. Aj keď to nebýva vždy jednoduché, je určite skvelé zostať pozitívnym najmä v náročných situáciách. Môže ísť napríklad o prepustenie z práce, rozchod či sklamanie z blízkeho človeka. 

Práve v týchto momentoch zasahuje rodina alebo priatelia, ktorí nám povedia, že to bude dobré a že máme myslieť pozitívne. Naši najbližší majú v podstate pravdu. Na pozitivite nie je nič zlé, aj keď nie vždy to tak býva. Aj tento navonok nevinný a skvelý prvok našej psychiky totiž môže mať svoju temnú stránku. Prejavuje sa vtedy, keď núti človeka potláčať reálne emócie len preto, aby zostal nasilu pozitívnym. V tomto prípade už môže ísť o vážny problém, kedy sa pozitívne myslenie mení zo zdravého na toxické. A práve o úskaliach tejto problematiky si povieme v dnešnom článku.

Čo je toxická pozitivita

Slovom toxická môžeme označiť falošnú pozitivitu, ktorá má ďaleko od skutočného prežívania emócií. Ide o akési silné presvedčenie, že bez ohľadu na to, akej náročnej situácii čelíme, by sme si mali zachovať pozitívne myslenie. Aj keď je dobré zostať optimistom, problém toxickej pozitivity je, že odmieta všetky negatívne emócie v prospech akejsi veselej, ale falošnej pózy. Naše pozitívne myslenie sa tak posúva do extrému, ktorý popiera každú emóciu v prípade, že nie je striktne šťastná. Človek tak v duchu hesla good vibes only filtruje iba pozitívne pocity a odopiera si zdravé prežívanie, ktoré mu môže pomôcť vyrovnať sa s tým, čomu práve čelí. [1]

Znaky toxickej pozitivity

Keď sa pozrieme do reálneho života, niekoľko príkladov toxickej pozitivity môže vyzerať nasledovne [2–3]:

  • maskovanie a potláčanie svojich skutočných pocitov, ak sú iné ako pozitívne
  • vytváranie tlaku na niekoho, kto čelí devastujúcej strate, aby sa sústredil na pozitíva
  • upokojovanie blízkej osoby, ktorá stratila prácu slovami, že to mohlo byť aj horšie 
  • označovanie ľudí, ktorí vždy pôsobia pozitívne alebo nezdieľajú svoje emócie, ako silnejších a lepších než sú ostatní 
  • karhanie niekoho za to, že vyjadril svoje reálne pocity, ktoré sú negatívne
  • nosenie “fasády šťastia” a popieranie pocitov smútku alebo stresu 
  • odmietanie pomoci alebo podpory v ťažkých časoch 
  • očakávanie, že ľudia okolo nás budú neustále pozitívni a šťastní 
  • odrádzanie od otvorených a úprimných rozhovorov o pocitoch 
  • ignorovanie traumatických udalostí  
  • odkladanie problémov 
Znaky toxickej pozitivity

Rozdiel medzi zdravou a toxickou pozitivitou

Cieľom zdravej pozitivity je, aby sme na základe nášho myslenia mohli budovať pozitívne návyky, ktoré nám pomôžu zvládať negatívne myšlienky, emócie a rôzne situácie. Zdravá pozitivita na rozdiel od tej toxickej tieto negatívne aspekty života neodmieta. Namiesto toho im umožňuje dať priestor ale bez toho, aby prevzali kontrolu nad našou mysľou. Ak ste pozitívni zdravým spôsobom, uznávate a snažíte sa spracovať veci, ktoré sa vám dejú.  [4]

V prípade toxickej pozitivity tieto veci vytesňujete nasilu von zo svojej hlavy. Snažíte sa tak maskovať svoje skutočné pocity už spomínanou šťastnou tvárou za každých okolností. [4]

Zdravá vs toxická pozitivita

Zdravá pozitivitaToxická pozitivita
Akceptovanie všetkých emócií bez ohľadu na to, aké dobré alebo zlé sú.Akceptovanie iba pozitívnych pocitov.
Povzbudzovanie ľudí k tomu, aby zdieľali pozitívne aj negatívne pocity.Povzbudzovanie ľudí k tomu, aby boli vždy len šťastní a mysleli výhradne pozitívne.
Rozoznávanie všetkých druhov emócií ako súčasť ľudského bytia.Vyhýbanie sa tomu, čo skutočne cítite pod maskou pozitivity.
Podpora seba či ľudí v okolí bez ohľadu na to, ako sa cítia.Ignorovanie negatívnych pocitov a vyhýbanie sa ľuďom, ktorí sa cítia zle.
[5]

Prečo je vlastne toxická pozitivita zlá?

Kým zdravá pozitivita nám môže pomôcť vyrovnať sa s ťažkými chvíľami, toxická robí presný opak. Vedie k tomu, že zdravé emócie odmietame, vytesňujeme alebo ignorujeme. Nižšie si prejdeme jej úskalia [4].

Toxická pozitivita nás núti:

  • cítiť hanbu, keď sa máme zle. Ak niekto prežíva bolesť, treba si uvedomiť, že na tieto pocity má právo. A aj napriek tomu môže nájsť útechu a pochopenie u svojich blízkych. Toxická pozitivita na druhej strane hovorí, že tieto pocity sú nesprávne. 
  • mať pocit viny, keď nemôžeme nájsť spôsob, ako byť šťastným.
  • vyhýbať sa autentickým emóciám, ktoré z nás robia ľudí. Toxická pozitivita voči nim funguje ako štít, resp. obranný mechanizmus. Keď sa objavia negatívne pocity, často im nepripisujeme dostatočnú vážnosť a bez akéhokoľvek spracovania ich skrátka ignorujeme. 
  • ignorovať šancu, aby sme rástli. Pomáha nám totiž unikať negatívnym emóciám a zároveň nám berie príležitosť konfrontácie s ťažkými pocitmi, vďaka ktorej by sme mohli rásť a hlbšie sa spoznať. 
Toxická pozitivita je falošná pozitivita

Vplyv toxickej pozitivity na rôzne aspekty nášho života

1. Toxická pozitivita vs. naša osobnosť

Je úplne normálne, keď sa niekedy nechceme zaoberať svojimi negatívnymi pocitmi. Ak to však robíme pravidelne a vnucujeme si pozitívny pohľad na veci aj v čase, kedy sú naše pocity opačné, môžeme si koledovať o problémy v oblasti duševného zdravia. Napríklad štúdia vedcov z Toronta a Berkley z roku 2018 dokonca naznačuje, že ľudia, ktorí ignorujú svoje negatívne pocity, sa dokonca neskôr cítia ešte horšie. V zásade teda platí, že ak sa rozhodnete negatíva vytesňovať, budú sa vám vracať dovtedy, kým sa s nimi nevyrovnáte. [6]

2. Toxická pozitivita a vzťahy

Málo ľudí sa vie rozprávať o smutných a nepríjemných veciach, s ktorými sa im zdôverí niekto iný. V tomto prípade je však veľmi dôležité, ako reagujeme. S toxickou pozitivitou by sme chceli, aby sa niekto cítil lepšie a žiadna iná možnosť neexistuje. Ak by to nemalo požadovaný účinok, je možné, že by sme ho odbili, čo by zas mohlo prispieť k narušeniu samotných vzťahov. Je totiž ťažké spojiť sa s niekym, ak ho nepočúvate alebo nie ste ochotní s ním zdieľať jeho aktuálnu emóciu. [7]

Toxická pozitivita vs. naša osobnosť

3. Toxická pozitivita v športe

Profesionálny šport sa často odohráva v prostredí plnom perfekcionizmu. To môže u športovcov vyvolávať tlak na to, aby podali dokonalý výkon za každých okolností a nie každý je na to stavaný. Jedným z pomocníkov tak často býva obranný mechanizmus v podobe budovania pocitu nekritickej spokojnosti so sebou samým, ktorý ideálne dopĺňa práve toxická pozitivita.

Jej vplyv však môže mať na športovcov vážne následky, ako napríklad totálna neschopnosť vyrovnať sa s prehrou alebo neúspechom. Toxická pozitivita im však tiež môže brániť dosiahnuť plný výkonnostný potenciál. Je to tým, že toto skreslené myslenie športovcov presvedčí, že sa im už vlastne darí a odrádza ich od toho, aby trénovali tvrdšie. Nastupuje pocit samoľúbosti, v dôsledku ktorého si nikdy neuvedomia plný potenciál toho, čo by mohli dokázať. [9]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Je v poriadku nebyť v poriadku

Tu je dôležité povedať, že je v poriadku nebyť v poriadku a nemôžeme si vyberať len pocity, ktoré by sme chceli mať. To isté platí aj pre ľudí v našom okolí, ktorých pocity by sme mali akceptovať také, aké momentálne sú. Faktom je, že cítime širokú škálu emócií a všetky sú dôležité pre našu pohodu. Napríklad úzkosť môže upozorniť človeka na nebezpečnú situáciu, zatiaľ čo hnev je úplne adekvátna reakcia na nespravodlivosť alebo zlé zaobchádzanie. 

Neuznať tieto emócie môže znamenať, že ignorujeme svoje skutočné pocity, ktoré však kvôli tomu len tak neodídu. Pomôcť v tomto smere môže už len to, že sa budeme o našich pocitoch rozprávať. Tento fakt naznačuje aj štúdia University of California, ktorá tvrdí, že vyslovenie toho, ako sa cítime, môže zmierniť naše negatívne pocity. Niečo také nám však toxická pozitivita nedovoľuje a aj preto je jej filozofia skôr na škodu. [7–8]

Je v poriadku nebyť v poriadku

8 krokov k tomu, ako sa vysporiadať s toxickou pozitivitou

Napriek vyššie zmieneným úskaliam toxickej pozitivity existujú rôzne spôsoby, ako sa s ňou vysporiadať.

1. Budovanie empatie

Práve empatia je jedným zo zabijakov toxickej pozitivity. Ide totiž o pochopenie pocitov iných ľudí bez ohľadu na to, či sú pozitívne alebo negatívne. Empatia nám zároveň sprostredkúva možnosť pozrieť sa na veci optikou toho druhého, vďaka čomu sa môžeme lepšie vžiť do jeho kože. 

Príkladom empatickej reakcie sú vety:

  • Neviem si predstaviť, ako sa cítiš, ale chcem aby si vedel/a, že som tu pre teba. 
  • Môžem pre teba niečo urobiť, aby som ti pomohol prekonať túto situáciu?
  • Povedz mi, ako sa cítiš?

V týchto príkladoch môžeme vidieť empatiu s druhým človekom, ktorá nepopriera jeho pocity a nenúti ho cítiť sa za ne zle. Umožní mu lepšie prežiť svoje emócie a získa pocit, že napriek neblahým časom tu nie je sám. [10]

2. Rozpoznávanie a odmietanie reakcií toxickej pozitivity

Proti toxickej pozitivite sa dokážeme obrniť najmä v prípade, že sa ju naučíme rozpoznávať. Ako príklad nám poslúži Klaudia, ktorá celý rok poctivo trénovala, aby zažiarila na bežeckých pretekoch. Dĺžka trasy bola 30 km a aj napriek tomu, že Klaudia do svojej prípravy investovala množstvo času, napokon vypadla na 15. kilometri a jej sen o stupienku víťazov sa rozplynul.

Ako toxicky reagovalo jej okolie:

  • Ber to pozitívne, aspoň môžeš behať, pretože je veľa ľudí, ktorí takéto šťastie nemajú.
  • Ale veď nič sa nestalo. Pozri ako dnes pekne svieti slnko. Tento deň nemôže nič pokaziť. 
  • Nevadí, svet sa nezrúti. Mohla si podať aj horší výkon, takže určite buď spokojná a usmej sa. 
  • Nebuď taká negatívna! Sústreď sa radšej na pozitívnejšie veci vo svojom živote a podobné sklamania radšej vytesni. To ti dodá energiu, uvidíš.

Ako malo jej okolie reagovať zdravým empatickým spôsobom:

  • Tvoj neúspech ma naozaj mrzí. Chceš sa o tom porozprávať?
  • Je mi to ľúto. Môžem pre teba niečo urobiť? 
  • Bola to skrátka smola, ale aj takéto dni patri ak životu športovca. Ako sa cítiš?
  • Viem, že si sklamaná a pokojne sa o tom môžeme porozprávať.

Klaudia síce za svoj výkon nepotrebovala počuť kritiku, ale ani vyššie zmienené toxické komentáre. Prijatie sklamania z jej neúspechu je totiž jedinou akciou potrebnou k tomu, aby sa začala vnútorne opäť uzdravovať a vyrovnala sa s týmto výsledkom. Aj preto je dobré naučiť sa rozoznávať komentáre plné toxickej pozitivity, ktoré následne môžeme ľahšie odmietnuť alebo sa nimi skrátka nezaoberať. Prijať sklamanie z neúspechu je totiž prirodzené. [10]

Ako rozoznať toxickú pozitivitu

3. Úprimné prežívanie svojich pocitov

Jedným z dôležitých krokov na ceste preč od toxickej pozitivity je úprimné prežívanie svojich pocitov. To znamená, že si musíme priznať všetky svoje emócie, aj tie negatívne. Síce to môže byť niekedy ťažké, ale len tak budeme schopní riešiť problémy, ktoré nám tieto pocity spôsobujú a ďalej rásť. Spôsob, ako čeliť svojim emóciám sa môže ukrývať napríklad v rozhovore s vašimi blízkymi. Skvele však v tomto smere môže poslúžiť aj denník, kam si svoje pocity zapíšete.

Základom úprimného prežívania svojich pocitov je uvedomiť si, že môžete cítiť smútok a zároveň mať zdravo pozitívny či optimistický pohľad dopredu. Môžete si to predstaviť tak, ako keby ste sa sami ocitli v tmavom tuneli. Uvedomujete si túto situáciu, ale napriek tomu kráčate vpred a dúfate, že na konci prídete k svetlu. [11]

4. Oddych od sociálnych sietí

Sociálne siete sú fajn prostriedok, ako zostať v spojení so svojimi známymi. V súčasnosti sú však plné rôznych influencerov, ktorých životy s obľubou sledujú tisíce až milióny ľudí. Ľahko tak môžete naraziť na obsah plný neustáleho tlaku na pozitívnu náladu. Výnimkou nie sú ani fotky stále šťastných ľudí, ktorí na nich prezentujú svoj na prvý pohľad “dokonalý” život. Práve to je ideálnou pôdou pre toxickú pozitivitu, pretože nie všetko, čo sa blyští, treba považovať za zlato.

Obrovský objem pozitívnych správ môže premeniť skutočnú pozitivitu na jej toxické dvojča. Preto nebude na škodu, ak si od sociálnych sietí niekedy na čas oddýchnete. Namiesto toho sa venujte svojim záujmom v skutočnom svete, stretnite sa s priateľmi alebo robte čokoľvek, čo vás napĺňa.

5. Self-care

Jedným z efektívnych zabijakov toxickej pozitivity môže byť aj starostlivosť o samého seba, tzv. self-care. Ide prakticky o súbor techník, ktoré nám pomôžu podporiť svoje zdravie a psychickú pohodu. Ale hlavne byť k sebe úprimnejší bez ohľadu na to, akej náročnej situácii práve čelíme. Self-care je tiež skvelým spôsobom, ako sa vyrovnať s tlakom v osobnom či pracovnom živote, zresetovať svoju myseľ a vidieť svet zdravou optikou. [13]

Svoju self-care môžete podporiť v troch základných rovinách, ako napríklad:

  • emocionálna, vďaka ktorej si dokážeme uvedomiť svoje emocionálne a duchovné potreby, ale tiež zvládať nepríjemné pocity ako úzkosť, smútok či hnev. Podporiť ju môžeme napríklad relaxačnými aktivitami, návštevou kina či stretnutím s priateľmi.
  • fyzická, ktorá spája reakcie na potreby nášho tela. To sa nám následne odmení tým, že sa budeme cítiť lepšie. Príkladom podpory je dostatočný spánok, pohyb či pitný režim
  • duchovná, zaoberajúca sa zmyslom života či duchovnými potrebami. Pomôže nám zachovať si optimistickejší prístup k životu alebo lepšie sa vyrovnať so stresom. Podporiť ju môžeme napríklad návštevou kostola či výletom do prírody.
Self-care môže pomôcť proti toxickej pozitivite

6. Meditácia

Meditácia je skvelý spôsob, vďaka ktorému si môžete v pokoji sadnúť so svojimi emóciami nech sú akékoľvek. Umožní vám pozorovať stav svojej mysle bez toho, aby ste naň museli unáhlene reagovať. Môžete tak sledovať svoje pocity bez posudzovania a túžby nahradiť ich falošnou pozitivitou. Berte na vedomie, že nemusíte kontrolovať ani riadiť každý váš pocit hneď, keď sa objaví. Ak ste doteraz nemali s meditáciou žiadne skúsenosti, nemusíte sa jej báť. Ide len o rôzne techniky na upokojenie mysle s dôrazom na dýchanie. [14]

Ako meditovať

Pomôcť s prvou meditáciou môžu tieto jednoduché kroky [15]:

  1. Vyberte si pokojné a tiché miesto, kde si môžete sadnúť alebo ľahnúť.
  2. Zatvorte oči a dýchajte prirodzene.
  3. Sústreďte sa len na dýchanie. Vnímajte každý nádych a výdych. Všímajte si pohyb svojho tela, hrudníka, ramien či brucha. Na dýchanie zamerajte svoju pozornosť bez toho, aby ste akýmkoľvek spôsobom ovládali jeho tempo či intenzitu. Snažte sa dýchať prirodzene.
  4. Ak si vša pozornosť na chvíľu odbehne, vráťte sa späť a znova sa sústreďte na dýchanie. 
  5. Meditáciu môžete ukončiť po niekoľkých minútach.

7. Demonštrácia svojich očakávaní

Jedným zo spôsobov, ako sa podeliť o svoje pocity bez toho, aby ste sa dočkali toxickej reakcie je, že dáte vopred najavo svoje očakávania. Svojim blízkym môžete ešte pred zdôverením povedať, že sa chcete len vyventilovať a nepotrebujete radu. Prípadne, aby vám pomohli premyslieť všetky možnosti, ktoré dokážu vyriešiť vašu situáciu. 

Práve demonštrácia očakávaní môže zabrániť nevhodnej reakcii zo strany vašich blízkych. Tí pre vás určite chcú len to najlepšie, ale niekedy ich reakcia nemusí byť adekvátna. V prípade, že počas rozhovoru cítite, ako sa váš dôverník vyhýba vašim pocitom alebo sa vás snaží uspokojiť niektorým zo zmienených prejavov toxickej pozitivity, nebojte sa konverzáciu ukončiť. Rozhodne vám totiž neprinesie nič dobré. [16]

Ako sa vyhnúť toxickej pozitivite v konverzácii

8. Zdravé vnímanie neúspechu

Uznanie svojich pocitov, ako aj pocitov iných ľudí je kľúčom k zdravému optimizmu. To platí aj v čase, kedy náš život sprevádzajú rôzne zakopnutia či situácie, kvôli ktorým sa nevyvíja podľa našich predstáv. Namiesto toho, aby ste sa neúspechy snažili vytesniť alebo sa na ne pozerali ako na opak úspechu, berte ich ako súčasť vašej cesty za úspechom. Práve vtedy, keď sa na neúspechy pozeráme ako na lekcie, ktoré nás môžu posunúť, dokážeme z nich vyťažiť maximum. [17]

Toxická pozitivita očami odborníčky

Ak vás téma toxickej pozitivity zaujíma, viac sa o nej môžete dozvedieť aj z úst psychologičky Lenky Uherovej v našom podcaste Zdravá miera.

Záver

Toxická pozitivita je teda akýsi falošný pocit, ktorý nás oberá o skutočné emócie. Odmieta všetko, čo nie je pozitívne a robí z nás akési neúprimné bábky s úsmevom 24/7. Nie je však východiskom z negatívnych situácií a nemá nič spoločné so zdravým optimizmom. Často je iba akýmsi odďaľovačom problémov, ktoré nás skôr či neskôr určite dobehnú. 

Namiesto falšovania našich pocitov by sme sa mali sústrediť na to, aby sme ich dokázali prijať. Pretože práve tak sa s nimi dokážeme zdravo vyrovnať. Život totiž prináša rôzne situácie a široké spektrum emócií. Nemal by byť iba dlhým a neúnavným honom za pozitivitou. Každý z nás potrebuje prežívať celý rad rôznych duševných stavov, či už ide o šťastie, smútok alebo niečo medzitým. Vrcholy a pády sú prirodzenou súčasťou života a mali by ich odrážať aj naše skutočné emócie. Len vďaka nim si dokážeme zachovať zdravú pozitivitu a optimizmus.

Zdroje:

[1] Kendra Cherry - What Is Toxic Positivity? – https://www.verywellmind.com/what-is-toxic-positivity-5093958

[2] Zawn Willines - What to know about toxic positivity – https://www.medicalnewstoday.com/articles/toxic-positivity#what-it-is

[3] Samara Quintero, Jamie Long - Toxic Positivity: The Dark Side of Positive Vibes – https://thepsychologygroup.com/toxic-positivity/

[4] Najooka Javier - Decoding "positivity" and its dreaded cousin "toxic positivity" – https://www.thebridgechronicle.com/lifestyle/self-optimisation/decoding-positivity-and-its-deaded-cousin-toxic-positivity

[5] Toxic Positivity vs Helpful Positivity – https://www.jodiemelissa.com/2020/10/toxic-positivity-vs-helpful-positivity.html

[6] Brett Q Ford, Phoebe Lam, Oliver P John, Iris B Mauss - The psychological health benefits of accepting negative emotions and thoughts: Laboratory, diary, and longitudinal evidence – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28703602/

[7] McKenna Princing - What You Need to Know About Toxic Positivity – https://rightasrain.uwmedicine.org/mind/well-being/toxic-positivity

[8] Matthew D. Lieberman, Naomi I. Eisenberger, Molly J. Crockett, Sabrina M. Tom, Jennifer H. Pfeifer, and Baldwin M. Way - Putting Feelings Into Words – https://www.scn.ucla.edu/pdf/AL(2007).pdf

[9] Stephen Feeney - The Ugly Reality of Perfectionism in Sport – https://juniorrowingnews.com/the-ugly-reality-of-perfectionism-in-sport/

[10] 5 Ways to Avoid Toxic Positivity (and Why It's so Important!) – ​​https://www.trackinghappiness.com/how-to-avoid-toxic-positivity/

[11] Take Care of Mental Health, Let's Get To Know Toxic Positivity – https://www.bfi.co.id/en/blog/jaga-kesehatan-mental-mari-mengenal-lebih-dekat-toxic-positivity#toc-9

[12] Toxic positivity is a real problem — here’s how to avoid the trap – https://www.mytherapyassistant.com/blog/toxic-positivity-is-a-real-problem-heres-how-to-avoid-the-trap

[13] Nicole Martínez,∗ Cynthia D. Connelly, Alexa Pérez, Patricia Calero - Self-care: A concept analysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8488814/

[14] Filipe Bastos - Toxic positivity: How pseudo-positivity can hurt our health – https://mindowl.org/toxic-positivity/

[15] MEDITATION 101: TECHNIQUES, BENEFITS, AND A BEGINNER’S HOW-TO – https://www.gaiam.com/blogs/discover/meditation-101-techniques-benefits-and-a-beginner-s-how-to

[16] Jessie Quinn - How to Respond to Toxic Positivity – https://edit.sundayriley.com/how-can-you-respond-to-toxic-positivity/

[17] Alexandria Gouveia - Toxic positivity: 10 signs you're living with it and how to break the cycle – https://www.thenationalnews.com/lifestyle/wellbeing/2022/04/27/toxic-positivity-10-signs-youre-living-with-it-and-how-to-break-the-cycle/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *