Christian Bale: hollywoodsky rekordér extrémnych premien, ktorý za 6 mesiacov nabral takmer dvojnásobok svojej váhy

Christian Bale: hollywoodsky rekordér extrémnych premien, ktorý za 6 mesiacov nabral takmer dvojnásobok svojej váhy

Christian Bale sa narodil 30. Januára 1974 vo Walese, kde prežil aj svoje detstvo. Bývalý predstaviteľ Batmana začal s herectvom ešte ako 9 ročný, kedy účinkoval v reklame na prací prášok Lenor. Skutočnú filmovú rolu dostal keď mal 13 a zahral si vo vojnovej dráme Empire of the Sun, pod taktovkou slávneho režiséra Stevena Spielberga. Po rozvode rodičov odišiel s otcom do LA. Keď mal 20 rokov, počas natáčania filmu Little Women stretol svoju manželku Sandru “Sibi” Blažić, ktorá vtedy pracovala ako asistentka známej herečky Winony Ryder. Bola to láska na prvý pohľad. Podľa slov Christiana hneď, keď Sibi zbadal, vedel, že si ju chce vziať za ženu.

Christian Bale
Autor fotografie: Harald Krichel  
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_Bale-7837.jpg

Excelentný Patrick Bateman v American Psycho

A to sa aj splnilo. Napriek veľkým úspechom, Christiana Balea sprevádzalo počas kariéry niekoľko zlomových momentov. Nevyšiel mu napríklad kasting na rolu Jacka v Titanicu, ktorú napokon získal Leonardo DiCaprio. Bale mu to však oplatil v roku 2000, kedy dostal rolu Patricka Beatmena vo filme American Psycho, o ktorú sa DiCaprio uchádzal tiež. S týmto účinkovaním sa spája fakt, že priatelia Christana od úlohy psychopatického vraha odhovárali. Tvrdili, že mu zničí kariéru, čo sa, ako iste viete, nestalo. Napokon to celé malo opačný efekt. Bale v American Psycho podal excelentný výkon, čo jeho kariéru posunulo výrazne vpred. 

Denne jedol iba konzervu tuniaka, jablko a fajčil jednu cigaretu za druhou

Tu sa pomaly dostávame k neuveriteľným fyzickým premenám, vďaka ktorým je Christian Bale známy. V roku 2004 získal vo filme The Machinist rolu robotníka, ktorý trpí nespavosťou. Do tejto úlohy sa vžil natoľko, že kvôli nej schudol neuveriteľných 28 kg. Keď sa prvýkrát objavil na scéne, režisér neveril vlastným očiam. 183 centimetrov vysoký Christian Bale vážil iba 55 kilogramov. Spôsob, ako sa k tejto váhe dopracoval, bol však extrémne nezdravý. Denne jedol iba konzervu tuniaka, jablko a popritom fajčil veľa cigariet. Vedľajšie účinky nezdravého chudnutia na seba nenechali dlho čakať. Herec trpel bolesťami nôh, pretože na nich nemal takmer žiadne svalstvo. 

Za 6 mesiacov pribral neuveriteľných 45 kilogramov

O necelých 6 mesiacov neskôr však prišla obrovská výzva. Christian Bale začal ako Bruce Wayne alias Batman natáčať film Batman Begins, ktorý vznikal pod krídlami ostrieľaného režiséra Christophera Nolana. Ako iste viete, netopierí muž vyniká fyzickou zdatnosťou, ktorú mala odrážať aj postava hlavného hrdinu. Bale tak pribral šialených 45 kilogramov. To všetko sa dialo, ako inak, extrémne rýchlo a trvalo len 6 mesiacov. 

Z fat mana sa stáva Batman

Priberanie tak so sebou prinieslo aj extrémne množstvo tuku a členovia štábu si z Balea uťahovali, že vyzerá skôr ako fat man než Batman. Christian sa nevzdal, schudol 20 kg a musel nabrať svaly. Počas svojej rýchlej objemovky dodržiaval vysoko sacharidové stravovanie. Jedol prevažne chlieb a cestoviny. Neskôr zvýšil aj príjem bielkovín, ktoré dopĺňal najmä z kuracieho mäsa a rýb. Nechýbali tvrdé silové tréningy, ktoré sa striedali s kardiom a vysoko intenzívnym HIIT-kom. V posilňovni makal 5-krát týždenne.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Veľmi rýchla a nezdravá premena mu vo filme Fighter priniesla Oscara

Po naberaní prišlo na rad chudnutie kvôli filmu Fighter. Zhodil 13 kg a za svoj výkon získal Zlatý Glóbus aj Oscara. Išlo znova o veľmi rýchlu a nezdravú premenu. Tesne predtým totiž dokončil film Terminator Salvation, kde predviedol dobrú atletickú postavu. Christian Bale je tak skutočný extrémista, ktorý síce predvádzal obdivuhodné premeny vo veľmi krátkom čase, no väčšina z nich sa diala aj veľmi nezdravým spôsobom. Napriek tomu je však dobrým príkladom toho, že pevná vôľa dokáže všetko. Ďalšie zaujímavosti zo života Christiana Balea sa dozviete v našom videu.

Christian Bale
Autor fotografie: David Sakamoto
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_and_Sibi_Bale.jpg

Kolotoč premien bol s pribúdajúcim vekom herca stále ťažší

Neuveriteľné premeny Christiana Balea pokračovali aj po filme Fighter. Opäť sa musel dostať do formy, keď točil posledný diel trilógie o Temnom rytierovi – The Dark Knight Rises. To všetko len preto, aby sa o rok neskôr ukázal vo filme American Hustle, kde pribral necelých 20 kilogramov. S úlohou tučného podvodníka Irvinga Rosenfelda prišlo aj zlé držanie tela, ktoré hercovi spôsobovalo bolesti chrbta. Kolotoč premien od filmu k filmu na chvíľu dostal stopku. Christian Bale znova schudol a natočil niekoľko kúskov, kde sa nemusel trápiť opätovným priberaním. Rola tučka si ho však opäť našla v roku 2018, kedy stvárnil vplyvného viceprezidenta Dicka Cheneyho vo filme Vice. 

Christian Bale
Autor fotografie: John Bauld
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TIFF_2019_christian_bale_(48719385038).jpg

Aby sa dostal k potrebnej váhe, nevyužil pokročilé možnosti maskovania, ale celý deň jedával koláče. Pribral zhruba 20 kilogramov, aby potom zhodil viac ako 30 kvôli úlohe britského pretekára vo filme Le Mans ’66. Šialené, čo? Tak trochu si to už uvedomuje aj samotný Christian Bale, ktorý pripustil, že s jeho narastajúcim vekom bola každá premena ťažšia a ťažšia. Viackrát preto vyhlásil, že s podobnými extrémami už končí. Uvidíme, či mu to vydrží.

Čo si o hollywoodskom majstrovi extrémnych premien myslíte vy? Zaslúži si herec váš obdiv alebo ho považujete skôr za šialenca? O vaše názory sa s nami určite podeľte v komentároch. Ak sa vám článok páčil, budeme radi, ak ho podporíte zdieľaním.

Zdroje:

[1] Christian Bale Biography – https://www.notablebiographies.com/news/A-Ca/Bale-Christian.html

[2] Tony Spence – How Christian Bale Was Fired And The Rehired For 'American Psycho' – https://www.thethings.com/how-christian-bale-was-fired-and-the-rehired-for-american-psycho/

[3] Brad Nash – The Story Of Christian Bale's The Machinist Transformation Is Insane – https://www.gq.com.au/entertainment/film-tv/the-story-of-christian-bales-the-machinist-transformation-is-insane/news-story/1892292672564838caf2106b38d9115d

[4] Christian Bale Transformation – From Machinist To Batman – https://www.trainmag.com/fitness/christian-bale-transformation/

[5] Christian Bale's 'The Fighter' weight loss and six more drastic actor transformations – https://theweek.com/articles/488594/christian-bales-fighter-weight-loss-six-more-drastic-actor-transformations

[6] Jenna Cartusciello – The Truth About Christopher Nolan's Vision For 'Batman' – https://www.thethings.com/the-truth-about-christopher-nolans-vision-for-batman/

[7] Yohana Desta – Christian Bale Swears He’s Done Gaining and Losing Weight for Roles – https://www.vanityfair.com/hollywood/2019/11/christian-bale-weight-loss

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *