8 vecí, ktoré by ste nikdy nemali robiť vo fitku

8 vecí, ktoré by ste nikdy nemali robiť vo fitku

Určite viete, čo by ste mali v posilňovni robiť. Vycibriť techniku, trénovať múdro a maximálne sa sústrediť na každý cvik. Zoznam toho, čo by ste ale robiť nemali, je značne dlhší. Slová ako: “nehrbte sa” alebo “nevytáčajte ruky” sú bežné rady od trénerov. Avšak, existuje ešte veľa  ďalších múdrostí, ktoré nie sú viazané na špecifické pohyby. Pozrite si preto 8 vecí, ktoré by ste nemali robiť, ak chcete znásobiť svoje výsledky.

Mobil a posilňovňa

1. Nikdy si nesadajte počas tréningu nôh

Práve ste dokončili vyčerpávajúcu sériu zakopávania na stroji a jediné, na čo myslíte je, že si sadnete a oddýchnete. Môžete tak urobiť, ale maximálne na sekundu či dve. Dlhé sedenie po tréningu nôh by mohlo byť kontraproduktívne. Prechádzka pomáha vyprázdniť sval od vedľajších produktov (ako sú napríklad vodíkové ióny) vysoko intenzívneho tréningu, ktoré môžu spôsobiť svalovú únavu.

8 vecí, ktoré by ste nemali robiť v posilňovni: nikdy si nesadajte počas tréningu nôh

Ak ostanete sedieť na stroji alebo si cvičení rovno sadnete, tak vlastne redukujete prúdenie krvi do svalu. Krv pomáha vyplachovať metabolické vedľajšie produkty, takže obmedzovanie jej prúdenia, tento proces predlžuje a telu trvá dlhšie pripraviť sa na ďalšiu sériu. Inými slovami, ak si budete sadať medzi cvikmi na nohy, tak sa jednoducho budete dlhšie a ťažšie zotavovať. Vždy sa snažte udržiavať v pohybe a to neplatí iba pre tréning nôh. Časté sedenie a prestávky vám neprospejú ani pri iných cvikoch.

2. Nikdy slepo nekopírujte cvik, ktorý robí niekto iný

Poznáte to, keď niekto chytí chrípku a čoskoro je chorý každý? To sa veľmi ľahko môže stať aj so zlou technikou cvičenia. Jeden človek robí niečo zle, a skôr alebo neskôr vidíte aj ďalších ľudí vykonávať cvik s rovnako zlou technikou. Toto platí zrejme dvojnásobne pri zahrievaní ramenných rotátorov alebo rumunskom mŕtvom ťahu, ktorý mnoho kulturistov zmení na lajdácky pseudo-mŕtvy ťah.

Iba preto, že najvyrysovanejší chlap vo vašej posilňovni robí nejaký cvik, neznamená to, že ho robí správne. Pozorovanie je fajn bod, kde začať, keď sa učíte nové cviky, ale je to iba začiatok. Pracovať so vzdelaným a informovaným trénerom alebo tréningovým partnerom vám môže veľmi pomôcť najmä v začiatkoch.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

3. Nikdy si nič nedokazujte pred ostatnými

Posilňovňa nie je miestom na súťaženie a dokazovanie si toho, kto je lepší alebo horší. Práve naopak! Posilňovňa by mala predstavovať miesto, kde môže prísť naozaj každý a zacvičiť si, napriek tomu či je začiatočník alebo profesionálny kulturista. Nechcite nikoho zbytočne ohúriť zdvíhaním ťažkých váh, ktoré sú nad vaše sily. Vy si zbytočne ublížite a váš objekt záujmu si vašu snahu pravdepodobne ani nevšimne.

čo by ste nemali robiť v posilňovni - nedokazujte si

4. Nikdy nehľadajte spôsoby ako utajiť, že netrénujete nohy

Keď už budete nejaký čas navštevovať posilňovňu, začnete si všímať isté trendy medzi ľuďmi. Skoro každý trénuje hrudník v pondelky a niektorí trénujú nohy neskoro večer, keď je vo posilňovni málo ľudí, aby nevideli, s akými nízkymi váhami drepujú. Ak nemáte perfektné nohy, tak prestaňte hľadať cesty ako zakryť vašu slabosť, napríklad tým, že nosíte dlhé nohavice alebo skracujete rozsah pohybu pri cvikoch.

Mobil a posilňovňa

Namiesto toho, aby ste svoju slabosť skrývali, chopte sa jej a zaútočte na ňu. Zdvojnásobte snahu na vybudovanie masívnych nôh namiesto vymýšľania ospravedlnení o tom, ako vás bolia kolená. Vypracovanie najlepšieho tela nie je len o dňoch, kedy cvičíte hrudník a ruky. Ak nedokážete zahrnúť 1-2 húževnaté hodiny do týždňa na nohy, pravdepodobne nepatríte do skupiny cvičencov riadiacich sa mottom: „No pain, no gain“. Tiež by ste nemali zabudnúť na to, že väčšina slávnych kulturistov a bodybuilderov považuje za problému partiu práve svoje nohy. Preto sa jej snažia venovať dostatok času a vnímať cvičenie nôh ako výzvu, nie ako prekážku.

5. Nestrácajte čas s mobilom v rukách medzi sériami

V tejto dobe má snáď každý človek v posilňovni pri sebe aj mobil. Ak ho tam nosí preto, aby si napríklad pustil hudbu, je to ešte ten lepší prípad. Mnohí sa však už bohužiaľ riadia tým, že pokiaľ sa v posilňovni alebo pri tréningu neodfotíte a nepochválite sa tým na sociálnej sieti, je to to isté, ako by ste v posilňovni ani neboli.

Čo je ešte horšie ako “selfíčka” v posilňovni je, keď niekto cvičí na stroji, na ktorý vy čakáte. To by bolo v poriadku,  avšak, ako náhle docvičí, ostane sedieť na stroji s mobilom v rukách. Toto je rozhodne vec, ktorej by ste sa mali v posilňovni vyhnúť. Vzájomný rešpekt a dodržiavanie určitých pravidiel, by malo byť pre každého cvičenca prioritou. Preto, ak vidíte niekoho, kto na stroji iba sedí a očividne nevykonáva žiaden cvik, nebojte sa ho upozorniť. Atmosféru si predsa len v posilňovni vytvárame my sami.

Mobil a posilňovňa

Pokiaľ teda nechcete strácať svoj cenný čas v posilňovni pozeraním do mobilu, ale radšej ho venujete kvalitnému tréningu, skúste váš telefón nechať v šatni. Možno sami uvidíte, že bez zbytočného rozptyľovania sa vám podarí lepšie koncentrovať na cviky a vaše tréningy sa stanú viac efektívne. A fotku si urobíte potom.

6. Nikdy po sebe nenechajte rozhádzané činky a pomôcky

Ak si niečo zoberiete, vráťte to. Tak ako to platí, aj pri iných veciach, mali by ste to dodržiavať aj v posilňovni. Ak si napríklad vezmete činku, mali by ste ju po dotrénovaní vrátiť na miesto, odkiaľ ste ju zobrali. Nezabúdajte, že udržiavaním posilňovne čistej, nerobíte tréning lepší iba ostatným, ale aj sám sebe. To isté platí aj pre ostatné cvičebné pomôcky, ktoré sa posilňovni nachádzajú.

Posilňovňu vždy nechajte upratanú a čistú

7. Nikdy, ale nikdy sa nestaňte pohodlným

Robíme mnoho vecí, aby boli naše životy pohodlnejšie, ale „byť pohodlný“ nie je tým, čím chcete byť pri vytrvalostnom tréningu. Cvičenie je veda a jeden z jeho základných princípov je založený na koncepte nazývanom „progresívne preťaženie“. Keď pridáte váhu do vašich bench pressov, svalové vlákna odpovedajú – za prítomnosti správnej výživy a oddychu – väčším rastom a silou. Keď prestanete pridávať váhu alebo tlačiť viac opakovaní a dostanete sa do pohodlnej rutiny, tak telo nemá dôvod na ďalšie prispôsobovanie sa. Takže nikdy neudržíte svoj tréning pod kontrolou a v jednom tempe rastu.

8. Nikdy nepridávajte váhu predtým než si uchytíte techniku

Kulturisti sa stále ženú za pridávaním váhy , pretože si myslia, že práve toto je znak toho, že sa stávajú väčšími a silnejšími. Začínajúci kulturisti, žiaľ, často obetujú techniku, aby robili rýchle váhové pokroky. To nikdy nie je múdre riešenie. Je to hlavne nebezpečný ťah, najmä ak ide o  cviky celého tela a technické zdvihy, akými sú drepy a mŕtve ťahy.

čo by ste nemali robiť v posilňovni

Naučiť sa ako robiť bicepsový zdvih je dosť jednoduché, ale naučiť sa ako správne urobiť mŕtvy ťah, určite nie. Pozrite si videá s nádovodmi ako vykonávať cviky, získajte pomoc od skúseného kulturistu, prečítajte si solídnu príručku pre mŕtvy ťah a trénujte, trénujte, trénujte. Odolajte naliehavosti začať pridávať viac kotúčov na tyč, kým nevycibríte techniku. Práve to urobí obrovský rozdiel vo vašej posilňovacej kariére.

Napíšte nám do komentárov, s čím z tohto zoznamu ste sa stretli, a čo by ste sem ešte doplnili. Ak vám bol článok nápomocný, alebo si myslíte, že môže pomôcť vašim známym, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *