Kokosový olej – super potravina alebo super mýtus

Kokosový olej – super potravina alebo super mýtus

Minimum, ktoré skrátka potrebujete vedieť

Vysoký príjem kokosového oleja môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, ale neexistuje na to jednoznačný dôkaz. Kokosový olej obsahuje potenciálne prospešné MCT oleje, čiže triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, ale na nižších úrovniach ako si ľudia myslia. Každý rok sa totiž objavujú nové dôkazy.

Kokosový olej a jeho výhody pre zdravie

1) PRE: Národy, ktoré jedli tony kokosového oleja, netrpeli ochoreniami srdca

Kokosové orechy sú veľmi oceňované najmä ostrovnými kultúrami na Tichomorských ostrovoch. Dva ostrovy, na ktorých sa nachádza veľké množstvo kokosového oleja sú Tokelau a Kitava. Obyvatelia ostrova Tokelau prijímali astronomických 63% kalórií z kokosu, pričom ani jeden z nich pri EKG vyšetrení nevykazoval známky predchádzajúcich infarktov.

Možno sa v tomto prípade ukazuje, že tuky nie sú nepriateľom, ale namiesto nich sú to sacharidy? NESPRÁVNE. Kitavania prijali 70% svojich kalórii vo forme sacharidov, s malým množstvom cukru alebo ovocného cukru a škrobu, pričom mali nízke hladiny inzulínu a neboli im zistené ani srdcové ochorenia.

Možno sú títo ostrovania zdraví vďaka genetike? Opäť zle, ako ukázal nasledujúci výskum, znižovanie príjmu nasýtených tukov, po tom ako migrovali a začali sa stravovať “moderne”, výrazne zhoršil ich zdravie.

Kokosový olej a jeho vplyv na zdravie

 

2) PROTI: Kultúry, ktoré jedli tony kokosov, nejedli rafinovaný kokosový olej

Tieto ostrovné kultúry, ešte predtým, ako boli „obdarované“ našimi modernými rafinovanými potravinami, jedli kokosovú dužinu a kokosový krém. Nemali továrne na izoláciu a čistenie kokosového oleja, ani fantastické obchody s potravinami, ktoré ponúkajú konzistentnú dávku rafinovaných olejov.

Nehovoriac o tom, že tieto kultúry jedli stravu plnú hľúz, ovocia a rýb. Zatiaľ čo my máme stravu plnú sóje, ryže a kukurice. Fyziologický kontext je dôležitý a nasýtený tuk z kokosu môže byť veľmi škodlivý v jednom a  prospešný v druhom kontexte.

3) PRE: Zvieratám, ktoré boli kŕmené rafinovaným kokosovým olejom sa zlepšil zdravotný stav srdca

Nikde nenájdete štúdie o vplyve kokosového oleja na ľudské zdravie, ktorá by zodpovedala špeciálnym podmienkam štúdie na zvieratách: extrémne kontrolovaná potrava v laboratóriu alebo kŕmenie hlodavcov kokosovým olejom väčšinu života.

V jednom špeciálnom experimente s myšami, rafinovaný kokosový olej obstál lepšie ako rafinovaný olivový olej v súvislosti s ochranou proti tvrdnutiu artérii. Bola však uznesená veľká námietka: iný experiment s myšami v rovnakej štúdii ukázal horšie výsledky z kokosového ako z olivového oleja. Myši skúmané na účinky kokosového oleja mali svoje LDL receptory vyradené, zatiaľ čo ostatné myši mali vyradené svoje ApoE proteíny.

Kokosový olej a jeho vplyv na srdce

4) PROTI: Ľudia nie sú laboratórne myši

Dobrou správou jej, že myši sú všežravce ako my. Zlá správa je, že sme stále dosť odlišní od myší a prenosový výskum čelí viacerým problémom. Existujú určité rozdiely. Napríklad ľudia nemôžu produkovať svoj vlastný vitamín C, ale myši (a väčšina ostatných zvierat) môžu. Myšacie srdcia môžu reagovať úplne inak na lieky v porovnaní s ľudským srdcom. A keď sa choroby študujú na myšiach, často vyradíme gén, aby sme konkrétnejšie študovali problém. Rovnako ako vyradenie LDL receptoru myši, na ktorú sa odkazuje v predchádzajúcom bode, kde boli myši známe ako myši s vrodeným LDLRKO-m (s nízkou hustotou lipoproteínového receptora). Ak teda nie ste myš, výsledky pre vás platiť nemusia. 

5) PROTI: Čisté tuky sú zvyčajne horšie pre zdravie srdca

Kokosový olej neobsahuje niektoré zložky kokosového krému, ako sú polyfenoly, vláknina a vitamín E. Nikto nevie, aké je to dôležité, pretože tieto dva produkty sa často neporovnávajú.

Ale môžeme sa poučiť z analogického príkladu. Vyplňte prosím prázdne miesto v tejto vete:

„Kokosový olej sa na kokosový krém podobá ako ……… na šľahačku“.

Odpoveďou je maslo, ktoré je  základom francúzskej kuchyne a ktorého sa Američania boja. Strach nie je úplne neoprávnený, pretože maslo má oveľa väčší negatívny vplyv na LDL cholesterol v porovnaní so šľahačkou, ktorá má zanedbateľný, až malý vplyv.

Aby ste pochopili, prečo to tak je, musíte otvoriť svoju myseľ a pochopiť, nazvime to “matrix”. V tomto prípade ide o potravinový matrix, akým je membrána mliečneho tuku, ktorá obklopuje mliečny krémový tuk, pokiaľ ju neupravíte na maslo. Alebo matrix, ktorého súčasťou je kokosový tuk, predtým, ako ho vtlačíte do rafinovaného produktu – kokosového oleja. Tieto procedúry môžu viesť k rôznym fyziologickým účinkom, vrátane možného účinku na kardiovaskulárne zdravie.

Kokosový olej pôsobí na zdravie srdca

6) PRE: Kokosový olej obsahuje MCT oleje, ktoré vám môžu pomôcť schudnúť

MCT (stredný reťazec triglyceridov) olej je vysoko rafinovaný olej, ktorý je vyrobený z kokosového alebo palmového oleja. Keďže je vysoko rafinovaný, znamená to že musí byť zlý, nie? Práve naopak, MCT olej je vlastne potenciálne silný pomocník pri chudnutí!

Dovoľte nám to objasniť: ak si každý deň dáte pár polievkových lyžíc MCT oleja s veľkou pravdepodobnosťou priberiete, pretože tuk je dosť energeticky nasýtený. Štúdie však ukazujú, že náhrada niektorých existujúcich rastlinných olejov MCT olejom by mohla viesť k dennému zníženiu kalórií až o 500 kcal/deň. Tento fakt je veľmi zaujímavý, nanešťastie dôkazy nie sú jednoznačné.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

7) PROTI: Dôkaz o strate hmotnosti vplyvom kokosového oleja neodzrkadľuje dôkazy o MCT oleji

Ak ste si prečítali predchádzajúci bod, môžete byť nadšený kokosovým olejom a jeho potenciálom pomôcť vám pri chudnutí. Ospravedlňujeme sa vopred, že vaše nadšenie zničíme, ale najnovší dokument (z apríla 2017) ukázal, že pri kokosovom oleji majú ľudia pocit, že sú viac hladní a menej nasýtení ako pri olivovom oleji.

Kokosový olej podporuje chudnutie

8) PROTI: V marketingu je kokosový olej falošne porovnávaný s čistým MCT olejom

Toto je problém týkajúci sa väčšiny informácií o výžive na internete. Môžete povedať niečo ako „kokosový olej obsahuje úžasné MCT; tak napomáha úbytku hmotnosti, epilepsii a cukrovke!“ a nikto ani nežmurkne okom, pretože tieto informácie sú pre priemerného človeka až príliš komplikované.

Kokosový olej nie je rovnaký ako MCT olej, v skutočnosti je v porovnaní s ním dosť rozdielny. Kokosový olej obsahuje MCT reťazce, ktorých takmer polovicu tvoria mastné kyseliny. Tie pochádzajú z kyseliny laurovej, ktorá je považovaná za mastnú kyselinu s dlhým reťazcom, nie so stredným reťazcom ako je to pri klasických MCT reťazcoch. Povedzme, že je to pseudo-MCT. Kyselina laurová má dĺžku 12 uhlíkov, zatiaľ čo bežné terapeutické MCT sú kratšie (8 alebo 10 uhlíkov dlhé). Tieto dva uhlíky, dokážu spôsobiť veľký rozdiel v jednotlivých fázach vstrebávania. Kratšie mastné kyseliny s 10 atómami uhlíka alebo menej, sú rozpustnejšie vo vodných fázach a tiež pôsobia ako slabé elektrolyty, čo znamená, že sa absorbujú rýchlejšie. Konečným výsledkom je, že približne 95 % MCT sa absorbuje priamo na potenciálne využitie ako energia, zatiaľ čo kyselina laurová sa absorbuje ako energia len asi na 25%.

Jednotlivé mastné kyseliny môžu byť klasifikované ako kyseliny so stredným alebo dlhým reťazcom, ale môžu byť triglyceridmi. Ukázalo sa, že iba okolo 4% triglyceridov, ktoré sú v kokosovom oleji, môžu byť klasifikované ako triglyceridy so stredným reťazcom. To môže mať veľký vplyv na účinky cholesterolu.

9) PRE: MCT olej a možno aj kokosový olej môžu pomôcť ľuďom s Alzheimerom a epilepsiou

Pacienti s Alzheimerovou chorobou majú mozog, ktorý nezachytáva glukózu tak dobre a jediným náhradným palivom, ktoré môže mozog používať, sú ketónové telieska. Tie sú zvyčajne vyprodukované ako vedľajší účinok stravy s veľmi nízkym obsahom sacharidov, čo nemusí byť  pre pacientov s Alzheimerovou chorobou práve najlepšie. Ďalším spôsobom, ako získať ketónové telesá je konzumácia tukov, ktoré podporujú produkciu ketónov. A to je presne úloha MCT oleja.  

A čo kokosový olej? To, žiaľ nikto nevie, keďže nie je v produkcií ketónu taký dobrý ako čistý MCT olej. Menej rafinované kokosové výrobky sú však stále podrobené teórií v možnej pomoci pri liečbe Alzhaimerovej choroby a epilepsie.

Kokosový olej - alzheimer, epilepsia

10) PROTI: Zdravotnícke a dietologické združenia pred ním varujú

Americká srdcová asociácia (American Heart Association), vydala 15. júna 2017 vyhlásenie, ktoré obsahovalo iba jednu malú časť o kokosovom oleji, ale v komunite „bio zdravia“ vyvolalo dostatočné množstvo reakcií. Čo je trochu vtipné, pretože čistý (purifikovaný) kokosový olej je moderný vynález a nie niečo, čo by ste našli v prírode, tak ako kokos. Každopádne, tu sú dve kľúčové časti vyhlásenia:

„Nedávny prieskum uvádza, že 72% americkej verejnosti hodnotilo kokosový olej ako „zdravé jedlo „v porovnaní s 37% odborníkov na výživu.“

„… pretože kokosový olej zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, čo je príčinou CVD (chemické vylučovanie pary) a nemá žiadne pozitívne kompenzačné účinky, odporúčame nekonzumovať kokosový olej.“

Takže sú odborníci na výživu len nahnevaní a neinformovaní? Nesúďte ich tak rýchlo, pretože druhá časť o vplyve na cholesterol je dôležitou poznámkou. Prvé je skôr známkou zvyšujúcej sa nedôvery, ktorú majú ľudia voči zdravotníckym organizáciám. Keď už hovoríme o nedôvere …  

11) PRE: Zdravotnícke a stravovacie združenia nie sú neomylné

Výboru pre stravovacie pokyny trvalo desaťročia, kým zmenil svoje zastarané rady týkajúce sa cholesterolu v potravinách. Chybné pokusy zo 60. a 70. rokov naznačovali, že cholesterol v potravinách je hlavným vinníkom pri upchávaní ciev. Onedlho sa však zistilo, že cholesterol v našej krvi nemá veľký súvis s cholesterolom v našej strave, ale s množstvom a typom cukrov i tukov v našich potravinách. V roku 2010 sa ešte v “sprievodcovi zdravou výživou” uvádzali odporúčania o znížení príjmu cholesterolu, ale v roku 2015 tieto odporúčania zmizli.

Oficiálne odporúčané diéty nie sú v klinických štúdiách vedené správne, ako napríklad testovanie staršej verzie diéty Americkej srdcovej asociácie (American Heart Association). Zaujímavé je, že autori dospeli k záveru, že „to nefungovalo tak dobre…, musíme znížiť hladinu cholesterolu a tuku v krvi ešte viac“. Nedávne analýzy červeného mäsa a nasýtených tukov nedokazujú priame spojenie so srdcovými chorobami.

Kokosový olej sa používa aj pri diétach

12) ZA: Kokosový olej zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu

Uskutočnilo sa sedem štúdií, ktoré porovnávali kokosový olej (s vysokým obsahom nasýtených tukov) s rastlinným olejom s vysokým obsahom nenasýtených tukov. Päť zo siedmich pacientov vykazovalo zvýšené hladiny HDL. Výsledky by sa mali považovať za dobrú správu, pretože HDL je všeobecne považované za ochranu proti ochoreniu srdca. Na druhej strane …

13) PROTI: Zvýšenie HDL nemusí veľa znamenať

Uskutočnili sa dva pokusy, ktoré porovnávali kokosový olej s maslom, pričom obidva zvýšili HDL o podobné množstvá. Maslo nemusí byť také zlé, ako si o ňom veľa ľudí myslí, ale žiadny presvedčivý výskum nepreukazuje, že má významný vplyv na zdravie srdca (aspoň v porovnaní s tukom, akým je olivový olej).

Okrem toho myšlienka ,,HDL je dobrý a LDL zlý!“ je priveľmi zjednodušená. Zatiaľ čo nízka hladina HDL je predchodcom ochorenia srdca, pokusy o jeho zvýšenie požitím liekov zlyhali.

HDL sa stále považuje za príčinu srdcových ochorení, ale nezameriavajte sa len na taktiku zvyšovania HDL. Oxidácia lipidov, arteriálny zápal a kalcifikácia sú ďalšími faktormi, ktoré vstupujú do hry.

14) PROTI: Kokosový olej je pre LDL vyslovene negatívny

Ak spomeniete LDL, niektorí ľudia vás automaticky prestanú počúvať: „Nepočujem vás, padli ste do pasce cholesterolu, zatiaľ čo ja som unikol hnevu a bez hanby som zjedol svoje maslové tyčinky”. Tento prístup je však veľmi negatívny, pretože výskum o regulácii receptorov LDL – oxidovaných lipidov je veľmi zaujímavý. Spoločná myšlienka je, že konzumáciou kokosového oleja / masla / čohokoľvek, sa zvyšuje iba prospešný LDL cholesterol a nie škodlivý, malý a hustý LDL cholesterol, ktorý sa dostáva do ciev. Tu je veľmi krátke vysvetlenie:

Kokosový olej - vplyv na cholesterol

Endotelové medzery sú dostatočne veľké, aby sa oba tieto typy LDL cholesterolu nenápadne infiltrovali do krvi. Počet (množstvo) cholesterolu sa zdá byť relatívne väčším determinantom poškodenia než veľkosť častice. Veľkosť má často malý až žiadny podiel na ovládaní iných premenných.

Okrem toho nikto nevie, koľko kokosového oleja zvyšuje menší a koľko väčší druh LDL cholesterolu. Ale môžeme to veľmi zhruba odhadnúť pomocou triglycerid:HDL pomeru ako mernej jednotky.

Na druhej strane, kokosový olej viedol k zníženiu triglyceridov v porovnaní s maslom a  hovädzím mäsom v dvoch rôznych štúdiách. Celkové dôkazy však nie sú pre kokosový olej jednoznačné, pretože nezlepšuje triglyceridy viac než nenasýtený slnečnicový olej. A kým niektoré nasýtené mastné kyseliny sú spojené s vyšším LDL cholesterolom, kokosový olej je zmes mastných kyselín, ktoré boli prospešné v tejto štúdii (kyselina myristová a kyselina palmitová, ktoré tvoria spoločne asi štvrtinu tukov v kokosovom oleji).

15) ZA: Kokosový olej je dobrý olej na varenie

Kokosový olej je neuveriteľne nasýtený olej na rastlinnej báze a táto saturácia mu dáva výhodu pri varení. Varenie zahŕňa teplo, a teplo je často spojené s chemickými väzbami. Ale chemické väzby v kokosovom oleji sú stabilnejšie ako u väčšiny ostatných olejov, takže tak ľahko neoxidujú, ani nepolymerizujú.

Poznámka: Polymerizované nenasýtené oleje sú naopak ideálne na pečenie na liatinových panviciach.

Kokosový olej na varenie, pečenie, smaženie

16) PROTI: Kokosový olej môže mať nízky bod varu

Nepoužívajte kokosový olej na vyprážanie! Tropický bratranec kokosového oleja, palmový olej, je stabilný pri 235°C, keď je nerafinovaný. To je vhodná teplota na vypráženie, zatiaľ čo bod varu 177°C pri nerafinovanom kokosovom oleji sú potenciálne produkované karcinogény. Rafinovaný kokosový olej na druhej strane môže byť vhodný na vyprážanie s teplotou hraničných 204°C.

17) PRE: Kokosový olej sa neznehodnotí tak ako iné oleje

Predmetom nového nedávneho výskumu boli vysoko nenasýtené tuky, ako napríklad kukuričný olej. Čím je tuk viac poly-nenasýtený, tým ľahšie sa znehodnotí počas varenia alebo sa mierne znehodnotí, ak je čiastočne oxidovaný v našom tele. V štúdii s ružovým kukuricovým olejom z roku 1960 sa ukázalo, že nahradenie živočíšnych tukov kukuričným olejom v skutočnosti podstatne zvýšilo počet úmrtí na srdcový infarkt. 

Celkové posolstvo tu spočíva v tom, že vplyv tuku na jeden alebo viac nepriamych parametrov (HDL, LDL, adhézia atď.) nie vždy odráža koncový efekt oleja. Je nepravdepodobné, že by sme skúšali dlhodobejšie pokusy s vysokými dávkami určitých tukov, takže sa musíme spoliehať na to, čo zistili vedci v minulosti.

Kokosový olej je vhodný na varenie a pečenie

 

18) PRE: Kokosový olej je antimikrobiálny

Zatiaľ čo kyselina laurová nemusí byť MCT zložkou, o ktorej ste vždy snívali (viac informácií nájdete v bode 8), jej účinok je taký, ako má prirodzený antimikrobiálny prípravok. To je čiastočne preto, že antivírusová, antibakteriálna zlúčenina monolaurín je tvorená z kyseliny laurovej. 

Niektoré z potenciálnych prínosov sú väčšinou v oblasti prívržencov prírodných medicínskych prípravkov – napríklad vyplachovanie úst kokosovým olejom môže pomôcť predchádzať ochoreniam dutín vďaka antibakteriálnym vlastnostiam (aj keď dôkazy sú v tomto bode veľmi obmedzené). Monolaurín sa tiež používa v mnohých komerčných produktoch na zabránenie rastu mikroorganizmov a tiež sa nezdá, že by bol spojený s mikrobiálnou rezistenciou na antibiotiká.

Existuje tiež veľa potenciálnych účinkov kokosového oleja, ktoré pomáhajú pri črevných poruchách prostredníctvom mikrobiálnej kontroly, ale výskumy sú však obmedzené iba na  na zvieracie modely.

19) PRE: Kokosový olej je dobrý na pleť a vlasy

Indiánske babičky sú všeobecne známe tým, že rozmaznávali svoje vlasy kokosovým olejom. Naozaj platí, že kokosový olej môže zabrániť poškodeniu vlasov. Má unikátnu kombináciu relatívne krátkych molekulových reťazcov, ktoré sú tiež lineárne (tzv. nasýtené), čo umožňuje, aby kokosový olej prenikol do vlasového jadra. 

Kokosový olej môže byť tiež nápomocný pre drsnú a šupinatú pokožku. Pri problémoch s atopickou dermatitídou účinkuje lepšie než olivový olej.  

kokosový olej na vlasy, zuby, pleť a nechty

 

20) PROTI: Môže spôsobiť hnačku a zhoršiť problémy s imunitou?

Ide o otvorené otázky, ktoré sú do značnej miery nepreskúmané. Niektorí ľudia majú rozrušený žalúdok a hnačku pri konzumácii miernych až veľkých dávkach kokosového oleja (aj keď sa zdá, že po istom čase sa to u niektorých ľudí znormalizuje).

A hoci kokosový olej môže byť antimikrobiálny, musíte vždy zvážiť možnosť, že niečo s pozitívnymi účinkami môže mať u niektorých ľudí aj neželané vedľajšie účinky. Jedna štúdia na zvieratách naznačuje, že kyselina laurová môže mať škodlivé účinky na autoimunitu, aj keď táto štúdia nemusí byť použiteľná pre ľudí. Možné imunitné modulačné účinky rôznych mastných kyselín v kokosovom oleji, sú do značnej miery neznáme, takže dávka je naozaj dôležitá: nie je pravdepodobné, že jedna polievková lyžica bude mať na to vplyv, ale vysoké dávky (najmä v súvislosti s existujúcou imunitou) môžu znamenať zahrávanie sa s ohňom.

21) PROTI: Je drahý

Požívanie kokosového oleja očividne nie je predpokladom dobrého zdravia, a je to jeden z najdrahších olejov. To ale neznamená, že kokosový olej nemôže byť prospešný pre vaše zdravie, keďže nespočetné množstvo dôkazov uvedených vyššie naznačuje jeho potenciálny prospech. 

Tieto argumenty sú zostavené tak, aby ste sa mohli slobodne rozhodnúť či si kokosový olej kúpite alebo nie. Každopádne, ako ste sa mohli dočítať kokosový olej disponuje priaznivými účinkami na organizmus a preto stojí za to ho aspoň vyskúšať.

Chcete sa o kokosovom oleji dozvedieť ešte viac? Prezrite si našu Fitness Academy!

Aké máte skúsenosti s kokosovým olejom vy? Využívate ho? Vašu odpoveď nám napíšte do komentára a v prípade, že sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *