Detoxikácia – ako vám zmení život za 10 dní?

Detoxikácia – ako vám zmení život za 10 dní?

Neexistuje žiadna skratka, starostlivosť o zdravie je beh na dlhú trať. To však nezastaví šialené diéty, či predajcov od propagovania produktov s neoverenými účinkami. Jedna z týchto diét, ktorá stále žije, sa nazýva…

Očista alebo detoxikácia

Je jedno, aký názov uprednostňujete, vždy bude ťažké priradiť mu definíciu. Cieľom je pravdepodobne očistiť telo od škodlivých látok, často nazývaných toxíny, prostredníctvom hypokalorickej stravy pozostávajúcej z určitých potravín (s možnosťou zakúpenia suplementov). Niektoré očisty sú zamerané na konkrétne orgány, zatiaľ čo iné tvrdia, že vás očistia úplne od hlavy až po päty.

Detoxikácia je spravidla veľmi obmedzujúca. Potraviny sa bežne limitujú na ovocné a zeleninové šťavy, alebo iné schválené nápoje. Master Cleanse napríklad predpisuje šesť až dvanásť pohárov limonády s javorovým sirupom a kajenským korením. To by ste mali prijímať denne, ako jedinú výživu na odstránenie toxínov z vášho tela, a podľa tvorcu tejto očisty, podporuje odstránenie všetkých možných ochorení.

Detoxikácia: nedefinovaný podvod

Keďže sa detoxikačné diéty od seba odlišujú len v drobnostiach, nemá zmysel ich rozoberať podrobne, pretože všetky ďalšie budú čoskoro nahradené ďalším variantom.

Stručne povedané, detoxikačné diéty sú postavené na predpoklade, že ľudské telo hromadí toxíny a metabolický odpad, a to v dôsledku vystavenia pesticídom, rôznym znečisťujúcim a prídavným látkam v potravinách.

Stačí piť čaj, šťavu, užiť pár doplnkov a budete vyzerať ako Gwyneth Paltrow – bez cvičenia a plastík. Pravdou ale je, že ak nie ste závislí od heroínu, alebo vám nehrozí otrava alkoholom, pravdepodobne nepotrebujete „detoxikáciu“.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Čo je toxín?

Medzi potraviny, ktoré podľa detoxikačných guruov spôsobujú „toxické zaťaženie“ patria napríklad mliečne produkty, produkty obsahujúce lepok, káva, alkohol a červené mäso. Ale do tejto skupiny patria napríklad aj paradajky, papriky a baklažán, pretože sa o nich (mylne) tvrdí, že spôsobujú zápaly. Očisty a detoxikácie sľubujú, že dajú vášmu telu prestávku od spracovania všetkých týchto toxínov.

Detoxikácia: čo je toxín, toxíny?

Avšak podľa Národnej knižnice medicíny v USA toxíny sú látky vytvorené rastlinami a živočíchmi, ktoré sú pre ľudí jedovaté. Toxíny sa tiež nachádzajú v niektorých liekoch, ktoré sú v malých dávkach užitočné, ale vo veľkom množstve sú jedovaté.“ (Ako si povieme neskôr, akákoľvek látka môže byť toxická v závislosti od jej dávky.) V hovorovej reči sa „toxíny“ môžu vzťahovať aj na toxické látky, jedy vytvorené človekom v prostredí, zvyčajne kvôli jeho znečisteniu.

V súvislosti s detoxikáciami je však „toxín“ akákoľvek látka, o ktorej sa predpokladá, že je toxická alebo škodlivá, vrátane ťažkých kovov, znečisťujúcich látok, pesticídov, konzervantov alebo potravinárskych prísad, ako je potravinárske farbivo, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy (HFCS ) a iné syntetické chemikálie.

Detoxikácia: čo je toxín, toxíny - pesticídy

Napriek tomu, že dýchanie pesticídov alebo pitie znečistenej vody je škodlivé pre vaše zdravie, to isté nemožno povedať o všetkých neprírodných prídavných látkach a modifikáciách. Namiesto toho, aby sme podľahli strachu, pozrime sa na to, čo dokáže veda zlepšiť v šedých oblastiach výživy.

Toxíny a toxické látky pokrývajú širokú škálu substancií, avšak neprirodzené látky nie sú automaticky škodlivé.

Určovanie toxicity

Kontext je rozhodujúci. Prirodzená alebo syntetická forma, akákoľvek látka môže byť škodlivá – závisí to od mnohých faktorov. Napríklad kakao môžu ľudia bezpečne konzumovať, ale jeho obsah teobromínu je pre psov potenciálne smrteľný. Konjugovaná kyselina linolová (CLA) spôsobuje u myší stukovatelú pečeň, ale u ľudí nie. Toto by ste mali mať na pamäti, pretože až prílíš často sú citované len štúdie na zvieratách, aby dokázali, že určitá látka alebo substancia je pre ľudí škodlivá.

Dávkovanie je ďalším faktorom vplyvu, ktorý je potrebné zvážiť. Dokonca aj voda vás môže zabiť, ak jej vypijete príliš veľa počas veľmi krátkej doby, pretože znižuje koncentráciu elektrolytov potrebných pre svaly (vrátane srdca) a ich funkciu . Podobne, tie isté elektrolyty, ktoré srdce potrebuje, aby neustále bilo, nie sú vždy našim priateľom. V Spojených štátoch je odporúčaná denná dávka (RDA) pre dospelých 4,7 gramov . Keď sa toľko draslíka konzumuje prostredníctvom jedla, trávi sa niekoľko hodín, čo je nielenže bezpečné, ale aj zdravé. Avšak iba jeden gram čistého draslíka užívaného na prázdny žalúdok s vodou alebo bez vody, môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, a preto sú multivitamíny a športové nápoje obmedzené na 99 miligramov (0,099 gramov). [1-2]

Detoxikácia: všetky látky môžu škodiť, aj voda

Ale určite existujú látky, ktoré sú vždy zlé, že? Napríklad tabak alebo alkohol? Odpoveď je áno. Pre tabak. Ale alkohol nie je absolútne zlo. Zatiaľ čo nadmerná konzumácia môže viesť k cirhóze a zvýšenému riziku rakoviny, malé množstvá môžu poskytovať mierne zdravotné výhody (chráni proti koronárnym ochoreniam srdca).

A čo moderný diabol, vysoko-fruktózový kukuričný sirup (HFCS)? Zatiaľ čo je syntetický, táto zlúčenina je kompozične blízka cukru a pravdepodobne, nie je o nič horšia než cukor. Športový nápoj po cvičení alebo príležitostný dezert je v poriadku, ale ak budete konzumovať množstvo HFCS alebo cukrov, aby ste vygenerovali prebytok kalórií, môžete sa stretnúť so zdravotnými problémami z výsledného prírastku hmotnosti.

Niektoré látky sa môžu hromadiť v bunkových tkanivách, čo v priebehu času vedie k vážnym zdravotným problémom. Platí to najmä pre ťažké kovy. Pretože ryby môžu obsahovať ortuť (ťažký kov s polčasom rozpadu u ľudí približne 50 dní, niektorí ľudia ich absolútne vykázali zo stravy, čím sa ukrátili o zdravé omega-3 mastné kyseliny. Ak vezmeme do úvahy, že dávka (nie vždy ) robí jed, mohli by ste sa rozhodnúť, že namiesto toho len nebudete jesť ryby tak často, budete striedať typy rýb, alebo sa zameriate na ryby s nižším obsahom ortuti. [3-5]

Zvyšky pesticídov v potravinách sú ďalším známym problémom. Napriek tomu Program údajov o pesticídoch (PDP) ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA) zistil, že drvivá väčšina potravín na trhu, obsahuje zvyšky pod povolenými limitmi, ktoré boli stanovené Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA). Navyše, opláchnutie, olupovanie, či varenie, môže znížiť množstvo pesticídov, ktoré zostali na vašom jedle. [6-7]

Faktory, ako napríklad dávkovanie, určujú či látka, či už syntetická alebo prírodná, ohrozuje vaše zdravie.

Potrebuje telo očistu?

Dokonca, aj keď je látka skutočne škodlivá, očista nepomôže. Akútna toxicita by pravdepodobne predstavovala naliehavú lekársku pomoc, zatiaľ čo chronickú toxicitu najlepšie rieši kvalitná stravanie limonádová diéta doplnená o korenie. Pečeň, obličky, pľúca a niekoľko ďalších orgánov pracujú nepretržite, aby odstránili škodlivé látky a vylučovali odpadové produkty metabolizmu. Nepotrebujú sa čistiť – sú samočistiace. Pokiaľ nemáte ochorenie pečene alebo obličiek, či akútny prípad otravy, fungujú tieto orgány bez akýchkoľvek vonkajších zásahov. Nepotrebujú pomoc týchto diét.

detoxikácia - potrebuje telo očistu?

Takže, žiadna limonáda s korením. Ale čo komerčné produkty? Bohužiaľ, vyšetrovanie v roku 2009 zistilo, že žiadna zo spoločností, ktoré stoja za 15 detoxikačných suplementov nedokázala poskytnúť akúkoľvek formu dôkazov o účinnosti týchto doplnkov (alebo ich bezpečnosti). Ešte horšie ale je, že tieto spoločnosti nevedia ani pomenovať toxíny, na ktoré sa zameriavajú ich produkty, alebo sa jednoducho dohodnú na definícii slova „detox“. Marketéri a obchodníci s týmito prostriedkami na detoxikáciu a očistu takmer nikdy neposkytujú žiadne vedecké a racionálne odôvodnenie toho, prečo sú niektoré potraviny považované za toxické. To je prvý náznak toho, že niečo nie je v poriadku.

Skutočnosť, že žiadna spoločnosť nemôže pomenovať toxín, ktorý ich produkty potláčajú, dokazuje, aký účinok môže mať táto očista. Aby vedecky určili účinnosť liečby, výskumníci musia najprv identifikovať toxín, aby presne odmerali jeho akumuláciu v tele. Iba potom môžu skúmať účinky rôznych zlúčenín, a ak nájdu ten, ktorý ovplyvňuje toxín, potom môžu skúmať hypotézu o jeho pôsobení.

Napríklad, vedci skúmajúci účinky organochlórových pesticídov, ktoré sa hromadia u cicavcov , poznajú nielen názov skúmaného toxínu, ale tiež zistili, že jeho akumulácia môže byť obmedzená orlistatom, liekom proti obezite . V skutočnosti je mechanizmus účinku tohto liečiva do značnej miery chápaný: Orlistat obmedzuje tieto konkrétne pesticídy na črevá, ktoré ich odstránia ako odpad  [8-10]

Ľudské telo hromadí nízke úrovne škodlivých prvkov, ako sú ťažké kovy alebo niektoré látky rozpustné v tukoch, ale má zavedené mechanizmy na ich elimináciu v priebehu času. Dokonca aj otravy ťažkými kovmi sú zriedkavé, a potom sa ošetrujú chelátotvornými činidlami, nie detoxikačnými diétami alebo produktmi.

detoxikácia - detox - očista - pravda alebo lož?

Čo na to hovorí veda?

Štúdie o očiste sú vzácne, a podľa nedávnej správy, nie sú veľmi presvedčivé, pretože trpia „malými vzorkami, skreslením pri odbere vzoriek, nedostatkom kontrolných skupín, spoliehaním sa na vlastnú správu a skôr kvalitatívnymi než kvantitatívnymi meraniami“.  Napriek nedostatku dôkazov na podporu ich účinkov, detoxikačné diéty a komerčná očista sú naďalej populárne čiastočne preto, že mnohé neoficiálne správy zrejme podporujú ich účinnosť pri strate hmotnosti a celkovom zdraví. [11]

Neoficiálne výhody očisty

Prečo sa bláznivý nápad očisty šíri napriek preukázanému nedostatku benefitov? Jednou odpoveďou je rýchla strata hmotnosti. Čo by mohlo byť skvelé … keby strata hmotnosti vždy znamenala stratu tuku.

detoxikácia - očista - chudnutie

Na uloženie jedného gramu glykogénu do pečene a svalov, používa telo tri gramy vody. Zásoby glykogénu sa ľahko vyčerpajú za 24 až 48 hodín – ak telo nezíska dostatok sacharidov, vedie to k strate hmotnosti o niekoľko kíl.  Akonáhle sa obnoví pravidelný stravovací režim, glykogén a voda sa vráti spať. [12]

Napriek tomu, táto dočasná strata hmotnosti vedie k tomu, že mnohí ľudia pripisujú zdravotné výhody očiste, ktorú práve ukončili. Okrem toho, väčšina ľudí sa stravuje nesprávne a detoxikačné diéty sa obvykle krútia okolo zeleniny a ovocia. Preto pre väčšinu ľudí znamená detoxikačná diéta menej kalórií, ale paradoxne viac vitamínov a iných hodnotných mikroživín. V takom prípade je diéta skutočne prospešná, ale nie viac, než kvalitné jedlo.

Takže namiesto toho, aby ste si dopriali „jarnú očistu“, skúste sa zamerať na zdravé návyky, ktoré môžete udržať dlhodobo, ako napríklad jesť výživné jedlá. Veľa bielkovín, listovej zeleniny a potravín bohatých na vitamíny, ktoré nie sú len chutnejšie ako táto očista, ale sú pre vás aj lepšie.[13-14]

Šetrite svoju peňaženku

Šetrite svoju peňaženku

Ľudia, ktorí jedia zdravú a vyváženú stravu, ktorá pozostáva z nutrične hodnotných potravín s minimálnym spracovaním, sa nemusia úplne vyhýbať určitým jedlám alebo reštauráciám. Rozhodne však nemusia zaradiť očistu po konzumácii potravín, ktoré môžu obsahovať nežiadúce prísady. Dôkazy na podporu detoxikačnej stravy alebo produktov jednoducho neexistujú. Pokiaľ ide o vás (a vašu peňaženku) urobíte lepšie, ak umožníte svojmu telu prirodzenú detoxikáciu na vysporiadanie sa s „toxínmi“.

Sme veľmi zvedaví na vaše názory ohľadom detoxikácie – podeľte sa o ne v komentároch, a ak sa vám článok páčil alebo si myslíte, že je užitočný, podporte ho zdieľaním.

Zdroje:

[1] Farrell DJ, Bower L. – Fatal water intoxication – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14514793/

[2] Institute of Medicine – Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate – https://www.nap.edu/read/10925/chapter/7

[3] Yaginuma-Sakurai K, a spol. – Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293416/

[4] Calabrese EJ. – Hormesis: changing view of the dose-response, a personal account of the history and current status – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12088716/

[5] Angle BM, et al. – Metabolic disruption in male mice due to fetal exposure to low but not high doses of bisphenol A (BPA): evidence for effects on body weight, food intake, adipocytes, leptin, adiponectin, insulin and glucose regulation. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23892310/

[6] Liang Y, et al. – Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits . Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25005864/

[7] Keikotlhaile BM, Spanoghe P, Steurbaut W. – Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19879312/

[8] Mitjavila S, et al. – Evaluation of the toxic risk of DDT in the rat: during accumulation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7259308/

[9] Jandacek RJ, Tso P. – Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17296488/

[10] Flora SJ, Pachauri V. – Chelation in metal intoxication – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20717537/

[11] Klein AV, Kiat H. – Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/

[12] Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. – Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1615908/

[13] Kim JA, Kim JY, Kang SW. – Effects of the Dietary Detoxification Program on Serum γ-glutamyltransferase, Anthropometric Data and Metabolic Biomarkers in Adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27924283/

[14] Oates L, et al. – Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24769399/

[15] Do you need to detox? – https://examine.com/nutrition/do-you-need-to-detox/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *