Matcha čaj – aké má účinky a čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Matcha čaj – aké má účinky a čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Poznáte čaj matcha – výnimočný typ zeleného čaju, ktorého pitie je v Japonsku spojené so špeciálnou ceremóniou? Tradícia pitia čaju matcha je v Číne a Japonsku známa už niekoľko storočí. Prečítajte si o čaji, jeho výhodách a možnostiach použitia tohto zeleného zázraku.

Zelený čaj matcha

História čaju matcha je stará niekoľko storočí, a samotné slovo matcha je zložené z dvoch japonských slov – mat- vo význame trieť alebo maľovať a cha, čo znamená čaj. Tradícia prípravy tohto čaju je dlhá a spojená s budhizmom, z celej histórie je určite vhodné spomenúť meno Eisai. Zenový mních Eisai žil v 12. storočí a priniesol do Japonska semená čaju matcha zo študijného pobytu v Číne. Prášková forma čaju bola v Číne používaná v kláštoroch (Chinese Chan monasteries), pretože už vtedy poznali jeho liečivé účinky. Okrem toho, že Eisai zaviedol aplikáciu čaju do svojej vlastnej praxe, napísal o zdravotných benefitoch pitia čaju aj knihu Kissa Yōjōki, ktorú môžeme preložiť ako Pitie čaju pre zdravie. Matcha sa v dnešnej dobe teší značnej popularite a je zaujímavé, že zatiaľ čo popularita čaju matcha v západnom svete narastá, v Japonsku naopak klesá. Je každopádne skvelé, že typ čaju, ktorý má v Číne a Japonsku dlhú tradíciu, si svoje miesto nachádza aj v našej kultúre. [1] [2]

Čaj matcha sa vyrába z rastliny Camellia sinensis, pre ktorú používame miestny názov Čajovník čínsky. Presne tak, matcha a klasický zelený čaj pochádzajú z rovnakej rastliny, no čaj matcha je predsa odlišný. Kultivácia čajovníka sa datuje do starobylej Číny, kde ju skoro pred 5 000 rokmi objavil vládca Shen Nung. Dokonca, dnes jedna z najpoužívanejších rastlín, bola storočia považovaná za cenný liek a dostupná iba pre úzku časť spoločnosti. Od iných typov zeleného čaju sa pestovanie čaju matcha líši tým, že jeho kríky sú 20 – 30 dní pred zberom chránené pred slnečným žiarením. Ak hovoríme o procese produkcie tohto typu čaju, termín “matcha” nie je presný. Označenie “matcha” sa totiž používa pre finálny pomletý produkt, surový materiál pred záverečným mletím sa nazýva Tencha. [3] [4] [5]

Zaujímajú vás informácie o čaji matcha, ale zistili ste, že chcete vedieť viac o samotnom zelenom čaji? Všetky potrebné fakty nájdete v článku – 8 pozitívnych účinkov zeleného čaju pre zdravie športovcov.

Dôležité zložky čaju Matcha

Dôležité zložky čaju Matcha

Matcha je výnimočný čaj pre svoje zdravotné benefity, je preto dôležité poznať jeho zloženie. Z pohľadu základných nutrientov môžeme čaj matcha považovať za zdroj bielkovín, vitamínu A a železa [6]:

100 g čaju matcha v prášku
Energetická hodnota300 kcal (1 256 kJ)
Bielkoviny50 g
Sacharidy0 g
Tuky0 g
Vitamín A5 000 IU
Železo18 mg

Čaj matcha je vyhľadávaný najmä pre vysoký obsah zložiek s antioxidačnými účinkami, napríklad flavonoidov, polyfenolov, vitamínu C. Označenie “polyfenoly” zastrešuje niekoľko zlúčenín, patria medzi ne flavandioly, flavonoly alebo fenolové kyseliny. Vďaka ochrane proti slnku si rastlina dokáže vytvoriť bioaktívne zložky, napríklad L-teanín alebo chlorofyl. Čaj matcha je považovaný za produkt najvyššej kvality a najaromatickejší zelený čaj. Jeho “umami” chuť spôsobuje vysoký obsah kofeínu a teanínu, spojený s nízkym obsahom katechínu, čoho následkom je vyšší obsah zložiek, ktorú sú za chuť zodpovedné. Horká chuť iných typov zeleného čaju je zosilnená práve vďaka katechínom a tomu, že sú pestované celý čas na slnku. [7]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Výhody čaju matcha pre zdravie

Zlepšuje koncentráciu a mozgovú činnosť

Hľadáte stimulant, ale chcete si dať pauzu od kávy? Čaj matcha môže byť vhodnou alternatívou pre lepšie nabudenie organizmu. Kombinácia kofeínu a L-teanínu v čaji matcha je výnimočná, a vďaka kofeínu pôsobí povzbudivo, a zároveň upokojujúco pre svoj obsah teanínu. Výsledkom spojenia je stav “pokojnej pozornosti”, čo je výhodou, pretože aj vy možno poznáte stavy nepokoja, ktoré môže spôsobiť nadmerné pitie kávy. L-teanín je neesenciálna aminokyselina, ktorá môže mať vplyv na určité chemické látky v mozgu, napríklad dopamín alebo serotonín. Výsledky ďalších výskumov však poukazujú na fakt, že matcha môže zlepšovať aj reakčnú dobu, pozornosť a pamäť. Okrem toho, v porovnaní so zeleným čajom sa v čaji matcha nachádza aj vyšší obsah kofeínu. V polovici čajovej lyžice prášku nájdete až 35 mg kofeínu. Ak preto potrebujete zlepšiť pozornosť a nabudiť pre lepší výkon, ale nechutí vám káva, vyskúšajte tento čaj. [8] [9] [11]

matcha zlepšuje koncentráciu

Má antioxidačné účinky

Vďaka obsahu katechínov je čaj matcha zaujímavým bojovníkom proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky v tele a spôsobujú chronické ochorenia. V porovnaní so zeleným čajom China Green Tips, sa v čaji matcha nachádza až 137x viac určitého katechínu (EGCG). Okrem toho je jeho hodnota minimálne 3x vyššia než najvyššia hodnota v literatúre pre ostatné typy zelených čajov. Výskyt zlúčenín s antioxidačným účinkom je dôsledkom tradičného spôsobu kultivovania čaju matcha. [7] [9] [16]

Za všetky katechíny v zelenom čaji matcha je potrebné spomenúť napríklad epigalokatechín galát (EGCG). Tento katechín skúmali viaceré štúdie na zvieratách a ľuďoch, a to pre jeho možné protirakovinové účinky. Podľa istých výskumov by epigalokatechín galát mohol brániť šíreniu rakoviny v tele. Katechíny a polyfenoly v čaji sú efektívne pri zachytávaní reaktívnych foriem kyslíka. Nepriamo však pôsobia aj ako antioxidanty pre ich vplyv na aktivitu enzýmov a transkripčné faktory. [8] [12]

Podporuje činnosť srdca a chudnutie

Podporuje činnosť srdca a chudnutie

Matcha je vo svojej podstate typom zeleného čaju, preto je pri ňom často uvádzaný aj vplyv na činnosť srdca. Neexistuje vedecký dôkaz o vplyve čaju matcha na srdcové ochorenia, avšak existujú štúdie, ktoré naznačujú znížené riziko srdcových ochorení spojených s vyššími dávkami zeleného čaju. Zelený čaj totiž znižuje hladiny triglyceridov a LDL cholesterolu, taktiež bráni oxidácii LDL cholesterolu, čo môže chrániť pred ochoreniami srdca. Zelený čaj je vo všeobecnosti známy vďaka svojej podpore spaľovania tukov a je dokonca dostupný aj vo forme suplementu. Viacero vedeckých štúdií potvrdzuje, že zelený čaj je užitočný pri spaľovaní tuku a redukcii hmotnosti. Ak už patríte medzi fanúšikov zeleného čaju a táto vlastnosť sa u vás osvedčila, vyskúšajte aj alternatívu v podobe čaju matcha. [8] [9]

matcha podporuje činnosť srdca a chudnutie

Príprava čaju matcha

Príprava čaju je v Japonsku považovaná za súčasť ich kultúry a Chanoyu je toho dôkazom. Tak totiž znie názov pre obrad prípravy čaju matcha, ktorý je možné preložiť ako spôsob čaju. V období staroveku to bola voľnočasová aktivita bojovníkov, ale dnes patrí medzi výrazné symboly japonskej kultúry. [10]

Čaj matcha môže byť pripravený do 3 typov konzistencie [3]:

  1. Štandardný – zmiešate 1 čajovú lyžicu prášku čaju s 59 ml horúcej vody
  2. Usucha – zmiešate ½ čajovej lyžice s 89 – 118 ml horúcej vody
  3. Koicha – používaná pri Japonskej ceremónii, zmiešate 2 čajové lyžice s 30 ml horúcej vody

Tradičná príprava čaju matcha je spojená aj so špeciálnymi pomôckami, ktoré majú svoje osobité pomenovanie. Ak ste fanúšikmi japonskej kultúry a chcete povýšiť pitie čaju na vyššiu úroveň, môžete si zadovážiť týchto 9 nástrojov na prípravu čaju matcha [10]:

Príprava čaju matcha
  1. Čajová nádobka (Cha-ire / Natsume) – škatuľka na uskladnenie čaju, často používaná pri obradoch. Môže byť z dreva, bambusu, papiera alebo plastu a je ozdobená a vyrábaná ručne.
  2. Čajová miska (Chawan) – zvyčajne ide o keramickú misku, ktorá slúži na pitie čaju. Zaujímavé je, že nie je určená na horúce, prípadne vriace tekutiny.
  3. Metlička (Chasen) – špeciálna metlička určená na miešanie prášku, vody a vzduchu. Okrem dôkladného premiešania je jej úlohou tiež správne okysličenie.
  4. Čajová lyžička (Chashaku) – bambusová lyžička je určená na meranie a vkladanie prášku matcha do misiek.
  5. Prenosná kanvica (Furo) – menšia kanvica používaná v prípade, že nie je k dispozícii oheň.
  6. Viečko na kanvici (Futa) – slúži na udržanie teplej vody predtým, než sa vyberie zo železnej nádoby (Kama).
  7. Železná nádoba (Kama / Chanoyugama)  – nádoba vyrobená z liatiny, ktorá je výlučne používaná na varenie vody.
  8. Miska na odpadovú vodu (Kensui) – má valcový tvar a môže byť z rôznych materiálov. Používa sa pri čajových ceremóniách a použitie iného typu odpadových misiek považujú Japonci za nezdvorilé, najmä pred hosťom.
  9. Mešec so sťahovacou šnúrkou (Shifuku) – používa sa na uskladnenie čajových pomôcok, tradične sa vyrába z hodvábu a môže byť vzorovaný.

Použitie prášku matcha 

Z prášku môžete v prvom rade pripraviť nápoj podľa vlastnej chuti alebo typov konzistencie, ktoré uvádzame v článku. Nie je to však ani zďaleka jediný spôsob použitia, našli sme pre vás niekoľko tipov na zakomponovanie čaju matcha [8] [13] [14]:

  • Prísada do ovsených vločiek – nech už si robíte ráno kašu alebo müsli, pridajte do zmesi aj čaj matcha. Príjemne zafarbí vaše raňajky a vy takto jednoducho prijmete živiny, ktoré matcha obsahuje.
  • Prísada do smoothie – matchu môžete pridať do mnohých jedál, ale aj nápojov, ako je zdravé smoothie. Chuťovo a farebne ozvláštni vaš výživný nápoj.
  • Prísada do pečiva a koláčov – tu sa kreativite medze nekladú, čaj matcha môžete pridať do palaciniek, muffinov alebo iných dezertov.
  • Pripravte si matcha latte –  vložte do hrnčeka 1 čajovú lyžicu čaju, 1 čajovú lyžicu medu a zalejte 1 polievkovou lyžicou vriacej vody. Zohrejte mlieko do naparenia, mlieko napeňte a nalejte do zmesi.

Možností na použitie prášku matcha je veľa a záleží na vašej kreativite a chuti. Môžete ho pridať aj k šalátovým dresingom, do granoly, popcornu alebo si vyrobiť matcha nanuky. [8] [13]

Všetko, čo potrebujete vedieť o matcha čaji

Vedľajšie účinky čaju matcha

Čaj matcha je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný, avšak určite by ste to s ním nemali preháňať. Podľa NIH (National Institutes of Health) by človek nemal denne prekročiť 5 šálok zeleného čaju, avšak pri čaji matcha je číslo nižšie, pretože ide o lístky vo forme prášku. Matcha obsahuje kofeín, ako aj zelený čaj, ktorého zvýšená konzumácia môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako nespavosť, bolesti hlavy, hnačka alebo podráždenosť. Ak sa obávate užívania čaju matcha pre svoj zdravotný stav, bude lepšie konzultovať jeho užívanie so svojim lekárom. Konzumácii čaju matcha by sa mali vyhnúť deti, ale aj tehotné a dojčiace ženy. Pri konzumácii prášku matcha majte vždy na pamäti, že je to zelený čaj, a preto aj tu platí, všetko s mierou. [15]

Matcha je čaj s obsahom zložiek, ktoré majú pozitívny účinok na ľudské zdravie. Jeho výhody nie sú určené iba fanúšikom čaju, prášok viete pridať vo mnohých pokrmov alebo nápojov. Veríme, že ste sa o čaji matcha dozvedeli všetko potrebné. Chcete aby sa tieto informácie dostali aj k vašim priateľom? Neváhajte a podporte článok zdieľaním.

Zdroje:

[1] Matcha noun – https://www.merriam-webster.com/dictionary/matcha#h1

[2] Tyas Sōsen - Matcha – An Initial Encounter – https://specialtyteaalliance.org/world-of-tea/matcha-introduction/

[3] Adda Bjarnadottir - Matcha — Even More Powerful Than Regular Green Tea? – https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea

[4] Matcha vs. Green Tea: What Is the Difference? – https://the.republicoftea.com/library/types-of-tea/matcha-vs-green-tea-what-is-the-difference/

[5] Tyas Sōsen - Matcha – Cultivation – https://specialtyteaalliance.org/world-of-tea/matcha-cultivation/

[6] Matcha Green Tea Powder – https://nutritiondata.self.com/facts/custom/2190562/2

[7] Karolina Jakubczyk, Joanna Kochman, Aleksandra Kwiatkowska, Justyna Kałduńska, Karolina Dec, Dorota Kawczuga, Katarzyna Janda - Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea – https://www.mdpi.com/2304-8158/9/4/483/htm

[8] Jillian Kubala - Is matcha good for you, and how can you use it? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289

[9] Rachael Link - 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health – https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea

[10] Team Matcha Kari - Chanoyu, a Japanese Matcha Tea Ceremony – https://worldteanews.com/tea-industry-news-and-features/chanoyu-a-japanese-matcha-tea-ceremony

[11] Claire Sissons - Does L-theanine have health benefits? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324120

[12] Jane V Higdon , Balz Frei - Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587987/

[13] UHN STAFF - Matcha Tea Benefits: 7 Tips for How to Use Matcha Powder – https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/matcha-tea-benefits-7-tips-for-how-to-use-matcha-powder-for-better-health/

[14] Sophie Godwin - Matcha latte – https://www.bbcgoodfood.com/recipes/matcha-latte

[15] Cathy Wong - Matcha: Benefits and Possible Side Effects – https://www.verywellfit.com/matcha-what-should-i-know-about-it-89227

[16] David J Weiss, Christopher R Anderton - Determination of Catechins in Matcha Green Tea by Micellar Electrokinetic Chromatography – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *