Prihlásiť

8 pozitívnych účinkov zeleného čaju pre zdravie športovcov

Zelený čaj už dlhé roky patrí k celosvetovo známym a milovaným horúcim nápojom. Pochádza z Číny, kde patrí k najvyhľadávanejším tekutinám, hneď po vode, už 2000 rokov. V poslednej dobe sa však na trhu udomácnil aj ako suplement Green Tea, vo forme extraktu z listov zeleného čaju. Vzhľadom na jeho rozšírenú spotrebu, nie je divom, že zelený čaj prešiel viacerými odbornými štúdiami, ktoré potvrdili jeho účinky na lepšie zdravie. Všetko o zdroji, zložení, benefitoch a formách zeleného čaju sa dozviete v článku.

Zdroje zeleného čaju

Zelený čaj má mnohé blahodárne účinky, ktoré pochádzajú z jeho zloženia. Primárne efektívne sú látky katechíny, ktoré green tea obsahuje. Tie pochádzajú hlavne z dvoch zdrojov:

  • čajových listov rastliny Camellia Sinensis, ktorá sa používa na prípravu bieleho, zeleného, Oolong a čierneho čaju
  • Chungtaejeon tea, alebo kórejského fermentovaného čaju, ktorý obsahuje menšie množstvo katechínov, ale má vyšší antioxidačný potenciál [2]
8 pozitívnych účinkov zeleného čaju pre zdravie športovcov

Väčšina bežne dostupného čaju však pochádza z listov rastliny Camelia Sinensis. [1] Vyrába sa  z nej zelený aj čierny čaj. Rozdiel medzi nimi spočíva v spôsobe úpravy. A to:

  • nefermentovaný zelený čaj, ktorý sa vyrába sušením a parením čerstvých listov, aby sa deaktivovali enzýmy nazývané polyfenoly. To pomáha predchádzať oxidácii a fermentácii niektorých kľúčových zlúčenín v čaji, ktoré majú zdravotné účinky.
  • fermentovaný čierny čaj, pred sušením a parením prechádza celou fázou fermentácie. Tá vedie k výrazne zvýšenej oxidácii a následnému zníženiu konečnej koncentrácie niektorých kľúčových zdravotných látok. [2]

Zloženie zeleného čaju

Zelený čaj, oproti čiernemu čaju, má vysoký obsah prirodzene sa vyskytujúcich silných antioxidantov polyfenolov. A to konkrétne ich najrozšírenejšiu skupiny zlúčenín flavenoidy. Rozoznávame veľa druhov flavenoidov, v zelenom čaji sa však vo vysokej koncentrácii nachádzajú najmä katechíny. Tie prosperujú takmer každému orgánu v tele. Chránia srdce, nervovú sústavu, bojujú s obezitou, sú antikarcinogénne, antidiabetické, pomáhajú pečeni aj cievam. [2]

Katechíny zeleného čaju sú konkrétne [5] [2]:

  • epigalokatechín-3-galát EGCG – približne 59% z celkoveho obsahu katechínu
  • epigalakatechín EGC – okolo 19%
  • epikatechín-3- galát EKG – cca 13%
  • epikatechín EC – približne 6,4%

Hoci všetky katechíny zdieľajú podobné vlastnosti, EGCG sa javí ako najúčinnejší z nich. [2] Presný obsah a pomer katechínov závisí od spôsobu spracovania čaju. Pomer katechínov zeleného a čierneho čaju si môžete pozrieť na obrázku. Všimnite si najmä výrazne vyšší obsah ECGC v zelenom čaji, na rozdiel od čierneho čaju. [2]

Zloženie zeleného čaju, green tea

Okrem spomínaných katechínom je zelený čaj nutrične veľmi bohatý. Obsahuje kofeín, theanín, vitamíny C, B2, E, beta karotén, kyselinu listovú, saponíny, gamma-aminomaslové kyseliny GABA, minerály, ako draslík, vápnik, fosfor, mangán a chlorofyl. [4] Prítomnosť kofeínu v zelenom čaji závisí od výrobcu. Ide však o menší pomer kofeínu, ako v káve. Jedna šálka green tea má okolo 35 – 80 mg, pričom šálka kávy 100 – 400 mg kofeínu. Suplementy green tea obsahujú okolo 50 mg kofeínu. Napriek tomu sa zelený čaj môže správať ako stimulant, preto na niektorých ľudí účinkuje ako životabudič, dodáva im energiu, koncentráciu a zlepšuje náladu. Ide však o veľmi individuálny účinok. [6] Pokiaľ ste citlivý na kofeín, odporúčame vám obmedziť celkový príjem zeleného čaju počas dňa. Príliš veľa kofeínu môže narušiť váš spánok, a preto sa príjem zeleného čaju odporúča najmä v doobedňajších hodinách.

Či už zelený čaj konzumujete ako horúci nápoj, alebo si ho doprajete formou suplementu, má rovnaké účinky. Teda pokiaľ nemáme na mysli chuť. Zelený čaj sa totiž vyznačuje príjemnou sladkou bylinkovou chuťou. Pokiaľ ho však v pohári namáčate dlhšie ako treba, uvoľňuje sa z neho theanín, ktorý spôsobí horkú chuť. Neovplyvní však jeho účinky. [1]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

8 výhod konzumácie zeleného čaju

O pozitívnych účinkoch zeleného čaju počul už asi každý. Je to silný antioxidant, ktorý môže úspešne podporiť zdravie a imunitu a tiež slúžiť ako prevencia. Viac o výhodách zeleného čaju sa dozviete v nasledujúcich ôsmich bodoch. Rozdiel medzi nápojom a doplnkami výživy Green Tea je podľa odborníkov minimálny až žiadny. [1] Záleží preto na vás, akú formu prijímania zvolíte. Ak si neviete predstaviť, že denne vypijete 3 a viac šálok čaju, odporúčame vám vyskúšať suplement.

1. Podporuje redukciu hmotnosti

Zelený čaj patrí asi k najznámejším pomôckam na chudnutie. Aj štúdie potvrdzujú, že je dobrým prostriedkom na redukciu tukov, či už formou tekutého čaju alebo suplementov.

Zelený čaj Green Tea podporuje redukciu hmotnosti a tukov

Ak sa pozrieme na dlhodobejšie výskumy, tie zistili, že príjem zeleného čaju je priamo úmerný s redukciou hmotnosti aj tukov. Jedna štúdia zistila, že katechíny zeleného čaju spôsobili úbytok hmotnosti o 1,22 kg za 90 dní, pri dávke 886 mg denne. Tento výsledok bol dosiahnutý bez fyzickej aktivity. [9]              

Ak k dopĺňaniu zeleného čaju pridáte aj cvičenie, podporíte efekt chudnutia a zhodíte viac. V kombinácií s cvičením sa totiž katechíny zeleného čaju spájajú so stratou 2,2 kg telesnej hmotnosti u obéznych osôb pri tréningovom programe počas 12 týždňov. [10]

Jedna štúdia tiež tvrdí, že každá 200 ml šálka zeleného čaju (alebo dávka suplementu s obsahom 235 mg katechínov, 30 mg kofeínu) dokáže spáliť 5,7 g telesného tuku. [11]

2. Zvyšuje aeróbnu aktivitu

Štúdia na nešportujúcich zdravých mladých mužoch ukázala, že 570 mg katechínov zeleného čaju, s obsahom 218 mg EGCG a 15 mg kofeínu, zvýšila u testovaných osôb aeróbnu vytrvalosť. [12] Zelený čaj sa ukázal byť efektívny na aeróbnu kapacitu pokiaľ ho užívali sedaví alebo málo aktívni ľudia. Na profesionálnych športovcoch tento účinok skúmaný nebol.

3. Podporuje imunitu a pôsobí protizápalovo

Katechíny zeleného čaju majú množstvo zdravotných výhod aj v oblasti imunity. Niektoré štúdie dokazujú, že môžu zničiť baktérie a potlačiť vírusy, ako je napríklad vírus chrípky. Tým konzumácia zeleného čaju bráni riziku ochorení a infekcie. [14] [15] [16] [17]

Streptokok je primárne škodlivá baktéria, ktorá sa nachádza v ústnej dutine. Spôsobuje tvorbu povlakov a je hlavnou príčinou zubného kazu a zápalu dutín. Podľa štúdií môžu práve katechíny eliminovať rozmnožovanie streptokoka. Zároveň prijímanie zeleného čaju je spojené so zdravými zubami a menším rizikom zubného kazu. [18] [19] [20]

Štúdie tiež potvrdzujú, že zelený čaj môže redukovať zápach z úst. [21]

Zelený čaj, green tea, je silný antioxidant na ničenie baktérií a vírusov

4. Môže zmenšiť riziko diabetu typu 2

Diabetes typu 2 je ochorenie, ktoré spôsobuje zvýšenú hladinu cukru v krvi v súvislosti inzulínovou rezistenciou alebo neschopnosťou produkovať inzulín. Ide o chorobu, ktorá v posledných desaťročiach dosiahla epidemické rozmery a postihla okolo 400 miliónov ľudí po celom svete. [13]

Štúdie potvrdzujú, že zelený čaj dokáže zvýšiť citlivosť na inzulín a znížiť hladinu cukru v krvi. [26] Jedna štúdia tiež zistila, že  ľudia, ktorí pili zelený čaj, mali o 42 % nižšie riziko vzniku cukrovky typu 2. [27] Podľa hodnotení 7 štúdií s celkovým počtom 286 701 testovaných ľudí, dopĺňanie zeleného čaju znížilo riziko prepuknutia choroby diabetes o 18 %. [28]

5. Môže znížiť riziko vzniku srdovo-cievnych ochorení

Green tea priaznivo pôsobí na viaceré z rizikových faktorov ochorenia srdca a ciev. Výskumy potvrdili, že zelený čaj znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov. [29]

Zelený čaj môže tiež výrazne zvýšiť antioxidačnú kapacitu krvi, ktorá chráni častice LDL pred oxidáciou, javom, ktorý je zvyčajnou príčinou srdcových chorôb. [30] Vzhľadom na spomenuté pozitívne faktory štúdia potvrdzuje, že príjem zeleného čaju znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb až o 31 %. [31] [32]

Zelený čaj a jeho pozitívne účinky na zdravie

6. Môže vám pomôcť dožiť sa vyššieho veku

Vďaka vyššie opísaným účinkom zeleného čaju proti srdcovo-cievnym chorobám, vám môže prijímanie nápoja alebo suplementu green tea zabezpečiť dlhší život. Samozrejme, je to do veľkej miery individuálne tvrdenie a závisí od viacerých faktorov. [33]

Akokoľvek, štúdia na 40 530 japonských dospelých potvrdila, že tí, ktorí pili zelený čaj, v množstve 5 a viac šálok denne, mali počas periódy 11 rokov nižšiu pravdepodobnosť na úmrtie spôsobené [34]:

  • akoukoľvek chorobou – o 23 % menšie riziko u žien a 12 % u mužov
  • srdcovo-cievnou poruchou – o 31 % menšie riziko u žien a 22 % u mužov
  • mŕtvicou – o 42 % menšie riziko u žien a 35 % u mužov

Ďalšia štúdia na 14 001 starších obyvateľoch Japonska zistila, že tí, ktorí prijímali zelený čaj, mali o 76 % nižšie riziko úmrtia počas obdobia 6 rokov. [35]

7. Môže byť súčasťou vyváženého a komplexného prístupu k rizikám vzniku niektorých typov rakoviny

Rakovinu spôsobuje nekontrolovaný rast buniek a v súčasnosti je jedným z najrozšírenejších smrteľných chorôb. Je známe, že oxidačné poškodenie prispieva k rozvoju rakoviny, a že antioxidanty môžu mať proti tomuto javu ochranný účinok. [36] 

Zelený čaj alebo green tea podporuje zdravie a slúži ako prevencia rakoviny

Zelený čaj, ako výborný zdroj antioxidantov, tak môže byť súčasťou komplexného ochranného prístupu. Štúdie zaznamenali výsledky pre typoch rakoviny, ako:

  • rakovina prsníka – štúdia potvrdila, že ženy, ktoré pili zelený čaj mali o 20 – 30 % nižšie riziko rakoviny pŕs, najčastejšie sa vyskytujúcej rakoviny u žien [37]
  • rakovina prostaty – jeden výskum zistil, že muži užívajúci zelený čaj mali o 48 % menšie riziko vzniku rakoviny prostaty, čo je najbežnejšia rakoviny u mužov [38]
  • kolorektálny karcinóm – analýza 29 štúdií ukázala, že ľudia, ktorí dopĺňajú zelený čaj, majú o 42 % nižšiu pravdepodobnosť vývinu kolorektálneho karcinómu [39]

Mnohé štúdie tiež potvrdili, že konzumenti zeleného čaju majú menšiu šancu dostať niekoľko druhov rakoviny. Na potvrdenie týchto účinkov je však stále potrebné podložiť ďalšie kvalitné dlhodobé výskumy a vedecké štúdie. [40] [41]

8. Podporuje učenie a pamäť

Obsah kofeínu v zelenom čaji je presne tá dávka, ktorá nakopne organizmus bez nepríjemných vedľajších účinkov kofeínu. Mierna dávka kofeínu, ako ukázali štúdie, má mnohé účinky na podporu činnosti mozgu, vrátane zlepšenia nálady, ostražitosti, času reakcie či pamäti.  [22] [23] Mnohí ľudia si obľúbili aj stimulačné účinky zelený čaju. Tvrdia, že im poskytuje vyššiu dávku energie v porovnaní s kávou. Navyše, kombinácia malej dávky kofeínu a aminokyseliny L-theanín, je podľa štúdií obzvlášť účinná pri zlepšovaní činnosti mozgu. L-theanín zároveň zvyšuje hladinu dopamínu a produkciu alfa vĺn v mozgu. [24] [25]

Zelený čaj green tea podporuje učenie a pamäť

Odporúčaná denná dávka zeleného čaju

Štúdie, ktoré opisujú blahodárne účinky zeleného čaju, sa jednoznačne nezhodujú v optimálnej dennej dávke. Niektoré odporúčajú piť len šálku denne, alebo prijímať jednu tabletu green tea, iné pracujú s údajmi, ako 5 a viac šálok denne. [42] [43] Optimálna dávka sa tiež líši na základe výsledkov, ktoré chcete dosiahnuť a toho, aké ochorenie potrebujete zmierniť.

Optimálne dávky sú:

  • na vysoký cholesterol: Zelený čaj alebo extrakt zeleného čaju obsahujúci 150 až 2500 mg katechínov prijať denne počas 24 týždňov. [3]
  • na vysoký krvný tlak sa odporúča 3 gramy zeleného čaju namáčať v 150 ml vody trikrát denne, asi 2 hodiny po jedle, po dobu 4 týždňov. Môžete tiež použiť 379 mg extraktu zo zeleného čaju denne po dobu 3 mesiacov.  [3]
  • na choroby srdca odporúča analýza 9 štúdií vypiť od jednej po tri šálky zeleného čaju denne, ale prijať rovnaké množstvo formou suplementov. Táto dávka je účinná na zmiernenie rizika infarktu či mŕtvice. [20]
  • na ochorenia ďasien 3 gramy zeleného čaju formou tabliet a zároveň nanášať extrakt na biele škvrny na ďasnách po dobu 6 mesiacov. [3]
  • na nízky tlak odborníci odporúčajú vypiť 400 ml zeleného čaju pred obedom. [3]
  • na chudnutie a redukciu hmotnosti sa ukázali byť účinné vysoké dávky extraktu zo zeleného čaju, okolo 400 – 500 mg EGCG denne. Efekt spaľovača tukov je závislý aj od toho, či neprijímate počas dňa príliš veľa kofeínu. [1]
  • na zvýšenie antioxidačné kapacity v súvislosti s rakovinou je ideálne prijímať všetky katechíny, ako extrakt zeleného čaju. Minimálna dávka by mala byť 200 mg alebo viac, 3-krát denne. Netreba ale zabúdať na to, že vysoké dávky zeleného čaju a kofeínu môžu spôsobiť nevoľnosť. [1]

Zo štúdií vyplýva, že maximálna dávka a zeleného čaju sa pohybuje od 3 do 5 šálok denne, v prípade suplementov green tea nájdete odporúčanú dávku na obale. Je však veľmi individuálne, ako vaše telo zareaguje na vyššiu dávku zeleného čaju. Preto, ak chcete pomocou zeleného čaju schudnúť, alebo podporiť zmiernenie ochorenia, vždy sa poraďte s odborníkom. Môžete sa tak vyhnúť nepríjemným vedľajším účinkom.

Odporúčaná dávka zeleného čaju, green tea

Vedľajšie účinky zeleného čaju

Zelený čaj je väčšinou bezpečný pre zdravých dospelých, pokiaľ ho konzumujú s mierou. Extrakt zeleného čaju vo všeobecnosti nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky, ani pri orálnom užívaní či aplikovaní na pokožku.

Pokiaľ ale prekročíte odporúčanú dávku a s príjmom zeleného čaju to preženiete, hrozia vám vedľajšie účinky kofeínu, theanínu a katechínov. Môže ísť o niektoré z nasledujúcich príznakov, ako [7]:

  • bolesti hlavy
  • nervozita
  • problémy so spánkom
  • zvracanie alebo pálenie záhy
  • zvýšený tep srdca

Theanín v zelenom čaji zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, čo môže spôsobiť bolesti brucha, nevoľnosť a zapríčiniť zápchu[7] 

Zelený čaj a jeho pozitívne aj vedľajšie účinky

Zelenému čaju by sa preto mali vyhnúť osoby, ktoré trpia [7] [1]:

  • tráviacimi problémami
  • nedostatkom železa alebo anémiou
  • úzkosťou a depresiami
  • problémami so srdcom

Pozor by si mali dať aj tehotné a dojčiace ženy, ktoré môžu vypiť maximálne 1 až 2 šálky zeleného čaju denne. Kofeín, katechíny aj taníny sa totiž ukázali byť riskantné pri tehotenstve. Väčšie množstvo zeleného čaju môže vyvolať potrat alebo spôsobiť spomínané vedľajšie účinky. Pri dojčení môže kofeín prostredníctvom materského mlieka ovplyvniť správanie dieťaťa. Z toho dôvodu sa zelený čaj vôbec neodporúča podávať deťom. [7]

Zelený čaj nie je vhodný pre tehotné ženy a deti

Zelený čaj a jeho účinky s liekmi a látkami

Zelený čaj môže v kombinácií s určitými liekmi a látkami spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti. Nemali by ste ho kombinovať [3] [7]:

  • so stimulačnými látkami, ako amfetamíny či efedrín
  • s návykovými látkami, ako kokaín a nikotín

Pozor si treba dať aj pri prijímaní zeleného čaju s látkami a liekmi, ako [3]:

  • adenosín
  • antibiotiká
  • antikoncepcia
  • estrogény
  • lieky na depresiu, pečeň, srdce, žalúdok, krvný systém

Pred užívaním suplementov green tea, alebo pitím zvýšeného množstva zeleného čaju v kombinácii so spomínanými liekmi, sa radšej vopred poraďte s lekárom.

A čo vy, tiež ste milovníci zeleného čaju? Napíšte nám, či konzumujete zelený čaj formou nápoja alebo suplementu. Nezabudnite článok podporiť zdieľaním, aby sa účinky green tea rozšírili aj medzi vašich známych, ktorým môžu pomôcť podporiť zdravie.     

Zdroje:

[1] Kamal Patel - Green Tea Catechins – https://examine.com/supplements/green-tea-catechins/

[2] Andrew Hamilton - The effects of green tea on sports performance – https://www.peakendurancesport.com/nutrition-for-endurance-athletes/supplements/effects-green-tea-sports-performance/

[3] Green Tea uses, side effects, interactions and dosing – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-960/green-tea

[4] Major Components and Health Benefits of Green Tea – http://www.itoen-global.com/allabout_greentea/components_benefit.html

[5] Kateryna Clark - Polyphenols vs. flavonoids – https://www.livestrong.com/article/479645-polyphenols-vs-flavonoids/

[6] Jo Lewin - The health benefits of green tea – https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-green-tea

[7] Richa Garg - Green Tea Side Effects and Who Must Avoid it – https://www.practo.com/healthfeed/green-tea-side-effects-and-who-must-avoid-it-3626/post

[8] Kayla McDonell - How much green tea should you drink per day? – https://www.healthline.com/nutrition/how-much-green-tea-per-day

[9] Wang H, Wen Y, Du Y, Yan X, Guo H, Rycroft JA, Boon N, Kovacs EM, Mela DJ - Effects of catechin enriched green tea on body composition. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19680234

[10] Maki KC, Reeves MS, Farmer M, Yasunaga K, Matsuo N, Katsuragi Y, Komikado M, Tokimitsu I, Wilder D, Jones F, Blumberg JB, Cartwright Y - Green tea catechins consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. -– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19074207

[11] Hursel R, Viechtbauer W, Dulloo AG, Tremblay A, Tappy L, Rumpler W, Westerterp-Plantenga MS - The Effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366839

[12] Murase T, Haramizu S, Shimotoyodome A? Nagasawa A, Tokimitsu I - Green tea extract improves endurance capacity and increases muscle lipid oxidation in mice. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15563575

[13] Kris Gunnars - 10 proven benefits of green tea – https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

[14] Steinmann J, Buer J, Pietschamnn T, Steinmann E - Anti-infective properties of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) a component of green tea. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23072320

[15] Lee HJ, Lee YN, Youn HN, Lee DH, Kwak JH, Seong BL, Lee JB, Park SY, Choi IS, Song CS - Anti.influenza virus activity of green tea by-products in vitro and efficacy against influenza virus infection in chickens. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22184430

[16] Senji Sakanaka, Lekh Raj Juneja, Makoto Taniguchi - Antimicrobial effects of green tea polyphenols on thermophili spore-forming bacteria – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389172300800389

[17] Song JM, Lee KH, Seong BL - Antiviral effect of catechins in green tea on influenza virus. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16137775

[18] Chatterjee A, Saluja M, Agarwai G, Alam M - Green Tea: A boon for periondontal and general health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23055579

[19] Chatterjee A, Saluja M, Agarwai G, Alam M - Green tea: A boon for periodontal and general health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23055579

[20] Pang J, Zhang Z, Zheng TZ, Bassing BA, Mao C? Liu X, Zhu Y, Shi K, Ge J, Yang YJ, Dejia-Huang, Bai M, Peng Y - Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26318390

[21] Lodhia P, Yaegaki K, Khakbaznejad A, Imai T, Sato T, Tanaka T, Murata T? Kamoda T - Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18388413

[22] Nehlig A, Daval JL, Debry G - Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551

[23] C. H. S. Ruston - The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

[24] Nathan PJ, Lu K, Gray M, Oliver C - The neuropharmacology of L-theanine (N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

[25] Nobre AC? Rao A, Owen GN - L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328

[26] Liu K, Zhou R, Wang B, Chen K, Shi LY, Thu JD, Mi MT - Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803878

[27] Iso H, Date C? Wakai K, Fukui M, Tamakoshi A? JACC Study Group - The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952

[28] Huxley R, Lee CM, Barzi F. Timmermeister L, Czernichow S, Perkovic V, Grobbee DE, Batty D? Woodward M - Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008687

[29] Hartley L, Flowers N, Holmes J, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K - Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular desease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23780706

[30] T. T. C. Yang, M. W. L. Koo - Inhibitory effect of Chinese green tea on endothelial cell-induced LDL oxidation – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021915099002397

[31] Shinichi Kuriyama - The Relation between Gren Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies – https://academic.oup.com/jn/article/138/8/1548S/4750815

[32] Taichi Shimazu, Shinichi Kuriyama, Atsushi Hozawa, Kaori Okmori, Yuki Sato, Naoki Nakaya, YoshkazuNishino, Yoshitaka Tsubono, Ichiro Tsuji - Dietary patterns and cardiovascular disease mortality in Japan: a prospective cohort study– https://academic.oup.com/ije/article/36/3/600/652363

[33] Alina Petre - 13 habits inked to a long life – https://www.healthline.com/nutrition/13-habits-linked-to-a-long-life

[34] Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I - Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes ini Japan: the Ohsaki study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850

[35] Etsuji Suzuki MD, Takashi Yorifuji MD, Soshi Takao, Hirokazu Komats, Masumi Sugiyama, Toshiki Ohta, Kazuko Ishikawa-Takata, Hiroyuki Doi - Green Tea Consumption and Mortality among Japanese elderly people: the prospective shizuoka elderly cohort – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279709001653

[36] Simone Reuter, Subash C. Gupta, Madan M. Chatuvedi, Bharat B. Aggarwal - Oxidative stress, inflammation, and cancer: How are they linked? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990475/

[37] Ogunleye AA, Xue F Michels KB - Green Tea consumption and breast cancer rsk or recurrence: a meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437116

[38] Kurahashi N, Sasazuki S? Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S, JpHC Study Group - Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906295

[39] Chen Y, Wu Y, Du M, Chu H, Zhu L, Tong N, Thang Z, Wang M, Gu D, Chen J - An inverse association between tea consumption and colorectal cancer risk – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28454102

[40] Kazue Imai Litt, Kenji Suga Kei Nakachi - Cancer preventive effects of drinking green tea among a japanese population – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743597902425

[41] Yuan JM - Cancer prevention by green tea: evidence from epidemiologic studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24172305

[42] Jun Pang, Then Thang, Tong-zhang Zhneg, Bryan A. Bassig, Chen Mao, Xingbin Liu, Yong Thu, Kunchong Shi, Junbo Ge, Yue-jin Yang, Dejia-Huang, Ming Bai, Yu Peng - Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016752731500025X

[43] Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I - Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850