Ako môže zlý výber oblečenia ovplyvniť zdravie a na čo si dať pozor?

Ako môže zlý výber oblečenia ovplyvniť zdravie a na čo si dať pozor?

Dôvodov, prečo mnoho ľudí nosí extrémne obtiahnuté oblečenie, môže byť hneď niekoľko. Dosť možno im tie nohavice ešte pred pár kilami padli a oni sa ich nechcú vzdať. Alebo sa im silovým tréningom zaguľatilo pozadie, zväčšili kvadricepsy, a tak tie džínsy už tiež úplne nesedia. No a niektorí ľudia si dokonca kupujú o číslo menšie oblečenie úmyselne, aby viac zvýraznili niektoré partie…

Samozrejme nie je nič zlé na tom nosiť obtiahnuté oblečenie, ale ani v tomto prípade nie je ideálne chodiť do extrémov. Možno ste to netušili, ale príliš obtiahnuté oblečenie môže spôsobiť aj množstvo zdravotných problémov. V dnešnom článku si ich bližšie rozoberieme.

Ako spoznať, že je oblečenie až veľmi tesné?

Hranica medzi perfektne padnúcim skinny oblečením a príliš obtiahnutými kúskami môže byť naozaj tenká. Preto pre vás máme niekoľko varovných príznakov, že je to „príliš veľa“:

  1. Ťažko sa vám v oblečení dýcha.
  2. Máte začervenanú kožu.
  3. Po vyzlečení máte na koži viditeľné otlaky od švov, záhybov atď.
  4. Cítite tzv. pulzovanie tela v oblasti, kde je stiahnuté.
  5. Mravčia vám určité časti tela.
  6. Ste v oblečení príliš stiahnutí.
  7. Nemôžete sa hýbať tak, ako by ste potrebovali.

Príliš tesné nemusia byť len skinny džínsy, ktoré sa na prvý pohľad mnohým ľuďom vybavia. Rovnako tak môže tieto nepríjemnosti spôsobovať nevhodne zvolená veľkosť legín, podprsenky, tričká aj šortiek. Pri výbere týchto kúskov je tak na mieste vždy si oblečenie vyskúšať v rôznych pozíciách, aby ste vedeli, či vám vyhovuje. Pri nákupe online si zase vždy premerajte seba, svoje existujúce oblečenie, a to porovnávajte s veľkosťami, ktoré výrobca uvádza v tabuľke.

Napríklad pri kúskoch z prémiovej kolekcie STRIX nájdete vždy ako rozmery oblečenia, tak aj parametre človeka, ktorý danú veľkosť nosí. Vďaka tomu je výber oveľa jednoduchší. A ak by ste sa ani tak netrafili, nie je nič jednoduchšie ako oblečenie vrátiť a vybrať správnu veľkosť.

Tesné oblečenie môže mať svoje miesto v prípade, že sa usilujete o cielenú kompresiu napríklad pri športe. Viac sa o tom dočítate v článku Funkčné oblečenie: Prečo má zmysel a kedy pomôže zlepšiť výkon?

Ako spoznať, že je oblečenie až veľmi tesné?

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

6 negatívnych dopadov príliš tesného oblečenia na zdravie a vzhľad

Príliš tesné oblečenie nemusí byť len módnym prešľapom. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že môže mať aj výrazné dopady na to, ako sa v ňom cítime, a predovšetkým na naše zdravie. Poďme si bližšie rozobrať možné riziká.

1. Nervové ťažkosti

Nosenie príliš tesných legín, džínsov a nohavíc môže viesť k rozvoju nervového ochorenia, ktoré nesie názov meralgia paresthetica. Aj keď to znie ako nejaké zaklínadlo, žiadnu tajomnú komnatu vám neotvorí. Pokiaľ sa s ním dostanete do kontaktu, rozhodne to nebude nič príjemné. [1]

Dočasný záchvat sa spravidla prejavuje u ľudí, ktorí nosia napríklad príliš tesné džínsy s vysokým pásom, keď dochádza k stlačeniu laterálneho kožného femorálneho nervu. To sa prejavuje pálčivou bolesťou kože, mravčením predného bočného stehna či jeho necitlivosťou. Pokiaľ pri sebe akýkoľvek z týchto príznakov zaznamenáte, snažte sa čo najskôr upnuté nohavice zložiť a nahradiť ich napríklad pohodlnými teplákmi s voľnejším strihom, aby už nebolo telo viac stiahnuté. A oblečenie, ktoré vám tento stav spôsobilo, môžete s čistým svedomím poslať ďalej. [1] [8]

2. Žalúdočné problémy

Príliš tesné oblečenie nemá vplyv iba na naše končatiny. Negatívne dopady môže mať aj na časti nášho tráviaceho systému, ako je žalúdok a črevá. Stiahnutie v tejto oblasti (intragastrický tlak alebo intraabdominálny tlak) môže zhoršiť napríklad reflux. Ide o poruchu trávenia, kedy sa žalúdočné kyseliny vracajú zo žalúdka do pažeráka. My potom môžeme pociťovať napríklad nepríjemné pálenie záhy. [2]

Rovnako tak môže spôsobovať aj iné tráviace ťažkosti. Aj to je dôvod, prečo si mnoho ľudí s obľubou po obede rozopne gombík nohavíc. Skvelou voľbou tak môže byť nosenie tzv. džegín, čo je kombinácia džínsov a legín. Tento kúsok tak na prvý pohľad vyzerá ako džínsy s tým rozdielom, že má v páse gumu, ktorá sa telu lepšie prispôsobí v prípade potreby.

A ak chcete ešte väčšie pohodlie, môžete rovno siahnuť po legínach či biker šortkách. Keď ich dobre skombinujete s ďalším oblečením, môžete ich nosiť na mnoho voľnočasových aktivít bez toho, aby ste spôsobili nejaké spoločenské faux pas.

Žalúdočné problémy kvôli stiahnutému oblečeniu

3. Zhoršený krvný obeh

Dobrá cirkulácia a bezproblémový prietok krvi sú zásadné pre naše zdravie a správne fungovanie. To by mali mať na pamäti predovšetkým ľudia, ktorí sú ohrození žilovou trombózou alebo krvnými zrazeninami. Tí by si na tesné oblečenie mali dať o to väčší pozor. Pokiaľ si napríklad vezmete nohavice stiahnuté v oblasti členkov, môže byť pre telo náročnejšie dostať krv späť z chodidiel ďalej do tela. [3]

Kvôli tomu vás potom môžu trápiť opuchy v tejto oblasti, kŕčové žily alebo pocit ťažkých nôh. Predísť im čiastočne môžete nosením nohavíc, ktoré sú v oblasti členkov voľnejšie. Rovnako tak sa dá opuchom predchádzať nosením kompresných ponožiek, ktoré sú skvelé pri dlhom sedení, cestovaní aj na šport pre rýchlejšiu regeneráciu. [3]

4. Vyššie riziko kožných infekcií

V príliš tesnom oblečení, v ktorom nemôže pokožka dýchať, sa človek oveľa viac potí. O to horšie je to v prípade, že je zvršok alebo spodok zároveň vyrobený z menej kvalitných materiálov. V nepriedušnom oblečení, ktoré nie je suché, sa nebudeme cítiť dobre, čo je jeden negatívny dôsledok. Problémom je však aj fakt, že vlhké oblečenie vytvára ideálne prostredie na rozvoj rôznych baktérií a kožných infekcií. Medzi ne patrí napríklad kandidóza, dermatomykóza a ďalšie. Nosenie voľnejších mikín, šortiek aj tričiek z kvalitných materiálov je tak jednoduchý a efektívny spôsob, ako toto riziko znížiť.

5. Vyššia pravdepodobnosť rozvoja celulitídy

Na prejavy celulitídy má krvný obeh zásadný vplyv. Pokiaľ sa budeme často sťahovať do nezmyselne obtiahnutého oblečenia, môže byť negatívne ovplyvnený náš krvný obeh. V konečnom dôsledku to potom môže viesť aj k zhoršeniu prejavov celulitídy. A to, predpokladám, žiadna žena nechce. Voľnejšie oblečenie tak bude z tohto pohľadu ideálnou prevenciou. [4]

O ďalších príčinách celulitídy a tipoch, ako ju zmierniť, sa môžete dočítať viac v článku Celulitída – čo ju spôsobuje a ako sa jej zbaviť?

Vyššia pravdepodobnosť rozvoja celulitídy kvôli obtiahnutému oblečeniu

6. Zníženie mužskej plodnosti

Mužské spermie sa najlepšie tvoria pri teplote, ktorá je o niečo nižšia ako klasická telesná teplota. Tomu je telo tiež prirodzene prispôsobené tým, že sa semenníky nenachádzajú v oblasti trupu, ale sú tak nejako samostatnou jednotkou. Nosením obtiahnutej spodnej bielizne a nohavíc sa teplota v oblasti semenníkov zvyšuje, čo môže znížiť tvorbu spermií. Štúdia vykonaná na Harvarde dokonca poukazuje na to, že muži, ktorí nosili voľnejšie boxerky, mali až o 25 % vyššiu produkciu spermií v porovnaní so skupinou, ktorá nosila tesnú spodnú bielizeň, ako sú slipy. Z tohto dôvodu je pre mužov vhodnejšie nosenie voľnejšej spodnej bielizne, šortiek i džínsov. [5 – 7]

Ako si vybrať oblečenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na zdravie?

Ako si vybrať oblečenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na zdravie?

1. Voľte strihy, ktoré vám sedia

Skvelou voľbou sú voľnejšie strihy, ktoré telo úplne neobopínajú. Ak máte radi priliehavejšie oblečenie, vyberajte také, ktoré nie je obtiahnuté až príliš, nepne, netlačí a nespôsobuje odreniny. Ak tieto kritériá vaše obľúbené XS nohavice nespĺňajú, pošlite ich ďalej.

2. Vyberajte kvalitné materiály

Materiál je základom oblečenia. Nemôžeme odporučiť jeden typ, ktorý by bol najlepší. Na každú aktivitu sa totiž hodí niečo iné. Na bežné nosenie je ideálna napríklad priedušná bavlna. Na šport zase využijete syntetiku či merino vlnu, ktorá skvele odvádza pot.

O voľbe správneho materiálu sa viac dočítate v článku Aké oblečenie je najlepšie do fitka alebo na beh? Zoznámte sa s vlastnosťami materiálov.

3. Oblečenie pravidelne perte a starajte sa o neho

Pokiaľ sa chcete vyhnúť kožným infekciám, zápachu a ďalším nepríjemnostiam, je potrebné oblečenie pravidelne prať a starať sa o neho. Každá látka si zaslúži inú starostlivosť, aby dlho vydržala a plnila svoje funkcie. Pri každom kúsku sa preto riaďte inštrukciami na ceduľkách od výrobcu.

Čo si z toho vziať?

Naše telo a jeho potreby sa počas života menia. To, že sme predtým nosili veľkosť XS, neznamená, že ju budeme mať do konca života. Je preto potrebné prijať tieto zmeny a nesnažiť sa napchať do nezmyselne malého oblečenia, ktoré nám nesedí. Okrem diskomfortu, ktorý budeme pociťovať, by sa totiž mohlo nevhodne zvolené oblečenie podpísať aj na našom zdraví. A to asi nikto nechce.

Pokiaľ máme v skrini kúsky, ktoré nám nesedia, nemusíme si z toho robiť ťažkú hlavu. Môžeme obdarovať kamarátov alebo kamarátky, ktoré zachovalé oblečenie ešte určite potešia. Zároveň môžeme toto prevetranie šatníka brať ako skvelú príležitosť na to, aby sme si urobili radosť a zaobstarali niečo pekné a pohodlné na seba.

Máte medzi svojimi priateľmi niekoho, kto sa trápi v príliš obtiahnutom oblečení? Zdieľajte s ním tento článok, aby zbytočne nehazardoval so svojim zdravím a zaobstaral si radšej pohodlné a dobre padnúce kúsky.

Zdroje:

[1] Grossman, Mark G. MD et al. – Meralgia Paresthetica: Diagnosis and Treatment – https://journals.lww.com/jaaos/Abstract/2001/09000/Meralgia_Paresthetica__Diagnosis_and_Treatment.7.aspx

[2] Logan Smith – Tips for Dressing if You Have IBS – https://www.webmd.com/ibs/features/tips-for-dressing-if-you-have-ibs

[3] ASK DR. WISHNEW: DOES TIGHT CLOTHING CAUSE VARICOSE VEINS? – https://lamvascular.com/ask-dr-wishnew-does-tight-clothing-cause-varicose-veins/

[4] Tips for reducing thigh cellulite at home [https://www.medicalnewstoday.com/articles/326509

[5] Ann Cowper et al. – Fertility problems – https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4899-3266-2_15

[6] Lidia Mínguez-Alarcón et al. – Type of underwear worn and markers of testicular function among men attending a fertility center – https://academic.oup.com/humrep/article/33/9/1749/5066758

[7] Edward E.WallachM.D.(Associate Editor) et al. – Role of temperature in regulation of spermatogenesis and the use of heating as a method for contraception – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001502821659640X?via%3Dihub

[8] Ramzi Moucharafieh et al. – Meralgia paresthetica: a result of tight new trendy low cut trousers ('taille basse') – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17521975/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *